Sirija: Oslobođena pruga koja povezuje jug zemlje s Aleppom

Aleppo uskoro slobodan
41 komentar

Kao što je bilo za očekivati, nakon mirovne konferencije sirijski vladinih i oporbenih skupina u Sočiju, na terenu su se nastavile vojne operacije. Sirijska vojska je ostvarila veliku pobjedu u sjevernoj Siriji i oslobodila brojna naselja i okolna sela na jugu pokrajine Aleppo i Idlib. Sirijska vojska, predvođena elitnim snagama u Idlibu, jučer je u potpunosti uspjela osloboditi i osigurati široki prostor oko zrakoplovne baze Abu Duhur.

Nakon što je ranije oslobodila i sam grad, koji se nalazi nekoliko kilometara zapadno od vojnog kompleksa, oslobođeno je na desetke naselja između Abu Duhura i grada Hadera.

Uz osiguranje zrakoplovne baze, elitne “Tigar” snage sirijske vojske su uspjele ući u južni dio pokrajine Aleppo i povezati se s borbenim skupinama koje su tamo raspoređene. Južno od Hader su brojne udarne jedinice Hezbollaha i savjetnici s borbenim skupinama šiitskih dragovoljaca predvođenih savjetnicima Iranske revolucionarne garde.

U jučerašnjem napredovanju je oslobođeno više od 100 četvornih kilometara teritorija u sjevernoj Siriji.

Međutim, ono što je najvažnije na ovoj fronti je oslobađanje cijelog područja kuda prolazi glavna željeznica koja povezuje grad Dara’au na jugu zemlje s Damaskom, Homsom, Hamom i Aleppom. Samo 5 kilometara željeznice drže skupine takozvane Slobodne sirijske vojske i enklavi Rastan, između Homsa i Hame, ali u dijelu u kojem su zapovjednici militantnih skupina potpisali primirje i do iz tog uskog područja nisu provodili napada na vladine snage. Osim toga, sa sjevera i juga enklave sirijske snage vrlo lako mogu vatrom pokrivati bilo koji teret, civilni ili vojni, koji bi išao od joga ka sjeveru zemlje, ili obratno.

Ovo je po prvi put nakon više godina rata da je željeznicom povezan jug zemlje s Damaskom i Aleppom. Uz jačanje šireg područja baze Abu Duhur i sigurnog prolaza željeznice će se u budućim operacijama puno lakše prebacivati teška tehnika i ljudstvo, a dio vojnih stručnjaka pretpostavlja da će sljedeće mete napada biti područja uz autocestu M5, koja povezuje Hamu s Aleppom, ali se nalazi zapadno od trenutne, bolje rečeno privremene linije razgraničenja.

Od trenutnih položaja sirijske vojske je grad Saraqeb udaljen samo 16 kilometara, a šiitska enklava s gradovima Foua i Kafraya, koje se godinama nalaze pod opsadom terorista, oko 30 kilometara.

U kom će se smjeru kretati sirijske snage, teško je predvidjeti, ali su i oporbeni izvori potvrdili da su teroristi koalicije Hayat Tahrir Al-Sham napustili i Umm Al-Karamil, što znači da je cijelo područje željeznice u južnom Aleppu pod kontrolom vladinih snaga i za očekivati je veli broj transporta teška tehnike, topništva i pojačanja, što će se brže i u većem broju prebacivati s jednog bojišta na drugo.

sirija
Foto – Karata područja oslobođenog u jučerašnjoj ofenzivi sirijske vojske

Turska baca sve više snaga sirijskih islamista u borbu protiv Kurda u Afrinu

U međuvremenu, Turska okuplja brojne pripadnike sirijskih islamističkih skupina, među kojima su po crvenim vrpcama prepoznatljivi teroristi brigade Nourredin Al-Zenki i sa svijetloplavim vrpcama militanti turkomanskih sirijskih militantnih skupina, koje Ankara baca u borbu u protiv Kurda u područje Afrina.

Rezultate turske kampanje apsurdnog imena Maslinova grančica je teško komentirati. Napravljen je proboj na nekoliko područja dubine tri do pet kilometara, ali u sva s turskog teritorija. Mali pomak pokušavaju ostvariti islamističke skupine iz pravca Azaza, dok one najbrojnije, koncentrirane na južnoj granici kurdske enklave, još nisu krenule u napad.

Jučer su sirijske islamističke skupine, uz masovnu podršku turskog zrakoplovstva i topništva koji su, uz kraće prekide, trajali cijeli dan, pokrenule ofenzivu protiv kurdskih milicija na granici s Turskom i uz podršku turskih tenkova i specijalnih postrojbi uspjele ostvariti relativan uspjeh.

U napadu su proturske islamističke skupine odmah zauzele tri pogranična sela, ali i najviši vrh u području planine Kuchuk Dar. Nakon toga su pokrenuli ofenzivu na periferiji grada Bulbula, a potporu islamističkim skupinama su pružali turski zrakoplovi i helikopteri. Nakon gotovo osam sati borbi su proturske snage u potpunosti preuzele kontrolu nad Bulbulom.

Iako se može govoriti o uspjehu proturskih militanata u sjevernom sektoru, proturske su snage pretrpjele niz poraza od Kurda na zapadu enklave Afrin. Tijekom protekla dva dana su YPG milicije proturske militante protjerale iz područja Ali Bakia, Mameli, Omar Ushagi, planina južno od grada Hammama i zapadno od grada Jandarisa.

afrin
FOTO – Karta područja Afrina
ISILIslamska državaKalifatMaslinova grančicaNATOTigar snage
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Kartu već treba popravljati, nabolje. Sirijska vojska i savezničke snage nastavljaju napredovati u južnom Alepu i oslobađaju Ziyarah, Recite Aloush i Khirbet al-Wakad, sad su pred gradom Jazraya

Ivo
6 godine prije

Ovo sa Idlibom je odrađeno vrhunski. Kolju se turci,islamisti I kurdi, dok SAA planski odrađuje svoje ciljeve,koristeći zauzetost ovih gore. Turci se ne smiju razbahatiti jer bez avijacije ne bi mogli,a dozvolu leta tu izdaje Rusija. Za očekivati je,I to se već najavljuje,američki udar na SAA (kemijsko oružje I slični izgovori),za nadati se da su Rusija I Sirija spremne za to. I dalje je simptomatično da turci ne udaraju prema Manbiju, to je I dalje otvoreno pitanje.

shumadinac
6 godine prije

Sada je glavna vest da SAD “strahuje” da Sirija ponovo razvija hemijsko naoružanje i da razmatraju vojnu intervenciju.

PPP
6 godine prije

Nedavno sam napisao da su Rusija i Sirija “propustile” teroriste u Idlib kako bi dobili budući povod za oslobađanje. Upravo se to i dešava. Takozvana FSA će biti potjerana na sjever ili u pijesak, ako se usprotivi. Sada kada pogledam kartu, sve više vjerujem da su se svi dogovorili oko toga da sjeverni dio prepuste Kurdima i ostalim sunitima. Oni će gore stvoriti nekakav entitet i tu će ih sve “potrpati”. Kada budu slobodni izbori, svi ti potrpani neće utjecati na vlast u Siriji, kao što bi bilo da su svi ostali izmiješani. Mislim da ćemo imati novu državu na sjeveru Sirije gdje će dominirati Kurdi. Zbit će ih i paziti da se previše ne osile. Dobili su polja koja će dati u koncesiju Amerika, a što će im omogućiti kakav-takav život. Ameri sada ciljano stvaraju ratnu atmosferu, kako bi pilula za novu državu bolje prošla. Svi zadovoljni i nitko… Čitaj više »

ZЪVЪNIM[I]RЪ
6 godine prije

dok turci gnjoje masline u afrinu asad im odnio jajca

Laki Topalović
6 godine prije

Glavno je pitanje hoće li Ameri ostati na sjeveru. Nemaju nijednu bazu, što su gluposti i najveća im je “utvrda” bivša francuska tvornica cmenta, što nije vojni objekt i poljoprivredni aerodrom u Rumeylinu , kod Hasake, koji nije bio u funkciji od 2009. i malo su pomeli barake i produžili pistu. Jel to vojna infrastruktura za trajni ostanak? Što se tiče nafte, Kurdi mogu samo gledati u ona polja, jer sva infrastruktura, naftovodi i ostalo, idu južno od Deir Ez-zora, nijedan ne prelazi tursku i iračku granicu. I ne zaboravimo Ankaru. Biden je imao plan Irak, kao konfederacija tri države. Što imamo danas. Jel netko čuo za Barzanija i Kurde?

jakson
6 godine prije

Long live Kurdistan

burt
6 godine prije

istraga o napadu kemijskim oružjem 2013 UN-a je završena i kao što je poznato dan je na uvid detaljni izvještaj po kojem je jasno da je napad izvršen sa položaja SAA granatama napunjenim sarinom a Assadova teorija da su ovi sami sebe gađali sarinom je priča za malu djecu isto kao i ona teorija iz Idliba da su postavljali skladišta kemijskog oružja pokraj škola, za to je odgovoran direktno Obama koji je dozvolio da Assad izvodi napade kemijskim oružjem i da Kim proizvodi nuklearno oružje i balističke projektile, zato je na Donaldu Trumpu velika obaveza i odgovornost da uzvrati ognjem i mačem tim diktatorima koji prijete temeljima zapadnih vrijednosti , dobro je da ih Trump konstantno drži u napetosti jer to je jedini pravilan način, zadnje vrijeme Kimova vruće-hladno igra mješavina prijetnji i blefiranje sve manje prolazi jer nitko od tih luđaka neće biti amnestiran

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno SAA i saveznici!

Sinisa
6 godine prije

comment image
Ovi u SAA i Rusiji se bas naucili lagati;dugo slusamo o primirju u Idlibu,pa Tigrovi idu na drugo ratiste a ono iz dana u dan krajcaju teroriste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI