fbpx

Sirija: Oslobođena pruga koja povezuje jug zemlje s Aleppom

Aleppo uskoro slobodan

Kao što je bilo za očekivati, nakon mirovne konferencije sirijski vladinih i oporbenih skupina u Sočiju, na terenu su se nastavile vojne operacije. Sirijska vojska je ostvarila veliku pobjedu u sjevernoj Siriji i oslobodila brojna naselja i okolna sela na jugu pokrajine Aleppo i Idlib. Sirijska vojska, predvođena elitnim snagama u Idlibu, jučer je u potpunosti uspjela osloboditi i osigurati široki prostor oko zrakoplovne baze Abu Duhur.

Nakon što je ranije oslobodila i sam grad, koji se nalazi nekoliko kilometara zapadno od vojnog kompleksa, oslobođeno je na desetke naselja između Abu Duhura i grada Hadera.

Uz osiguranje zrakoplovne baze, elitne “Tigar” snage sirijske vojske su uspjele ući u južni dio pokrajine Aleppo i povezati se s borbenim skupinama koje su tamo raspoređene. Južno od Hader su brojne udarne jedinice Hezbollaha i savjetnici s borbenim skupinama šiitskih dragovoljaca predvođenih savjetnicima Iranske revolucionarne garde.

U jučerašnjem napredovanju je oslobođeno više od 100 četvornih kilometara teritorija u sjevernoj Siriji.

Međutim, ono što je najvažnije na ovoj fronti je oslobađanje cijelog područja kuda prolazi glavna željeznica koja povezuje grad Dara’au na jugu zemlje s Damaskom, Homsom, Hamom i Aleppom. Samo 5 kilometara željeznice drže skupine takozvane Slobodne sirijske vojske i enklavi Rastan, između Homsa i Hame, ali u dijelu u kojem su zapovjednici militantnih skupina potpisali primirje i do iz tog uskog područja nisu provodili napada na vladine snage. Osim toga, sa sjevera i juga enklave sirijske snage vrlo lako mogu vatrom pokrivati bilo koji teret, civilni ili vojni, koji bi išao od joga ka sjeveru zemlje, ili obratno.

Ovo je po prvi put nakon više godina rata da je željeznicom povezan jug zemlje s Damaskom i Aleppom. Uz jačanje šireg područja baze Abu Duhur i sigurnog prolaza željeznice će se u budućim operacijama puno lakše prebacivati teška tehnika i ljudstvo, a dio vojnih stručnjaka pretpostavlja da će sljedeće mete napada biti područja uz autocestu M5, koja povezuje Hamu s Aleppom, ali se nalazi zapadno od trenutne, bolje rečeno privremene linije razgraničenja.

Od trenutnih položaja sirijske vojske je grad Saraqeb udaljen samo 16 kilometara, a šiitska enklava s gradovima Foua i Kafraya, koje se godinama nalaze pod opsadom terorista, oko 30 kilometara.

U kom će se smjeru kretati sirijske snage, teško je predvidjeti, ali su i oporbeni izvori potvrdili da su teroristi koalicije Hayat Tahrir Al-Sham napustili i Umm Al-Karamil, što znači da je cijelo područje željeznice u južnom Aleppu pod kontrolom vladinih snaga i za očekivati je veli broj transporta teška tehnike, topništva i pojačanja, što će se brže i u većem broju prebacivati s jednog bojišta na drugo.

sirija

Foto – Karata područja oslobođenog u jučerašnjoj ofenzivi sirijske vojske

Turska baca sve više snaga sirijskih islamista u borbu protiv Kurda u Afrinu

U međuvremenu, Turska okuplja brojne pripadnike sirijskih islamističkih skupina, među kojima su po crvenim vrpcama prepoznatljivi teroristi brigade Nourredin Al-Zenki i sa svijetloplavim vrpcama militanti turkomanskih sirijskih militantnih skupina, koje Ankara baca u borbu u protiv Kurda u područje Afrina.

Rezultate turske kampanje apsurdnog imena Maslinova grančica je teško komentirati. Napravljen je proboj na nekoliko područja dubine tri do pet kilometara, ali u sva s turskog teritorija. Mali pomak pokušavaju ostvariti islamističke skupine iz pravca Azaza, dok one najbrojnije, koncentrirane na južnoj granici kurdske enklave, još nisu krenule u napad.

Jučer su sirijske islamističke skupine, uz masovnu podršku turskog zrakoplovstva i topništva koji su, uz kraće prekide, trajali cijeli dan, pokrenule ofenzivu protiv kurdskih milicija na granici s Turskom i uz podršku turskih tenkova i specijalnih postrojbi uspjele ostvariti relativan uspjeh.

U napadu su proturske islamističke skupine odmah zauzele tri pogranična sela, ali i najviši vrh u području planine Kuchuk Dar. Nakon toga su pokrenuli ofenzivu na periferiji grada Bulbula, a potporu islamističkim skupinama su pružali turski zrakoplovi i helikopteri. Nakon gotovo osam sati borbi su proturske snage u potpunosti preuzele kontrolu nad Bulbulom.

Iako se može govoriti o uspjehu proturskih militanata u sjevernom sektoru, proturske su snage pretrpjele niz poraza od Kurda na zapadu enklave Afrin. Tijekom protekla dva dana su YPG milicije proturske militante protjerale iz područja Ali Bakia, Mameli, Omar Ushagi, planina južno od grada Hammama i zapadno od grada Jandarisa.

afrin

FOTO – Karta područja Afrina

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
42 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Kartu već treba popravljati, nabolje. Sirijska vojska i savezničke snage nastavljaju napredovati u južnom Alepu i oslobađaju Ziyarah, Recite Aloush i Khirbet al-Wakad, sad su pred gradom Jazraya

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije

Ovo sa Idlibom je odrađeno vrhunski. Kolju se turci,islamisti I kurdi, dok SAA planski odrađuje svoje ciljeve,koristeći zauzetost ovih gore. Turci se ne smiju razbahatiti jer bez avijacije ne bi mogli,a dozvolu leta tu izdaje Rusija. Za očekivati je,I to se već najavljuje,američki udar na SAA (kemijsko oružje I slični izgovori),za nadati se da su Rusija I Sirija spremne za to. I dalje je simptomatično da turci ne udaraju prema Manbiju, to je I dalje otvoreno pitanje.

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  Ivo

Nakon posjeta turske delegacije Moskvi odmah je krenula turska avantura u Afrinu, a naracno i ona SAA u Idlibu. Znakovito je i da moldavski izbacivač iz disko klubova Liberman prijeti Libanonu otvorenom agresijom, a Ameri “vjeruju” da Assad i dalje skriva kemisjsko oružje. I to sve nakon što je hazarska Sotona bila kod Putina. Je li S-400 pokriva i Libanon ili mu je namijena štititi samo “bliskoistočne partnere” – Turke, Saude, Emiraćane… ?

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Sada je glavna vest da SAD “strahuje” da Sirija ponovo razvija hemijsko naoružanje i da razmatraju vojnu intervenciju.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Da, udar slijedi unutar deset dana.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Ivo

I meni sve miriše na to, možda čak i za vikend, ovisno o napredovanju SAA.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Prvo moraju donijeti epruvetu i njom mahati u UN-u kao što je svojevremeno radilo ono đubre imena K.Pauel.Naravno,sadržaj epruvete pronađen ispod Sadamovog kreveta.?Ovo će ići zajedno u paketu sa komadima Iranskih projektila koji ” ubijaju civile ” po gradovima na jugu ” miroljubive,uljudne i civilizovane” saudijske arabije.Niki danima uvježbava njen ,svima poznati ,luđački govor a regionalni ,” slobodni ” mediji tipa aldzazire,hrt-a,bht-tv ,n1 već su u niskom startu.

Riddick
Gost
Riddick
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Mogu da sprovedu ogranicene udare tomahavcima po Siriji sa relativnim učinkom.
To će im biti za utehu što gube i kada Idlib padne na redu su ostale enklave po Siriji a onda “Kurdsko pitanje”.

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  Riddick

Enklave se rješavaju kada se ratni profiteri u Damasku (koje očito ne kontrolira Assad) namire kako treba. Ako Rusi budu odlučni u zaštiti sirijskog i libanonskog neba onda nema “nikih problema”.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Neće biti udara, retorika je blaža. “Bijesni pas” je izjavio da nema dokaza za Sarin, ali da se Klor masovno koristi.

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Volio bi da si u pravu, ali već imaju prepoznatljivu psiho-pripremu. Sad kao pažljivo traže dokaze, onda će uletiti neki namješteni pokolj, poubijaće 30-tak siročića i pobacati po nekoj razrušenoj ulici za dokaz, trump i melanija će zaplakati nad ‘lijepom mrtvom djecom’ i narediti osvetnički udar protiv zlog režima. Dok mi pišemo, vjerovatno već pripremaju par raketnih krstarica i jednu raketnu podmornicu, i tovare ih tomahawcima. Ako ništa drugo, moraju isprobati da li sada mogu uspješnije odoliti Ruskim elektronskim sustavima ometanja.

To uopće nije sporno, pitanje je samo kako će Rusija odgovoriti.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  Ivo

Ovaj put bi Kurdi mogli ozbiljnije dobiti po repu ako Ameri provedu ograničeni napad. Odnosno mislim da bi Ameri prije mogli gađati Irance koji su na jugu (blizu Golana) a ne SAA. Također, nisu Rusi džabe dovozili one dodatne S-400 baterije. Nego nikako mi nije jasno zašto Rusi ne rasporede PZO na jugu, ili je taj dio pod Iranskim patronatom.

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

A što misliš zašto Satanyahu svako malo trči u Moskvu? Vidiš da se nakon svakog napada Al Qaidinog zrakoplovstva na jugu Sirije Rusi prave mutavi. No ipak Odabrani u zadnje vrijeme dobijaju malo češće po lampi nakon takvih avantura, pa zato sada moldavski pavijan i prijeti Libanonu. Pripremaju se Hazari za obračun sa Hezbollah, a zaboravljaju da je šijitska milicija nakon ovog iskustva u Siriji postal još jača. Zar nije objavljeno prošle godine da su sirijska i ruska (valjda i iranska) PZO postali jedinstvena PZO?

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ivo

Koja makljaza…

palermo
Gost
palermo
3 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Ima obilje dokaza za uporabu bijelog fosfora u Pojasu Gaze. O neprijavljenom nuklearnom oružju da ne pričam. Ah da, zaboravio sam – Uebermnesch smije to raditi.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Ovakve izjave i najave SAD nikad nisu davale u prazno. To je samo medijska priprema za ono što je već isplanirano. Ovaj put, možda neki i nisu shvatili, spremni su intervenirati da preduprijede kemijske napade što znači da takvi napadi ne moraju ni biti i nije potrebno dokazivati uporabu kemijskog oružja. “Imamo pouzdane informacije”, “Znamo da je planiran napad”, “Svima je jasno ….” i udri. Da li će ovaj put proći bez odgovora Sirije i Rusije ne znam. Dopremljeni su nova 2 S400, nove letjelice se mogu brzo naći u SIriji pa vjerujem da bi stvarno moglo biti štete za… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  Tomica

Napadali su Ameri i bez upozorenja i medijske pripreme. Dovoljno je sjetiti se Deir Ez Zora i pogibje 80 vojnika SAA kad su Ameri tobože gađali Daesh a pogodili SAA. Tu je bilo puno više štete od napada na Sharyat i 5 uništenih otpisanih MiG-ova i 4 vojnika.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

Nedavno sam napisao da su Rusija i Sirija “propustile” teroriste u Idlib kako bi dobili budući povod za oslobađanje. Upravo se to i dešava. Takozvana FSA će biti potjerana na sjever ili u pijesak, ako se usprotivi. Sada kada pogledam kartu, sve više vjerujem da su se svi dogovorili oko toga da sjeverni dio prepuste Kurdima i ostalim sunitima. Oni će gore stvoriti nekakav entitet i tu će ih sve “potrpati”. Kada budu slobodni izbori, svi ti potrpani neće utjecati na vlast u Siriji, kao što bi bilo da su svi ostali izmiješani. Mislim da ćemo imati novu državu na… Pročitaj više »

ZЪVЪNIM[I]RЪ
Gost
ZЪVЪNIM[I]RЪ
3 godine prije

dok turci gnjoje masline u afrinu asad im odnio jajca

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Glavno je pitanje hoće li Ameri ostati na sjeveru. Nemaju nijednu bazu, što su gluposti i najveća im je “utvrda” bivša francuska tvornica cmenta, što nije vojni objekt i poljoprivredni aerodrom u Rumeylinu , kod Hasake, koji nije bio u funkciji od 2009. i malo su pomeli barake i produžili pistu. Jel to vojna infrastruktura za trajni ostanak? Što se tiče nafte, Kurdi mogu samo gledati u ona polja, jer sva infrastruktura, naftovodi i ostalo, idu južno od Deir Ez-zora, nijedan ne prelazi tursku i iračku granicu. I ne zaboravimo Ankaru. Biden je imao plan Irak, kao konfederacija tri države.… Pročitaj više »

jakson
Gost
jakson
3 godine prije

Long live Kurdistan

Ivo
Gost
Ivo
3 godine prije
Reply to  jakson

wet dreams

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Ivo

??

burt
Gost
burt
3 godine prije

istraga o napadu kemijskim oružjem 2013 UN-a je završena i kao što je poznato dan je na uvid detaljni izvještaj po kojem je jasno da je napad izvršen sa položaja SAA granatama napunjenim sarinom a Assadova teorija da su ovi sami sebe gađali sarinom je priča za malu djecu isto kao i ona teorija iz Idliba da su postavljali skladišta kemijskog oružja pokraj škola, za to je odgovoran direktno Obama koji je dozvolio da Assad izvodi napade kemijskim oružjem i da Kim proizvodi nuklearno oružje i balističke projektile, zato je na Donaldu Trumpu velika obaveza i odgovornost da uzvrati ognjem… Pročitaj više »

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
3 godine prije
Reply to  burt

Prijatelju ti bi pod hitno trebao na pregled glave, bez uvrede.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  burt

Ma pusti Asada i Kima ,hebeš diktatore?De ti nama reci NjEŠTO*..je li Ivanka Tramp potpisala memoare male Bane ( sa mliječnim zubićima ) i njene mame.Tebi će javiti * braća* Mustafa Sejari i Zoltan Kabok.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Kad brbljas o dokazima,ko je ustanovio odakle je ispaljena granata ,raketa ili šta već??Ko je bio u komisiji? Ko kontroliše područje napada ?Tramp treba da uzvrati ognjem?? Neće ,zato što je nominovan za Nobela.Alerik – brut – Burt se zeza sa nama? Ajd reci da nije!?

Baba
Gost
Baba
3 godine prije
Reply to  burt

Ne hraniti Burtrolčića molim. Hvala 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Baba

To je naš stari znanac,redovan gost.?

Baba
Gost
Baba
3 godine prije

Ma znam, i ja sam tu na dnevnoj bazi jos od AMSI-ja, ali naporan je brate mili, a i bas se primjeti da namjerno podhebava sa ciljem provokacije.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola
3 godine prije
Reply to  burt

Džaba si se trudio pišući laži, izgubio vrijeme, ispao glup, ti si taj koji priča priče za malu djecu: srbijadanas.com/vesti/sirija/matis-porucio-sad-nemaju-dokaz-da-je-sirijska-vlada-koristila-hemijsko-oruzje-protiv-civila-2018-02-02

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  Ivo Lola

Neki dan je bilo rijeci o njemu i njegovoj svrsi

US President Donald Trump’s Nuclear Posture Review, which was scheduled for formal release Friday afternoon, calls for strapping nuclear weapons onto stealthy F-35 jets.

Namjenjeni za hit and run nuklearkama kao sto sam i rekao.. Prljavci se pripremaju na sve moguce nacine…

Običan tip
Gost
Običan tip
3 godine prije
Reply to  burt

Boli li tebe ikad što si takav?

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Sretno SAA i saveznici!

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

comment image
Ovi u SAA i Rusiji se bas naucili lagati;dugo slusamo o primirju u Idlibu,pa Tigrovi idu na drugo ratiste a ono iz dana u dan krajcaju teroriste.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Treba riješiti Isilovu enklavu koja im je ostala iza leđa.Južno od baze.

trumba
Gost
trumba
3 godine prije
Reply to  Sinisa

Da, i ti primjećuješ kako su im podvalili!?
😉
Ipak, ono kod Al-Bukamala će uć u anale kontraobavještajne…
kad su Rusi/SAA zajebali Amere/Kurde da ne požuruju svoje ofenzive
pa lažno objavili da su zauzeli grad…a oni 50ak km od grada!

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  trumba

Rusi razbili neku kolonu terorista na putu ka liniji;i to mi je nesto novo,niko ih nije spio upozoriti da idu Rusi.

josip
Gost
josip
3 godine prije
Reply to  Sinisa

da ja isto citao kod nekog gradica tri tenka par kamiona i dvadesetak mrtvih.tako bi ih trebali stalno da nemogu prebacivat snage

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  trumba

@trumba, očito treba ponavljati kad se ne nauči. što je najgore, ti ovo niti nećeš pročitati. dakle, zaista su osvojili grad. i to ne po rusima već po dojavama raznih provladinih aktivista i što je najbitnije, milicija iz iraka. stvar je u tome što grad nije bio zatvoren pa su s druge strane rijeke uletili crni s kontraofenzivom i od gotovog stanja ponovno je prešlo u bitku na nekoliko dana. pravi kraj je bio kad su provladine snage zatvorile grad sa sjeverozapadne strane i poraz je bio pitanje sata. e to ti je bilo zaista, a ne priča o lažnom… Pročitaj više »

trumba
Gost
trumba
3 godine prije
Reply to  Zvrk

@Zvrk
Možda ni ti nećeš pročitat ovo moje…
ipak, nisam ni rekao da su isključivo zbog Rusa zauzeli grad.
Pratio sam stanje tako da znam to šta govoriš.

Ali da su bili bliže gradu, misliš da bi se držali Ameri i Kurdi dogovora?
Oni su oportunisti, sjeti se samo prebacivanja kod Tabqe prije osvajanja Rake,
kojom su odsjekli SAA od pristupa Raki.

Misliš da to nisu u stanju ponovit?

Isto kao i što sad SAA ulazi u Idlib,
iako su Turci gajili nade da će im ostat malo veći parking za zelene buseve.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  trumba

Hoću. Pratio sam to pozorno. Razmisli, mi smo mislili da je dogovor bio u vezi rijeke Habur ali se ispostavilo da je zaista bio vezan za Eufrat. To da oni nisu htjeli prijeći je predstava za javnost. Pogledaj kronološki. Veliki konvoji iz rake ili tabke su upravo oni koji su preko sdf terena došli do tamo. Inače čak i sada postoje manji okršaji tako da nije baš stabilno ondje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik