Juncker najavio pojednostavljenje nabavke oružja u EU radi manje ovisnosti o SAD-u

Jean Claude Juncker
3 komentara

Predsjednik Evropske Komisije (EK) Jean-Claude Juncker kazao je u petak da želi da pojednostavi nabavku oružja u državama članicama Evropske Unije (EU), kako bi te zemlje postale manje ovisne o američkoj vojnoj zaštiti.

On je kazao da su SAD jasno stavile do znanja ostalim članicama NATO-a u Evropi da žele da te zemlje ojačaju svoju odbranu, čak prije nego što je Donald Trump izabran za predsjednika.

Govoreći na svečanosti obilježavanja 25 godina od potpisivanja Mastrihtskog sporazuma kojim je nastala EU, Juncker je kazao da misli da je najbolji način da se to postigne standardizacija vojne industrije.

„Mi u Evropi imamo 174 vrste oružja, a dovoljno bi bilo da imamo jedan evropski helikopter i jedan evropski tenk“, rekao je on.

Vojno-odbrambena pitanja biće ključna tema samita EU sljedeće sedmice.

Bivši predsjedavajući EU Herman Van Rompuy kazao je da ta organizacija mora uraditi više na obuci postojećih borbenih jedinica.

EU „ne može istinski postati regionalni i globalni igrač bez odgovarajuće vojne dimenzije“, kazao je on.

Trump je kritikovao članice EU tokom svoje predsjedničke kampanje zbog malih ulaganja u vojsku. Samo mali broj od 22 zemlje EU koje su članice NATO-a ima vojni budžet veći od 2 % bruto nacionalnog dohotka, što je minimalni prag koji je NATO postavio.

Juncker je u petak kazao da se novac koji evropske zemlje troše na vojne potrebe rasipa. Ako članice EU troše 40 % onoga što SAD troše na vojsku, „naša efikasnost je samo 15 % američke“, kazao je on.

Juncker smatra da je to zbog rascjepkanosti vojnih budžeta i industrije po linijama državnih granica, što uzrokuje velike troškove.

Prošlog mjeseca je Junckerova kancelarija najavila plan promovisanja vojne saradnje i efikasnije vojne potrošnje.

Najavljen je i projekat vrijedan više milijardi dolara iz kojeg će se finansirati istraživanja u poljima kodiranih softvera i robotike, a koji će doprinijeti povećanju zajedničkih investicija u vojnu opremu poput dronova i helikoptera.

Europska komisijaNATOOružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

Više je žalosno kako grabe svaku priliku da centralizuju EU bilo preko politike ili vojske. Jedini način da se Eu sačuva je ekonomski interes zbog koga je i nastala ali im to vrlo loše ide.

Zile
7 godine prije

I ovoga je Junckera dosta.

tomahawk
7 godine prije

Pa ne vidim problem da svaka država kao i nekada davno ima malu, ( ovisno o broju stanovništva) , ali dobro opremljenu vojsku da eventualno izdrži barem neki prvi udar koji u današnje vrijeme, najćešće dolazi iznutra, potpomognuta kontrašpijunažom.
Znaći nije dobro da ovisimo o jednoj vojsci koja bi nam trebala uskoćit kad zatreba.
Baš kao kad su se razni banovi,grofovi,kraljevi borili recimo protiv turaka, svi su imali svoju malu ali dobro opremljenu vojsku i utvrde ali naravno za veće potrebe i veće bitke i napade morali su ćekati ipak pomoć svojih susjeda ili saveznika…Povijest nas ući da se osim oklopa, ništa puno nije promjenilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI