Južnoafrički predsjednik komentira mirovnu misiju u Ukrajini

Cyril Ramaphosa
3 komentara

Cyril Ramaphosa vjeruje da će plan delegacije u deset točaka biti koristan u okončanju neprijateljstava između Moskve i Kijeva

Izaslanstvo od sedam afričkih čelnika koje je posjetilo Rusiju i Ukrajinu naišlo je na pozitivan prijem od čelnika svake zemlje, rekao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa nakon putovanja skupine. Predsjednici Putin i Zelenskij voljni su razmotriti mirovni prijedlog za okončanje sukoba, dodao je. Ramaphosa, koji je bio dio izaslanstva koje je putovalo u Kijev i Sankt Peterburg, opisao je inicijativu za posredovanje u miru u Ukrajini kao “povijesnu”, ističući da je to “prvi put da su afrički čelnici krenuli u mirovnu misiju izvan obala kontinent”. Diplomatski tim od sedam zemalja uključivao je šefove država i predstavnike iz Južne Afrike, Senegala, Egipta, Zambije, Ugande, Konga i Komora, a sastali su se sa Zelenskim i Putinom u petak i subotu kako bi predstavili plan od deset točaka osmišljen za okončanje tekućih neprijateljstava.

Prijedlog uključuje pozive na de-eskalaciju u borbama, priznavanje suvereniteta zemalja prema Povelji UN-a, neograničeni izvoz žitarica kroz Crno more, oslobađanje ratnih zarobljenika i povratak djece u zemlje podrijetla. Nakon razgovora u petak, Zelenskij je inzistirao na tome da će mirovni pregovori zahtijevati povlačenje moskovskih snaga iz regija koje Kijev smatra okupiranim teritorijem. Rusija je, s druge strane, kategorički izjavila da o ovom pitanju nema pregovora.

Tijekom subotnjeg sastanka, Putin je rekao afričkim čelnicima da Moskva “nikada nije odbila voditi pregovore”. Rekao je da je Rusija spremna sudjelovati u konstruktivnom dijalogu usmjerenom na promicanje mira temeljenog na jednakosti i priznavanju legitimnih interesa svih strana, te podsjetio da Kijev je odustao od prethodnih pregovora 2022. Međutim, tajnik za tisak Kremlja Dmitrij Peskov uvjerio je novinare da mirovni plan u deset točaka koji su zacrtali afrički čelnici sadrži ideje koje bi se mogle provesti te da će Moskva nastaviti svoj dijalog s afričkim zemljama.

“Postoje određene teme u idejama koje su na razgovorima iznijeli članovi izaslanstava koje se mogu u potpunosti provesti”, rekao je Peskov.

Ramaphosa je u ponedjeljak rekao da je “jedno od ključnih postignuća Mirovne misije bio pozitivan prijem koji smo primili s obje strane”, što “daje razloga za optimizam da će prijedlozi biti razmotreni”. Dodao je da su se Zelenskij i Putin dogovorili o daljnjim angažmanima.

Cyril RamaphosaJužna Afrikarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
10 mjeseci prije

Da da se ne lazemo – bili su u Kijevu par sati, a onda su otisli tri dana na petrogradski forum da dogovaraju poslove. Usput su popricali sa Putinom o mirovnom sporazumu. Uskoro bice samit Rusija – Organizacija africkih drzava.

Goran
10 mjeseci prije

Ne samo da bi odavno bio sklopljen mir izmedju ove dvije napacene nacije nego ne bi nikad ni doslo do rata da na tome nisu radili I inzistirali anglosaksoni i Nijemci.

Max
10 mjeseci prije

Dobar ali uzaludan pokušaj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI