Kako će Mariupolj postati ključno središte euroazijske integracije

Mariupolj ključno središte
47 komentara

Mariupolj je udario ukrajinski desničarski bataljun Azov puno prije nego što je Moskva započela svoje vojne operacije. U ruskim rukama, ova strateška luka i čeličana može se pretvoriti u središte euroazijske povezanosti.

Mariupolj, strateška luka Azova, ostaje u oku oluje u Ukrajini.

NATO-ov narativ je da je Azovstal, jednu od najvećih europskih tvornica čelika, umalo uništila ruska vojska i njezine savezničke snage u Donjecku koje “opsjedaju” Mariupolj.

Istinita priča je da je neonacistički bataljun Azov uzeo desetke mariupoljskih civila kao živi štit od početka ruske vojne operacije u Ukrajini i povukao se u Azovstal, kao posljednju crtu obrane. Nakon prošlotjednog ultimatuma, sada su na rubu uništenja zbog napada ruskih, donjeckih snaga kao i čečenskog Spetsnaza.

Azovstal, dio grupe Metinvest koju kontrolira najbogatiji ukrajinski oligarh Rinat Ahmetov, doista je jedna od najvećih metalurških tvornica u Europi, koja se sama opisuje kao „integrirano metalurško poduzeće visokih performansi koje proizvodi koks i sinter, čelik, kao i visokokvalitetne proizvode svih oblika.”

Usred niza svjedočanstava koja detaljno opisuju užase koje su azovski neonacisti nanijeli civilnom stanovništvu Mariupolja, mnogo povoljnija, nevidljiva priča nagovještava blisku budućnost.

Rusija je peti najveći proizvođač čelika u svijetu, osim što drži velika nalazišta željeza i ugljena. Mariupolj, čelična Meka, nekada je dobivao ugljen iz Donbasa, ali pod de facto neonacističkom vlašću od događaja na Majdanu 2014., pretvoren je u uvoznika. Željezo se, na primjer, počelo isporučivati iz Krivbasa u Ukrajini, udaljenom više od 200 kilometara. Nakon što se Donjeck učvrsti kao neovisna republika ili na referendumu odluči postati dio Ruske Federacije, ova će se situacija sigurno promijeniti.

Azovstal ulaže u široku liniju proizvoda vrlo korisnih stvari: konstrukcijskog čelika, tračnica za željeznicu, kaljenog čelika za lance, rudarske opreme, valjanog čelika koji se koristi u tvorničkim aparatima, kamionima i vagonima. Dijelovi tvorničkog kompleksa prilično su moderni, dok su neki, desetljećima stari, prijeko potrebni za nadogradnju, što ruska industrija svakako može pružiti.

Strateški, ovo je ogroman kompleks, tik uz Azovsko more, koje je sada, za sve praktične svrhe, uključeno u Donjecku Narodnu Republiku, i blizu Crnog mora. To podrazumijeva kratko putovanje u istočni Mediteran, uključujući brojne potencijalne kupce u zapadnoj Aziji. I prijeći Suez i doći do Indijskog oceana, kupci su diljem južne i jugoistočne Azije.

Tako će Narodna Republika Donjeck, vjerojatno dio buduće Novorusije, pa čak i dio Rusije, imati kontrolu nad velikim kapacitetom za proizvodnju čelika za južnu Europu, zapadnu Aziju i šire.

Jedna od neizbježnih posljedica je da će moći osigurati pravi procvat izgradnje teretnih željezničkih pruga u Rusiji, Kini i srednjoazijskom ”stansu”. Izgradnja željeznice je povlašteni način povezivanja za pekinšku ambicioznu inicijativu Pojas i put (BRI). I što je ključno, međunarodnog transportnog koridora sjever-jug (INSTC), koji koristi turbo pogon.

Dakle, srednjoročno, trebalo bi se očekivati da će Mariupolj postati jedno od ključnih čvorišta procvata ruta sjever-jug; INSTC diljem Rusije i povezivanje s ”stansom” – kao i velike nadogradnje BRI-ja istok-zapad i pod-BRI koridora.

Međusobno povezana Euroazija

Glavni igrači INSTC-a su Rusija, Iran i Indija, koje su sada, nakon sankcija NATO-a, u naprednom načinu međusobnog povezivanja, s osmišljavanjem mehanizama za zaobilaženje američkog dolara u svojoj trgovini. Azerbajdžan je još jedan važan igrač INSTC-a, ali još nestabilniji, jer daje prednost turskom dizajnu povezivanja na Kavkazu.

Mreža INSTC također će se progresivno međusobno povezivati s Pakistanom, a to znači Kinesko-pakistanski gospodarski koridor (CPEC), ključno čvorište BRI-a, koje se polako, ali sigurno širi na Afganistan. Improvizirani posjet ministra vanjskih poslova Wang Yija Kabulu krajem prošlog tjedna trebao je unaprijediti uključivanje Afganistana u novi Put svile.

Sve što se događa dok Moskva, iznimno blizu New Delhija, istovremeno širi trgovinske odnose s Islamabadom. Sve troje, što je ključno, članovi su Šangajske organizacije za suradnju (SCO).

Dakle, veličanstveni dizajn sjever-jug predviđa tečnu povezanost od ruskog kopna do Kavkaza (Azerbajdžan), do zapadne Azije (Iran) sve do južne Azije (Indija i Pakistan). Nitko od ovih ključnih igrača nije demonizirao ili sankcionirao Rusiju unatoč stalnim pritiscima SAD-a da to učini.

Strateški, to predstavlja ruski multi-polarni koncept Velikog euroazijskog partnerstva na djelu u smislu trgovine i povezanosti; usporedno i uz BRI, jer je Indija, željna uvođenja mehanizma rupija i rublje za kupnju energije, u ovom slučaju apsolutno ključna partnerica Rusiji, što odgovara kineskom strateškom sporazumu s Iranom vrijednim 400 milijardi dolara. U praksi, Veliko euroazijsko partnerstvo omogućit će glatkiju povezanost između Rusije, Irana, Pakistana i Indije.

U međuvremenu, NATO svemir je urođeno nesposoban čak ni prepoznati složenost usklađivanja, a da ne spominjemo analizu njegovih implikacija. Ono što imamo je isprepletenost BRI-a, INTSC-a i Velikog euroazijskog partnerstva na terenu, svi pojmovi koji se smatraju anatemom u zaobilaženju Washingtona.

Sve se to, naravno, osmišljava u geoekonomskom trenutku koji mijenja igru, budući da će Rusija, počevši od ovog četvrtka, prihvaćati plaćanje za svoj plin samo u rubljama od “neprijateljskih” nacija.

Usporedno s Partnerstvom Velike Euroazije, BRI, otkako je pokrenut 2013., također progresivno tka složenu, integriranu euroazijsku mrežu partnerstava: financijsko/ekonomsko, povezivost, izgradnju fizičke infrastrukture, gospodarski/trgovinski koridori. Uloga BRI-a kao još jednog kreatora institucija globalnog upravljanja, uključujući normativne temelje, također je bila ključna, na očaj NATO saveza.

Vrijeme za odmak od Zapada

Ipak, tek sada će globalni jug, posebice, početi promatrati cijeli spektar kinesko-ruske igre u euroazijskoj sferi. Moskva i Peking duboko su uključeni u zajednički napor za odmakom od Zapada u vezi s globalističkim upravljanjem, ako ne i potpunim slamanjem istoga.

Rusija će od sada biti još pažljivija u izgradnji svojih institucija, spajajući Euroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), SCO i Organizaciju ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO); euroazijski vojni savez odabranih post-sovjetskih država, u geopolitičkom kontekstu nepovratne institucionalne i normativne podjele između Rusije i Zapada.

U isto vrijeme, Veliko euroazijsko partnerstvo će učvrstiti Rusiju kao konačni euroazijski most, stvarajući zajednički prostor diljem Euroazije koji bi čak mogao zanemariti Europu zamišljenu kao vazalsku tvorevinu.

U međuvremenu, u stvarnom životu, BRI će, kao i INSTC, sve više biti priključen na Crno more (pozdrav, Mariupolj). I sam BRI može čak biti sklon ponovnoj evaluaciji u svom naglasku povezivanja zapadne Kine sa sve manjom industrijskom bazom zapadne Europe.

Neće imati smisla privilegirati sjeverne koridore BRI: Kina-Mongolija-Rusija preko Trans-Sibira i euroazijski kopneni most preko Kazahstana, kada Europa zapada u srednjovjekovnu demenciju.

Obnovljeni fokus BRI-a bit će na dobivanju pristupa nezamjenjivim robama, a to znači Rusiji, kao i na osiguravanju osnovnih zaliha za kinesku proizvodnju. Zemlje bogate robom, kao što je Kazahstan i mnogi igrači u Africi, postat će glavna buduća tržišta za Kinu.

U petlji prije Covida u središnjoj Aziji, neprestano se moglo čuti da Kina gradi postrojenja i brze željeznice, dok Europa u najboljem slučaju piše bijele knjige. Uvijek može biti gore.

EU kao okupirani američki teritorij sada se brzo spušta iz središta globalne moći do statusa beznačajnog perifernog igrača, onog koji se bori na dalekoj periferiji kineske “zajednice zajedničke sudbine”.

AzovMariupoljrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
burt
2 godine prije

2014 kad je izvršen prevrat Putin je mogao zauzeti cijelu Donbas skupa sa Mariupolom i spojiti se sa Krimom jer je ukrajinska vojska bila u rasulu i nitko nebi pružio otpor, s nešto malo gubitaka mogli su do Kijeva i Dnjepra za dva dana a separtisti su bili zauzeli Mariupol bez otpora a Putin je čekao osam godina kad se prema Donbasu koncetriralo 100000 ukrajinskih vojnika a jedinice neonacista su se raspšile po cijeloj fronti tako da je propao ruski plan da sve neonaciste pritisnu na jednu gomilu i razbucaju

Max
2 godine prije

To je strateški važan kompleks. Zato se polako zauzima a i krajnje oprezno.

Alen
2 godine prije

Ovo eskobarov tekst…

Sardelino
2 godine prije

Čitao sam i bio upoznat kao primaoc saznanja da je gradonačelnik Mariopulja i njegova gradska uprava razradila detaljne planove za unaprjeđenje i daljnju nadogradnju grada koji je i inače izgledao kao bon-bon. Grad je po planovima trebao biti za sve svoje građane kao savršenstvo bez mane.Od ljuljački do rotora.
Gradonačelničke, pogledaj sad svoj dom anđele.
Mudar čovjek ne bi se isprazno busao u prsa i dozvolio da mu nekakvi dođoši u obliku Azova i Desnog sektora preuzmu vlast u gradu i od njega naprave cilj denacifikacije.
Mudar čovjek imao bi grad imao bi ljuljačku a imao bi rotor. A imao bi i to zadovoljstvo da zajedno sa svim svojim sugrađanima pljuje po ruskim tenkovima i pjeva ukrajinsku himnu držeći ukrajinsku zastavu u ruci.
Zar on uistinu nezna da ni jedna okupacija nije dovijeka i da ona završava kad završi rat.

Aragorn
2 godine prije

PATRICK LANCASTER youtube

Svi trolovi malo se uvjerite i odmaknite od MSM medija.

Objektivno novinarstvo iz centra Mariupolja s obicnim gradjanima, mnogi dokazi i intervjui ljudi koji trpe Azov od samog pocetka sto se mozete i sami uvjerit po svjedocenjima.

Sve sto vam MSM forsira je obicna pusta laz, sto znam da vecina ovdje zna, ali evo i cistih dokaza, uzmite si par minuta, a vjerujem da cete pogledati par sati kakva djela Ukrajinci rade a da sw prepisuju Rusima

Da ne odugovlacim, nadam se da vas sto vise pogleda. LP

tihobl
2 godine prije

Srusen je helikopter koji je dosao da izvuce komandante Azova. Vec neko vrijeme se kriju u suknjama preubuceni u babe. Boje se da ih ceceni ne uhvate, a jos vise se boje svojih vojnika.

Lofo
2 godine prije

Azov je kaput..

eks
2 godine prije

Izgradiće se nov Mariupolj, bez nacisata i bez NATO zločinaca.

grom iz vedra neba
2 godine prije

Bez nacista i bez natista.

Kopf
2 godine prije

Mariupol pripada u Donbas oblast

Kopf
2 godine prije

Wikipedia kaze da 90% ljudi se koristi ruski U Mariupolu

abc
2 godine prije

Rusija prekida sve veze sa zapadom i stvara jak azijski gospodarski savez. Što je zapad hteo, to je zapad dobio.

abc
2 godine prije

Pazi da te herc ne strefi….
Za sedam dana u Mariopolu neče viši biti nijednog naciste.
Žao mi te je.

Boba Lazarević
2 godine prije

Iz koje jame si ti ispuzao, imbecilu? Znaš i sam da lažeš, pa zašto onda to činiš?

Povezanost Azovskog bataljona s nacizmom se može lako provjeriti u svakoj novini, čak i onima koje danas to žele sakriti.

A to da su Rusi “gori od nacista”… jesi li bolestan ili samo glup? Imaju li Rusi možda koncentracione logore i ubijaju li civile u desecima tisuća?

Idi se liječiti, dok te netko od nas nije izliječio.

Tristan
2 godine prije

Neko je spominjao ona dva helikoptera, pa evo vijesti: Today, two Ukrainian helicopters were shot down near Mariupol, evacuating the leaders of Azov and, quite likely, French intelligence officers. At least, such information began to appear on the French opposition resources. As a matter of fact, this crazy operation was started for the sake of intelligence officers, Kiev does not care about the Nazi dung beetles. So what did high-ranking officers from France do in Mariupol? It turns out that they oversaw a very interesting plan. If the details of the whole murky case are revealed, Macron will not see a second presidential term as his ears. But in case of complicity on some issues, the case may not be made public. It turns out that France was preparing a humanitarian crisis in the DPR. At the moment, water flows to Mariupol through Donetsk – this is how the Seversky… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
2 godine prije

Samo , djelom tocno Ali terminoloski – neispravno ! Naime a vidjet ce se brzo u praksi da je ono sto ce cinit okosnicu , zapravo ASIA – EURO ! Ne obrnuto ! Obrnuto je – krepalo ! Nema ga vise ! Docim , Mariupol , ni prije ovoga , svega , nine , nikada imao kapaciteta za biti , nist , vise od ” regional trade center ” no ono sto CJELOJ ZONI – ISTOCNE UKRAINE , daje na znakomitosti su ENORMNA – prirodna bogatstva , svih vrsta , osim gasa !!! Toliko , enormna da su I same Norvesko – Kanadske ekipe istrazitelja , bili zaprepasteni , koliko toga ima – netaknuto jos !!! Dakako .. Otuda je ODMAH krenuo Maidan I Mrs. Nuland da bi kulminiralo sa Hunter Biden & gang !!! Eto vam PRAVA razloga za ” demokratizaciju ” I mandatorno prisustvo NATO , koji je… Čitaj više »

none
2 godine prije

stepsko-jadranska civilizacija,, kaže Lošo..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI