Kako će Ukrajina izgledati nakon poraza i završetka rata?

Zelenski - rat u Ukrajini
134 komentara

Osim za Zelenskog i njegove sljedbenike, sve je gotovo. Kakva će biti situacija nakon rata?

Prije završetka Drugog svjetskog rata u Europi, Nijemci su često međusobno dijelili mračnu šalu, odražavajući njihov zasluženi strah od mogućnosti poraza: “Uživaj u ratu, mir će biti užasan”. Naravno, usprkos najgorim naporima ukrajinske krajnje desnice ne bi li naštetila i politici i imidžu svoje zemlje, nijedan objektivan promatrač ne bi poistovjetio Ukrajinu s nacističkom Njemačkom. Ipak, taj stari njemački humor ukazuje na pitanje koje je sada relevantno za Ukrajinu. Čak i militantno proturuski Economist uočava “zamor od rata” i kod SAD-a i u EU. Zapadno financiranje, o kojem Kijev ovisi, u opasnosti je od presušivanja, a sadašnja obećanja o većim financijskim paketima više nisu pouzdana.

Kada i kako će rat završiti?

Bloomberg izvještava o “dojmu sivila” u Ukrajini, a Wall Street Journal priznaje da “Moskva ima prednost na vojnom, političkom i gospodarskom planu”. Istaknuti američki vojni komentator Michael Kofman, koji često gazi tanku granicu između profesionalne analize i pro-zapadne pristranosti, blizu je suočavanja sa stvarnošću. Iako i dalje inzistira na tome kako je “netočno ako bismo nalagali da Rusija pobjeđuje u ratu”, priznaje da “ako se iduće godine ne donesu pravi izbori u vezi s pristupom Ukrajine i zapadnim resursima, izgledi Ukrajine za uspjeh bit će nejasni”. On isto tako predlaže da bi Kijev trebao prijeći u obrambeni način ratovanja. Iskreno, već jest i nije da je imao izbora.

Ipak, obrambenom strategijom ne mogu se postići službeni ratni ciljevi Ukrajine, jer oni uključuju ponovno preuzimanje teritorija od Rusije. Za Ukrajinu, Kofmanovi “pravi izbori” podrazumijevaju odustajanje od toga. Bivši ratni huškač i savjetnik Zelenskog,a sada neprijatelj, Aleksej Arestovich, na primjer, ispravno je uočio tu činjenicu. Takav se ishod naziva “gubitak”. Redefinirati to kao oblik “uspjeha”, mijenjanje strana koje je sada popularno na Zapadu, djeluje kao nespretan pokušaj racionalizacije i prodaje poraza.

Što se tiče “pravih izbora” za Zapad, usprkos očajničkim pozivima rekonstrukcije Hladnog rata i ukrajinskog posredničkog poticatelja rata Tima Snydera i američkog ”maitre penseur” velike strategije Waltera Russella Meada, Zapad bi mogao nastaviti financirati Ukrajinu, ali je malo je vjerojatno da će ponovno podići ulog. Zašto bi, kad su sve njegove dosadašnje strategije, gospodarska, vojna, diplomatska i informacijsko vođenje rata, polučile veliki neuspjeh? Umjesto toga, ono što se događa američki je pokušaj prebacivanja većeg dijela odgovornosti za posredničko ratovanje na EU.

Ako Donald Trump pobijedi na američkim izborima koji se trebaju održati za manje od godinu dana, onda će se taj trend sigurno ubrzati, što je čak i britanska državna televizija BBC odavno prepoznala. Vjerojatno su u pravu zapadni promatrači koji smatraju da je to razlog da se Rusiji ne žuri sa sklapanjem mira prije studenog 2024. godine. Ali što ako Zapad i Ukrajina iznenada osmisle cijeli novi paket briljantnih strategija čija je namjena promjena igre? Nakon što “čudesno oružje” ne poluči željeni rezultat, možda ćemo vidjeti “čudesne zamisli”? Nećemo. Jer da su zapadnjački političari imali takve zamisli, već bismo za njih znali.

Što se tiče Ukrajine, Maryana Bezuglaya, zastupnica u parlamentu, upravo je izazvala pomutnju, optuživši vojsku za neuspjeh kreiranja bilo kakvog istinskog plana za iduću godinu. Jasno je da je ovaj napad dio borbe za moć i igre okrivljavanja, između predsjednika Volodimira Zelenskog i vrhovnog zapovjednika Valerija Zalužnog. Ali Bezuglaya ne laže, samo iskorištava činjenice.

Što se tiče Zapada, nakon početnih ruskih grešaka, Moskva ne samo da je prestigla Zapad, nego se i pokazala inteligentnija. Održavajući na životu ustrajno ne-sofisticiranu zapadnjačku tradiciju stereotipiziranja Rusije uz visoku cijenu, analitičari NATO-a poput Constanze Stelzenmüller s Instituta Brookings možda će i dalje podcjenjivati Moskvu kao “ne tako stratešku i ne toliko inteligentnu”, već samo vrlo “odlučnu”. Na temelju te pretpostavke, zapadnjaci, uključujući članove trustova mozgova, spriječeni onim što inzistiraju na zamišljanju ne tako pametne Moskve, nemaju izbora nego im ostaje za zaključiti da su sve samo ne pametni. Ali ako ništa ne uspijeva kao uspjeh, vrijedi i suprotno; ništa ne uspijeva kao neuspjeh: neuspjesi Ukrajine i Zapada već su samo-ojačavajući trend. Stoga je sada relevantno pitanje: kada sadašnji rat završi, najvjerojatnije ukrajinskim i zapadnim porazom, što će uslijediti nakon njega? To je pitanje na koje je i pravovremeno i na koje je teško odgovoriti.

Kao prvo, još uvijek ima previše, u Ukrajini i na Zapadu, koji vjeruju ili se pretvaraju da vjeruju,  da se rat treba i može nastaviti, možda i godinama. Njemački kancelar Olaf Scholz, primjerice, upravo je ustvrdio da EU mora nastaviti podržavati Ukrajinu, jer je za blok važno da Rusija izgubi. Takva nepopustljiva stajališta ili retorika odaju nestvarnu procjenu ukrajinskih, zapadnih i ruskih kapaciteta. Oni također ukazuju na žrtvovanje više ukrajinskih života za dobrobit EU.

Scholz, na primjer, govori iz gotovo dirljivo savršene pozicije slabosti. Njegov osobni rejting upravo je pao na rekordno nisku razinu; koalicijska vlada koju pokušava voditi ne ide puno bolje. Nije ni čudo: Međunarodni monetarni fond sada očekuje da će Njemačka ove godine završiti kao najveće svjetsko gospodarstvo s najlošijim rezultatima, dok je vladino protuustavno financijsko prijevare izazvalo ozbiljnu proračunsku krizu koja će uzrokovati bolne rezove u javnoj potrošnji. Scholz možda, naravno laže. Postoje i nepotvrđena izvješća ili curenja o tome da se Berlin planira pridružiti Washingtonu u smjeru prisiljavanja Kijeva na mirovne pregovore.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba još uvijek može hrabro poricati osjećanje bilo kakvog pritiska od strane zapadnih sponzora na svoju zemlju.

U stvarnosti, višestruki signali pokazuju suprotno: zapadni čelnici barem razmatraju mogućnost smanjenja svojih gubitaka tako što će Ukrajinu natjerati na odricanje od svog teritorija. Nasuprot tome, zapadnjački stavovi o ratu u Ukrajini imaju sve prazniji prizvuk. Ironično je da je prije samo nekoliko mjeseci, ali prije nego što se predvidljivi neuspjeh ukrajinske ljetne ofenzive pretvorio u nepobitnu činjenicu, Foreign Policy pretpostavio da je ukrajinska politika ruskog predsjednika Vladimira Putina postala žrtva zablude o nepovratnim troškovima. Sada je već jasno da je Zapad taj koji doživljava nesklonost bezobzirnog kockara koji ne želi odustati, prije nego što pretrpi još veće gubitke. Cinizam, spremnost za cijeđenje i posljednje kapi krvi iz Ukrajine te tvrdoglavo odbijanje priznavanja pogrješaka iz prošlosti sigurno će također igrati ulogu. Ipak, treba primijetiti da su čak i neki promatrači koji ne pate od takvih zapadnjačkih predrasuda pesimistični glede brzog kraja rata. To je zato što vjeruju da će Washington u konačnici nastaviti raspirivati svoj posrednički rat protiv Rusije u Ukrajini, tko god bio ili se čini da je glavni u Bijeloj kući. Za Ukrajinu i Ukrajince takva bi strategija ipak značila poraz, ali nakon još više gubitaka i patnje.

S druge strane, s obzirom na teško stanje ljudstva i drugih resursa Ukrajine, ne može se isključiti nagla promjena situacije na terenu. Rat bi mogao ući u novu fazu koju će obilježiti, barem u početku, lokalni slomovi ukrajinskih snaga i značajni ruski prodori da bi Kijev morao prihvatiti poraz u ovom ili onom obliku, bilo pod režimom Zelenskog ili njegovim nasljednikom.

Strah nekih zapadnih dužnosnika da bi se situacija u Ukrajini mogla ”raspasti” već ove zime nije bez osnove. U tom bi scenariju borbe završile relativno brzo, tj. najkasnije u nekom trenutku sljedeće godine, čak i ako bi moglo biti potrebno mnogo više vremena; usporedite korejski slučaj,  da se formalno ratno stanje zamijeni mirom u punom smislu riječi. . Kao što je upozorio John Mearsheimer, istinski ili inherentno stabilan mir može biti nemoguć, ali de facto prekid neprijateljstava, nazovite to zamrznutim sukobom, ako želite, može mu prethoditi. Možda nije idealno, ali bi svejedno napravilo veliku razliku.

Sve navedeno za sobom povlači paradoks. Ne možemo još reći je li kraj rata blizu, ali nije prerano razmišljati o poraću. Nepoznanice sadašnje situacije kompliciraju i pitanje kakav će točno oblik poprimiti to poslijeratno doba.

Sudbina ukrajinskih oružanih snaga i ambicije NATO-a

Pretpostavimo sljedeće: prvo, iako se formalno ratno stanje može nastaviti, važnije je pitanje što će biti potrebno da se okončaju stvarne borbe. Kijev bi izgubio teritorij i općenito, morao bi učiniti dodatne ustupke Rusiji. Ono što je najlakše predvidjeti je povratak Ukrajine na neutralnost i posebice, odustajanje od ambicija pridruživanja NATO-u te naravno, trenutne de facto integracije u savez. Drugi ishod kojem Rusija mora težiti je ograničenje vojnog potencijala Kijeva. Treći rezultat kojeg će Moskva htjeti jest potpuno neutraliziranje, što je vjerojatno nemoguće ili snažno umanjiti utjecaj ukrajinske krajnje desnice. Tako će poslijeratna Ukrajina biti manja, neutralna, vojno slaba, a njezina službena politika i institucije, osobito one s oružjem, poput policije i vojske, morat će otpustiti kadrove i utjecaj krajnje desnice, barem na površina. Nema više ‘Crnih sunaca’ na izložbi, osim možda na privatnim zabavama. Ako ti uvjeti nisu ispunjeni, borbe mogu privremeno prestati, ali ne zadugo.

Što se tiče NATO-a, odnosno SAD-a, temeljno pitanje ovdje je hoće li Rusija uopće ponovno tražiti veliko rješenje, principijelno resetiranje, ali ovaj put s pozicije više sile ili će, umjesto toga, iskoristiti svoju prednost za postizanje manjeg cilja: ostvarivanja svojih sigurnosnih interesa oblikovanjem “samo” rješenja u vezi Ukrajine. Rusija može ili ne mora htjeti ili moći  također natjerati NATO na izričito odustajanje od Ukrajine i šire gledano, od svoje pogrešno zamišljene strategije širenja. Štoviše, Moskva može ili ne mora pokušati još jednom inzistirati na temeljnoj reviziji europske sigurnosne arhitekture i njezinog odnosa sa SAD-om i NATO-om, kao u svojim predratnim prijedlozima s kraja 2021.

Ono što je sigurno jest da će, kada Moskva stvori činjenice na terenu u Ukrajini i Kijev se bude morao vratiti neutralnosti, riječima i djelima, NATO-ovo držanje izgubiti velik dio svoje važnosti. Postoje neslužbeni signali da bi blok možda razmatrao primanje samo dijela Ukrajine; ni Kijev ni njegovi zapadni podupiratelji neće priznati Krim ili ostali teritorij koji je pod kontrolom Moskve kao ruske i vjerojatno će ih nazivati ‘okupiranim’. Ako je takav plan B ozbiljan, unatoč činjenici da bi prekršio tradiciju NATO-a i bio sulud, Ukrajina ga odbija. I opet, bilo kakvi znakovi njegove provedbe vjerojatno bi brzo obnovili borbe. Istina je da su neki pametni promatrači nagađali da bi Moskva mogla biti spremna živjeti s time da je smanjena Ukrajina dio NATO-a. Ali u ovome su vjerojatno u krivu.

Kakav god pristup Rusija izabrala, ključna stvar je da sada ima inicijativu. To se, dragi NATO, događa kada izgubite rat: Zapad neće postavljati dnevni red.

Budućnost Kijeva i članstvo za EU

Što je s EU? Uostalom, jedan od ključnih uzroka sadašnjeg rata i prethodne krize bila je promjena režima u Kijevu 2014. godine, koja je bila potaknuta sukobom oko ulaska Ukrajine u posebnu asocijaciju s blokom. U ovom trenutku EU ne pokazuje namjeru promjene smjera. Doista, čini se da će se otvoriti formalni proces koji vodi do punopravnog članstva. Međutim, postoji otpor nekih država članica. Otvoreni otpor dolazi iz Mađarske, čiji premijer Viktor Orban prijeti blokiranjem ovakve politike i blokiranjem pokušaja slanja više novca za Kijev. Ondje gdje Orban pruža svoj vrat, možda nije jedini koji se boji u vezi integracije velike, siromašne, vrlo korumpirane, razorene i revoluciji sklone nove države članice sa sigurnosnim problemom koji je jako težak.

U svakom slučaju, pretpostavimo da će, za sada, elita EU-a postići svoje: na primjer, oslobađanjem više zamrznutih sredstava za Mađarsku i Ukrajina će ući u službene pregovore o članstvu. Kao što je već dugo istaknuto, početak pregovora o pristupanju nije isto što i dobivanje članstva. Najmanje godine, možda i desetljeća, mogu odvojiti jednu točku od druge, a proces može zapeti. Štoviše, kao što su nedavni izborni uspjesi Slovaka Roberta Fica i Nizozemca Geerta Wildersa ponovno pokazali, tlo se mijenja i unutar EU-a. Dodajte val AfD-a u Njemačkoj i vrlo je upitna sposobnost držanja ovog plana EU.

Poslijeratna Ukrajina vjerojatno neće biti punopravna članica Europske unije; možda neće biti na duže vrijeme a možda neće biti uopće.

Hoće li režim Zelenskog preživjeti?

Što je sa situacijom u samoj Ukrajini? Teško je zamisliti politički opstanak sadašnjeg predsjednika Volodimira Zelenskog u Ukrajini nakon poraza. Čak i sada, interna ukrajinska vladina anketa, koju citira The Economist, pokazuje drastičan pad njegovog rejtinga. Što je još gore, dok je Zelenski pao na 32%, vrhovni zapovjednik Zalužni i dalje ima 70%, a posebno zlokobni šef ukrajinske vojne obavještajne službe, Kirill Budanov, koji ponosno vodi programe ubojstava, ima solidnih 45%.

Naravno, objavljivanje takvih brojki u The Economistu još je jedan znak da Zelenski gubi podršku Zapada. U početku intenzivan kult ličnosti koji je Zelenski uživao na Zapadu kao gotovo čudesan vođa možda ga je prevario u lažni osjećaj sigurnosti i nezamjenjivosti. U stvarnosti, on je zapravo idealan žrtveni jarac. Kao što znamo iz klasične tragedije, s velikim usponom dolazi potencijal za veliki pad u dubine.

Što će doći nakon režima Zelenskog? Sada je vrijeme za prestanak pokušaja prorokovanja, jer stvari postaju jednostavno previše nejasne. Jedna stvar kojoj bi se pravi prijatelji Ukrajine trebali nadati je da će ono što bude sljedeće zapravo još uvijek biti neki oblik koherentne i minimalno učinkovite vlade. Oni s loše zamišljenim fantazijama o “južnokorejskom čudu” u onome što će ostati od Ukrajine, možda će se htjeti ponovno usredotočiti na elementarnija, hobbesovska pitanja: u zemlji punoj razočaranih građana i veterana i preplavljenih oružjem, s krajnjom desnicom bez premca na svijetu, stvari bi doista mogle postati jako gadne.

Autor: Tarik Cyril Amar 

Ratrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
134 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Procitao sam clanak i vidim u cemu je osnovni problem – zapadnaci su povjerovali u svoje lazi. Ali to nije sve – zbog arogancije slusaju samo ono sto sami govore i nista vise. Da slusaju Ruse culi bi gdje rusi kazu da su u ratu sa NATO, vidjeli bi da rusi imaju planove i za 2025. kad misle uvesti nova oruzja u borbu i nebi sad kad im je jasno da gube pokusavali nuditi remi. Evo ukratko sta su smislili na zapadu: Solc i Bajden su dogovorili da uspostave primirje bez mirovnih pregovora. To sto su njih dvojica odrzali Minsk 3 u Vasingtonu bez Kijeva nije problem, jer Kijev se i do sada nije nista pitao. Problem je sto ni Moskvu nisu pitali da li ce pristati na uslove primirja koje su njih dvojica dogovorili. Idiotluk teski. To je kao kad bi se Dodik i Covic u laktasima dogovorili o… Čitaj više »

NOME
4 mjeseci prije

…ako dođe da zapad pusti ukrajinu niz vodu, samo u suradnji sa rusima se mogu osvetiti zapadu za izdaju…..

Jajce
4 mjeseci prije

Ne raduje me pustos ni Ukrajine ni Rusije, nek kauboj isplati odstetu obo dvojici

tihobl
4 mjeseci prije

 Јуриј Подољака: Можемо да померимо линију фронта, али то ће бити на рачун губитака наших војника. Линија фронта у овом случају није толико важна колико исцрпљивање ресурса непријатеља. У украјинској војсци мотивација је ниска; у октобру је број мушкараца мобилисаних у Украјини био мањи од половине изгубљених: Украјина је изгубила снагу од око три бригаде. Истовремено, сваког дана стављамо у службу више од хиљаду људи додатно: више од хиљаду људи потписује уговоре дневно. Осим тога, добијамо све више опреме и муниције из наших фабрика. Украјинске оружане снаге већ имају четири пута мање муниције од нас. И сваког месеца ситуација се погоршава. U prevodu: na isti nacin Staljin je slomio Hitlera – iscrpio mu je mobilizacionu bazu da je na kraju mobilisao djecu, pretekao ga je u proizvodnji izbacujuci 12 T-34 na jednog tigra, a sto se tice proizvodnje artiljerije i granata odnos je bio daleko veci. Jedina razlika je sto Putin… Čitaj više »

Jednostavno receno
4 mjeseci prije

Dali će izgledati ukraina???

Otok Mali
4 mjeseci prije

Puno je tu pitanja kao koji dio Ukrajine će biti pod kontrolom Rusa. Ostatak Ukrajine će vjerovatno vrlo loše proći, jer Ameri neće imati novca za investiranje, kao što su imali za zapadnu Njemačku nakon 2sv. rata ili Poljsku nakon ulaska u EU.

M.r H.F
4 mjeseci prije

To su tolika nerješiva pitanja da je mene strah jednog drugog problema koji nije ovdje spomenut a što ako NATO i zapad krene u konačni obračun s Rusijom 🤔😕🤔😕

tihobl
4 mjeseci prije

Први руски поморски дронови биће испоручени трупама до краја године

Фабрика машина- Кингисеп ће до краја године испоручити Министарству одбране првих десет поморских дронова.

Ovi nisu zanimljivi, lice na britanske kojima su napadali Krim. Vidio sam zanimljiviji katamaran koji lici na dugacku raketu sa dva stabilizatora. To bi moglo da se jako brzo krece iznad povrsine vode, a rusi odavno imau razvijenu tehniku ekranoplana. Sjetite se sovjetskog raketonosca Lunj sa Kaspijskog jezera.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Zanimljivo da su prije tjedan dana sve ukrajinske parlamentarne stranke (osim naravno izbačene proruske Platforme za mir koja je imala 44 od 450 zastupnika) potpisale dokument kojim se potvrđuje da se predsjednički i parlamentarni izbori neće održati prije kraja rata. Parlamentarni su se trebali odrzati pri mjesec i pol dana, predsjednički bi se trebali odrzati za nepuna 4 mjeseca. A rat bi mogao još godinama potrajati. Što to znači po budućnost Ukrajine u sadašnjoj konstelaciji snaga svima je jasno. Prekjučer je Shalanda Young, direktorica Office of Management and Budget, preko kojeg Bijela kuća upravlja i nadgleda sredstva iz proračuna, poslala pismo Kongresu u kojem upozorava da više nema novca za pomoć Ukrajini. U pismu doslovno stoji: “Bez djelovanja Kongresa, do kraja ove godine ostat ćemo bez resursa za nabavu oružja i opreme za Ukrajinu i daljnjih isporuka iz zaliha američkih oružanih snaga.” U pismu se navodi da “ne postoji čarobni… Čitaj više »

tihobl
4 mjeseci prije

Премијер Мишустин је известио о троструком повећању производње руских оклопних возила.

„У комуникацијској технологији, оружју, електронском ратовању и извиђању повећање производње је више него петоструко, а аутомобила скоро троструко“, додао је он.

tihobl
4 mjeseci prije

I svabski hiber se dozvao pameti:

Немачки новинар Јулијан Роепке: Украјинска контраофанзива 2023. била је једна од највећих стратешких погрешних прорачуна америчке администрације последњих деценија. Бајденова администрација је шест месеци вукла Украјину, свет и себе за нос док није схватила целу истину.

Ivan Bgd
4 mjeseci prije

Klicko izgleda kao novi predsednik…
Zelenski (ako prezivi), morace da se krije (sa svojim milijardama koje je ukrao).
Zemlja unistena… hvala zapadnoj demokratiji!

Ico
4 mjeseci prije

Pitajte Putina, Putin zna što će teritorijalno ostati o tzv države Ukrajine, Putin je to znao još prije početka rata. Putin je racionalan, pa nije u rat ušao za Qrčevo zdravlje. Rat je vrlo ozbiljna stvar.

tihobl
4 mjeseci prije

Evo ga jos jedan:

„Ово није била контраофанзива. То је слање војника у смрт. А слање војника у смрт је ратни злочин”, прокоментарисао је бивши заменик начелника пољског Генералштаба генерал Леон Коморнички.

tihobl
4 mjeseci prije

Britanci nastavljaju dolijevati benzin na vatru:

Камерон: Наставићемо да финансирамо Кијев
“Немам бројке о томе колико ће новца бити обезбеђено за 2024. Све што могу да кажем је да смо у потпуности посвећени даљој подршци Украјине на истом или чак вишем нивоу од досадашње”, рекао је он у Дому лордова.

Putine salji sarmat na London i okoncaj ratova kao sto si okoncao koronu.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

I kao što smo odavno najavili, mainstream mediji su počeli drukčije pisati, evo nekoliko naslova:

“Ukrajina srlja prema katastrofi” – Index, 6.12.2023.
“Problemi stižu na naplatu: Ukrajina bi za mjesec dana mogla biti na koljenima, a Putinu se otvara apetit!” – Jutarnji, 5.12.2023.
“Velika istraga otkrila da su Amerikanci bijesni na Ukrajinu: ‘Upozoravali smo ih, ali uzalud…‘” – Jutarnji, 5.12.2023.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Ima jedan vrlo zanimljiv članak u Slobodnoj Dalmaciji od prekjučer naziva “Sada je i definitivno: Johnson je u travnju 2022. spriječio završetak rata između Rusije i Ukrajine. Evo što se događalo”.Preporučam svima za čitanje.

tihobl
4 mjeseci prije

У Сибиру у региону града Иркутска данас је измерено -60 степени живот се одвија нормално…

A u Banderstanu -10 obustavilo gradnju odbrambene linije jer je zemlja smrzla.

tihobl
4 mjeseci prije

Путин: Ако Летонија настави да третира становништво које тамо жели да живи, као свиње, онда ће се ове власти ускоро суочити са узвратним ставом.

Jasno i glasno ih je upozorio.

tihobl
4 mjeseci prije

Украјинци шокирани: Мароко је добио нову серију тенкова Абрамс М1А2 из Сједињених Држава и чека бесплатну испоруку 500 борбених возила пешадије Бредли,

A ukropima traze da vrate abramse.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Kako će izgledati?

Puno manja, bez izlaska na Crno more, razorena, zaduzena, rasprodanog poljoprivrednog zemljišta Zapadu, sa ogromnim brojem mrtvih i nekoliko puta više ranjenih, vojno slaba, sa standardom na razini siromašnijih afričkih drzava, raseljena, u EU ući nikada neće.

Гавран
4 mjeseci prije

Ukrajina će u celini biti rehabilitacioni centar za invalide i posttraumatska stanja.. Bolnica na otvorenom.

ogo
4 mjeseci prije

Zapad oce da zastiti Ukrajinu od potpunog sloma zbog velikog ulaganja i kupovanje zemljista pa su mu
prihvatljiviji pregovori nego potpuni slom Ukrajine.
Putine ne daj im ni pedlja teritorija

Nekoime
4 mjeseci prije

Rusija će zahtijevati povratak NATO-a na granice iz 1945.

Гавран
4 mjeseci prije

van teme:
Indusi se obeznanili kada im je došao pun račun za model aviona star 40 godina, Rafal ih košta 239.500.000. dolara po komadu. Život na Balkanu je izgubio smisao i šmek. S kim ćemo sada ratovati ako Hrvati bankrotiraju. Sva sreća takvih umova ima i kod nas. Srbija će verovatno kupovati opremu za rat u kosmosu.

tihobl
4 mjeseci prije

Питање немачком министру одбране:

– Уједињени Запад снабдева Украјину свиме што може, али још увек није у стању да се одупре Русији? Ово баш и није умирујуће?

Украјина није наш савезник“, јасно је одговорио Борис Писторијус.

Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Ne vjerujem da ce Rusi ponovo ispasti naivni i pristati na ono sto zapad nudi(novu prevaru). Tako da Ukraina ce imati novu vlast koje nece ici prema NATO-u.

MNK
4 mjeseci prije

ajde zamjenimo Ukrajinu za Srbiju. Srbima ruski mir i ruske vojne baze (Sandžak bosancima naravno) , a nezavisnoj, slavenskoj Ukrajini EU i NATO.

Ziv je Geza
4 mjeseci prije

Prelomni trenutak je bio, kada su prije godinu dana ruski vojnici bili gladni, zedni, smrznuti, bez morala, bez logistike itd, tada je pera stosic kazao da je ruska vojska ostala na jednoj pasteti i sa asovcicima zakopani u blatu ukrajine.

Medjutim pera nije znao da je upravo tada Sojgu doletio zrakomlatom na prvcu crtu i pitao vojsku sto im nedostaje da pobjede nato armadu, vojnici odnosno robijasi kako ih je onomad opisao pere stosic, kazali su Sojgu, druze generale posaljite nam vece lopate, sve ostalo je povijest.

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Ponavljam ! POBJEDNIK NOSI – SVE ⚠️ ! U ovomu ratu su sa jedne strane ” kolektivni zapad ” s’ druge Russia , China , Iran … Pukne li Ukraine , biti će — za protivnika – onak , KAKO POBJEDNIK VELI ⚠️ . Džepove otpora će i onak lako slomiti , budući se i onak nemaju kuda više skloniti … Jednoga NEĆE bit ! Mira ” za zelenim stolom ” ! Toliko je zla načinjeno da je sada to i nemoguće , jedino TOTALNA I BEZUSLOVNA PREDAJA – ILI 🤷 …….

Sparkling
4 mjeseci prije

Kako će izgledati Ukraina nakon rata? Kratko i jasno – NIKAKO!!
Rusi će ono što su osvojili u pravom smislu riječi priključiti Rusiji (ili će biti autonomne pokraine Rusije) i lako obnoviti i pokrenuti proizvodnju jer to su najbogatije pokraine bivše Ukraine.
Ostatak će na bubanj i jadni Ukrainci koji tamo ostanu.
Lp

Kuna
4 mjeseci prije

@ Tupko – Postoji priča, koju je objavio Seymour Hersh, a prenijeli ruski mediji, da ukrajinski general Valerij Zalužni i ruski general Valerij Gerasimov tajno pregovaraju o dogovoru koji bi potencijalno mogao okončati rat u Ukrajini. Priču podupiru “anonimni” izvori navodno u američkom obavještajnom establišmentu. Pitanje je je li izvješće istinito?

tihobl
4 mjeseci prije

Украјинска команда наставља да пребацује додатне снаге на Авдејевски правац, пребацивајући их са Ореховског сектора фронта. У блиској будућности, још једна бригада ће у потпуности отићи у Донбас.

Max
4 mjeseci prije

U totalnom kaosu ili podjeljena poput Njemačke ili Koreje.

Rover70
4 mjeseci prije

Što se tiče pregovora, nikakvi pregovori nisu mogući. Ukrajinska vlast nije ispoštovala niti jedan bitni dogovor niti prekid vatre. Dok su u početku rusi govorili o denacifikaciji, mislim da bi sad trebali uvesti pojam deratizacija ukrajine. Nekako mi se čini da sve ide u tom pravcu. Zamrznuti sukob nije riješenje, već samo odgoda riješenja.

Rudar
4 mjeseci prije

Koja ukrajina ??

ime
4 mjeseci prije

kako če izgledat? ko hiblerov mozak.
polovično.

abc
4 mjeseci prije

UIkrajina neče raspasti i propasti zbog Rusije, nego če raspasti zbog unutrašnjih oružanih bandi, sistematske korupcije, sveobčeg huliganizma, krađe i lopovluka vladajučih kriminalaca.
Zapad ju je takvu nacionalističku i fašističku Ukrajinu gradio 30 godina, kao kontrarusiju i kao takva če Ukrajina eksplodirati u unutrašnjim problemima. Još kad se Ukrajinci zbog zamjerki okrenu prema zapadu, tek če tad biti vatreno i veselo na granicama EU, a pogotovo Poljske.

Noname
4 mjeseci prije

Američka vojska je hrabra mlatiti samo mladoljetne curice; Pijani američki mornari s nosača zrakoplova Gerald Ford pretukli su 15-godišnjakinje u Chaniji na Kreti, gdje se nalazi američka pomorska baza Souda, objavio je grčki portal Proto Theme. “Dvije maloljetne djevojke prijavile su se da su ih u subotu navečer u venecijanskoj luci Chania napala dvojica pijanih američkih mornara koji su ih, kako navode, udarali i šamarali. Petnaestogodišnjaci koji su uspjeli pobjeći identificirali su dvojicu Amerikanaca, a trenutno je u tijeku istraga kako bi se utvrdilo njihovo boravište”, navodi se u materijalu. Ukupno su se dogodila najmanje tri incidenta s pijanim mornarima s nosača zrakoplova Gerald Ford, od kojih su se dva dogodila između samih vojnika. U jednom od njih pijani Amerikanci su se međusobno potukli u WC-u gradskog Općinskog vrta, ali policija nije morala intervenirati. Napad na učenice bio je ozbiljniji incident, navodi se u publikaciji. Sjedinjene Države poslale su zapovjedni… Čitaj više »

nessy
4 mjeseci prije

Ispod ove fotke stoji tekst (prevedeno) “jesan li ja lipo vami svizi reka, dajte onu bumbu, kako se ono java zove, a-bumba, b-bumba, java bi zna. Ja bi se snjome odma itnijo na javle Ruse. Niste dali, javal van sricu odnijo.” Kraj citata. I jos sebi u bradu “pi…da vami marerina skrta. 100 miljardi? A okle meni para za vikendice. Ono zeru u Vloridi i ono u Italiji, ko to broji. A rekli ste davat, da samo recen kliko. A jadan san ti ja sa ovizi banditin iz Amerke i Ingleske. Puj, puj,. guba skrta. Moran odma nacrtat jednu biloga, vas san se snerva”.

Ante
4 mjeseci prije

Poražene Njemačke postrojbe sudjelovale su u Korejskom ratu na strani UN i Amerike. Njemačkih vojnika je bilo toliko da su u tom ratu neke postrojbe gorile samo na Njemačkom jeziku kao da je drugi svjetski rat još uvijek u tijeku. To je bilo jako čudno za Američke postrojbe u Južnoj Koreji koji su se borili protiv Nijemaca. Eto vidite poštovani autoru ovog članka nije Njemačkim vojnicima bilo loše u miru. Našli su si drugi rat. Amerikanci su se tako riješili potencijalnih vojnika koji bi možda u poslijeratnoj Njemačkoj mogli biti problem.

nessy
4 mjeseci prije

za @Logicno
Molim vas da vratite stari sistem plus i minus, onako sam letimicnim pregledom znao koji komentar vrijedi citati. Ovako, nema smisla.
moja podrska redakciji i hvala.

Ico
4 mjeseci prije

Tragedija, rezultat kada državu vode neiskusni i umno nedorasli.

tihobl
4 mjeseci prije

Pisao sam da ce se ukro el. mreza raspasti cim zahladi jer nije nista ulagano preko ljeta sto se sad i desava.

Pogrijesio sam, ipak je bilo ulaganja:

Укрхидроенерго је само за консултације платио 1,2 милиона гривна.

Истина, консултације су биле на тему родне равноправности, различитости и инклузије.

Savijest
4 mjeseci prije

Zapad je trosio mnogo novca na unaprijed izgubljeni rat,a amerika se bogatila,jer joj je rasla vojna industrija od carapa do projektila.Ukrajinci se razbjezali po svijetu,a kad zelenski i njegova ekipa odu u svoje velebne vile po europi i americi narod ce stajati u redu za korom kruha.Zemlja je presla u ruke enormno bogatih kompanija,a ono malo ukrajinaca sto ostane ce raditi kao robovi i tugovati za svojom poginulom djecom,ocevima,majkama ,a politicari ce pruziti ruke putinu i ostaje pitanje narodu gdje smo bili,sto smo radili i sta nam je ovo trebalo ?

DZuro DZak_ovic
4 mjeseci prije

Bedno i Jadno

davvor
4 mjeseci prije

Tko nam nedostaje od poznatih komentatora? Ima razloga zasto sad sutu na ovu temu.

4 mjeseci prije

Ove na zapadu najmanje treba da brine kako će ukrajina izgledati a btw izgledaće onako kako Rusija bude željela da izgleda..
Ono što njih treba da brine je kako će zapad izgledati nakon ukrajine a to će biti horor priča…
To če biti kraj zapada kakvog poznajemo , neće se oporaviti nikad više..
Biće jako mučno za gledati , ali isplati se..

Panonicus
4 mjeseci prije

Pravo pitanje je:da li ce uopće postojati?!

Čovjek je življen
4 mjeseci prije

Zašto plačeš tata?
Plačem da zapamtiš kako suza izgleda kad boli. Kako tebe, tako mene i sve ostale ljude na ovom svijetu.
Doći će dan kad će te galamdžije htjeti posramiti da si slab.
Nisi dužan da im odgovoriš. Samo ih pogledaj nježno i znaj da će oni sigurno zapamtiti suzu u oku tvome.
Kad goropadni plahi namjerom postanu, suza svu prljavštinu ispere, tek tada sve postaje kako treba biti. Zapamti, svaka suza nosi ogromnu snagu koju je čovjek zaboravio koristiti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI