fbpx

Kako izbjeći klopku u kojoj u informacijskom ratu laž uzimamo za istinu

Fake News

Već duže vrijeme se vodi globalni informacijski rat i mediji više ne igraju ulogu prenošenja informacija, nego oblikuju “stvarnost”. Na primjer, imali smo nedavno zračne udare američke vojske u kojima je prvo ubijeno nekoliko stotina Rusa, potom sirijskih vojnika, a onda nekoliko pripadnika plemenskih milicija kod Deir Ez-Zora. Vijest o napadu je potvrdio Pentagon sa snimkama jednog uništenog tenka i jednog topničkog položaja s haubicom kalibra 155 mm.

Druga vijest je “kako Rusi masovno povlače svoje depozite iz banaka”. Prava “panika”, “što se događa” i “zar svi umiru od gladi”? Ruski stručnjaci su priopćili “odljev depozita sa svih računa dosegao 45%”. Inače, stručnjaci su  vodeći analitičari portala “Banko Drom”, odvjetnik Aleksandar Treščev i profesor Međunarodnog instituta za ekonomiju i financije Evgenij Andrejev.

Tko su svi ti ljudi? Kružok koji surađuje ili radi za ruski Međunarodni institut za ekonomiju i financije, zajednički projekt Visoke škole za ekonomiju i financije iz New Yorka i (High School of Economics and Finance) i Londonske škole za ekonomiju  (London School of Economic), koji u životu nisu napisali jedan pozitivan redak o ruskim financijama, a savjeti njihovih “ekonomista” su zaslužni za devastaciju Rusije devedesetih. Zašto Međunarodni institut za ekonomiju i financije uopće djeluje pri Sveučilištu u Moskvi, još nije poznato. Možda zbog činjenice da je u današnjem svijetu neprijatelja dobro imati blizu, jer ga je tako lakše držati pod kontrolom i doći do vrijednih saznanja. Da im zatvore katedre i urede, Aleksandar Treščev, Evgenij Andrejev i ostala bulumenta bi postali proganjani mučenici okrutnog ruskog režima.

No, mediji poput Vedomosti, RBC, Eho Moskve, Nove Gazete i sličnih, a ima ih na desetine, jer u Rusiji nema “cenzure režima”, kao što se misli, pišu “kako su Rusi izgubili vjeru u bankarski sustav” i “jedu svoje posljednje zalihe, samo kako bi preživjeli”.

A dovoljno je bilo otići na službenu stranicu Središnja banke Rusije, gdje stoji:

 • depoziti fizičkih osoba 1. siječnja 2017. – 24,200 trilijuna rubalja;
 • depoziti fizičkih osoba od 1. siječnja 2018 – 25,987 trilijuna rubalja.

Uz manje ili više nepromijenjen tečaj proteklih godinu dana i nisku inflaciju, depoziti stanovništva su porasli za 1,787 trilijuna rubalja, ili 7,4%. Rusi su tako “osiromašeni” da su banke sakrili dodatni novac, prosječno 12 tisuća rubalja po stanovniku, uključujući i dojenčad. Što reći?

Što se tiče Pentagona, raspolaže li američko Ministarstvo obrane pouzdanim i vjerodostojnim informacijama? Naravno da raspolaže i znaju apsolutnu istinu u realnom vremenu, često i prije, ako u obzir uzmemo njihove operacije, čak i ako nekad krenu krivim smjerom.

Dakle, Pentagon je apsolutno informiran o svemu i mogao bi biti pouzdan izvor informacija. Ali on to nije, jer ga zanima njegova vlastita nepobjedivost i onemogućiti pružanje otpora drugih, strogo u skladu s doktrinom “šoka i strahopoštovanja”.

Možete pratiti CNN, Fox News, Radio Slobodna Europa, Glas Amerike, BBC, The Independent, Index, Jutarnji, Večernji, Politiku, Blic, Pravdu, RT, Sputnik i tako dalje unedogled, načela, procjene i analize informacija su uvijek isti i onda odaberite tko je bliži istini, a tko besramno laže.

Podaci dobiveni na različite načine postat će korisni tek nakon što su svi podvrgnuti potrebnoj analizi i ekstremno preciznoj interpretaciji. Temeljni uzrok mnogih neuspjeha nije ignoriranje informacija, već njihova pogrešna analiza.

Informacije se u pravilu vrednuju po pouzdanosti, značenju, dosljednosti, potpunosti i mogućnosti njihovog korištenja. Na primjer, da se u Japanu dogodio blaži potres nije nikakva informacija, kao što se našalio Branislav Nušić i činu jedne od njegovih komedija kada prikazuje novinare koji zatvaraju sutrašnje izdanje i nedostaje im vijest od dva retka, a urednik kaže da stave kako  se u Japanu dogodio blaži potres.

Novinar pita: “Pa, je  li se zaista dogodio?”, a urednik odgovara: “Kao da je važno. U Japanu se svaki dan dogodi blaži potres.” To su informacije za popuniti normu i nisu opasne kao gore navedene, osim što su gubljenje vremena.

Pouzdanost materijala

Sve informacije koje dolaze izvana obilježene su određenim stupnjem pouzdanosti, što ovisi o izvoru.

Razina pouzdanosti izvora obično je kodirana kako slijedi:

A – apsolutno pouzdan i kompetentan;
B – uglavnom pouzdan;
C – nije posebno pouzdan;
D – nepouzdan.

Kako je taj izvor primio informacije?

1 – sam ih je vidio;
2 – čuo je od nekoga u koga može vjerovati;
3 – glasine.

Ne zaboravite da i izvor A ponekad prenese dezinformacije i potpuno nepouzdane informacije kao izvor D. Imajući u vidu ovo, informacije mogu biti:

I –   potvrđene drugim činjenicama;
II –  vjerojatno istinite
III – vjerojatno upitne
IV –  upitne
V –   neistinite
VI –  neodređene.

Na primjer, možete imati prilično pouzdanog doušnika (B), izjave osoba koje su upućene u situaciju (2), a možda i  “50 – 50”   istinite (III).

Ako sumnjate u pouzdanost informacije, korisno je odgoditi donošenje odluka na temelju istih, čekajući potvrdu ili demanti.

Iskrivljivanje informacija i dezinformacija

Treba uzeti u obzir da informacija može biti:

 • pružena izvoru već kao dezinformacija;
 • namjerno iskrivljena informacija;
 • promijenjena, samovoljno ili nenamjerno, tijekom prijenosa.

Verbalna izvješća koja kruže horizontalnim i neformalnim kanalima manje su sklona izobličenju, ali informacije koje se plasiraju su često uljepšane zbog očite želje da se nekome ugodi, da se dobije nagrada ili izbjegne kazna, a ne obrnuto.

Izbjegavanje kazne, odnosno dobivanja otkaza, čest je slučaj među hrvatskim novinarima, uz časne iznimke, koji znaju da lažu, ali zbog posla ne mogu odbiti prenijeti vijest onako kako je odredilo uredništvo.

Namjerno dezinformiranje lažima i poluistinama nas postepeno tjera na lažne prosudbe.

Najčešće metode ovdje su:

 • izravno prikrivanje činjenica;
 • pristran izbor podataka;
 • kršenje logičkih i vremenskih veza između događaja;
 • plasiranje istine u ovom kontekstu se provodi uz dodatak lažnih informacija ili poluistina, tako da se samu istinu percipira kao laž;
 • najvažnije podatke iznijeti u pozadini zbunjujućih informacija;
 • miješanje različitih mišljenja i činjenica;
 • informirati riječima koje se mogu interpretirati na različite načine;
 • nedostatak ključnih detalja tijekom iznošenja informacije o nekoj činjenice.

Iskrivljivanje istine se može postići:

 • prijenosom samo dijela informacije;
 • prepričavajući ono što je netko čuo svojim ušima, što na kraju ispade kao “gluhi telefon”;
 • preskakanje teksta zbog subjektivnih i osobnih razloga.

Da bi se uspješno borili protiv svih mogućih pogrešnih informacija trebalo bi:

 • razlikovati činjenice i mišljenja;
 • razumjeti može li osoba koja nas informira imati pristup činjenicama koje objavljuje;
 • uzeti u obzir subjektivne elemente, pretpostavke, maštu, obilježja izvora i navodnu vezu s porukom koju se želi prenijeti;
 • koristiti dvostruke kanale informacija;
 • isključiti sve suvišne međusobne veze;
 • imajte na umu da je najlakše zamijetiti pogrešnu informaciju koju očekujete ili želite čuti.

Lažna informacija je vjerojatno ako:

 • nisu prikazani svi materijali;
 • neke od očiglednih činjenica su upitne;
 • sva pažnja je usmjerena samo na ona izvješća koja potvrđuju očekivanja i pretpostavke analitičara.

Dakle, treba poznavati ključne osobine protivnika, mentalno se staviti na njegovo mjesto i shvatiti koliko “lukavu” igru ​​može voditi.

Naravno, ova tema zaslužuje puno više od navedenog, čak i znanstveni rad, dok je ovdje samo nekoliko redaka koji mogu pomoći pri lakšem razlučivanju istine od poluistine, laži i same istine kada se zamuti lažima da dobijemo iskrivljenu sliku o događaju, itd. Ugodno čitanje i ne zaboravite logiku.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
39 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
novo doba
Gost
novo doba
3 godine prije

treba poznavati ključne osobine protivnika, mentalno se staviti na njegovo mjesto i shvatiti koliko “lukavu” igru ​​može voditi

samo ćaća
Gost
samo ćaća
3 godine prije
Reply to  novo doba

..jednostavno..svi mediji su ideološki agitprop i zato i postoje..problem s primaocem informacija je u njemu i njegovoj “selektivnosti” koja je također ideološki obojena (vijest koja mu se sviđa je istina a ona koje mu se ne sviđa je laž)…upravo na to i računaju konstruktori socijalnog inžinjeringa (pola istine je najveća… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

“Od deset izjava za javnost Gebels je slagao svih 10 puta. Od deset izjava za javnost Britanci su rekli istinu svih deset puta. Ali slagali su jedanaesti put!” Tako su nekako pričali da je izgledala propaganda u 2 svj. ratu. Britanci to najbolje umiju, neprevaziđeni majstori manipulacije. Oni ne lažu… Pročitaj više »

Kihot
Gost
Kihot
3 godine prije
Reply to  čitalac

Mislim, lijepo ta pričica zvuči, ali otvorim britanski google news feed i sve što vidim su laži, laži i još malo laži iz svih izvora i novina. Popunjene sa malo agende tranrodne indoktrinacije generalne populacije u ime svog rodno neutraalno boga. kako gore, tako dolje… ako me razumijete.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

Laz je uvijek bila oruzje vladajuce klase. Kapitalizam je dosegao brhunac medijske manipulacije. Jucer je kineska autokompanija Geely kupila 9,7% udjela u vlasnistvu Mercedesa da bi njemacka ministrica je urlala po svim medijima da drzava treba reagirati i zabraniti Kinezima kupovinu vecu od 5%! Kada bi se na takav potez… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Koča Popović

Ist.Gouta.
Mozda i upali ponovo:
Da podigne moral” umjerene”opozicije,majka CIA iz arhiva vadi i salje poruku:
NIKO NE SME DA VAS BRIJE!

otpisani
Gost
otpisani
3 godine prije

Kada bi informacije bile iz samo dvije suprotstavljene strane lakše bi bilo procijeniti što je laž. No danas su mediji dostupni svakome tko ima novca da ih kupi ili potkupi. Ima medija čiji se vlasnici svrstavaju na neku od strana bez nekog materijalnog interesa, više iz nekakvog uvjerenja da su… Pročitaj više »

Roko
Gost
Roko
3 godine prije

Protokoli sionskih mudraca na djelu.

trumba
Gost
trumba
3 godine prije

HA! Imam 28 godina, a TV ne pratim ima ~15ak godina, još se sjetim kad su mi crtiće prekidali sa izvanrednim sjednicama sabora, odmah mi je bilo intuitivno jasno, koliko je “duboko to prkno bez dna”. Samo tada nisam to znao i racionalno podcrtati. Sve (naročito mainstream) informacije su uvijek… Pročitaj više »

PDVK bre
Gost
PDVK bre
3 godine prije
Reply to  trumba

–još se sjetim kad su mi crtiće prekidali sa izvanrednim sjednicama sabora–
Politicari i TV misle da je za isti uzrast namenjen i taj program, misim da se nisu prevarili.

trumba
Gost
trumba
3 godine prije
Reply to  PDVK bre

Jbg, ljudi su navikli odmalena biti patronizirani.

Globalista
Gost
Globalista
3 godine prije

Istina,danas je novinarstvo bazirano sa lazima,manipulacijama,neistinama itd.Imate novinari Logicno kakve dobre informacije o tome zasto je ubijen novinar u Slovackoj Kuciak i zašto je nakon toga,drugi dan izgorjela zgrada u Kosicama u kojoj je bio finnacijski ured.Zanimljivo,jako zanimljiva stvar u dva dana.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Globalista

Ponavljam:
Ne vjeruj ljudima koji lazu!

Kažun
Gost
Kažun
3 godine prije
Reply to  Umpah Pah

“Ja nikad ne lažem,samo ponekad govorim neistinu”
DARIJAN HERBANG

Ive
Gost
Ive
3 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah znaci ne vjerujes nikome pa ni sebi samom.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  Ive

@Ive:Moje lazi su za moje i tvoje dobro!

Har Megiddo
Gost
Har Megiddo
3 godine prije

Pa nije baš da je bilo dovoljno otići na početnu službenu stranicu ruske središnje banke. Trebalo je dobro zaorati po sajtu da bi se došlo do navedenih podataka, što autor vjerojatno nije učinio, budući da mu je kao jedan od izvora poslužio članak objavljen na portalu “Žurnalistskaja pravda” (https://jpgazeta.ru/aleksandr-rodzhers-para-besprosvetno-trezvyih-slov-pro-bankovskuyu-paniku/), odakle… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Har Megiddo

jedan trilijun bi bilo 1000 milijardi rubalja, Ovdje uglavnom trilijune uvijek prevode na 1000 milijardi, ako su američki ili ruski izvori. no to nije poanta.Koliko da nema 47% podignutih uloga, nego su se još povećali. Uostalom tko od nas zna , bez neta i tečaja koliko je uopće 24 000… Pročitaj više »

Našili
Gost
Našili
3 godine prije

mediji u principu služe oblikovanju stvarnosti u pravcima koji odrede oni koji ih financiraju a to je poprimilo zastrasujuce razmjere i bez poznavanja vlasnicke strukture medija i grupacija ili pojedinaca koje dodatno financiraju iste nije moguce razumjeti sto se i zasto piše ili ne piše a novinari ne pišu slobodno… Pročitaj više »

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

Misliti sa vlastitom glavom, pravilno razlučiti što je pravo, a što krivo, jednostavno , na osnovu prijašnjih iskustava donijeti odluku….

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

Ono što me posebno ljuti je kada god na hrt.u ima neki izvještaj iz Sirije, legitimna vlada Bashara Al Assada naziva se režimom! To me ekstremno ljuti! Dno dna hrvatskog novinarstva!

Ive
Gost
Ive
3 godine prije
Reply to  Podravec

Podravec pa i u Hrvatskoj je rezim, istina ne isti kao u Siriji, u Hrvatskoj je na nasu veliku zalost i sramotu rezim ZLOCINACKE ZNA SE i to od 1990.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  Ive

Ma to bi ja sve pajserom…..po glavi…….

lisac
Gost
lisac
3 godine prije
Reply to  Ive

A ostali?

PDVK bre
Gost
PDVK bre
3 godine prije

Clanak dobar ali gde nadjoste da navedete ***blic*** ? Izvor dezinformacija i laznih vesti u Srbiji.

D III 6, to im je ocena, a pozivam i ostale da daju ocene nekim medijima!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  PDVK bre

Pravda i Informer, dva brata rodjena.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Teski su za bilo kakvo ocjenjivanje.

White trash
Gost
White trash
3 godine prije

Istina je da smo mi u EU jako glupi I zima je gadna na minus 25 C bez ruskog plina. Poljaci ne zele a ameri sami kupuju ruski plin.. Ludilo da vece ne moze. Netko se dooobro sprda sa EU. Sta pise u novinama je ionako za ekipu sa IQ… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Politika i diplomacija je umijece laganja. Americki san je jedna velika SARENA LAZA, destci stotine tisuca pa i milijuni propadaju jedan uspije to je njihova prica o uspijehu. Iza svakog velikog iznosa novca stoji i veliki kriminal, a mi uspijeh mijerimo u novcu.

vito
Gost
vito
3 godine prije

Treba vjerovat samo CNN -u!Oni nikada ne lažu.

Keko
Gost
Keko
3 godine prije
Reply to  vito

Evo ti rođo jedan veeeeliki + u zalaganje…

nonwo
Gost
nonwo
3 godine prije

Društvo je toliko površno..pa kad bezvezna praznoglava starleta (mislim kardashian) ..protrkelja na društvenim mrežama (kritizira) da već dugo nije dobila poruku s karikiram whatsup-a,odmah padnu dionice firme/mreže/aplikacije za 7 %.(bilo je u ms medijima,ne sjećam se točno firme ).Lažne vijesti mogu nanijeti goleme štete onima protiv kojih se plasiraju,a brzo… Pročitaj više »

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Izraelski f16 gadjali Hmejmim i unistili 1 a ostetili 2 su57.Evo,sad cu dobiti plus od dumba/ burta/ takija iTravisa, I. Banca i P. Dz. Stosica. :))))))

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Informacija je roba. Pitanje je i koliko su točne informacije na non-msm medijima. Jer svaki cigo svoga konja hvali.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije

Informacija je roba.
NIKAD ROBOM!

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Evo jedne price iz zivota , ratno stanje 1993 godina , vojska x napada polozaje vojske y , svjedok dogadjaja vidi svojim ocima i cuje svojim usima borbeno djelovanje odnosno ispaljivanje vbr punjenja od strane vojske x po strani vojske y . Nakon pola sata grad svjedoka biva granatiran haubicama… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

u ratu prva uvijek umire istina

cicicitam "logicno" , logicno razmisljamamm
Gost
cicicitam "logicno" , logicno razmisljamamm
3 godine prije

Neki ljudi formiraju misljenje, pa onda traze argumente da to misljenje opravdaju. Pametni na osnovu argumenata formiraju misljenje.

Mucke
Gost
Mucke
3 godine prije

Nikad ne vjerovati nikome do kraja,cak ni onome na cijem su strani tvoje simpatije.Citati informacije iz vise izvora,obavezno i one sa izvora koji ti nije simpatican.Koristiti zdrav razum i logiku kod analize(usporedbe) procitanog. Netko gore je spomenuo Goebelsa,evo jedne njegove izjave na radiju kojom je obavijestio gradjane o gubitku bojnog… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik