Kamo vodi jačanje NATO-a na ruskim granicama i kolika je mogućnost sukoba?

US Air Force
40 komentara

Američki Kongres je 8. studenog odlučio izdvojiti 4,6 milijardi dolara za “protutežu” Rusiji u Europi. Iznos je Pentagonu dodijeljen u zakonu o proračunu za financijsku 2018. godinu, koja je u Sjedinjenim Američkim Državama počela 1. listopada. O ovom su se koraku dogovorili odbori za oružane snage oba doma američkog Kongresa.

Prema dokumentu, 4,6 milijarde dolara je dodijeljeno kako bi se potrošili na provedbu “Inicijative za suzdržavanje u Europi”, kako bi se ojačalo povjerenje NATO saveznika i ojačao američki vojni potencijal u Europi.

Od tog iznosa, 350 milijuna dolara može se potrošiti na vojnu pomoć Ukrajini. Istina, u početku će Pentagon moći potrošiti samo 175 milijuna dolara, od čega će dobar dio otići na plaće i izdržavanje američkog vojnog kontingenta u Ukrajini, sve dok se Kongres ne uvjeri da je Kijev proveo reforme u sustavu obrane. Pentagon može iskoristiti ta sredstva i za slanje opreme i oružja u Ukrajinu, uključujući protuoklopna oružja. Američki zakonodavci također žele da ministar obrane i državni tajnik “razviju i primijene strategije usmjerene protiv prijetnji i utjecaja Ruske Federacije”.

Još 100 milijuna dolara je osigurano kako bi se pomoglo Litvi, Latviji i Estoniji da odbiju “rusku agresiju”.

Dokument također spominje “povećanu vojnu aktivnost Rusije u arktičkoj regiji i Sredozemnom moru, kao i kršenje Ugovora o otvorenom nebu od strane Moskve”.

Ranije je načelnik američkog Glavnog stožera, general Joseph Dunford, rekao kako još uvijek smatra da je Rusija “glavna egzistencijalna prijetnja Sjedinjenim Američkim Državama”.

Generalu je tijekom saslušanja u Senatu rekao kako je Moskva posljednjih godina modernizirala sve vrste nuklearnog oružja i povećava svoje sposobnosti za suočavanje sa snagama Sjedinjenih Američkih  Država i NATO pakta.

Iskander 9T250
FOTO: Iskander 9T250

Jedan od glavnih zaključaka Washingtona je navodno nepoštivanje Ugovora o uklanjanju nuklearnih projektila srednjeg i kratkog dometa od strane Rusije iz 1988. godine, što bi moglo dovesti do “neprihvatljive superiornosti u Moskve u vojnoj sferi”. Prema Pentagonu, Rusija ponovno razvija i testira projektile dometa od 500 do 5,5 tisuća kilometara, što je ugovorom zabranjeno.

Prijedlog proračuna za Pentagon za 2018. fiskalnu godinu predviđa “značajne radnje u vezi s kršenjem Ugovora INF od strane Rusije, uključujući i dodjelu 58 milijuna dolara za razvoj vojnih opcija, akcija koje će se razlikovati od onih koje Rusija čini kršenjem ugovora”.

Američki zakonodavci inzistiraju na razvoju američkih krstarećih projektila, ali tako da taj razvoj ne bude protivan sporazumu. Osim toga, zahtijeva se i primjena novih sankcija protiv Rusije “zbog kršenja različitih ugovora i sporazuma u području kontrole naoružanja”.

FOTO: Sistem 9K37 Buk

Zapravo je jasno da SAD povećava svoju pozornost na istočnoeuropsku regiju. Štoviše, odluke Kongresa pokazuju da očekivanja kako će predsjednik Donald Trump odustati od troškova jačanja oružanih snaga u Europi u zamjenu za promjenu stava Moskve o Siriji i Iranu nisu bila opravdana. Zapravo, američka elita je malo zalutala i sada je u punom zamahu kako bi pokazala da je spremna za sukob s Rusijom.

Međutim, ne vide se značajni vojni poslovi na teritoriju Amerike. SAD su u početku za jačanje vojne infrastrukture u Europi planirale izdvojiti 3 milijarde dolara, ali je sada taj iznos narastao na 4,6 milijarde dolara. To svakako znači povećanje pritiska na Rusiju, ali taj porast nije kritičan. Uzimajući u obzir inflaciju i rast neplaniranih troškova, možda se ne može govoriti o posebno opasnim američkim vojnim planovima u europskim smjeru.

Washington nije značajno povećao ni vojna izdvajanja za Kijev. To se uklapa u koncept Trumpove administracije, prema kojem svi saveznici i vazalske države trebaju brinuti za svoju sigurnost,  čime će štititi američke interese o svom trošku.

Ovaj koncept podsjeća na vrijeme američkog predsjednika Richarda Nixona, koji je koristio pojam “Vijetnamski rat”. To je značilo da vlasti Južnog Vijetnama same i vlastitim snagama moraju organizirati obranu od Sjevernog Vijetnama.

Trump se mnogo oslanja na Nixonove politike. To se vidi iz njegovih pokušaja da potakne Rusiju da igra protiv Kine i Kinu da igra protiv Rusije. Nixon je to učinio, ali je teško povjerovati da bi Trump u tome mogao uspjeti.

MK-41 VLS lansirni kontejneri
FOTO: MK-41 VLS lansirni kontejneri

U europskom smjeru, uključujući Ukrajinu, Trump također koristi Nixonove taktike, stoga možda i ne treba očekivati stvarno povećanje vojne pomoći Kijevu. 175 milijuna dolara su relativno mali iznos za vojsku poput ukrajinske.

U praksi, čak i ako se dodijeli druga tranša i pomoć bude 350 milijuna dolara, to bi bilo dovoljno da se ukrajinska vojska više ili manje organizirana od strane države, ali kako izbjeći nekontrolirani razvoj u aktualnom političkom scenariju u Ukrajini? To znači da bi skupina ukrajinskih vojnih vođa koji podržavaju predsjednika Petra Porošenka dobila potporu, ali samo ako je to dobro za Zapad. To im može poslužiti, ako bude potrebno, za suzbijanje prosvjednih akcija unutar zemlje, ali ne i za vođenje velikog rata.

Sve to će omogućiti Sjedinjenim Američkim Državama da u Ukrajinu održe napetost, a time i nestabilnost na granici s Rusijom. Konačni cilj je destabilizirati situaciju u samoj Rusiji.

Slično je i sa 100 milijuna dolara namijenjenih baltičkim državama. To je dovoljno za održavanje vojno-policijskog aparata u slučaju da dođe do nemira među ruskim govornim stanovništvom.

S ovim proračunom su u Washingtonu odlučili da sukob s Rusijom mora biti dug i postojan. Ako je tako, Rusija će sigurno ojačati vojnu infrastrukturu u baltičkoj regiji, kao i na granicama s Ukrajinom.

Ukrajinsko pitanje će se morati riješiti prije ili kasnije, a nije isključeno da će biti riješiti silom.

U idealnom slučaju, ruska borbena skupina u blizini granice bi trebala osigurati učinkovito i brzo uništenje ukrajinskih oružanih snaga, uz preuzimanje kontrole nad ključnim kontrolnim točkama Ukrajine.

VLS MK-41 rakete
FOTO: VLS MK-41 rakete

Prije ili kasnije će Ukrajina, uz američku podršku, pokušati pogoršati situaciju u Donbasu ili krenuti prema Krimu. NATO nikada nije krio da želi ove teritorije, a Rusija će u tom slučaju biti prisiljena djelovati.

Ova strategija NATO pakta je usvojena na summitu u Walesu 2014. godine. Zamišljena je kao raspoređivanje proturaketnog štita u Poljskoj i Rumunjskoj, koordinacija osoblja, plus raspoređivanje četiri bojne u Baltiku i Poljskoj i izgradnja mreže skladišta.

Sve to daje priliku NATO paktu da brzo stvori borbene skupine u Europi. Jedna od skupina je zadužena za bojno polje na teritoriju Poljske, a ona se već pretvorila u brigadu. Osim toga, NATO sada aktivno rekonstruira ceste, tunele i mostove u Europi, kako bi brzo prebacio vojnu opremu iz Njemačke u Poljsku i baltičke države.

Ono što se može zaključiti jest da SAD postupno jača svoje snage u Europi, ali ne želi izazvati odmazdu Rusije, uključujući i Ukrajinu. Prije se mora stvoriti udarna skupina, a tek onda krenuti naprijed. Ako Rusije ne bude stvarala svoju skupinu na zapadnim granicama, izgubit će priliku da se učinkovito obrani od NATO pakta u Europi.

Za vojne stručnjake, koji cijeli problem gledaju iz profesionalnog ugla, Sjedinjene Američke Države su se s riječi prebacile na izravne vojne pripreme protiv Rusije. Amerikanci stvaraju vojnu infrastrukturu u Europi i raspoređuju sjedišta, ali to ne znači da će se događaji razvijati prema scenariju iz 1941. godine.

Washington se još uvijek kladi na uništavanje Rusije iznutra i kroz zapadne organizacije unutar zemlje koje moraju djelovati prema ukrajinskom modelu.

U ovakvoj situaciji, rusko vodstvo prije svega mora neutralizirati “petu kolonu”. Osim toga, od ruska vlada još uvijek nije protjerala prozapadni gospodarski blok i ograničila slobodni tok kapitala, što je posljednja karta na koju može igrati, a narodi zapadnih demokracija su puno osjetljiviji i na najmanje naznake pada životnog standarda od ruskog. Naposljetku, za rusko vodstvo na prvom mjestu trebaju biti interesi Rusije i ruskih naroda, a interesi Zapada na posljednjem mjestu.

Američki kongresInicijativa za suzdržavanje u EuropiNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aleksandar
6 godine prije

pa ocito je da se pripremaju za rat

nekoime
6 godine prije

Ameri će ratovati protiv Rusa do zadnjeg Poljaka.

Alex
6 godine prije

Rusija se mora odbraniti od pete kolone u prvom redu, od gamadi ko sto je Srdjan Popović u Srbiji … ima ih jako puno u Rusiji na sorosevom platnom spisku …. vojni napad na Rusiji? … nema šanse, ovo je sve zahebanicija….stvaranje klime napetosti i pokušaj ekonomskog odvajanje Evrope od Rusije. Ukrajina će izgubiti pola teritorije ako opet krene.

shumadinac
6 godine prije

Mislim da je krajnje vreme da se na ovu temu stavi tačka jer su mnoge stvari sasvim očigledne. Unutrašnje destabilizacija Rusije??? Ko je išta čitao o Rusiji poslednjih godina pa i u antiruskim medijima shvatio je da ona ima izuzetno stabilnu vlast – toliko stabilnu kao nijedna druga država dugi niz godina unazad (možda ipak danas SAD, Francuska i Britanija imaju stabilnije 😉 Jedini opozicioni potencijal u Rusiji bi mogli biti tajkuni kada bi se ujedinili ali ko ima iole mozga neće dozoliti da postane realna opasnost po Putina – sami Rusi bi ih “žive pojeli”. Dakle, samo potpuno neinformisan može razmišljati o političkoj krizi u Rusiji u dogledno vreme a oni u Vašingtonu to nisu – čak naprotiv. – Dobro, ako ne računaju na unutrašnje slabljenje Rusije čemu dovlačenje naoružanja? Da li zaista misle da direktno napadnu? Apsolutno ne! Vašington je u velikoj meri siguran da Rusija ne planira… Čitaj više »

Weteran
6 godine prije

Sve mere koje sprovode i pripremaju Gospodari novca uvod je u epsku pljačku Evrope.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Zveckanje oružjem oko nuklearne sile kakva je Rusija ne može bit dobro.Njih se ne može vojno pokorit,zbog nuklearnog oružja.Može se stvorit kaos i nered iznutra,te ih tako bacit na koljena.

Znam tko si
6 godine prije

Rizik

zoran
6 godine prije

moj boze,kako ce ameri da ratuju do poslednjeg evropljanina,i slatko da se smeju njihovoj gluposti.nazalost tu niko ne gleda zrtve,to njih ne dotiče.skoro je bio film o ratu u evropi,u prvih deset minuta 3.miliona mrtvih,za dva sata preko 100.miliona direktno mrtvih.pa sad vidite racunicu amera,isto kao sa plinom.kupuju od rusa pa preprodaju poljacima,litvancima i ostalim ostrascenim evropljanima.zivim u toj evropi,i moram prizanti da su bas cudni,slabo oni kapiraju sve to,vazno je sta televizija kaze.

zgvaca
6 godine prije

Rusija netriba nista da radi. U Momentu kad prvi NATO Tenk prodje rusku granicu poslat par A Bombi na warsavu, Berlin Pariz i Berlin. i onda pitat, ocete li jos?

DUKS
6 godine prije

Što če im tolike rakete na tisuće, Kim jong un ima 4-5 komada pa se ameri usrali.

Ante
6 godine prije

Možemo se bojati rat tek kada započne masovna mobilizacija po cijeloj Europi. Bar je to moje mišljenje.

Hari1
6 godine prije

” za rusko vodstvo na prvom mjestu trebaju biti interesi Rusije i ruskih naroda, a interesi Zapada na posljednjem mjestu.”

Ako se budu vodili ovakvim razmišljanjem, onda rade isto ono što bi radio i taj Zapad, dakle ne bi bili ništa bolji od Zapada. Rusko vodstvo treba pokazati da se može uspjeti na drugačiji, moralniji način od korumpiranog Zapada.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

To što oni rade, mislim amerikanci, mislim na NATO pakt, u Poljskoj i baltičkim zemljama, mačiji je kašalj u usporedbi sa infrastrukturnim projektima u smislu zaštite svojih zapadnih granica koje trenutno izvodi Rusija. U tim projektima su i Krimski most, luke na sjevernim morima i cijeli novi gradovi, kao i nove prometnice i pruge do njih. Logično je pisalo o tome više puta. Paralelno sa ukrajinskom granicom izgradili su prugu u rekordnom roku, neka inženjerijska brigada, pa ih je Putin odlikovao. NATO paktu ta pruga najviše smeta ako je tko gledao na YouTube dokumentarac o vojnim vlakovima iz sovjetskog doba koji su nosili interkontinentalne rakete i mogli mijenjati lokacije tako da NATO nikada nije znao gdje su. To je to. Inženjerija je uznapredovala za 40 godina, tempo izgradnje se strahovito ubrzao, tehnologija je usavršena i Rusija je odlučila izgraditi obrambeni sustav koji nijedna vojska ili koalicija vojski sa zapada nikada… Čitaj više »

Majk Majers
6 godine prije

Cili svit ide ka totalitarizmu. Di god se okrenes jacaju desnicari ili radikali. Citam da i u predivnoj Indoneziji jaca pokret radikalnog islama. Zatim Burma, a po Maleziji se skrivaju ovi sta dizu islam u Indoneziji, nisu ni Filipini daleko. Juzna Korea je predala vlast (da se tako izrazim) amerima, sjeverna opet druga prica. Kompletan bliski istok je izrazito trusno podrucje i samo malo fali za totalnu eskalaciju sukoba. Podrucje kavkaza i “Stanovi” su jos pod cvrstom rukom Rusije, al i tamo se moze lako dogodit nekakvo “proljece”. Afrika je odavno radikalizirana, Juzna Amerika dugo pod liberalnim fasizmom. Po Europi jacaju fasisti dok im se vladini ISLI-ovci smucaju i rade sranja. Balkan takodjer tinja, rast radikalizma. Amerikanci su pod totalnom cizmom,postaju prva orwelovska drzava, u pravom smislu te rijeci. Dakle, ovo je sve rat protiv covjecansva, uzimanje slobode i osnovnih ljudksih prava, depopulacija planete, transhumanizam i naravno, slag na kraju… Čitaj više »

igi
6 godine prije

…ne može se odmah krenuti na rusiju bez ozbiljne pripreme i stečenog iskustva na bojnom polju kao i provjere ratne tehnike u ratnim uslovima;tj. htio sam napomenuti da USA neće krenuti na rusiju prije nego izvrši agresiju na sj, koreju i stekne nužno iskustvo u napadu na jednu novorođenu atomsku silu koje će biti nužno za rat na europskom ratištu.Rusija mora da misli na vlastitii opstanak i bez kompromisa radi na uništenju amerike bez obzira na anticivilizacijsku ili antihunanističku dimenziju sukoba koji donosi istrebljenje ogromnog broja ljudi jer ukoliko bude razmišljala u dimenziji kontroliranog iliti fingiranog poluudara biti će skupa s narodom uništena i istrebljena kao nekad bizantsko carstvo.Stoga ono što je napomenuo putin da se rat neće voditi na ruskom teritoriju to pretvori u praksu te upravo sada pripremi atomsko oružje koje će u slučaju korejskog sukoba prebaciti preko korejske granice i u datom trenutku fingirati korejski odgovor na… Čitaj više »

Da da
6 godine prije

Ne vodi nikamo,mlate praznu slamu pičke američke usrali su se u šešire kaubojske pa su se uzjebali.mogu glumit u cirkusu svom tamo preko oceana.mogućnost sukoba je 0,ali da bi ih se trebalo sravnit sa zemljom bi trebalo.ovako ce samo polako placat svoja sranja i cistit govna svoja prokleta.gamad

Majk Majers
6 godine prije

Beringov prolaz je sirok oko 40 nautickih milja. Dakle, domet minobacaca? Kako to da se vojska gomila samo po zapadnoj granici Rusije? Ima li uopce vojske na Aljasci te u Chukotka okrugu? Ok, sigurno ima. Ali cemu iskljucivo po zapadnoj granici?
Sve je to predstava

Pope
6 godine prije

Psihijatrija bez doktora. Divno, predivno. Planeta u njihovim rukama. Novine, tv. Hvala Bogu internet slobodan jos malo.
Strasno gomile novaca na vojni krs I svadje.

Danilo
6 godine prije

Pa sami su prekršili dogovor o ne širenju Nato-a na Istok i šta sad hoće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI