Kanada iznosi svoj stav prema Kini

Kanada i Kina
7 komentara

Kanada je predstavila svoju dugo očekivanu Indo-Pacifičku strategiju, programski dokument koji objašnjava kako zemlja nastoji da “promoviše i brani” svoje nacionalne interese u regionu. Strategija je predstavljena u nedjelju, uz značajan dio dokumenta od 26 stranica koji se dotiče odnosa između Kanade i Kine.

“Kina je globalna sila koja sve više remeti. Ključni regionalni akteri imaju složene i duboko isprepletene odnose s Kinom. Indo-pacifička strategija Kanade je zasnovana na njenom jasnom razumijevanju ove globalne Kine, a kanadski pristup je usklađen s pristupom naših partnera u regionu i širom svijeta“, navodi se u dokumentu.

U isto vrijeme, Ottawa je priznala da je, s obzirom na “veliku veličinu i utjecaj Kine,” saradnja s njom “neophodna” kako bi se “riješili neki od svjetskih egzistencijalnih pritisaka, kao što su klimatske promjene i gubitak biodiverziteta, globalno zdravlje i nuklearna proliferacija”. Osim toga, “kineska ekonomija nudi značajne mogućnosti za kanadske izvoznike”, navodi se u strategiji.

Dokument se također dotiče pitanja Tajvana, pri čemu se čini da je Ottawin stav prilično sličan stavu koji je pokazao Washington. Iako formalno priznaju Tajvan kao sastavni dio Kine, baš kako ga gleda Peking, obje zemlje su u više navrata izjavljivale svoju podršku toj ostrvskoj državi.

“Dok ostaje dosljedna našoj Politici jedne Kine, Kanada će nastaviti naš višestrani angažman s Tajvanom, koji uključuje suradnju u trgovini, tehnologiji, zdravstvu, demokratskom upravljanju i suzbijanju dezinformacija”, navodi se u dokumentu, dodajući da se Ottawa protivi bilo kakvim “unilateralnim akcijama koje prijete status quo u Tajvanskom moreuzu.”

Govoreći za The Guardian u ekskluzivnom intervjuu, kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly objasnila je da Kanada sebe vidi kao “pacifičku naciju i ono što se tamo dešava je važno za nju”. Prema riječima visokog diplomate, Ottawa nastoji održati ravnotežu između razvojne pomoći za regiju i ulaganja u odvraćanje – programom je predviđeno skoro pola milijarde dolara za sigurnosne inicijative.

“Također smo željeli da ljudska prava stavimo kao ključni stub strategije jer želimo da branimo naše nacionalne interese bez ugrožavanja naših vrijednosti. Kanađani su veoma ponosni što je naš pristup ljudskim pravima dio naše vanjske politike” , rekla je ona.

Nova kanadska strategija već je izazvala ljutu reakciju Kine. Dokumentom “dominira ideološka pristrasnost” prema Pekingu, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

“Strategija navija za takozvanu “kinesku prijetnju” i iznosi neopravdane optužbe protiv Kine. Kineska strana je ozbiljno zabrinuta i snažno se tome protivi, a mi smo napravili svečane demarše kanadskoj strani”, rekao je glasnogovornik redovnom brifing za vesti.

Indo-Pacifička Strategijakanadakinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Kina je za vrijeme korona ludila bila veća diktatura od Kine.

tihobl
1 godina prije

I Raid Sinak je prezentovao ostru politiku protiv Kine.

tihobl
1 godina prije

Kineski odgovor:

Руски и кинески стратегијски бомбардери извели су заједничку војну вежбу у трајању од 8 сати непрекидног лета
Здружена ваздухопловна група која се састојала од стратегијских бомбардера Ту-95МС и Хун-6К извела је јутрос прелет изнад акваторије Јапанског и Јужног Кинеског мора.
Покривање ове ваздушне групе обезбедили су руски вишенаменски ловачки авиони Су-30СМ и Су-35С наоружани ракетама класе ваздух-ваздух и ваздухопловним системима за противелектроннску борбу “Хибини”.

DEDA
1 godina prije

DEMOKRATSKA NEPISMENA ZEMLJA KANADA A OVI SU JOŠ VEĆI KOSOOKI DEBILI.ŠTO POSLUH NAPRAVI MAJKO MILA.

Ivan
1 godina prije

Koliko jos vremena treba Kanadanima da ubiju onog ludaka Trudeua? Kanadani Bog vas prosvijetlio, ne cekajte dugo..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI