Kanadski diplomati i dalje su u Indiji unatoč tome što im je naređeno da odu

Trudeau i Modi
17 komentara

New Delhi je navodno zatražio od Ottawe da povuče 41 od svojih 62 zaposlenika u zemlji zbog diplomatskog spora

Kanada nije povukla nijednog diplomata stacioniranog u Indiji prije roka 10. listopada koji je New Delhi odredio za njihov odlazak, izvijestio je u srijedu Financial Times. Kaže se da su u tijeku razgovori kako bi se “riješile razlike” usred sve dubljeg diplomatskog spora između dviju nacija.

Prošlog mjeseca New Delhi je navodno zatražio od Ottawe da povuče 41 od svojih 62 diplomata koji su stacionirani u zemlji, nakon kanadskih optužbi da je indijska vlada umiješana u atentat na istaknutog sikhskog aktivista. Hardeep Singh Nijjar ubijen je u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi 18. lipnja.

Prema FT-u, New Delhi je upozorio da će ukinuti diplomatski imunitet za one koji su ostali u Indiji nakon isteka roka. Ottawa “pokušava riješiti situaciju s New Delhijem” i nije povukla niti jednog diplomata prije roka, izvijestile su novine pozivajući se na neimenovane kanadske dužnosnike.

Broj kanadskih diplomata raspoređenih u Indiji znatno je veći od indijske prisutnosti u Kanadi. Prema glasnogovorniku indijskog ministarstva vanjskih poslova Arindamu Bagchiju, kanadsko “kontinuirano miješanje” u unutarnje poslove Indije opravdava njen poziv na ravnopravnost.

Prošlog petka kanadski premijer Justin Trudeau razgovarao je sa svojim britanskim kolegom Rishijem Sunakom, koji je indijskog podrijetla, kako bi ga obavijestio o situaciji.

“Premijer je ponovno potvrdio stav Ujedinjenog Kraljevstva da sve zemlje trebaju poštovati suverenitet i vladavinu prava, uključujući načela Bečke konvencije o diplomatskim odnosima”, navodi se u priopćenju koje je objavio Downing Street, u kojem se dodaje da se Sunak “nada da će vidjeti de -eskalacija situacije.”

Trudeau je u nedjelju također razgovarao s predsjednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom i jordanskim kraljem Abdullahom II bin Al-Huseinom.

Trudeau je prvi put iznio optužbe s indijskim premijerom Narendrom Modijem tijekom njegova posjeta New Delhiju na summitu G20. Govoreći u kanadskom parlamentu prošlog mjeseca, Trudeau je ustvrdio da Ottawa ima “vjerodostojne optužbe” povezujući ubojstvo Nijjara s “agentima indijske vlade”. Aktivist je bio ključna figura u pokretu za odvojenu državu Sikha u Indiji, a New Delhi ga je 2020. proglasio “teroristom”. Indija je te optužbe ljutito odbacila kao “apsurdne”.

Prema kanadskoj državnoj radioteleviziji CBC, optužbe se temelje na nadzoru indijskih dužnosnika u Kanadi i također obavještajnim podacima dobivenim od partnera Ottawe u savezu za razmjenu obavještajnih podataka ‘Pet očiju’ – SAD-a, UK-a, Australije i Novog Zelanda.

Nakon Trudeauovih optužbi, Kanada i Indija protjerale su po jednog diplomata. Zemlje su također revidirale smjernice za putovanja, dok je Indija prestala izdavati vize Kanađanima.

Trudeau je u rujnu rekao da je Kanada “prije mnogo tjedana” podijelila dokaze s Indijom u vezi s ubojstvom i želi da New Delhi konstruktivno surađuje s Ottawom na utvrđivanju činjenica u “vrlo ozbiljnoj stvari”. No, dokaze tek treba objaviti. Četiri umirovljena i dva djelatna indijska sigurnosna i obavještajna dužnosnika upoznata s radom odjela za istraživanje i analizu (RAW), vanjske obavještajne agencije te zemlje, zanijekali su u intervjuu za Reuters da se bavi “ciljanim ubojstvima”.

Dok su napetosti i dalje zategnute, Trudeau je rekao da želi “deeskalirati” situaciju. Kanadska premijerka i ministrica vanjskih poslova Melanie Joly prošlog su tjedna rekla da Ottawa pokušava riješiti zastoj “u četiri oka”. Joly je također održao tajni sastanak u Washingtonu s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom, kada je bio u SAD-u kako bi prisustvovao zasjedanju Opće skupštine UN-a.

diplomateIndijakanadaTrudeau
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
6 mjeseci prije
ma znade Trudni da se Indijci samo zahebavaju , nista ozbiljno 
tuf
6 mjeseci prije

Ne moraju oni automatski pakirati kofere i natrag u Kanadu. Indija nakon zadanog roka povlači diplomatski status navedenih osoba koje se nakon toga moraju javiti indijskim vlastima, preciznije carini kako bi bili evidentirani kao turisti. Naravno, Indija zadržava pravo odbiti njihov ‘ulazak’ u državu i u tom slučaju se vraćaju državi podrijetla. Alternativno te osobe mogu zatražiti privremenu zaštitu svojeg veleposlanstva ali u tom slučaju ne smiju van ograde. Ako vlasti Indije nastave tolerirati ilegalno prisustvo osoba na svojem teritoriju uskaču sami sebi u grlo zbog nepoštivanja zakonodavstva.

tatamata
6 mjeseci prije

Trudnom mora da je Mladen poklonio carape,,,, zadnji modni krik sa Promine

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Dakle ove , jedino kao u Nigeru … Lopatu pa po leđima ! Ovi definitivno drugi jezik ne poznaju … Dobro … Tako žele – pa …

R M
6 mjeseci prije

Ostavite svaku nadu, ulazite u Kanadu. Moja sestra od tetke je tamo trenutno sa mužem i sinom. Dečko trenira, obožava tenis, naravno i Noleta. Išli su da gledaju skoro uživo ovaj turnir u Torontu. Mislim da nije takav kapacitet, ali dobro je da se bavi sportom. Nevakcinisani, strašne pritiske trpe u fašističkoj Kanadi. Vratili bi se odmah, ali imaju neke dugove, kredite. Ja im kažem: jbš sve to, samo pobegnite, a pošto se svet i onako raspada, neće stići ti izvršitelji iz Kanade, puca sve. Trenutno na proruskoj TV Happy ima neka muzička emisija, svira sjajni harmonikaš, zaboravljeni Mirko Kodić(za klasu bolji i od onog Kemiša, muža od Zorice Bruncikl).

Max
6 mjeseci prije

Teška drskost Kanađana.

Samuraj
6 mjeseci prije

Pogledaj poze sjedenja.

Zašto javne osobe sjede poput žena nije mi jasno?

A vidi čarape.

🤦🏻‍♂️

A dobro.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Izvan teme a vrlo bitno , obzirom na ( gotovo ) susjedstvo ; – ” U Bavarskoj je pobedila Hrišćansko-socijalna unija (37 odsto glasova), drugo mesto zauzela je partija Slobodni birači (15,8 odsto), a treće Alternativa za Nemačku (14,6 odsto).

Zeleni i Socijaldemokratska partija Nemačke zauzeli su tek četvrto i peto mesto.

Zeleni su osvojili 14,4 odsto glasova, a Scholzova SPD samo 8,4 odsto – POTONUĆE 🤷 !

Гавран
6 mjeseci prije

Zapad, za svaku državu u svetu imaja sačuvanu i organizovanu ili napravljenu i organizovanu političku ili terorističku demokratsku opoziciju. Nacisti Banderovci, Četnici, Ustaše, Dalaj Lama, Siki, Al Kaida. Puna gama demokratskih proizvoda širokog spektra. MRNK vakcina za svaku otpadničku naciju, odnosno naciju koja nije na rasprodaju svetskom kapitalu.

Steve
6 mjeseci prije

Ćeraj ta govna pederska što dalje i recite im da više ne dolaze…

nessy
6 mjeseci prije

Da o ovom jadniku na slici lijevo, nista ne znas, njegove carape puno govore. Za svaku priliku postoji dress code, a pogotovo za diplomaciju. Pojaviti se na sastanku ovog nivoa, u pederskim carapama, to je tesko potcjenjivanje domacina i nivoa susreta.

Drago
6 mjeseci prije

Teraj govna

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI