Kanadski parlament poziva vladu da proglasi kineski tretman prema Uyghurima „genocidom“

Kanadski parlament
34 komentara

Kanadski Donji dom usvojio je neobavezujući prijedlog kojim se Trudeauova vlada poziva da akcije kineskih vlasti protiv Uyghura u provinciji Xinjiang proglase genocidom.

Parlament je usvojio prijedlog glasanjem u ponedjeljak sa 266-0, a ministar vanjskih poslova Marc Garneau bio je suzdržan u ime vlade. Premijer Justin Trudeau i više od 60 članova vladajuće Liberalne stranke nisu bili prisutni na glasanju.

Kanadski konzervativni blok Quebecois, Nove demokrate i Zelene stranke glasali su za prijedlog, kao i svih pet nezavisnih parlamentaraca.

Lider konzervativne stranke Erin O’Toole, čija je stranka inicirala glasanje, kritikovao je Trudeaua zbog njegovog nedolaska na glasanje i pozvao vladu da poštuje volju parlamenta, i ponovio apel za bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu.

Međutim, nemogućnost prisilnog izvršenja žalbe i prethodni Trudeauovi komentari sugerišu da je malo vjerovatno dalje postupanje po zahtjevu. Trudeau je ranije upozorio protiv slobodne upotrebe riječi “genocid”, rekavši da je to izraz vođen strogim međunarodnim smjernicama i da bi njegova zloupotreba oslabila značenje.

Garneau je rekao da Kanada vrlo ozbiljno shvata navode o genocidu, ali je ponovio Trudeauove pozive za međunarodnom istragom o tom pitanju.

“Vlada Kanade nastavit će da radi sa međunarodnim partnerima na odbrani ranjivih manjina i mi još jednom ponavljamo naš poziv na transparentnost i kredibilnu međunarodnu istragu kao odgovor na navode o genocidu. Ovu istragu mora voditi međunarodno i nezavisno tijelo tako da nepristrasni stručnjaci mogu iz prve ruke posmatrati i izvještavati o situaciji“, dodao je Garneau.

Kineski ambasador u Kanadi Cong Peiwu dao je intervju tokom vikenda kada je negirao sve optužbe protiv Pekinga.

Peiwu je tvrdio da su sve aktivnosti u provinciji Xianjing unutrašnje stvari Kine i pozvao Otavu da se ne miješa.

kanadaKanadski parlamentkinaUyghur
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ришона Вилон
3 godine prije

Трудо је $орошоид. То није тајна. Канада није независна држава него колонија британије. Треће, ко су ти Ујгури? Довољно је да потражите њихову националну заставу (пре пресвлачења у тзв “муслимане”), и видећете жидовску звездочку. Да ли је сада јасније зашто кабала кмечи поводом тих кошер ујгура? Слично је и са курдима.

igi
3 godine prije

genocid…riječ koja je danas izgubila težinu jer je politizirana.

tuf
3 godine prije

Kanada…Trudeau… nisu li to oni subjekti koji su sa Saudijskom Arabijom ugovorili 10 milijardi dolara vrijedne ugovore o nabavi vojne opreme u jeku saudijskog masakra u Jemenu? Nisu li oni tetošili ISIL-ove kozojebe i koljače, gladili po glavi njihove bijele kacige?

crodaemon1
3 godine prije

Nije genocid, a nije puno ni daleko. I Hitleru je to bila unutrašnja stvar Njemačke

rgnbertngbenwrtggewr
3 godine prije

Bolje reći varanski donji dom jer to sa kanadom nema veze.

Ante
3 godine prije

Pitajte udruge kojima su ljudska prava puna usta.Oni u Hrvatskoj protestiraju kad Orban dodje.Jer oni koji podrzavaju vjeru,obitelj i Domovinu su kler fasisti i nazadnjaci.Pitajte plenkimuna i vucjaka,zasto vole kineze.Tosu ti zadojeni komunistickim mljekom.

Dokurčilomi
3 godine prije

Kako se zove tretman Izraela prema Palestini?

Bruno
3 godine prije

Neka vrate Indijancima njihovu zemlju i neka Indijanci upravljaju svojom zemljom. Tek onda bi se banda mogla baviti ljudskim pravima diljem svijeta. Pobili su 72 000000 Indijanaca, ostatak strpali u rezervate i sada pričaju o ljudskim pravima. Bravo za Kanađane!

farree
3 godine prije

Kako vidim kako se NATOvci i NATOizirani mediji brinu o muslimanima, Ganut sam do suza.

Kurjaca
3 godine prije

Znate sta prije su mi kinezi bili dragi jer su amerima kvarili planove o svjetskoj dominaciji.Ali budimo realni kinezi su po nekim stvarima dno dna covjecanstva.Njihov odnos prema zivotinjama je vise nego gnjusan ubijat nosoroge radi erotskog pripravka u danasnje doba je neshvatljivo.Drzanje medvjeda u zatocenistvu i namjerno im otvarat stomak i tako drzat da bi im izvlacili žuč isto radi medicine je za svaku osudu.Da sa razumijemo nisam ja neki borac za prava zivotinja i meso jedem svaki dan.Ali kinezi su sto se toga tice odvratni a realno nisu nista bolji ni prema ljudima.Njihove zene su kroz povjest stvarno naj…le.

Max
3 godine prije

A genocid nad Indijancima?

Boba Lazarević
3 godine prije

Pa neće Justin da grize ruku koja ga hrani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI