Kandidatura Ukrajine za prijem u EU čekat će “do ljeta”

Ursula von der Leyen
58 komentara

Težnja Kijeva za članstvo u EU vjerovatno će ostati u zastoju najmanje sljedeća tri mjeseca, rekla je novinarima u srijedu šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Zvaničnica je kao razlog odlaganja navela poteškoće u dogovoru o potencijalnom pregovaračkom okviru za pregovore o pridruživanju.

Njena agencija “još uvijek radi” na okviru, rekla je von der Leyen na konferenciji za novinare u Briselu, dodajući da su razvijene “različite pregovaračke pozicije” i da će za razmatranje svih opcija biti potrebno vrijeme.

“Moja najbolja pretpostavka je da neće biti gotova prije evropskih izbora”, rekla je ona, misleći na izbore za Evropski parlament zakazane za 6. i 9. jun. “Pretpostavljam da ćemo oko ljeta, početkom ljeta biti spremni,” dodala je.

Lideri EU složili su se da 14. decembra 2023. otvore pristupne pregovore Kijeva. Rukovodstvo EU je pribjeglo neuobičajenom političkom manevriranju kada je u decembru poguralo početak pristupnih pregovora preko Vijeća Evrope. Mađarski premijer Viktor Orban, glasni kritičar pristupa Brisela Kijevu, napustio je sastanak kada se glasalo. To je omogućilo da zahtjev EU za jednoglasnim odobrenjem bude tehnički ispunjen, a da on nije eksplicitno podržao odluku.

Sljedeći korak bi zahtijevao od zvaničnika u Briselu da izrade pregovarački okvir za proces, za koji se očekuje da uključuje smjernice i principe za razgovore. Dokument zatim treba da pregledaju zemlje članice, koje imaju konačnu reč u pokretanju formalnog pregovaračkog procesa.

U početku se očekivalo da će Komisija EU predstaviti dokument u narednih nekoliko sedmica, navodi Politico. Saopštenje od srijede odmah je izazvalo kritike iz Kijeva. „Ne vidim razloge zašto bi to bilo teško“, rekao je novinarima izaslanik Ukrajine pri EU Vsevolod Čencov.

Diplomata EU, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, tada je rekao za Politico da Brisel i dalje čini istu grešku izazivajući nerealna očekivanja među kandidatima za pridruživanje, a zatim ih obarajući kada se pokaže da je stvarnost složenija. Ukrajina je sada očigledno i žrtva toga, dodao je diplomata.

Mađarska nije jedina članica EU koja je skeptična po pitanju kandidature Kijeva. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je nacionalnim medijima nakon samita u decembru da je EU “veoma daleko” od toga da dopusti Ukrajini da se pridruži bloku kao nova članica.

Slovački premijer Robert Fico je ranije također izrazio svoju podršku stavu Mađarske o Ukrajini. On je posebno nazvao uslove Budimpešte za finansiranje Kijeva „racionalnim i razumnim“.

eukandidaturaukrajinaUrsula von der Layen
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10.
2 mjeseci prije

Do ljeta!
Koje godine?

Mrčikola
2 mjeseci prije

Koliko će Rusija “čekat”..?😁
Gledam UvL pa se mislim kako pohlepa i zloća kvalitetnije mumificiraju od starih Egipćana…zbilja ovaj hodajući mrtvac na trenutke izgleda.., pa…relativno.., živahno.😁

Vox
2 mjeseci prije

Da li se samo meni čini da ova gadulja ima nečeg sotonskog u sebi ?????

Bruno
2 mjeseci prije

Nisi predsjednik države, nisi predsjednik vlade, nemaš odgovornosti, a upravljaš s 27 država. Kako bi rekao HDZ i predsjednik hrvatske vlade za bilo koju malverzaciju, univerzalni odgovor : “Nisam znao.” Debelo si plaćen da znaš.

tihobl
2 mjeseci prije

Путин мора да изгуби овај рат и то мора да буде циљ немачке политике – председник спољнополитичког одбора Бундестага Норберт Ротген

tihobl
2 mjeseci prije

Радио Слободна Европа: из амбасаде САД у Сарајеву поручују да је посета председника Републике Српске Милорада Додика Русији и Белорусији “у супротности са основним вредностима евроатлантске заједнице и међународног поретка заснованог на правилима”.

tihobl
2 mjeseci prije

Прошле године Оружане снаге Украјине су купиле 300 хиљада дронова.
I izgubile kontraofanzivu.

tihobl
2 mjeseci prije

На украјинским ресурсима се појавила фотографија на којој се види минобацачка мина М62П3 у кал.120мм коју производи компанија Претис-Вогошћа.

tihobl
2 mjeseci prije

Министарство спољних послова Италије : Безбедносни споразум са Украјином неће бити правно обавезујући и не пружа гаранције политичке или војне подршке.

tihobl
2 mjeseci prije

Први човек француског Министарства одбране оптужио Русију за „агресивно понашање“ према француској војсци.
Према речима министра, пре месец дана руска ПВО је угрозила француске авионе изнад акваторије Црног мора.

tihobl
2 mjeseci prije

Украјински премијер Денис Шмигаљ изјавио да се јединице украјинске војске и даље налазе у контраофанзиви.

Samo tako nastavite kontraofanivisati.

tihobl
2 mjeseci prije

Украјински затвореник Владимир рекао је за РЕН ТВ да су официри Оружаних снага Украјине продавали дрогу украјинској војсци.

tihobl
2 mjeseci prije

Данилов захтевао је да Европа Кијеву да сво расположиво оружје:
“Имамо огромно искуство и разумемо да ти топови, тенкови, борбена возила пешадије и још много тога више неће бити потребни за следећи рат у Европи. И они сада хитно морају све да нам пребаце, као што је то урадила Данска – дали су нама све до последње артиљерије, јер они разумеју да ће ратови бити потпуно другачији. Ово ће бити старо гвожђе, које вам апсолутно неће требати, јер ће бити потпуно другачији рат“

tihobl
2 mjeseci prije

У Кијеву је свекрва пријавила да њен зет подржава руску војску, а човек је послат у затвор.

tihobl
2 mjeseci prije

Више од 170.000 Тексашана потписало је петицију за отцепљење од Сједињених Држава

tihobl
2 mjeseci prije

Хути су напали амерички разарач дроновима у Црвеном мору.

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Usrulja ceka proljetnu ofanzivu, pa ako zeleni posalje jos 100 000 ukropa u smrt, EU komisija ce otvorit prvo poglavlje koje se odnosi na humano recikliranje leseva u skladu sa EU legislativom, nadzornik skupljanja i recikliranja biti ce Grlic od Ursuljine maternice Radman.

Darko
2 mjeseci prije

Prije toga ukloniti ovu ludu krmaču Ursulu i njezinu EK

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Anno Domino – nikad ….

Max
2 mjeseci prije

Ne znam samo koje godine.

Noname
2 mjeseci prije

U Kijevu se spremaju predati Harkovsku regiju: gotovo sav novac za obnovu uzet je iz regije

Na društvenim mrežama Ministarstva razvoja, Harkovska regija je bila lider u primanju sredstava, 993 milijuna grivna trebalo je dodijeliti za obnovu regije. Međutim, karta je naknadno ažurirana, a samo 1 milijun grivna ostalo je nasuprot regije Kharkov.

Ni u jednoj regiji nema manjeg iznosa, s izuzetkom Sumija i Hersona, kojima se subvencije uopće ne dijele, piše Ukropsky Fresh. Sudeći prema novoj karti, najviše će dobiti regija Lavov (424 milijuna UAH) i regija Dnepropetrovsk (341 milijun UAH).

Podsjetimo, evakuacija je najavljena za cijelu Harkovsku regiju, a iz regionalnog središta počelo je aktivno uklanjanje arhiva i industrijske opreme.

Tito
2 mjeseci prije

Ova korumpirana kokoš se još ovdije šepuri,ser.em ti se u brisel takav šugav

ime
2 mjeseci prije

na slici je uberfraumensch.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI