Kijev kritikuje Maska zbog poziva da se okonča ukrajinski sukob

Elon Musk
15 komentara

Mihail Podoljak, stariji savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, opisao je pozive Elona Muska na hitan prekid vatre u ukrajinskom sukobu kako bi se izbjegao veći sukob kao “katastrofalnu grešku” s dalekosežnim posljedicama u Telegram postu u utorak.

Na svom kanalu, Podoljak je Muskov nedavni prijedlog usporedio s predajom Ukrajine “obaveznom masovnom genocidu” od strane Rusije i sugerirao da odbijanje podrške Ukrajini “neizbježno će dovesti do oštrog porasta sukoba širom svijeta, kraja ere međunarodnog prava, kolapsa međunarodne ekonomije i trijumfa snaga zla.”

Komentari savjetnika uslijedili su nakon što je Musk izjavio u razgovoru na platformi X (ranije Twitter) Spaces u utorak da se Sjedinjene Američke Države “srljaju” u Treći svjetski rat antagonizirajući zemlje poput Rusije, Irana i Kine.

Musk je izjavio da vjeruje da “sama civilizacija može biti ugrožena” i istakao da SAD moraju raditi na sprečavanju globalnog sukoba. S tim ciljem pozvao je SAD da “obnove normalne odnose s Rusijom” i “osmisle” način za uspostavljanje mira u Ukrajini, nazivajući rat beznadežnom situacijom.

Milijarder je primijetio da nema smisla da svakodnevno umiru vojnici iz Rusije i Ukrajine i naglasio da je prekid vatre jedini izlaz iz sukoba za ukrajinski narod, budući da Rusija nikada neće odustati od svojih teritorija – očigledno se referirajući na Krim, Herson, Zaporozhye i Donbask republike – i Ukrajina nikada neće biti u mogućnosti preuzeti ova područja sa svojom manjom vojskom.

Musk je predložio da bi sadašnja kontrolna linija mogla biti prikladna trajna granica između Rusije i Ukrajine jer, prema njegovom mišljenju, nema značajnih antiruskih pobuna u “ruskogovornim područjima Ukrajine” i stoga ima malo smisla prisiljavati područja koja žele biti dio Rusije da budu dio Ukrajine.

U međuvremenu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky nedavno je pozvao svoje snage da dnevno preuzmu barem 500 metara teritorije od ruskih položaja. To unatoč tome što je ukrajinska vojska pretrpjela desetke hiljada gubitaka tokom ljetne protuofenzive, koja na kraju nije donijela značajne teritorijalne dobitke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca opisao je ukrajinsku protuofenzivu kao “potpuno neuspjelu.” Rekao je da je Ukrajina izgubila preko 90.000 vojnika, 557 tenkova i 1.900 od početka operacije u lipnju.

U isto vrijeme, ruske snage osiguravale su da ukrajinska vojska ima “sve manje sposobnosti”, prema ruskim ministrom obrane Sergejem Šojgu, koji je izjavio u srijedu da su novi sistemi oružja koje su postavile ruske snage oborili 24 ukrajinska aviona u samo posljednjih pet dana.

elon muskMihail Podoljakukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Nebulozna kritika.

A Putin baš napeto sluša
6 mjeseci prije

šta će Musk reć…

Biseru
6 mjeseci prije

Da su tako govorili 1945. svi bi sad govorili njemački
I hodali sa trakama ramenu

nastran
6 mjeseci prije

Podoljak je katastrofalna greška!

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Eno ljudi Mr. Musk istražuju a tko je to ili što je to do vraga … Podoljak 🤔 ?!

Мунгос
6 mjeseci prije

Сада је прилика да колега коментатор са 10 и више имена (ваљда Starlight, Ime, etc.) нама објасни да ли је Илон Маска лажни месија, исто као што су Трамп и Путин. И да устврди да је Маска „оно право“. „Гласајте за Илона Маску“!. Ебеш Трампа!.

heh
6 mjeseci prije

Nešto nema Trumpa otkad je počeo genocid nad Palestincina?!?
Da kaže jednu poštenu…

Bruno
6 mjeseci prije

Koliko moraš biti pokvaren i GLUP, da shvatiš ako sam nisi potrošio ruske zalihe u zemljama istočnog bloka, koliko ih imaju Rusi. Nisu uništavali svoje naoružanje poslije hladnog rata. Ovo nije borba Davida i golijata, ovo je slanje svog naroda na klaonicu. Kako još nisu smakli komičara. Ovo nije komedija, ovo je tragedija, tragedija cijelog naroda.

Buničar
6 mjeseci prije

Kritizirati hitan poziv da se zaustavi krvoprolice moze samo psihicki bolesna osoba. Rat treba odmah zaustaviti, sto se tice pregovora pa bolje da 100 godina pregovaraju nego da samo jedan dan ratuju. Ukoliko je tocno ono sto je izjavio onaj bivsi njemacki kancelar da su ameri stopirali pregovore Ukrajine i Rusije pred samo potpisivanje onda su jadni ukrajinci najvis ezrtve americkih interesa. Naravno i psihicke labilnosti Zelenskog

božja presuda
6 mjeseci prije

Da ukro-nacisti nisu deset godina pravili gnusne zločine nad ruskim stanovništvom, nebi Rusija nikad ušla na ukrajinski teritorij.
Treba da i arapske zemlje unište Izrael, jer se radi o dvije najfašističkije države na svetu, a obe upravljaju židovski oligarsi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI