Kijev ne može tužiti Rusiju Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu

Sud, čekić, presuda, ustavni sud
25 komentara

Pokušaji Ukrajine da Rusiju dovede pred Međunarodni kazneni sud u Haagu u vezi gubitka Krima su unaprijed osuđeni na neuspjeh, priopćio je u ponedjeljak bivši sudac Međunarodnog suda Vladimir Vasilenko, a više o svemu je govorio u intervjuu za ukrajinske medije.

Prema njegovim riječima, glavna prepreka za pokretanje takvog postupka je Rimski statut Međunarodnog kaznenog suda, kojeg trebaju priznati obje strane u sporu.

Međutim, ovdje imamo slučaj da to nije učinila nijedna strana i čudno je da ukrajinski stručnjaci za međunarodno pravo to ne razumiju.

Ukrajina je priznala nadležnost Međunarodnog kaznenog suda u Haagu, ali nije ratificirala Rimski statut. Rusija ne samo da ga nije ratificirala, nego je s ovog dokumenta povukla svoj potpis.

Vladimir Vasilenko vjeruje da Kijev nije žurio s ratifikacijom zbog bivšeg ukrajinskog predsjednika Leonida Kučme. Sudac vjeruje da se Kučma bojao da će morati odgovarati pred Međunarodnim kaznenim sudom zbog ubojstva novinara Georgija Gongadzea.

Istina, slučaj protiv Ruske Federacije se može pokrenuti ako tužbu Međunarodnom kaznenom sudu ne podnese Ukrajina, nego Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali bi Rusija u tom slučaju jednostavno uložila veto na odluku.

Osim toga, ruski predsjednik Vladimir Putin je u više navrata rekao da su građani Krima sami odredili sudbinu bivše ukrajinske autonomne republike i da je pitanje Krima trajno zatvoreno. Krim je postao dijelom Rusije nakon rezultata referenduma koji se održao 2014. godine i kada je više od 95% stanovnika poluotoka glasalo za povratak Rusiji.

 

Međunarodni arbitražni sud u Haagu
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Znači, Porošenko, piši kući propalo! Krim je Rusija, Kosovo je Srbija!

aleksandar
6 godine prije

e tak i Slovenci hoce jednostrano provest arbitrazni sporazum.

Japo
6 godine prije

Bolje bi im bilo u Ukrajini da priznaju da imaju veliku grupu ljudi koja se smatra rusima pa da se ide dalje!

Sinisa
6 godine prije

“”Poslanici Vrhovne rade Ukrajine nisu glasali za zakon po kojem se Donjecka i Luganska Narodna Republika proglašavaju za “terorističke organizacije”.

Za odgovarajuću izmenu “Zakona o reintegraciji Donbasa” glasalo je 76 poslanika od 340 prisutnih.

Rada razmatra ovaj zakon u drugom čitanju. Predsedniku daje pravo da u miru koristi vojne snage u regionu “radi zaštite suvereniteta zemlje”, što bi legitimizovalo upotrebu vojske na istoku bez proglašenja rata.

U nacrtu zakona, teritorije Donbasa koje nisu pod kontrolom Kijeva priznate su kao “okupirane”, a Rusija se naziva kao zemljom – agresorom.””

Globalista
6 godine prije

Da pojasnim.Na osnovu Ustava Ukrajine clan 133,tačka 3 Krim je bio Republika po ustavu i nikakvih problema nije bilo da na referendumu građani Krima izvrše odcjepljenje.Oko Krima su puno vece igre bile.Krim je trebala okupirati ili dobiti od Ukrajine Amerika koja bi onda predala Krim Kinezima koji bi preko Krima i Ukrajine mogli realizirati svoj plan a to je Put svile koji bi trebao ici sve do Genove.Zašto Genove?.Zato jer Genova je središete globalista i to zapadnog krila.Sve su to bile puno vece igre koje je Rusija i Putin jako dobro znali i sprijecili da nedođe do građanskog rata u Rusiji koji je trebao biti realiziran 2015 godine.Samo uspiješnom , pametnom,mudrom politikom Putina taj građanski rat je spriječen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI