Mogu li SAD zaustaviti iranski izvoz nafte?

Iran - nalazišta nafte i plina
16 komentara

Iran je u ponedjeljak od Međunarodnog suda pravde tražio da naloži Sjedinjenim Državama da ukine sankcije koje je Teheranu ponovno uvela Trumpova administracija. Predsjednik suda Ujedinjenih naroda počeo je ročište pozivom Washingtonu da poštuje ishod suđenja.

U tužbi Međunarodnom sudu pravde se navodi da su američke sankcije krše uvjete slabo poznatog sporazuma o prijateljstvu između dviju zemalja, zaboravljenog, ali nikada raskinutог.

“SAD javno promiče politiku kojom se želi nanijeti što je moguće veću štetu iranskom gospodarstvu i nacionalnim tvrtkama i prema tome neizbježno iranskim državljanima. Ta politika je očito kršenje Sporazuma o prijateljstvu iz 1955.”, rekao je na početku četverodnevnog usmenog iznošenja argumenata Mohsen Mohebi, pravni zastupnik Irana.

Dodao je da je Iran želio diplomatsko rješenje spora između dviju zemalja, ali je prijedlog odbijen.

Nakon toga su SAD u prvom pisanom odgovoru podnesenom sudu navele kako ICJ nije nadležan za taj slučaj i da iranske tvrdnje izlaze iz okvira navedenog sporazuma.

Američki odvjetnici, predvođeni savjetnicom State Departmenta Jennifer Gillian Newstead, koju je Trump imenovao prošle godine iznijet će svoje argumente u utorak.

Jennifer Newstead je kazala sucima Ujedinjenih naroda u utorak kako nemaju ovlasti za donošenje odluka o zahtjevu Teherana za obustavom sankcija vezanih za iranski nuklearni program.

“Međunarodni sud pravde u Haagu nema ovlasti da “prima facie” razmatra izjave Irana”, rekla je Jennifer Newstead i istaknula kako SAD imaju pravo štititi svoju nacionalnu sigurnost i druge interese.

Prema njezinim riječima, ugovor iz 1955.  “ne može služiti kao temelj za nadležnost ovog suda”.
Sankcije Iranu su ukinute u skladu sa sporazumom iz 2015. godine, potpisanog pet stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke. Zauzvrat se

Teheran obvezao da neće raditi na razvoju nuklearnog oružja.

Trump je rekao da sporazum iz 2015. godine nije dovoljan i da je prijetnja Irana ostala.

“Iran će pružiti najveći otpor ekonomskom gušenju od strane Sjedinjenih Država svim mirnim sredstvima”, dodao je iranski pravni predstavnik Mohsen Mohebi.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u ponedjeljak odbacio tvrdnje Irana kao “besmislene”.

Očekuje se da će Međunarodni sud pravde razmotriti ovaj slučaj u nekoliko tjedana i donijeti odluku treba li privremeno udovoljiti zahtjevu Teherana, a konačna odluka može potrajati godinama.

Presude Međunarodnog suda u Haagu su obvezujuće, konačne i nemaju žalbeni postupak, ali ih SAD ranije u više navrata nisu poštovale.

Mogu li SAD zaustaviti izvoz iranske nafte?

Naftna polja

Jednostrane američke sankcije Iranu su uvedene u svibnju ove godine, a kupci imaju vremena obustave kupnju iranske nafte do studenog.

“SAD su spremne izvoz iranske nafte svesti na nulu”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Usprkos izjavama kako neće poštovati američke sankcije, one su do sada dale rezultate, a Washington smatra da su čak bile “vrlo uspješne”.

Usprkos nastavku izvoza u Kinu, nakon što su kineski kupci iznajmili sve iranske tankere, Islamska Republika je od svibnja do danas već izgubila oko trećinu kupaca nafte. Sve više zemalja i tvrtki odbijaju kupiti energente iz Irana.

U kolovozu je ukupni volumen izvoza naftne i plinskih kondenzata iz Irana pao na najnižu razinu u proteklih godinu i pol, na 2,06 milijuna barela dnevno, dok je u travnju Iran izvozio 3,09 milijuna barela dnevno.

Najveći pad izvoza se bilježi u Europi. Izvoz se u kolovozu u odnosu na ožujak gotovo prepolovio i pao je na 12 milijuna prodanih barela u mjesec dana. Do studenog će svi glavni kupci Irana, uključujući i kompanije Total, Eni, Saras, Repsol, Cepsa i Hellenic Petroleum, potpuno obustaviti uvoz iranske nafte.

Kupnju smanjuje čak i Kina, usprkos činjenici da je Nacionalna iranska naftna kompanija smanjila prodajne cijene za kineske kupce.
Ozbiljan pad kupnje se primjećuje i kod Indije, drugog najvećeg uvoznika iranske nafte, koja je ranije tvrdila kako će poštovati isključivo sankcije Ujedinjenih naroda, a jednostrane kaznene mjere Bijele kuće za New Delhi ne znače ništa. Usprkos hrabrim izjavama, tijekom ovog mjeseca su se pošiljke indijskim kupcima smanjile sa 706 500 barela na 204 000 barela dnevno.

Indija još uvijek pokušava uspostaviti ravnotežu između Sjedinjenih Država i Irana. Naime, zemlja želi zadržati veze s financijskim sustavom Sjedinjenih Država, ali ne može odbiti kupovati iransku naftu, ali ne zna kako to činiti. Zbog kolapsa proizvodnje u Venezueli, Indija se već suočava s nedostatkom zaliha. Međutim, čak i da Venezuela poveća proizvodnju, Washington je ranije ovog tjedna poručio kako priprema embargo na izvoz venezuelanske nafte i Indija će biti u istim problemima.

Još jedan veliki uvoznik iranske nafte je Turska, koja je također izjavila kako će nastaviti kupovati naftu usprkos sankcijama, ali bi mogla postupiti isto kao i ostali “partneri” Islamske Republike, koji su zbog straha za svoju imovinu i poslovanje u Sjedinjenim Državama brzo pogazili dana obećanja.

Međunarodni arbitražni sud u HaaguSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prika
5 godine prije

ako su toliko mocni da natjeraju najvaznije zemlje da ne uvoze naftu iz irana onda…..no comment.

mars
5 godine prije

Još jednom se iznova pokazuje sva lažna slika stvarana decenijama o tzv. međunarodnim institucijama svih vrsta kao o nepristrasnim, moćnim, pravednim i pravnim autoritetima koji su u stanju svoje odluke nametnuti svim međunarodnim akterima, te da one nisu ništa drugo do oruđe određene sile koja im kao njihove odluke nameće svoju volju da je praktično sprovedu. “Predsjednik Suda UN-a pozvao Vašington da poštuje ishod suđenja”. I Vašington mu diplomatskim riječnikom rekao odj*bi. I šta će sada biti? Možda sudija izda nalog armiji birokrata da sa olovkama i tastaturama krenu na Vašington, zauzmu ga i prislie na prihvaćanje sudske odluke koja možda ne bi bila u njegovom interesu? Zato svako pametan danas, onoliko koliko je to u njegovoj moći, mora da se obezbjedi fizičkom krutom silom, da bi uopšte opstao a kamoli napredovao, a sve ostalo su šuplje priče za naivne budale. Tako je uvijek bilo i biće, bez obzira na… Čitaj više »

Alen
5 godine prije

Negdje sam procitao da su tankeri ,osiguranja tj firme koje se bave prevozom i osiguranjem otkazali suradnju u strahu od sankcija i da je to problem smanjenja isporuka… Pod sankcijama je ne samo kupovina vec i transport i sve ostalo…

zgvaca
5 godine prije

A sta ce se dogoditi ako USA zaustavi iranske tankere sa nafton za Kinu? Tako je zapocea rat USA sa Japanom.

bbbb
5 godine prije

Isti koji su čuvali Hometa u Pariđiju da ga smjeste umjesto, njihovom rukom, srušenog Šaha će i dovesti Iran u očajno ekonomsko stanje kao uvertiru pred bombanje. Jedino pametno što sam čuo u svezi Irana su rijeći jednog kineskog generala da neće ni po cijenu nukleus rata dozvoliti pad Irana u cioruke. Samo ne vodi Kinu general, ona je isto vazal za ostrel kao i Iran a i stvorena od istih kao i Hometov Iran.

Trubadur
5 godine prije

Samo vi terajte mak na konac…. Pa kad Iranu zaista dokurči i “zatvori” Hormuz….. Posle čete svi, da kupujete naftu od USrA .. I to onu, koju nema…

Ivo Lola
5 godine prije

SAD su genocidna država. 200.000 iranske djece je umrlo od zaraznih bolesti u prvih par godina sankcija koje im je nametnuo Bush, pa su iranski znanstvenici, u saradnji sa ruskim i kineskim, u rekordnom roku napravili zamjenske, generičke ali, jednako dobre kao one od GlaxoSmith. Iako tako štite svoje interese onda se to treba odnositi na isključivo njihove kompanije, a mi ostali im ne bi trebali podilaziti u ovome jer, ovo sa sankcijama je nešto što izlazi iz okvira racionalnog i u lazi u sferu infantilnog i morbidnog.

Weteran
5 godine prije

Jedino Moskva može da drži Iran “u životu”?!
Čak će i Izrael pomoći Teheranu da izbegne kolaps? U ovo baš nisam siguran!
Svakako: samo Moskva može da (ograničeno) pomogne Teheran.Možda i Ankara? Peking se neće zamerati Ujak Semu zbog nafte iz Irana. Svi ostali su lako-atletičari.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

…“SAD su spremne izvoz iranske nafte svesti na nulu”, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton….Kratko i jasno. Ali sve osim ovoga će biti neuspjeh. Da li su oni u stanju uspjeti u svom naumu? Izvoz iranske nafte svesti na nulu? Nisu. To je unaprijed izgubljena utakmica. Izazvati će Iranu velike probleme, ali neće ništa fundamentalno postići. Naprotiv. Samo će nagnati ostatak svijeta da svatko u granicama svojih mogućnosti, sa više ili manje uspjeha, pokuša pronaći neko rješenje za manju izloženost ovakvom nasilničkom ponašanju u međunarodnim odnosima. Takav njihov pritisak samo stvara uvjete za stvaranje koalicija između do sada i neočekivanih partnera SAD su nesumnjivo suvremeni imperij, najjača vojna sila na svijetu, s vojskom spremnom na akciju radi zaštite svojih interesa, raspoređenom po vojnim bazama na ključnim strateškim točkama u svijetu. SAD danas precjenjuju svoju moć. Njihova vanjska politika vodi svijet u kaos. Umjesto globalnog mira, gura svijet… Čitaj više »

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Iran je odavno oznacen kao sila osovine zla od strane USA. Ne,USA nece odustati od svoje nasilnicke politike jer im ona decenijama vec prolazi i omogucuje im lagodan zivot zahvaljujuci petrodolaru uz kojeg za cijenu stampanja novca otimaju drugima resurse,proizvode i ulozeni rad u njih fakticki za djabe. Nemaju oni uzalud tolike vojne baze sprom planete. I u zabludi ste ako mislite da oni imaju problema sa financiranjem tih baza i vojske. Dok petrodolar i MMF vode pricu nema zime za njih. Nista nije gotovo jos ni u Siriji. USA se nece povuci ni od tamo nego ce isprovocirati nove sukobe. U Iran ne mogu uci kao u Irak kopneno tek tako ali bi ih mogli vratiti u kameno doba zracnim i raketnim napadima i vjerovatno cemo to i dozivjeti. Putin igra igru šaha i kupuje vrijeme ali kad tad ce ili otici s vlasti i prepustiti i Rusiju azdaji… Čitaj više »

Maus
5 godine prije

Bude sve to islo preko Rusije ,ruskih firmi. Naravno uz malu proviziju I pogodovanje u strateskim ugovorima, da rusi imaju infrakstrukturu, teritorij znanje I interes

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI