Haag presudio da Rusija Nizozemskoj mora platiti odštetu za “moralnu i materijalnu štetu”

Arctic Sunrise
22 komentara

Međunarodni arbitražni sud u Haagu je presudio da Rusija Nizozemskoj mora platiti 5,4 milijuna eura za zadržavanje broda Arctic Sunrise takozvanih “aktivista” Greenpeacea, koji su privedeni nakon pokušaja da se popnu na rusku naftnu platformu 2013.

Naime, 18. rujna 2013. su se takozvani “aktivisti” Greenpeacea pokušali popeti na rusku naftnu platformu Prirazlomnaja, i tako izraziti prosvjed protiv proizvodnje nafte u Arktiku.

Ruske vlasti su 19. rujna 2013. zaplijenile brod Greenpeacea u međunarodnim vodama u ruskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni. Posada i takozvani “aktivisti” su privedeni u Murmansk. Istražni odbor Rusije je otvorio kaznenu istragu, optužujući takozvane aktiviste prvo za piratstvo, ali je ova teška optužbe preformulirana u huliganizam.

Rusija bi sada trebala platiti naknadu za “impresivnu moralnu i materijalnu štetu” takozvanim “aktivistima”. Osim toga, prema odluci suda, Rusija mora nadoknaditi troškove povratka tima zbog najma ledolomca. Arbitražni sud je dodao kako je presuda donesena jednoglasno.

Arctic SunrisegreenpeaceMeđunarodni arbitražni sud u Haagupresuda
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
beligorod
6 godine prije

Krajnje je vrijeme da i Rusija osnuje neki “međunarodni arbitražni sud” u npr. Sankt-Peterburgu i od tamo soli pamet zapadu.

BraneF
6 godine prije

A mene bi zaista iznenadilo,da kojim slučajem presuda nije donešena jednoglasno. Pa ipak je ovdje riječ o Rusiji.

tuf
6 godine prije

Ignorirati odluku tzv. arbitraznog suda a brod im izrezati i poslati u komadima, tek toliko da prestanu plakati da im nije vracen.

Srba
6 godine prije

takozvani Zapad nema granice bezobrazluka…mogu da popuse jednu lulu ali malo duzu…

Brane
6 godine prije

Jedan Iskander na Haag kao blago i dobronamjerno upozorenje, U slučaju daljnjih prigovora, Bulava. Onda nek im greenpeace raščišćava po ruševinama. A mogu pozvati i bijele kacige da pripomognu.

igi
6 godine prije

Osnovati ruski green – što već i ….zauzeti nizozemsku naftnu plaformu….

Sinisa
6 godine prije

Nista onda,neka retro tuze francuze sto onomad pobise one zelene kada su probali nuklearku.

Jirźi
6 godine prije

Hahaha bože budala

Neko ime
6 godine prije

Mislim da su rusi doktorirali strategiju asimetricnog odgovora, koju ce vjerojatno i nadalje koristiti. Problem zapadnim stratezima je u tome sto mislis da si taman pritegao pravi ventil, kad odjednom pocne curit na drugom mjestu. Ne znas kad ce te i s koje strane docekat sacekusa. Npr. Euromajdan-Mali zeleni na Krimu; napadas Damask,Allepo – dobijes Hmeyim sa S300, Napadnes SAA-dobijes Kalibr i strateske bombere iz Irana, itd.

Arkaj
6 godine prije

Nisam pravni ekspert ali ovdje Rusija ipak nema čistu poziciju. Početna optužnica o piratstvu je bila neodrživa a ova o huliganstvu možda pokriva. Iako ja ne bi pripadnike organizacije Greenpeace opisao kao huligane. Nigdje u svijetu nije dopušteno neovlašteno ili nasilno ulazit u industrijske objekte i ometat njihovo normalno funkcioniranje, međutim sporno je zaplijeniti brod u međunarodnim vodama jer tu ne važi nacionalno zakonodavstvo. Piratske “matice” koje potope ratni brodovi uz obale Somalije ili Indijskom oceanu su u mutnoj zoni a i to je nelegalno. Uglavnom je riječ o otetim brodovima koji su imali legalnog vlasnika ali je riječ o maloj vrijednosti pa vlasnici koji mu ne znaju sudbinu ni države upisa ne dižu galamu.

Miki
6 godine prije

Ne postoji arbitražni sud, jer arbitraža nije suđenje več dogovorni postupak dviju ili više partija. Neznam zašto su Rusi uopšte išli na arbitražu?

Weteran
6 godine prije

Mislim da je nedavno Rusija donela zakonsku odluku, ovakvog tipa:
Svaka medjunarodna presuda koja se tiče Ruske Federacije ide na razmatranje u Moskvu? Nakon procene, odlučuje se o povinovanju predmetnoj presudi!?

Osoba C
6 godine prije

Samo podsjećanja radi, 1985. g. francuski tajni agenti na Greenpeaceov brod Rainbow Warrior u novozelandskoj luci Auckland postavili su dvije minei potopili ga. Tada je poginuo i jedan fotograf. Greenpeaceovi aktivisti namjeravali su s brodom otploviti prema francuskom atolu Mururoa, kako bi spriječili francuske nuklearne pokuse u Tihom oceanu.
Greenpeace je tužio francusku vladu i dobio spor, uz odštetu od oko 8 milijuna dolara.
Ovdje je za ” impresivnu moralnu i materijalnu štetu” 5,4 milijuna eura.

Grdi
6 godine prije

Dear Russians …………………. pokazite tom jednostranom, korumpiranom i imperijalistickom sudu u Haagu srednji prst ! …………. pozdrav iz Hrvatske …….

bruno
6 godine prije

….. Brod s koga su došli nije sam po sebi napravio nikakav prekršaj …

ne brod nego kapetan i posada broda i vlasnik broda.
Imas li neki jaci argumenat?

holandez
6 godine prije

Zivim U Holandiji ; jadovi holandski su u stanju samo prdeti po nalogu amera ; vesti su im takodje iste slusaju samo amere ; narod je toliko zaveden da pojma nema kako i sta u se dogadja usvetu !
Svi mediji su u sluzbi drzave TV ; radio i novine ; jad i beda .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI