‘Teški napad’ na američko pravosuđe prolazi nekažnjeno

SAD Vrhovni sud
1 komentar

Nakon višemjesečne istrage o tome tko je mogao otkriti nacrt presude kojom su poništeni desetljeća dugi presedani o pobačaju, američki Vrhovni sud objavio je u četvrtak da krivca nije moguće pronaći.

Politico je 2. svibnja prošle godine objavio cijeli nacrt odluke Organizacije za zdravstvenu zaštitu žena Dobbs protiv Jacksona, otkrivajući da se sud sprema poništiti presedan koji je poslao Roe protiv Wadea iz 1973. godine.

U priopćenju od četvrtka, sud je opisao curenje kao “jedno od najgorih kršenja povjerenja u svojoj povijesti” i “teški napad na sudski proces”, dodajući da je razotkrivanje internih rasprava ugrozilo integritet njegovog postupka.

Sudski maršal dobio je zadatak otkriti osobu koja je to procurila i počeo je raditi za nekoliko dana. Tim “iskusnih odvjetnika i obučenih federalnih istražitelja sa znatnim iskustvom u provođenju kaznenih, upravnih i kibernetičkih istraga” intervjuirao je 97 zaposlenika Vrhovnog suda, ali “nisu bili u mogućnosti utvrditi” identitet osobe koja je to otkrila, rekla je maršalka Vrhovnog suda u svom izvješću. Istraga je ipak zaključila da je malo vjerojatno da se sudskim računalima pristupilo izvana, te je preporučila niz mjera za sprječavanje budućih curenja informacija.

Osim maršalove istrage, glavni sudac John Roberts obratio se bivšem ministru za domovinsku sigurnost Michaelu Chertoffu kako bi “neovisno pregledao i procijenio” istragu. Chertoff je izjavio da je istraga bila “temeljita” i da se ne može sjetiti “nikakvih dodatnih korisnih istražnih mjera”.

Chertoff je bio na čelu DHS-a tijekom drugog mandata predsjednika Georgea W. Busha, a prije toga je bio savezni sudac i tužitelj. Trenutačno sjedi u savjetodavnom odboru Centra za ujedinjenu demokraciju Norma Eisena, neprofitne organizacije koja nastoji “očuvati demokraciju” “promicanjem slobodnih, poštenih i sigurnih izbora”.

Objava Dobbsovog nacrta bila je politička bomba. Republikanci i demokrati razmjenjivali su optužbe o tome tko je otkrio dokument i zašto. Aktivisti koji se zalažu za pobačaj prosvjedovali su ispred domova konzervativno orijentiranih sudaca i čak prijetili smrću. Bijela kuća reagirala je na curenje informacija pozivajući Amerikance da glasaju za demokrate na nadolazećim izborima u sredini mandata, pri čemu je stranka prikupljala sredstva od kontroverze. Sud je nastavio i poništio Roea u lipnju.

Američki Vrhovni sudpresudaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Namještaljka nekog od šefova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI