Johnson & Johnson traži od visokog suda da poništi presudu od 2 milijarde dolara

Johnson and Johnson
4 komentara

Johnson & Johnson traže da Vrhovni sud preispita presudu od dvije milijarde dolara u korist žena koje tvrde da su oboljele od raka jajnika zbog upotrebe proizvoda s talkom ove kompanije.

U slučaju je angažovan niz advokata visokog profila, neki u neobičnim savezima, uključujući bivšeg nezavisnog branioca Kennetha Starra, koji zastupa žene koje su tužile Johnson & Johnson. Najveće poslovne grupe u zemlji podržavaju kompaniju, a pojavljuje se i sudija zbog svoje duge povezanosti sa trgovinskom grupom za kozmetiku i proizvode za ličnu njegu. Sud bi mogao objaviti već u utorak da li će se umiješati.

U osnovi, Johnson & Johnson tvrdi da kompanija nije imala pošteno suđenje na državnom sudu u Missouriju koje je rezultiralo prvobitnom presudom u iznosu od 4,7 milijardi dolara u korist 22 žene koje su koristile proizvode s talkom i razvile rak jajnika. Državni apelacioni sud smanjio je presudu za više od polovine novca i eliminisao dvojicu tužilaca, ali je inače podržao ishod suđenja u kojem su advokati obje strane iznijeli dualističke ekspertske iskaze o tome da li proizvodi s talkom kompanije sadrže azbest i da li talk sličan azbestu može izazvati rak jajnika.

Porota je glasala u korist žena u obje tačke, nakon čega je sudija Rex M. Burlison napisao da dokazi na suđenju pokazuju „posebno prekorno ponašanje optuženih“. Dokazi, napisao je Burlison, govore da je kompanija znala da u proizvodima namijenjenim majkama i bebama ima azbesta, da je znala za potencijalnu štetu i „decenijama pogrešno predstavljala sigurnost ovih proizvoda“.

Devet žena je umrlo od raka jajnika, rekli su advokati tužilaca. Johnson & Johnson poriču da proizvodi s talkom izazivaju rak i presudu na sudu u Missouriju nazvali su „u suprotnosti sa decenijama nezavisnih naučnih procjena koje potvrđuju da je Johnson’s Baby Powder (bebi puder) siguran, da nije zagađen azbestom i da ne izaziva rak“. Kompanija je takođe proizvođač jedne od tri vakcine covid-19 odobrene za upotrebu u Sjedinjenim Državama.

Zdravstvene zabrinutosti zbog talka podstakle su hiljade američkih tužbi žena koje tvrde da je azbest u talku prouzrokovao rak. Talk je mineral slične građe azbestu, za koji se zna da uzrokuje rak, a ponekad se dobija iz istih rudnika. Kozmetička industrija 1976. godine složila se da osigura da njeni proizvodi s talkom ne sadrže uočljive količine azbesta. Prošle godine, analiza koju je predvodila američka vlada na 250.000 žena, nije pronašla jake dokaze koji povezuju bebi puder sa rakom jajnika u najvećoj analizi koja je razmatrala pitanje, iako je vodeći autor studije rezultate nazvao „vrlo dvosmislenim“.

Nalazi su nazvani „ukupno umirujućim“ u uvodniku objavljenom uz studiju u januaru 2020. godine u Journal of American Medical Association. Studija nije konačna, ali konačnije istraživanje vjerovatno nije izvodljivo, jer sve manji broj žena koristi puder za ličnu higijenu, navodi se u uvodniku. Nekoliko mjeseci kasnije, kompanija je najavila da će prestati da prodaje svoj kultni Johnson’s Baby Powder na bazi talka u SAD i Kanadi, pozivajući se na sve manju potražnju vođenu netačnim informacijama o zdravstvenim problemima.

Sporna veza između raka i talka zapravo nije dio slučaja na višem sudu. Umjesto toga, kompanija je rekla da ne bi trebalo da bude primorana da se brani u jednom procesu protiv zahtjeva žena iz 12 država, različitog porijekla i sa različitim istorijama upotrebe Johnson & Johnson proizvoda koji sadrže talk. Kaznene odštete u iznosu od 1,6 milijardi dolara nisu pravedne i trebalo bi ih smanjiti, tvrdila je kompanija u kratkom tekstu koji je napisao Neal Katyal, advokat iz Washingtona, koji se slaže sa progresivnim uzrocima i takođe zastupa korporativne klijente. Katyal, koji je jedno vrijeme bio vršilac dužnosti vrhovnog advokata Vrhovnog suda u Obaminoj administraciji, odbio je zvanični intervju.

Američka privredna komora i trgovinska udruženja za proizvođače, osiguravače i farmaceutsku industriju među poslovnim su organizacijama koje podržavaju apel kompanije Johnson & Johnson. Tiger Joyce, predsjednik Američkog udruženja za reformu delikta, istakao je koliko je trebalo sudiji da pročita poroti njegova uputstva kao pokazatelj koliko je suđenje bilo nefer prema Johnson & Johnson.

„Kada se okrivljeni suoči sa slučajem u kojem je potrebno više od pet sati da sudija pročita uputstva poroti, samo se morate zapitati šta radimo ovdje“, rekao je Joyce, čija grupa uglavnom podržava ograničenja na tužbe za odgovornost. Starr je u intervjuu za The Associated Press rekao da nijedan pravni argument kompanije Johnson & Johnson nije vrijedan vremena suda. „Kao što je porota utvrdila i kao što je zaključio svaki sudija koji je pregledao ovaj šestonedjeljni zapisnik, ponašanje kompanije Johnson & Johnson tokom decenija bilo je za osudu“, rekao je Starr.

Pored Starra, drugi članovi pravnog tima su bivši državni tužilac John Ashcroft i advokati iz Washingtona David Frederick i Tom Goldstein, česti advokati pred Vrhovnim sudom. Sudija Brett Kavanaugh radio je za Starra kada je istraživao aferu između predsjednika Bill Clintona i Monike Lewinsky, koja je dovela do opoziva Clintona. Drugo ime koje se pojavljuje u nekim dokumentima u ovom slučaju je E. Edward Kavanaugh, koji je bio dugogodišnji predsjednik Asocijacije za kozmetiku, toaletne proizvode i mirise i sudija.

Kavanaughova grupa borila se za označavanje talka kao kancerogenog ili stavljanje etiketa sa upozorenjima na proizvode od talka. Kavanaugh je u penziji i grupa se sada zove Savjet za proizvode za ličnu njegu. Etičari koje je AP kontaktirao rekli su da nisu vidjeli ništa što bi opravdalo da sudija mora da se povuče iz slučaja.

Već jedan sudija gotovo sigurno neće učestvovati. Sudija Samuel Alito izvijestio je prošle godine da posjeduje 15.000 do 50.000 dolara u dionicama Johnson & Johnson. Savezni zakon zabranjuje sudijama da razmatraju predmete u kojima imaju finansijski interes.

Johnson & Johnsonpresuda
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
2 godine prije

silky and soft, ubija nježno.

2 godine prije

Bukvalno NIŠTA od kozmetičkih proizvoda ne bi trebalo koristiti! Ali, hajde ti to objasni puku!
Ne treba ti suđenje da dokažeš štetnost, dovoljno da pročitaš sastav proizvoda.

Mahatma
2 godine prije

Odbio je sud žalbu. Moraju platit.

Mali Mujica
2 godine prije

Slazeme se dokinuti presudu od 2 i napisati novu preinacenu od 22 Milijarde.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI