SAD ne priznaju Tribunal u Haagu i nitko ne smije istraživati američke zločine

icc tribunal
37 komentara

Početkom ovog tjedna smo još jednom imali priliku svjedočiti “američkoj izuzetnosti”. Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnosti John Bolton je Međunarodni kazneni sud u Haagu nazvao “nelegitimnim” i zaprijetio da će Washington reagirati ako sud nastavi provoditi istrage protiv američkih vojnika koji su počinili zločine mučenja u Afganistanu.

Amerikanci zaista imaju čudno razumijevanje zakona, osobito kada je riječ o međunarodnom pravu. Na primjer,  Washington želi kontrolirati “slobodu plovidbe” ratnih brodova kroz Južno kinesko more, na koje pravo polažu Kina i neke susjedne zemlje, dok SAD nisu potpisnica nijednog dokumenta koji bi im dao pravo da određuju tko smije, a tko ne smije tamo ploviti. Nedavno je Washington od Rusije tražio da svima dopusti slobodnu plovidbu kroz Sjevernu pomorski put, teritorijalne vode Rusije koje upola skraćuju plovni put od Azije do velikih pomorskih luka na sjeveru Europe.

Međutim, sada Međunarodni kazneni sud u Haagu istražuje američke vojnike koji su navodno počinili ratne zločine u Afganistanu. Washington je istog trenutka zaprijetio da će sankcionirati i nametnuti zabranu putovanja sudcima i tužiteljima “koji se usude poduzeti mjere protiv građana Sjedinjenih Država, Izraela i drugih savezničkih zemalja”.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton je također zaprijetio osoblju suda u Haagu da će svima suditi sudovi u Sjedinjenim Državama.

“Sjedinjene Države će iskoristiti sve načine kako bi zaštitili naše građane i naše saveznike od nepoštenog progona tog nezakonitog suda”, rekao je Bolton.

Podsjetimo, 2002. godine su oba doma američkog Kongresa odobrila zakon koji zabranjuje američkim vlastima da surađuju s Tribunalom u Haagu, a čak su predsjedniku dali ovlasti da “koristiti sve potrebne i prikladne mjere za hitno oslobađanje američkih državljana ili saveznika iz pritvora ICC”. Dakle, ako je potrebno i vojnim sredstvima.

Danas, sedamnaest godina nakon “9/11”, to bi se moglo dogoditi zbog brojnih zločina počinjenih u Afganistanu. Spor između Washingtona i Haaga je nastao zato što SAD ne žele vidjeti svoje vojnike i operativce obavještajnih službi na optuženičkoj klupi. Za sada se zna da je CIA odgovorna za počinjenje ratnih zločina i mučenje najmanje 61 osobe samo u 2003. i 2004. godini.

Kada je čuo informaciju, John Bolton se uznemirio i histerično je zaprijetio sankcijama protiv sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Odvaži pa presudi

“Danas, uoči 11. rujna, želim dati jasnu i nedvosmislenu poruku u ime predsjednika. Sjedinjene Države će iskoristiti sve načine kako bi zaštitile naše građane i naše saveznike od nepravednog progona ovog nezakonitog suda”, rekao je Bolton u ponedjeljak u govoru pred Federalnim savezom, skupinom utjecajnih američkih konzervativaca.

“Nećemo surađivati s ICC-om, nećemo pružiti pomoć ICC-u … Mi ćemo dopustiti da ICC umre sam od sebe. Uostalom, za namjere i svrhe zbog koji je postojao, ICC je za nas već mrtav“, rekao je Bolton.

Podsjetimo, sud u Haagu je 2016. izjavio kako su pripadnici američke vojske i CIA-e možda počinili ratne zločine mučeći zatočenike u Afganistanu.

ICC je osnovan 2002. godine prema Rimskom statutu i prvi je stalni sud na svijetu za procesuiranje ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Bolton je rekao da će u slučaju bilo kakve istrage o navodnim američkim ratnim zločinima Trumpova administracija razmotriti zabranu ulaska sucima i tužiteljima u zemlju, zamrznut će im sva sredstva do kojih može doći američki financijski sustav i progonit će ih na američkim sudovima.

John Bolton je rekao da ICC ne može imati veći autoritet od ustava Sjedinjenih Država i američkog suvereniteta.

“U tom smislu ne priznajemo niže vlasti, nego američki ustav. Predsjednik neće dopustiti da američki građani budu procesirani od stranih birokrata i neće dopustiti drugim zemljama da nam diktiraju sredstva samoobrane”, kazao je Bolton.

Ovo je bila prva glasna poruka Boltona od ulaska u Trumpovu administraciju. Prije je bio američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima, tijekom vladavine Georgea W. Busha, gdje se 2000. godine borio protiv ICC-a.

“Međunarodni kazneni sud predstavlja napad na ustavna prava američkog naroda i suverenitet Sjedinjenih Država”, kazao je.

“Pod predsjednikom Bushem smo slijedili put globalne diplomatske kampanju kako bismo zaštitili Amerikance od njihovog izručenja u ICC. Ispregovarali smo oko 100 obvezujućih bilateralnih sporazuma kako bismo spriječili druge zemlje da američko osoblje isporuče Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu. To ostaje jedno od mojih najponosnijih dostignuća”, rekao je Bolton.

Bolton je kazao kako će SAD “neće mirno sjediti ako ICC dođe no njih, Izraela ili drugih američkih saveznika”.

Nakon Boltonovih primjedbi je ICC kazao kako će nastaviti svoj rad kao neovisna i nepristrana institucija, koju podupiru 123 zemlje.

“ICC, kao sud, nastavit će raditi svoj posao neovisno, u skladu s tim načelima i opsežnom idejom poštivanja vladavine prava”, navodi se u priopćenju.

Bolton je također najavio zatvaranje ureda Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) u Washingtonu, zbog palestinskog pokušaja da ICC istraži zločine Izraela tijekom desetljeća okupacije Palestine.

Govor savjetnika za nacionalnu sigurnost je dobio veliki aplauz konzervativne publike.

Prema istrazi suda u Haagu, od početka NATO invazije na Afganistan se u zemlji dogodilo 1,17 milijuna ratnih zločina. Prijave o ovim slučajevima su dokumentirane, a zločine su činile ne samo skupine poput talibana i ISIL-a, nego i afganistanske sigurnosne snage i vladine snage, pripadnici američke koalicije i strane i domaće obavještajne agencije.

Na temelju ovih izjava ICC bi trebao provesti istragu ratnih zločina, iako je malo vjerojatno da će ijedan američki ili saveznički vojnik odgovarati pred sudom. Međutim, Afganistan je zemlja potpisnica Rimskog statuta, a preliminarnu istragu je tužiteljica Fatou Bensouda naložila prošle godine, stoga rezultati istrage mogu znatno utjecati na status NATO kontingenta u azijskoj zemlji, a John Bolton to dobro zna.

Međunarodni arbitražni sud u HaaguPLO
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moreno
5 godine prije

Ništa novo, ali nejasno je zašto iko uopće priznaje ti sud . . .

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Vidi!!!!! Zaštiti američke građane i njihove saveznike izraelce a drugima hiljade km od usa poput pravoslavnog sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina blokirati sve oko kuće,prebijati komšije i familiju koji žele prići,zatvoriti žene u jednu sobu a u drugoj prebiti ovu dvojicu tako da padnu u komu i na kraju polumrtva tijela bez riječi objašnjenja ostaviti na podu u Tuzlanskoj bolnici..jeb*m vam majku!!!

math
5 godine prije

Bolton možda ne priznaje haški sud, ali priznaje ga federalni zakon SADa “American Service-Members’ Protection Act” iz 2002 kojim se štiti vojno osoblje i drugi SAD imenovani dužnosnici od kriminalnih istraga. Zakonom se ovlašćuje predsjednik SADa za upotrebu svih potrebitih i primjerenih mjera kako bi se oslobodilo vojno osoblje ili saveznici koji su pritvoreni ili u zatvoru na temelju zahtjeva Međunarodnog kriminalnog suda tj. Tribunala u Haagu. Drugi naziv za taj zakon je “Hague Invasion Act” tj “Zakon o invaziji Haaga”. Naime, oslobađanje SAD građana silom moguće je jedino invazijom na Haaški sud u Nizozemskoj.
Ako sam što krivo naveo, ispravak je dobrodošao.

čokolino
5 godine prije

Ne priznajem ovaj buržujski sud, jer se smatram odgovorim samo svojoj komunističkoj partiji!

Nik
5 godine prije

John Bolton je rekao da ICC ne može imati veći autoritet od ustava Sjedinjenih Država i američkog suvereniteta. slazem se u potpunosti isto takoda to vrijedi za sve zemlje a ne samo za ameriku i da amerika ne odlucuje o suverenitetu drugih zemalja i o njiovom ustavu , ni amerika ni birokrati u EU ni ikakve soros tink tank kurc…ve kuce.

Dub Miroslav
5 godine prije

Osim što je izazivanje zdrave pameti ovo izaziva prezir i bijes u čovjeku! Tko su ti barbari, koji sebe svjetskim policajcima, da mogu svakom raditi što ih volja i zato ne odgovarati? Obične sileđije tipa Al Capone!

Dobro jutro narode
5 godine prije

Vidí se tko je gazda u svijetu

rodoljub
5 godine prije

Koliko tajnih logora za mucenje ima CIA u Evropi ? O tome se pisalo , ali se odjednom “zatrpalo” i niko vise to ne spominje .

Son of Alerik
5 godine prije

Od 200 i nešto država ukupno na svijetu, Haški sud priznaje njih 123. To podrazumijeva svojevrstan klub sa svojim pravilima. Pravila si potpisao, pravila moraš poštovati. Nisi li ih potpisao, ne podržavaš li taj sud, onda on nema nadležnosti nad nedjelima tvojih građana. Jednostavno. Još ako si k tomu dovoljno suveren, haški suci i istražitelji mogu lajati na mjesec.

udav
5 godine prije

sto vazi za jupiter, … ne, sto je dozvoljeno i jupiteru, …. ne! sto nije dozvoljeno jupiteru, … auuuu, volovi bre, pa jel nepristrasan taj haski kazamat?! zasto bi ameri dozoljavali nekom politickom sudu da sudi njima? – nema nikave logike, uvek se sudi porazenima, a taj tribunal nije nikakav autoritet, bolton je dobro primetio.

davor
5 godine prije

Naš posao je braćo na izborima, mi kao narodi bivše Jugoslavije najbolje znamo svu fantazmagoriju Haaškog tribunala i njegov latentni moderni cilj – ulazak Balkana u NATO pakt pod svaku cijenu – sada kada je cilj de facto ostvaren, svi postulati “međunarodnog prava” se brišu, a Amerika i Izrael se samodefiniraju gotovo Arijevskom ideologijom bezgrešnih nepropadljivih nedodirljivih naroda i građana. Ni jedno ni drugo ne valja, niti priznavati sud radi privatnih, biskupijskih, nacionalističkih i eurointegracijskih probitaka, niti uzimati samoproglašene übermenschen za saveznike, oboje znači siguran put u propast. Stoga na idućim izborima im pokažimo gdje smo i tko smo.

jupiter
5 godine prije

ko uopste voli ameriku-cemeriku?

Duh Woodrowa Wilsona
5 godine prije

Amerka-čemerika (bošnjački narodni izrijek)

Nesvrstani
5 godine prije

Za one koji zele znati vise: Rusija takodjer ne priznaje sud u Haagu.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Bolton kaže da mu međunarodno pravo nije napeto.
Ljudi se razlikuju po tome što imaju jednaka prava.
Države također.
Tko je nama kriv što naši političari stavljaju svoj potpis na svaki komad papira koji ima se nađe u vidokrugu.

hogar strašni
5 godine prije

Trebaju Ameri dobiti po čkapici na američkom tlu pa bi bili mekši.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Mene muce neka pitanja u vezi sa ratnim zlocincima.
Dali je kaznjivo ubiti ratnog zlocinca?
Dali je moralno pomilovati ratnog zlocinca?
Dali je bitna nacionalna pripadnost ratnog zlocinca ili su svi isti?
Tko je veci ratni zlocinac, onaj tko je ubijao po naredjenju ili onaj tko osobno nije ubijao ali je izdavao naredjenja?

Balad
5 godine prije

“Amerikanci zaista imaju čudno razumijevanje zakona, osobito kada je riječ o međunarodnom pravu.”

Kažu da “sila boga ne moli”.

Samo, ni “bog” neće moliti današnju silu kad dođe vrijeme na naplatu dugova! 🙂 🙂 🙂

Spartak
5 godine prije

A koliko divizija ima papa? pitao je Staljin
A koliko divizija ima tribunal? pitaju Usanci

Nestrpljivi
5 godine prije

A jeste li znali da npr američki bojnik ubije neku osobu u Hrvatskoj da ne odgovara za to…

RAJKO
5 godine prije

mislim da su ameri malo pretjerali ej pa ko je osnivac tog suda u hagu hrvatska i srbija sigurno nisu vec ja mislim a to je cak i tacno da su obje drzavice nasilno bile primorane ostrim sankcijama jedna srbijA dok je druga hrvatska tihom diplomatijom bile tada ucjenivane da prosto moraju da prihvate sud u hagu koji je skrojio gace svima tada naravno nekom najvise no zapamtite viise da nije bilo i zelio se rat u tadasnjoj Jugi nikad ne biste vi koji ste ga zarko zeljeli dobili nezavisnost E TO JE ONDA SASVIM DRUGA PRICA A ZNALO SE I TADA STA JE KO I STA ZELIO CILJ VELIKIH IGRACA JE BIO RAZBIJANJE JUGE A ON NIJE MOGAO POCETI BEZ UNUTRASNJIH TRZAVICA STO SVI ZNAMO NO TEK ZAKUVAVANJEM TOG FAKTORA I NACIONALIZAMA RAZLICITOG TIPA DOSLO SE DO NESAGLEDIVIH POSLEDICA PO BIVSU DRZAVU DAKLE NIJE SRBIJA SAMA RAZBILA JUGU VEC… Čitaj više »

Snicla
5 godine prije

Za amere su sve međunarodne organizacije samo jedan način da provode svoju politiku. Sve je u redu dok im se ide niz dlaku. A ukoliko nije po njihovom onda ide ona tko ima veću batinu ili koliko divizija ima taj sud. Mala aluzija na Staljina i njegov komentar na papine izjave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI