Sirija – ISIL u paklu Yarmuka ne pomišlja na predaju (VIDEO/FOTO)

Yamruk
26 komentara

U posljednjem urbanom uporištu terorista “Islamske države” u Siriji već deseti dan traje kampanja sirijske vojske i saveznika koji su odlučili da ova enklava mora biti eliminirana. U međuvremenu su frakcije takozvane “Slobodne sirijske vojske” i skupine odane Al-Nusra Frontu, sirijskom ogranku Al-Qaede, koji drže istočni dio enklave, upozoreni da se “odmaknu” od linije razgraničenja i terorista propalog “kalifata”. U protivnom će se naći pod žestokom artiljerijskom vatrom i zračnim udarima.

U kampanji oslobađanja Yarmuka sudjeluju 4. i 7. mehanizirana divizija sirijske vojske, Republikanska garda, specijalna postrojba “Lovci na ISIL” , NDF snage, borci Palestinske oslobodilačke vojske (PLO), palestinske skupine PFLP-GC, brigada Quds, Fatah Al-Intifada, snage “Galilea” i snage “Štit Al-Aqse”, naoružana skupina Palestinskog oslobodilačkog fronta. Ovoj skupini su se pridružio i dio snaga koji je nedavno vodio kratku ofenzivu u Istočnom Qalamounu, među kojima su elitne “Tigar” snage i oklopne jedinice s tenkovima T-90.

Nakon deset dana, kampanja u Yarmuku je ušla u fazu žestokih uličnih borbi. Sirijska vojska i saveznici postupno oslobađaju teritorij i čiste gotovo prazne zgrade. Međutim, kreću se kroz gust labirint ruševina i zgrada, gdje se suočavaju s velikim izazovima.

Unatoč upozorenju, sirijske snage povremeno ulaze i u sukobe s Al-Nusra Frontom u istočnom dijelu enklave.

Ipak, područje enklave je svakim danom sve manje. Glavni udari se provode na područja koja je okupirao ISIL. Teroristi se odbijaju predati i poručili su kako će se boriti do kraja. Kako bi pokazali svoju odlučnost objavljuju snimke odrubljivanja glava sirijskih vojnika koji im padnu u šake.

Yamruk
FOTO – ISIL u Yarmuku zarobljenog sirijskog vojnika vodi na “tradicionalno” pogubljenje

Veliku ulogu u napredovanju kopnenih snaga imaju zračni i topnički udari, koji su toliko žestoki da krče put borcima na terenu u probijanju obrane terorista, posebno u onim područjima gdje im mreža podzemnih tunela omogućava brže premještanje i komunikaciju.

Tijekom posljednja tri dana su u zračnim udarima poginula dva visoka zapovjednika Al-Nusra fronta i jedan od vođa ISIL-a u Yarmuku.

Nažalost, ovaj posao neće biti gotovo tako brzo kao što je bio slučaj u Istočnoj Gouti ili Qalamounu, ali je sigurno da će sirijska vojska i saveznici očistiti enklavu od prisutnosti terorista.

Riječ je o posljednjem uporištu ovakve vrste u kojem se teroristi koji su odlučili umrijeti moraju uništiti u uličnim borbama. Ipak, obzirom na intenzitet borbe i topničke i zračne potpore, otpor terorista slabi zbog gubitka boraca i sve manje streljiva za teška oružja. S druge strane, vladine snage i saveznici, većinom palestinske skupine, nemaju tih problema i brzo mogu nadoknaditi manjak opreme, streljiva i poslati nove trupe u ključna područja fronte.

Borbe u ovom području su u deset dana toliko žestoke, da je sirijski Glavni stožer potvrdio da su vladine snage i savezničke milicije do 26. Travnja imale više od 110 poginulih. Gubici među teroristima se procjenjuju na oko 200 boraca, od čega je najmanje polovica ubijena u bombardiranju.

S obzirom na ovakav razvoj situacije, odabrana je taktika potpunog uništenja utvrda i skloništa militanata, unatoč činjenici da bi to moglo imati i gubitke među civilnim stanovništvom. Ipak, žestoko bombardiranje ovog područja je moguće i zbog činjenice da se većina civila uspjela izvući tijekom humanitarne evakuacije koja se u više navrata provodila tijekom 2014. i 2015.

Yamruk
FOTO – Jedna od humanitarnih evakuacija civila iz Yarmuka tijekom 2014.

U noći 26. travnja i tijek dana je žestoka vatra otvarana na teroriste u četvrtima Hajar Al-Aswad i Yarmuk. Deseci mobilnih raketnih bacača su lansirali na stotine projektila velikog kalibra.  Terorističku enklavu gađaju topništvo, minobacači i tenkovi. Sirijski zrakoplov Su-22 je bacio najmanje 15 bombi teških 500 kilograma.

VIDEO – 26 04. 2018. / Noćno granatiranje Yarmuka mobilnim raketnim bacačima

Jučer, tijekom poslijepodneva, sirijska vojska uspjela napredovati na nekoliko fronti. Na jugu regije Hajar Al-Aswad oslobođena su najmanje dva bloka. Oko 10 do 15 objekata je oslobođeno na sjeveru četvrti Qadam i Tadamun. Na jugu velike regije Qadam je dovršeno oslobođenje Madaniye i teroristima području Qadama prijeti potencijalno okruženje.

Yamruk 27.4.2018
FOTO – Područje kampanje sirijske vojske u Yarmuku

Činjenica da se sirijska vojska i saveznici u Yarmuku bore protiv terorista “Islamske države” znatno ometa tradicionalnu zapadnu medijsku histeriju o “Assadu koji nemilosrdno napada umjerene pobunjenike”, iako se priče o “krvavom sirijskom režimu” se nastavlja, ali ne kao što je bio slučaj s Istočnom Goutom.

VIDEO – Žestoke borbe za Yarmuk 25. travnja 2018.

 

ISILIslamska državaKalifatPLOYarmuk
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Cemu opce upozorenja Al-Nusra frontu. Docekati ce vas negdje drugdje. Samo rokaj.

Ana
5 godine prije

Zasto bi se predavali? Samo dok gazda dodlje, evo njih i nama blago nama.

mmne
5 godine prije

i dalje ne znam cemu se nadaju ovi u crvenom okruzenju( uopste to se ponavlja stalno)….izgleda da je nekima zivot dodijao…. a neki veruju da ih ceka blagostanje kod alaha….jbg…

rodoljub
5 godine prije

Zasto traziti predaju terorista ? Korak po korak , treba ih sve likvidirati.

Baba Vanga
5 godine prije

Dogovor je pao opet napad otrovima bjeli sljemovi i ostalo vec vidjeno?

Op trt gevezn zajn
5 godine prije

Kako vidim, mlogo bratko ovih “stručnjaka” međ’ komentatori. Al’ sa sigurne distancije. A zaluta i poneki “navijač”, tek da se nađe. Hrabro, nema šta.

Ferdo Šišćevap
5 godine prije

Pohvala autoru članka što je napisao brojku (više-manje tu negdje) poginulih boraca SAA i saveznika. Stanje je jako teško i veoma se sporo napreduje. Osobno sam od početka sumnjao u efikasnost akcije u kojoj glavnu riječ vode Palestinci i NDF. Poziv da se dio Tigrova vrati isto dosta govori… Kad su Kurdi ginuli u Raqqi brojni su se radovali tomu. Ja sam se samo pitao što će ti isti ljudi reći kada dođe na red Deir ez-Zor i Damask. Prvi je prošao gotovo bezbolno. Ovaj će biti skup ajme…

sfsf
5 godine prije

Jedino kada navijam za ISIS jeste kada se bore protiv HTS /FSA (whatsoever).
To je zbog toga što se ovi drugi vode kao ‘demokratske’ glavosječe, za razliku od ovih prvih koji su samo glavosječe.
U borbi između glavosječa i ‘demokratskih’ glavosječa uvijek navijam za glavosječe.

Majk Majers
5 godine prije

Ocito gadna situacija. Nece ovo bit lako ocistit….

Duki
5 godine prije

Sa’ će bijele integralke i kemija , samo ako ima kritična masa “instruktora”u okruženju !
Pa dokle tako ????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI