fbpx

Njemačka: Palestinska militantna skupina može na izbore za Bundestag

bundestag

Do izbora u Njemačkoj je preostalo tek nešto više od 10 dana, a situacija postaje sve napetija. Naime, sada se otvara pitanje što ako ”Narodni front za oslobođenje Palestine” (PFLP) na izborima uđe u Bundestag, što je moguće, obzirom da je Njemačka skupinu de facto skinula s popisa terorističkih organizacija. Krajem kolovoza je njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo zabraniti ”Narodnom frontu za oslobođenje Palestine” (PFLP) sudjelovanje na izborima, iako je ova za mnoge ”islamistička teroristička organizacija” zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, EU i Australiji.

Članovi skupine koji žive u Njemačkoj su priopćili da će kao politička stranka sudjelovati na općim izborima u rujnu za Bundestag. Da, organizacija planira predstaviti kandidate na izborima ovog mjeseca u Njemačkoj i namjerava ući u parlament.

Zapravo je organizaciju pogrešno definirati isključivo kao ”islamističku”, jer je riječ o palestinskoj sekularnoj marksističko-lenjinističkoj i revolucionarnoj socijalističkoj organizaciji koju je 1967. osnovao George Habash. Kasnije je prolazila kroz različite faze i u ideološkom smislu mutirala do neprepoznatljivosti.

Što je ”Narodni front za oslobođenje Palestine”?

Formiran je nedugo nakon šestodnevnog rata protiv Izraela, spajanjem triju borbenih skupina – ”Mladi Osvetnici” koje su činili palestinski nacionalisti, ”Heroji povratka” sa sjedištem u Libanonu i ”Palestinski oslobodilački front”.

Danas je druga po veličini frakcija ”Palestinske oslobodilačke organizacije” (PLO), a opisuju je kao mješavinu palestinskog nacionalizma i marksističke ideologije i kao palestinsku nacionalističku organizaciju s različitim ideološkim stavovima u različitim razdobljima.

”Narodni front za oslobođenje Palestine” je pozivao i na uništenje Izraela i na međunarodnu komunističku revoluciju. Skupina je radikalnija od Al-Fataha, Pokreta za nacionalno oslobođenje Palestine, a od osnutka je u borbi protiv izraelskog ekspanzionizma provodila atentate, često s civilnim žrtvama.

U prvim godinama postojanja je Nijemcima poznata po suradnji s ”Frakcijom Crvene armije” i skupinom u ”Baader Meinhof” (RAF), a jedni i drugi su dobivali sredstva iz Sovjetskog Saveza i Kine. Nakon propasti SSSR-a gubi financijsku podršku ”ideološkog saveznika”, a posljednjih nekoliko godina organizacija surađuje s Iranom, koji pomaže sve skupine palestinskog otpora, čak i one koji štete interesima Islamske Republike, poput Hamsa koji je pod vodstvom nedavno smijenjenog Khaleda Meshaala podržao oružanu pobunu u Siriji.

PFLP je poznat kao prva palestinska skupina koja je bila uključena u otmicu zrakoplova, a njihove otmice se u Izraelu i na Zapadu smatraju početkom ”modernog doba međunarodnog islamskog terorizma”.

U rujnu 1970. su pripadnici PFLP oteli tri putnička zrakoplova koji su iz europskih zračnih luka letjeli u New York.

1972. su članovi ”Narodnog fronta za oslobođenje Palestine” sudjelovali u napadu na aerodrom ”Ben Gurion”, kada je Odjel za inozemne operacije skupine u napadu na zračnu luku u Tel Avivu ubio 28 osoba.

Najpoznatija je otmica zrakoplova Air France 1976. godine koji je letio je u Entebbe u Ugandi gdje je, nakon slijetanja, Izrael pokrenuo dramatičan napad spašavanja gotovo 100 taoca.

U listopadu 2001. godine je PFLP ubio izraelskog ministra turizma Rehavama Ze’evia, što je bio odgovor na ubojstvo novog vođe organizacije od strane Izraela, Abu Alija Mustafe.

Naime, zamjeniku glavnog tajnika i bivšem zapovjedniku tada raspuštenog vojnog krila skupine, Abu Ali Mustafi, izraelske vlasti 2000. dopuštaju da se iz Sirije vrati na Zapadnu obalu. Smatrali su ga umjerenim u skupini i Mustafa nasljeđuje Habasha nedugo po dolasku u Palestinu.

Međutim, Abu Ali Mustafa je ubijen već sljedeće godine, kada je jedan izraelski vojni helikopter ispalio projektile na u ured organizacije u Ramali, a razlog je bio što je Izrael PFLP smatrao za ”stalnu prijetnju”.

Sljedećih nekoliko godina se PFLP usmjerio na samoubilačke bombaške napade u Izraelu, koje je počinio tijekom ”Druge palestinske intifade” od 2002. do 2004. godine. Skupina kasnije sudjeluje sudjelovanje u obrani Pojasa Gaze u ratu protiv Izraela, uglavnom ispaljujući projektile na teritorij židovske države.

Vjerojatno je najpoznatiji vođa organizacije Carlos Šakal, legendarni venezuelanski terorist, ili revolucionar, ovisno s koje točke gledamo, koji trenutno služi doživotnu kaznu u Francuskoj.

Još jedan poznati član skupine je Leila Khaled, poznatija pod nazivom ”prva žena otmičar u povijesti”, koja u posljednjih nekoliko godina ima slobodan pristup mnogim zemljama, uključujući Njemačku, Švedsku, Austriju i Južnu Afriku, gdje drži govore i susreće se s komunistima i pristašama pokreta koji promiče puni bojkot trgovinske i ekonomske suradnje sa židovskom državom.

UN, EU i nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Irsku, Nizozemsku, Švicarsku, Španjolsku, Švedsku, Dansku i Norvešku, financiraju palestinske udruge, Alternativni informativni centar, Zdravstveno povjerenstvo, Palestinski centar za ljudska prava i Savez poljoprivrednih odbora Palestine, od kojih mnoge imaju veze i financiraju PFLP.

Međutim, nijedna zapadna vlada nije donijela odluku poput Berlina i dopustila članovima organizacije da sudjeluju na parlamentarnim izborima u njihovom zemljama.

Izrael je, kao što je bilo očekivano, ogorčen odlukom Njemačke.

”Ako promatramo situacije oko terorizma u Njemačkoj, nije jasno zašto Ministarstvo unutarnjih poslova nije zabranilo ovu organizaciju”, piše The Jerusalem Post i dodaje kako Njemačka ima pravo zabraniti bilo koju stranku, što je učinila 1982 i 1995. godine s neonacistima iz stranaka Volkssosozialistische Bewegung Deutschlands/Partei der Arbeit i Freiheitliche Deutsche Arbeiter Partei.

Možda Berlin ovom odlukom želi nešto pokazati, ali sve izgleda prilično nejasno. Njemačka se u prošlom stoljeću odrekla strašne totalitarne i genocidne vladavine i sada se nastoji prikazati kao stup liberalne demokracije. No, gledajući iz Njemačke, ali i izvana, sve izgleda kao jedna velika zbrka. Njemačka danas, aktivnije od mnogih europskih susjeda, zauzima oštar stav prema imigrantima kojih je u zemlju ”ipak ušlo previše”. Čak je sklona kritizirati i islam, a na drugoj strani čudnoj mješavini islamističko-marksističke palestinske skupine daje priliku da uđe u Bundestag.

Možda Berlin računa da PFLP nikako ne može ući u parlament, jer prema posljednjem popisu u zemlji živi samo 80 000 Palestinaca. Ali što ako za organizaciju u ime solidarnosti glasaju predstavnici turske i drugih muslimanskih zajednica s pravom glasa, kojima je ranije jedini izbor bio SPD ili neka od ljevičarskih stranaka? Ovo može biti jedna od mogućnosti, a ako tako bude, Bundestag će, najblaže rečeno, izgledati ”vrlo zanimljivo”.

PFLP – Statement on German Federal Bundestag Elections

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
davor
Gost
davor
3 godine prije

To su vjerovatno Merkel & co. pretkoalicijske igre. Kao i u Knessetu gdje koalicijski partneri sikću jedni na druge kad god stignu a kad treba formirati vlast gle čuda

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Evo, pošto već duže vrijeme (cca 3 dana) nitko ne stavlja vijesti sa fronta, ja odlučih razbiti tu medijsku blokadu.
Ako netko smatra da ja to ne bih trebao raditi, jer su tu ipak novinari koji su plaćeni za takve stvari, neka zbori sada ili zauvijek šuti.
Prvo da rečem da se onaj tzv Zapadni džep, koji je opet pretvoren u 2 manja, svakodnevno smanjuje. Nažalost nemam cjelovitu kartu, ali ću staviti ono što imam.
SAA napreduje uz granicu sa Jordanom i do sada je oslobodila kontrolne točke 173, 174, 175, 176, sela Rajm al-Matitah i Qabr al-Khatib, izbjeglički kamp Al-Handalat. Tu se nešto šuška i o kompletnoj predaji tog područja natrag pod Damask.
U DeZ-u je na snazi “silenzio stampa” oko napretka SAA, a sve kako bi pokušali limitirati info za SDF. Ono što je provjereno je da SAA napreduje i da je osigurala zapadnu obalu Eufrata kraj sela Jafrah. Ono što je neprovjereno je da su dovučena ogromna pojačanja, da su se Tigrovi već prebacili na istočnu obalu i da rade mostobran. U međuvremenu je SDF stigao do silosa i tvornice papira na istočnoj obali.
Jučer je bio rođendan Bashara Al Assada, a danas mu je u posjetu došao ruski ministar obrane Sergei Shoigu.
Muhaysini dao ostavku na sve funkcije u HTS-u.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije
Reply to  Zagor
Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Zagor

Zborim ja ,ali ne protiv tvog pisanja nego da se nadovezem?..postoji navodno rusko – američki sporazum da kompletan džep prema Jordanu ide u ** režimske ** ruke ,samo Al Tanf ostaje amerima,valda da mogu kao i do sada pucati selfije i igrati klikera u pijesku( za sada je nepotvrđeno)..A jedan od portparola SDF-a rekao da nikakvih sukoba između njih i SAA neće biti u DZoru.U pravu si,tesko je. nešto provjereno naći vezano za DZor ako ne računamo svakodnevne porcije onoga L.Fadela koji ima više izvora u arapskoj zajednici u Micigenu nego na terenu u Siriji.

most
Gost
most
3 godine prije

Bitan je Al Tanf zbog kontrole nad tromeđom Sirije, Jordana i Iraka – jer kuda bi inače ovi ljigavi Kurdi izvozili naftu sve do voljenog im IzraHELLa.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  Zagor

Ja se živ pojedoh. Kao da se ništa ne dešava u Siriji, najmanje je o tome vijesti. Gledam militarymaps i ništa mi nije jasno. SAA ne mrda a Kurdi napreduju brže nego da prebacuju trupe u svom području. Ne potcjenjujem sposobnost Kurda ni američku potporu ali ovo je ipak smiješno. SAA ispada potpuno nesposobna a Kurdi najjača vojska na svijetu. Šta kad dođu do Eufrata? Po karti to će biti sutra. SDF tvrdi da neće biti sukoba sa SAA i njenim saveznicima. Očigledno su sigurni da će ih blokirati kao što su to i prije napravili kod Rake. Mislim, koja je logika da SDF “oslobađa” Deir ez-Zor, kad ih SAA već oslobađa, a još nisu “oslobodili” Raku?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Tomica

Tih četrdesetak kilometara duž puta prema industrijskoj zoni je pustopoljina sa nekoliko sela koja su prazna .ISIL ih napustio.Nisu kurdi puno ni zauzeli jer vozikanjem sa terencima može se u dva dana prijeći veća kilometraža.Tako oni * ratuju * protiv ISILa .Vozikanjem.Jedino se u Raki vode žestoke borbe jer je u gradu ostao šljam koji više nije potreban i mora biti zbrisan.Sjećaš li se kako su ih naguzili kod Al Tanfa?Odsjekli ih.Ja vjerujem da im nešto slično i ovdje pripremaju.Znam,sada je teže ali pametniji su oni u Moskvi,Teheranu i Damasku od nas.

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije

SAA nigdje, ni u najpustijim dijelovima nije ovako brzo napredovala. ISIL bi mogao i tu, ako ništa drugo, da ih uspori. Umjesto toga oni se povlače, pa i prije nego su Kurdi krenuli. Ne sumnjam ja u pamet i sposobnost Rusije, Irana i SAA, ali neke situacije su nametnute i tu koliko god je odgovor dobar, šteta je već učinjena. Deir ez-Zor bi bio u puno boljoj situaciji, i lakši za osloboditi, da nije bilo one “greške” kad su ih SADisti zbombali. Jednostavno ni SAD nisu glupe i imaju plan protiv Sirije. Ako se situacija nastavi ovako razvijati, a sigurno hoće, šta će SAA napraviti i šta uopće može napraviti, ako je SDF sa druge strane Eufrata?

loren
Gost
loren
3 godine prije
Reply to  Tomica

nemojte razbijati glavu sve je to vec dogovoreno sto ce biti samo ako mozete povezati sire stvari kinezi rusi i usranci su sve dogvorili siriju katar koreju balkan i ukrajinu arktik japan i jos neke druge stvari nikakvog svjetskog rata nece biti sada gledajte tok dogadjaja lomit ce one koji se budu odupirali njihovoj volji moze se reci da je potpisana nova jalta

Željko
Gost
Željko
3 godine prije
Reply to  loren

@ loren Bravo, ali nažalost malo “vidi” kao vi!

most
Gost
most
3 godine prije

Ali i dalje niti jedne snimke ili fotke kurdskog zauzimanja sjevernog DeZ-a. A ako Rusi i Sirijci misle ozbiljno izvesti desant preko Eufrata bilo bi bolje da se o tome što manje izvještava dok akcija ne završi.

Dvoglavi jahač apokalipsa
Gost
Dvoglavi jahač apokalipsa
3 godine prije
Reply to  Zagor

Dajem ti aktivnu podršku da nam nastaviš donositi vijesti sa fronta. Nadam se da su ostali kolege komentatori suglasni po ovom pitanju.
Htio bih ti se zahvaliti na dosadašnjim komentarima.
Lijep pozdrav.

Dvoglavi jahač apokalipse
Gost
Dvoglavi jahač apokalipse
3 godine prije

Drago mi je također, što praviš distinkciju između provjerenih i neprovjerenih informacija.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Neka ih stavlja na prikladnu temu. Ili neka se redakcija isprsi pa uvede zasebne komentare čitatelja. Jer ovo što piše nije tema i ne pripada tu.

Drug Koba
Gost
Drug Koba
3 godine prije

A koja rec o lokalnim izborima u Rusiji!? Ko je u Moskvi pobedio !? Hm…
Kolika je bila izlaznost na nivou federacije !?

loren
Gost
loren
3 godine prije
Reply to  Drug Koba

druze koba ne zivcirajte se oko demokratskih izbora to je predstava i marketing odluke se donose na nekom drugom mjestu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik