Njemačka: Palestinska militantna skupina može na izbore za Bundestag

bundestag
21 komentar

Do izbora u Njemačkoj je preostalo tek nešto više od 10 dana, a situacija postaje sve napetija. Naime, sada se otvara pitanje što ako ”Narodni front za oslobođenje Palestine” (PFLP) na izborima uđe u Bundestag, što je moguće, obzirom da je Njemačka skupinu de facto skinula s popisa terorističkih organizacija. Krajem kolovoza je njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo zabraniti ”Narodnom frontu za oslobođenje Palestine” (PFLP) sudjelovanje na izborima, iako je ova za mnoge ”islamistička teroristička organizacija” zabranjena u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, EU i Australiji.

Članovi skupine koji žive u Njemačkoj su priopćili da će kao politička stranka sudjelovati na općim izborima u rujnu za Bundestag. Da, organizacija planira predstaviti kandidate na izborima ovog mjeseca u Njemačkoj i namjerava ući u parlament.

Zapravo je organizaciju pogrešno definirati isključivo kao ”islamističku”, jer je riječ o palestinskoj sekularnoj marksističko-lenjinističkoj i revolucionarnoj socijalističkoj organizaciji koju je 1967. osnovao George Habash. Kasnije je prolazila kroz različite faze i u ideološkom smislu mutirala do neprepoznatljivosti.

Što je ”Narodni front za oslobođenje Palestine”?

Formiran je nedugo nakon šestodnevnog rata protiv Izraela, spajanjem triju borbenih skupina – ”Mladi Osvetnici” koje su činili palestinski nacionalisti, ”Heroji povratka” sa sjedištem u Libanonu i ”Palestinski oslobodilački front”.

Danas je druga po veličini frakcija ”Palestinske oslobodilačke organizacije” (PLO), a opisuju je kao mješavinu palestinskog nacionalizma i marksističke ideologije i kao palestinsku nacionalističku organizaciju s različitim ideološkim stavovima u različitim razdobljima.

”Narodni front za oslobođenje Palestine” je pozivao i na uništenje Izraela i na međunarodnu komunističku revoluciju. Skupina je radikalnija od Al-Fataha, Pokreta za nacionalno oslobođenje Palestine, a od osnutka je u borbi protiv izraelskog ekspanzionizma provodila atentate, često s civilnim žrtvama.

U prvim godinama postojanja je Nijemcima poznata po suradnji s ”Frakcijom Crvene armije” i skupinom u ”Baader Meinhof” (RAF), a jedni i drugi su dobivali sredstva iz Sovjetskog Saveza i Kine. Nakon propasti SSSR-a gubi financijsku podršku ”ideološkog saveznika”, a posljednjih nekoliko godina organizacija surađuje s Iranom, koji pomaže sve skupine palestinskog otpora, čak i one koji štete interesima Islamske Republike, poput Hamsa koji je pod vodstvom nedavno smijenjenog Khaleda Meshaala podržao oružanu pobunu u Siriji.

PFLP je poznat kao prva palestinska skupina koja je bila uključena u otmicu zrakoplova, a njihove otmice se u Izraelu i na Zapadu smatraju početkom ”modernog doba međunarodnog islamskog terorizma”.

U rujnu 1970. su pripadnici PFLP oteli tri putnička zrakoplova koji su iz europskih zračnih luka letjeli u New York.

1972. su članovi ”Narodnog fronta za oslobođenje Palestine” sudjelovali u napadu na aerodrom ”Ben Gurion”, kada je Odjel za inozemne operacije skupine u napadu na zračnu luku u Tel Avivu ubio 28 osoba.

Najpoznatija je otmica zrakoplova Air France 1976. godine koji je letio je u Entebbe u Ugandi gdje je, nakon slijetanja, Izrael pokrenuo dramatičan napad spašavanja gotovo 100 taoca.

U listopadu 2001. godine je PFLP ubio izraelskog ministra turizma Rehavama Ze’evia, što je bio odgovor na ubojstvo novog vođe organizacije od strane Izraela, Abu Alija Mustafe.

Naime, zamjeniku glavnog tajnika i bivšem zapovjedniku tada raspuštenog vojnog krila skupine, Abu Ali Mustafi, izraelske vlasti 2000. dopuštaju da se iz Sirije vrati na Zapadnu obalu. Smatrali su ga umjerenim u skupini i Mustafa nasljeđuje Habasha nedugo po dolasku u Palestinu.

Međutim, Abu Ali Mustafa je ubijen već sljedeće godine, kada je jedan izraelski vojni helikopter ispalio projektile na u ured organizacije u Ramali, a razlog je bio što je Izrael PFLP smatrao za ”stalnu prijetnju”.

Sljedećih nekoliko godina se PFLP usmjerio na samoubilačke bombaške napade u Izraelu, koje je počinio tijekom ”Druge palestinske intifade” od 2002. do 2004. godine. Skupina kasnije sudjeluje sudjelovanje u obrani Pojasa Gaze u ratu protiv Izraela, uglavnom ispaljujući projektile na teritorij židovske države.

Vjerojatno je najpoznatiji vođa organizacije Carlos Šakal, legendarni venezuelanski terorist, ili revolucionar, ovisno s koje točke gledamo, koji trenutno služi doživotnu kaznu u Francuskoj.

Još jedan poznati član skupine je Leila Khaled, poznatija pod nazivom ”prva žena otmičar u povijesti”, koja u posljednjih nekoliko godina ima slobodan pristup mnogim zemljama, uključujući Njemačku, Švedsku, Austriju i Južnu Afriku, gdje drži govore i susreće se s komunistima i pristašama pokreta koji promiče puni bojkot trgovinske i ekonomske suradnje sa židovskom državom.

UN, EU i nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Irsku, Nizozemsku, Švicarsku, Španjolsku, Švedsku, Dansku i Norvešku, financiraju palestinske udruge, Alternativni informativni centar, Zdravstveno povjerenstvo, Palestinski centar za ljudska prava i Savez poljoprivrednih odbora Palestine, od kojih mnoge imaju veze i financiraju PFLP.

Međutim, nijedna zapadna vlada nije donijela odluku poput Berlina i dopustila članovima organizacije da sudjeluju na parlamentarnim izborima u njihovom zemljama.

Izrael je, kao što je bilo očekivano, ogorčen odlukom Njemačke.

”Ako promatramo situacije oko terorizma u Njemačkoj, nije jasno zašto Ministarstvo unutarnjih poslova nije zabranilo ovu organizaciju”, piše The Jerusalem Post i dodaje kako Njemačka ima pravo zabraniti bilo koju stranku, što je učinila 1982 i 1995. godine s neonacistima iz stranaka Volkssosozialistische Bewegung Deutschlands/Partei der Arbeit i Freiheitliche Deutsche Arbeiter Partei.

Možda Berlin ovom odlukom želi nešto pokazati, ali sve izgleda prilično nejasno. Njemačka se u prošlom stoljeću odrekla strašne totalitarne i genocidne vladavine i sada se nastoji prikazati kao stup liberalne demokracije. No, gledajući iz Njemačke, ali i izvana, sve izgleda kao jedna velika zbrka. Njemačka danas, aktivnije od mnogih europskih susjeda, zauzima oštar stav prema imigrantima kojih je u zemlju ”ipak ušlo previše”. Čak je sklona kritizirati i islam, a na drugoj strani čudnoj mješavini islamističko-marksističke palestinske skupine daje priliku da uđe u Bundestag.

Možda Berlin računa da PFLP nikako ne može ući u parlament, jer prema posljednjem popisu u zemlji živi samo 80 000 Palestinaca. Ali što ako za organizaciju u ime solidarnosti glasaju predstavnici turske i drugih muslimanskih zajednica s pravom glasa, kojima je ranije jedini izbor bio SPD ili neka od ljevičarskih stranaka? Ovo može biti jedna od mogućnosti, a ako tako bude, Bundestag će, najblaže rečeno, izgledati ”vrlo zanimljivo”.

PFLP – Statement on German Federal Bundestag Elections

Baader MeinhofBundestagizbori njemačkaLeila KhaledmilitantiNarodni front za oslobođenje PalestinePFLPPLORAF
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Govoriš o EU. Pitaj Irance što njima znači država kao nasljednica Perzijskog carstva i Iran kao domovina, na prije. Ili pak Albance, koji imaju strategiju i cilj i podršku kvislinga, kao Zaev u Makedoniji. Za Nijemce se slažem, iako govorimo o političkom vrhu. Ovaj potez aposlutno ne razumijem.Koja je poruka i zašto? Neka glasaju Turci za njih, tim bolje.Navodno ih ima 4,1 milijun

loren
6 godine prije

nije ih ni za zaliti prema svemu onom zlu sto su naprvili balkanskim narodima zadnjih nekoliko stotina godina zaista su zasluzili i neka postanu islamska republika njemacka

davor
6 godine prije

To su vjerovatno Merkel & co. pretkoalicijske igre. Kao i u Knessetu gdje koalicijski partneri sikću jedni na druge kad god stignu a kad treba formirati vlast gle čuda

Zagor
6 godine prije

Evo, pošto već duže vrijeme (cca 3 dana) nitko ne stavlja vijesti sa fronta, ja odlučih razbiti tu medijsku blokadu. Ako netko smatra da ja to ne bih trebao raditi, jer su tu ipak novinari koji su plaćeni za takve stvari, neka zbori sada ili zauvijek šuti. Prvo da rečem da se onaj tzv Zapadni džep, koji je opet pretvoren u 2 manja, svakodnevno smanjuje. Nažalost nemam cjelovitu kartu, ali ću staviti ono što imam. SAA napreduje uz granicu sa Jordanom i do sada je oslobodila kontrolne točke 173, 174, 175, 176, sela Rajm al-Matitah i Qabr al-Khatib, izbjeglički kamp Al-Handalat. Tu se nešto šuška i o kompletnoj predaji tog područja natrag pod Damask. U DeZ-u je na snazi “silenzio stampa” oko napretka SAA, a sve kako bi pokušali limitirati info za SDF. Ono što je provjereno je da SAA napreduje i da je osigurala zapadnu obalu Eufrata kraj sela… Čitaj više »

Drug Koba
6 godine prije

A koja rec o lokalnim izborima u Rusiji!? Ko je u Moskvi pobedio !? Hm…
Kolika je bila izlaznost na nivou federacije !?

most
6 godine prije

Znači debilasti Ameri nam krivi í za to što nam mítologija í korupcija caruju otkad znamo za sebe? Njima je jedino bitno da smo pro-EU i pro-NATO te antiruski nastrojeni, zato nitko i ne reagira na ovaj ustaški revival. Ista stvar će biti i sa Srbijom i četništvom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI