Bundestag: Američki udar na Siriju je bio kršenje međunarodnog prava

Bundestag
41 komentar

Znanstvena služba njemačkog Bundestaga je na zahtjev ljevičara stranke Die Linke analizirala napad Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske na Siriju i priznala je da se radilo o kršenju međunarodnog prava, piše njemački dnevnik Die Welt. Od tri zemlje koje su sudjelovale u vojnoj agresiji, koju je deklarativno podržala i Njemačka, samo je Velika Britanija svoje postupke pokušala opravdati na pravnoj osnovi. Međutim, stručno mišljenje resorne službe Bundestaga je da su argumenti Londona neuvjerljivi.

“Upotreba vojne sile protiv strane države kako bi se istu kaznilo za kršenje međunarodne konvencije kršenje je međunarodnog prava koje brani uporabe sile”, dio je stručnog izvješća od 11 stranica koje je sastavljeno na zahtjev stranke Die Linke.

Pravna obrazloženja Velike Britanije, koja je vojnu odmazdu pravdala kao reakciju na hipotetsku uporabu kemijskog oružja armije predsjednika Bashara Al-Assada, dokument je proglasio “neuvjerljivima”.

Britanska je strana inzistirala da međunarodni zakon u iznimnim slučajevima dopušta takve  mjere kako bi se okončale patnje ljudi, objašnjava Die Welt.

Međutim, prema znanstvenicima Bundestaga, za takve akcije uopće nije bilo preduvjeta, ističe Die Welt.

Osim toga, znanstvena služba njemačkog parlamenta smatra upitnu tvrdnju “da su vojni udari zapravo prikladni kako bi se spriječile daljnje patnje ljudi, pogotovo ako uzmete u obzir vjerojatne buduće žrtve sirijskog sukoba”.

Njemački dnevni list podsjeća da su udari protiv Sirije provedeni bez dopuštenja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u kojem Sirija, uz druge države, ima podršku i Rusije.

Njemačka nije sudjelovala u vojnom napadu, ali je kasnije pružila političku podršku svojim ključnim saveznicima iz NATO pakta. Njemačka vlada parlamentu i javnosti nije dala obrazloženje po kojoj je pravnoj osnovi tako postupila.

Od svih zemalja sudionica, samo je Velika Britanija svoje sudjelovanje u napadu pravdala s gledišta međunarodnog prava.

Međutim, nakon napada na Siriju je i u Velikoj Britaniji došlo je do spora oko toga je li premijerka Theresa May prije početka vojne operacije trebala zatražiti mišljenje parlamenta. Njeno objašnjenje je da je odluku donijela sama, jer je bilo potrebno djelovati brzo.

“Ipak, razlog može biti taj da premijerka nema većinu u parlamentu “, kaže Die Welt, što je bio slučaj kada je bivši premijer David Camerom isti prijedlog pred parlament iznio 2013. i većina zastupnika je bila protiv vojne intervencije u Siriji.

Kada su napali Siriju, SAD su koristile krstareće projektile “Tomahawk”, koji su lansirani s bombardera i ratnih brodova. Britanski i francuski zrakoplovi koristili su krstareće projektile tipa Storm Shadow, a Francuska je koristila nove projektile s ratnih brodova.

Die Welt podsjeća i da su dva neeksplodirana krstareća projektila  pala u ruke ruske vojske, iako je točnije da ih je pronašla sirijska vojska i predala ruskim kolegama. Oružje je poslano u Rusiju, gdje će ih istražiti stručnjaci ruske vojske, piše Die Welt, pozivajući se na svoje izvore u njemačkom Bundeswehru.

Ruski vojni stručnjak Aleksej Leonkov kaže kako će se sada moći odrediti dizajn projektila i da ruske stručnjake naviše interesira elektronika, odnosno računalna tehnologija kojom se određuju koordinate cilja i kako se cilj definira vizualno.

Izvor: Die Welt

 

BundestagNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nbava kua
5 godine prije

Nece ovo nista promijeniti.Onaj koga je zanimalo ovo vec zna a oni drugi,e njih nije ni briga.

Riddick
5 godine prije

Odkud Nemački hlor u ruševinama Damaska , to vi nama recite , šta se dešava u politici i sa medjunarodnim pravom to je svima jasno .

milan
5 godine prije

Je to labudji pjev iz Berlina. Isto je, primjera radi, kad malu dkecu ulovis u nepodopstini samo ovaj put bez kazne! Jedno dijete kaze da pogrijesio sam, drugo se pravda sa neznam sta mi je bilo, trece suti, cetvrto kaze da je to ucinilo za dobrobit svih ostalih. Sta poduzeti i kako izaci iz toga, haha, pitanje za milijun dolara? Nema rjesenja sa time se zivi i sruseno se vremenom popravlja. Povijest ce zabiljeziti kojekakve genocidne planove onih koji danas predstavljaju mozda najjace drzave svijeta.

Galus 92
5 godine prije

Kakvi zakoni!? Sila Boga ne moli i ne priznaje nikakve međunarodne zakone, koji joj ne odgovaraju, nego izmišlja i primjenjuje vlastita pravila!

Good Old Rebel
5 godine prije

Kršenje međunarodnog prava ? Ruski “Zapadni partneri”, prije svega Usa i GB, pa i Francuska svojim djelovanjem, poglavito, zadnjih 20-tak godina, razorili su međunarodno pravo i sve Ženevske i ostale konvencije međunarodnog prava i ratnog prava. Iste su postale mrtvo slovo na papiru. Amerika se i ponaša, kao da nema pojma “suvereniteta i jednakosti” država glede međunarodnog prava. Što sam rekao , takvo ponašanje USA je eklatantno i o njemu nemamo što dodati. Njemačka? Nažalost je još u fazi institucionalne nemoći, sve do trenutka dok Links i slične partije neojačaju ili narod ne napravi “rusvaj” No kada Nijemci prave nekontrolirani “rusvaj” može se ponoviti povijest. Njemačka danas treba lidera, sposobnijeg on Merkelice, koji će otvoreno reći Americi da su okupatori i siledžije, pa makar ga kasnije “OVI” i koknu ili da “oboli od neizlječive bolesti” “Jebi ga” (pardon) neko se mora i žrtvovati i netkome iznad 60-65 ne bi trebalo… Čitaj više »

igi
5 godine prije

…puno su ovi germani digli glavu;..možda je vrijeme da ih se podsjeti da su okupirana zemlja…za početak za svaku kritiku US i GB dobit će nekoliko milijarda eura teških tužbi jer im zaštitni pojasevi na vozilima nisu u boji propisanom USA nedavno donesenim zakonima….a budu li i dalje nastavili baljezgati uskoro stiže tužba GB za ratnu odštetu u visini 20god. njemačkog buđžeta.

davor
5 godine prije

Amerikanci su bacili bijeli fosfor po Iračanima 2004-e a Izraelci po Libanoncima 2006-e i nitijedna članica UNSC-a ili neka relevantna međunarodna sila nije podvukla “crvenu liniju”.

Filip889
5 godine prije

Nevezano uz ovo, može li Bundestag donijeti neki zakon da se strane vojske i njihove baze zatvore i povuku iz Njemačke

Ive
5 godine prije

Zlocinci gotovo nikada ne traze opravdanje za svoje zlocine, po onoj staroj:Sila Boga ne moli, ali niti Bog silu voli.

Ive
5 godine prije

Postavljam si pitanje kako bi reagirao generaliisimus Krsticevic da mu vojnici masovno odbiju sudijelovanje u NATO okupacijskim misijama, kao sto su misjie na Baltiku i u Poljskoj. Po medjunsarodnoj vojnoj doktrini svaki vojnik pod oruzijem izvan svoje domovine je OKUPATOR, dakle Hrvatski vojnici su okupatori. Tko im je i na osnovu kojeg zakona odobrio ili naredio da budu okupatori?

Globalista
5 godine prije

Té novine Njemačke píšu neistine. Nikakvog napadá na Siriju nije bílo,nema ranjenih,povrijedjenih vojnika,slucajno tři lakse ranjena.Cilj ispaljivanja tih pár raketa je bio sasvim drugi,odvlacenje paznje javnosti před susreta Trumpa sa predsjednikom Sjeverne Koreje a preko Trumpa globalisti otpisuju Americku drzavnu elitu.Svu tu akciju Trump navalio na Macrona jer on je imao od obavjestajnih frsncuskih organizacije informacije dá je koriste kemijskih plin.Na krajů je to bílá Láz a Macron kao tóny Bler Nakon laznih dokaza u Iráku morati napustiti mjesto predsjednik a drzave jer je lagao.Jako dobar posao Trumpa i globalista,otpis americké drzavne elite u Evropi preko ledja francuza.

alan ford
5 godine prije

Ma koji to Bundestag? Nije to službeni zaključak Bundestaga, već mišljenje nekolicine zastupnika. Inače Bundestag je velikom većinom skup bijednih proljeva , koji su pudlice ratnohuškačke cio-hazarske mafije, isto kao i većina zastupnika hrvatskog sabora. jad do jada, bijeda do bijede, nemoralno dđubre do nemoralnog đubreta. U Bundestagu se nedavno raspravlljao o Siriji. i neki su već sipali propagandi proljev za pripremu slijedećeg “kemijskog napada” u Siriji. Tako je zastuonik CSU-a, i donedavi ministar poljoprvirede i potrošača, Christian Schmidt, srao kako zli Asada u Ildibu uskoro pripream novi “kemijski napad”.To je sada nova propaganada, koju je srao i Rotšildov brabonjak Macron, jer sirijska armija priprema oslobađanje posljednje značajnije enklave, koju drže američki, izraelski i saudijski štićenici- Ildib. I zato se opet sa istom forom već sada priprema “novi kemijski napad” u Ildibu. Inače ovaj Schmidt je teški kretenčina, da takvog kretena nema čak i u hrvatskom Saboru, u kojem sve… Čitaj više »

Strategija švrake
5 godine prije

Sve se uklapa u “Sukob civilizacija” S. Hantingtona. Nažalost

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI