Bundestag usvojio zakon kojim preuzima pune ovlasti nad „Sjevernim tokom 2“

Bundestag
19 komentara

Iako se usvajanje najnovijeg zakona u Bundestagu pokušava prikazati kao kompromis i prihvaćanje direktive o plinu EU, nakon što se pažljivo proučio usvojeni dokument se vidi da su Nijemci strogo pazili samo na formu, ali u sadržaju će „Sjeverni tok 2“ nadzirati njemačka regulatorna agencija.

Jučer kasno je Bundestag usvojio prijedlog zakona koji omogućava da se projekt plinovoda „Sjeverni tok 2“ izuzme iz zakonskih ograničenja Europske unije propisanih direktivom o plinu.

Izmjene postojećeg njemačkog zakonodavstva i zakonodavstva Europske unije su usvojene u srijedu s većinom glasova u Bundestagu.

Usvojeni prijedlog zakona, kako je navedeno u poruci njemačkog parlamenta, omogućava da se na plinske projekte na granici između Njemačke kao države članice EU i države koja nije članica EU primjenjuje zakon domaćeg tržišta Njemačke, a ne direktiva o plinu EU koja je posebno dizajnirana da pogodi „Sjeverni tok 2“, jer drugi dobavljači nisu u situaciji da bi se njihovi projekti našli pod udarom Bruxellesa.

U dokumentu se napominje kako može biti iznimki u pogledu zahtjeva za usklađenošću s plinskom direktivom EU za plinske projekte s rokom do 20 godina. Prijedlog zakona već je bio na glasanju 7. studenog, ali nije bilo dovoljno glasova za usvajanje dokumenta.

Očekuje se da će odobreni amandmani primijeniti na dio „Sjevernog toka 2“ koji je položen u teritorijalnim vodama Njemačke, koji uključuje posljednjih 12 nautičkih milja plinovoda.

Njemačko usvajanje prijedloga zakona kojim se regulira izmjena i dopuna EU direktive o plinu, pod koju spada „Sjeverni tok 2“, otvara mogućnosti ne samo za ruski plan, već i za tranzit plina kroz područje Ukrajine, rekao je za RIA Novosti zamjenik čelnika Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost Aleksej Grivač.

Stručnjak vjeruje kako to znači da je Njemačka odlučila zadržati svoj suverenitet na području energetske sigurnosti.

“Za Sjeverni tok 2, njegove dioničare i partnere, ovo je pozitivna odluka koja otvara mogućnosti za učinkovito korištenje kapaciteta nakon puštanja u rad plinovoda”, rekao je Grivač.

“Po mom mišljenju, to bi također trebalo umanjiti sposobnost snaga koje bi željele da poremete tranzit kroz Ukrajinu i tako diskreditiraju ruski plin na europskom tržištu. Ako se pregovarački proces poremeti zbog njihovog pritiska na Kijev, to će dovesti samo do diskreditacije Ukrajine kao tranzitne zemlje, ali bez ozbiljne štete po energetsku sigurnost Europe. Prema tome, to povećava vjerojatnost postizanja sporazuma o tranzitu kroz Ukrajinu prije kraja ove godine”, dodao je ruski stručnjak.

Izmjene i dopune plinske direktive EU koje su stupile na snagu u svibnju proširuju niz pravila Bruxellesa na offshore plinovode koji idu u EU iz trećih zemalja. Ta pravila uključuju “razdvajanje” proizvodnje i transporta plina, odnosno tvrtka ne može proizvoditi plin i istodobno posjedovati plinovod u EU kroz koji isporučuje svoju „robu“. Među zahtjevima je i određivanje konkurentskih cijena za crpljenje plina i pristup plinovodu trećim stranama, što znači da bi Gazprom i partneri bili dužni dio kapaciteta „Sjevernog toka 2“ ostaviti praznim, tako da se njime, ako se pojave, koriste treći dobavljači.

Istodobno, projekt „Sjeverni tok 2“ je plinovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina od ruske obale do Njemačke, provodi ga koncern „Nord Stream 2 AG“, čiji je Gazprom većinski dioničar.

Iz tvrtke vjeruju da „Sjeverni tok 2“ treba biti isključen iz ažurirane EU direktive o plinu, jer su ulaganja u njega izvršena mnogo prije izmjena i dopuna zakona, a njegova izgradnja, posebno u njemačkom dijelu, bila je u naprednoj fazi u vrijeme usvajanja izmjena i dopuna. Bilo je planirano je da se plinovod završi do kraja 2019. godine, što će vjerojatno biti napravljeno.

Nacrt kojeg je Bundestag usvojio kaže da se pravila trećeg energetskog paketa privremeno, na razdoblje ne duže od 20 godina, ne primjenjuju na „dio i Njemačkoj“ i na plinovode kojima je prva točka priključenja na mrežu EU u Njemačkoj i na projekte izgrađene prije 23. svibnja 2019.

Formulacija u suštini odgovara sadržaju amandmana kojeg je usvojila EU. U preporuci odbora za ekonomiju i energetiku je frakcija vladajućeg bloka CDU/CSU objasnila da je prijedlog zakona u skladu s direktivom EU, zbog čega je sinoć u Kijevu počelo slavlje, ali je Bundestag iz paketa izuzeo i „Sjeverni tok“, već izgrađeni i funkcionalni plinovod. A za „Sjeverni tok 2“ se zakonodavna pravila moraju primijeniti tako da se„ razdvajanje“ može provesti na razmaku od 12 nautičkih milja.

Istodobno, frakcije Bundestaga su dodale da “postignuti kompromis između EU i Njemačke sugerira da će federalna agencija regulirati relevantni dio Sjevernog toka 2“.

Europska komisija je u početku inzistirala da regulacija takvog mjesta spada isključivo u njenu nadležnost.

Kijev počeo slaviti, ali je onda pročitao cijeli tekst amandmana

Ukrajinska vlada je sinoć kasno pozdravila usvajanje njemačkog zakona koji regulira primjenu izmjena i dopuna EU direktive o plinu, izjavio je ukrajinski premijer Aleksej Gončaruk.

“Vlada Ukrajine pozdravlja odluku Bundestaga uvezi direktive o plinu EU. Očekujemo da će i neovisni energetski regulator Njemačke djelovati u strogom skladu s direktivom. Europska komisija također je podržala ovo stajalište”, napisala je Gončaruk na Facebooku.

Dakle, vlada Njemačke i Bundestag su dizajnirali amandman tako da on formalno ne odstupa od pravila EU, ali njegove fusnote i aneksi ovlasti Europske unije bolje rečeno Europske komisije, predaju u ruke njemačkoj državnoj regulatornoj agenciji. Konkretno, to znači da će Njemačka biti ono što je i bila namjera pri sklapanju ugovora o izgradnji drugog dijela „Sjevernog toka“ i zemlja koja će biti plinsko središte za prihvat ruskog plina u EU.

BundestagGazpromSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
4 godine prije

…što je I logično,jer su oni uložili lovu u taj biznis.Svatko je mogao učestvovati.Druga priča su ,međutim,Trumpove prljave igre I ucjenjivanje slabih.

Savonorola
4 godine prije

Sjeverni tok 2 je završena priča.Sad se već može pričati o sjevernom toku 3.

Milance iz Ceske
4 godine prije

Kako sú Ukrajinci naivní..sada ce plin placati najmanje 50posto skuplja něgo dá ga imaju direktno iž Rusije Ali ovce ostaju ovce.Uz své to Tko vláda přírodním resursima,vláda politikoom.Jednostavno řečeno,Rusija preuzima Evropu u ruski svjet bez ispaljenog metka a naivní Ukrajinci ostaju ovce za sisanje.

citam "logicno" , logicno razmisljam
4 godine prije

Eh sto ti je zapadna prica o slobodnom trzistu, slobodnom protoku kapitala, roba i usluga. Prica za malu dijecu, jer nama zabranise juzni tok, Isti ti demokrati. koliko se samo izgubilo para od taksi za tranzit. Ali eto dali su nam kredit u tom iznosu.

Ivo
4 godine prije

U prijevodu: gazde smiju trgovati direktno s Rusijom, stoka sitnog zuba mora se držati sankcija. Međutim, stoci sitnog zuba je ipak dozvoljeno da kupuje robu od Rusije, ukoliko promet ide preko gazde, koji za to nabija pristojnu proviziju. U osnovi, EU je sasvim pristojno organizirana njemačko-francuska kolonija.
Još samo da primimo u guzu njihov euro i priča sa kolonizacijom je završena.

samo tako
4 godine prije

Njemci vjeruju u EK koliko i u Crvenkapicu

TerraMarique
4 godine prije

Banditizam na drzavnom nivou… Koliko kosta danas demokratija u EU – da li je to bio cilj udruzenja Evropskih zemalja ili samo interes povlascenih?

Lurker
4 godine prije

Ovo je posljedica otvaranja plinovoda sa Kinezima, Njemcima lagano radi supcic dvije kune pet kuna…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI