Njemački BND godinama špijunirao Austriju – Beč od Berlina traži jasne odgovore

tastatura racunar pc
6 komentara

Njemačka Savezna obavještajna služba (BND) je godinama špijunirala austrijske državne institucije i poduzeća, kao i međunarodne organizacije u Austriji, izvijestila je televizija ORF. “Nadzor jedne prijateljske države od strane druge ne samo da je neobičan, nego nepoželjan i neprihvatljiv”, rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

Naime, ORF otkriva da su njemačke obavještajne službe špijunirale Austriju u znatno većoj mjeri nego što se mislilo. Istraživanja koje su proveli novinari Der Standarda i Profila pokazala su da Nijemci nisu špijunirali samo državne institucije, već i poduzeća, međunarodne organizacije i privatne osobe. Naravno, špijunirana je i islamska zajednica Austrije i kriminalne skupine.

Nakon izvanrednog sastanka su predsjednik Alexander Van der Bellen i austrijski kancelar Sebastian Kurz zatražili da im Njemačka dostavi sve informacije koje je Berlin dobio tijekom sveobuhvatnog nadzora Austrije.

Otkriveno je da je pod nadzorom bilo dvije tisuće austrijskih faksova, fiksnih i mobilnih telefona, kao i adrese elektroničke pošte, koje su od 1999. do 2006. sustavno prisluškivale njemačke tajne službe.

Meta su bila austrijska ministarstva, tvrtke, UN i proizvođači oružja, stoga je zaključeno da je njemačka špijunaža bila mnogo ozbiljnija i opasnija nego što se smatralo prije nekoliko godina, kada su se pojavile prve sumnje u sumnjive aktivnosti BND-a, pišu Der Standard i Profil.

Ovo je saznanje bilo dovoljno za održavanje izvanrednog sastanka u uredu saveznog kancelara. Na sastanku su bili austrijski ministar unutarnjih poslova, visoki dužnosnici Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa. Naravno, nazočio je o čelnik austrijske tajne službe. Slučaj se pokazao toliko ozbiljnim da je savezni kancelar Sebastian Kurz odmah obavijestio predsjednika Austrije, koji je reagirao javnim priopćenjem.

“Nadzor jedne prijateljske države od strane druge ne samo da je neobičan, nego nepoželjan i neprihvatljiv. Dugoročno će to dovesti u pitanje međusobno povjerenje između naših zemalja“, rekao je austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen.

“Opseg nadzora bio je ogroman, iako rezultati u osnovi nisu novi. Prvih sumnji je bilo već 2014. godine, ali tadašnja istraga nije mogla biti uspješno dovršena, jer je Njemačka u to doba odbila. Naravno, želimo saznati tko stoji iza nadzora i kada je nadzor prekinut. Ako su podaci spremljeni, naravno, želimo ih uništiti”,dodao je kancelar Sebastian Kurz.

Njemački Bundestag je reagirao i zastupnici su rekli kako žele rasvijetliti ovu stvar i obećali su da će austrijskoj strani dati sve potrebne informacije.

Njemačka Savezna obavještajna služba (BND) nije željela odgovoriti na zahtjev našeg dopisnika u Berlinu, priopćila je austrijska televizija ORF.

ORF

Alexander Van der BellenBNDBundestagobavještajna službaSebastian Kurz
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Svi spijuniraju one koje si mogu priustiti, a drzave s najvecim ekonomijama si mogu najvise i priustiti – BND je postao ogroman, ali oni su isto tako pod konstantnim napadima jos jaceg britanskog GCHQ-a, koji ne samo da prijeti drugim drzavama i ucjenjuje nego se cak bavio belgijskim telekomima i Belgacomu uzrokovao vise milijuna eura troska. I nikome nista, nema posljedica, nema sankcija. O posebnim cyber odjelima NSA i CIA-e koji su posveceni upadanju u drzavne i korporativne sustave “europskih partnera” nisu potrebne ni rijeci.

Son of Alerik
5 godine prije

Obavještajna služba je špijunirala nekoga u drugoj državi? I to je sad valjda skandal? Ne znam što bi drugo bio posao obavještajne službe. Da možda sjedi u kafiću i prisluškuje ljude u razgovoru ne bi li otkrili državne neprijetelje. Ili da plaća doušničko alkoholičarsku mrežu diljem kontinenta? Naši dragi susjedi i prijatelji Slovenci su svojevremeno nabavili kombi, nakrcali ga špijunskom tehnikom i krenuli špijunirati Hrvate pa slučajno prešli granicu. Hrvatska policija ih uhvatila, zaplijenila kombi i ove špijune poslali pješice u Ljubljanu. Kasnije su Slovenci cmizdrili da im bar vrate kombi. Ovi naši se pravili da ne čuju službenički lelek. Bilo je i tad čuđenja. Jooj, pa kako su mogli, mi prijatelji. Moš mislit. Nema prijatelja u državnim stvarima. Niti prijateljskih zemalja. Ima samo poklapanja trenutnih i dugoročnih interesa. Pa onda takve zemlje zovemo prijateljskima. I svejedno se uzajamno špijuniramo. Za razliku od njemačke BND, koja za sobom ostavlja tragove,… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

Malo je čudno da pišu da su samo Austriju špijunirali, kao Francusku nisu ili neke druge zemlje.

Laki Topalović
5 godine prije

Svi špijuniraju sve, ali ako te otkriju novinari , onda si služba Marije Bljuzge, a ne “vrhunski BND”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI