Austrija kaže „ne“ politizovanju Sjevernog toka 2, dok Brisel i Washington pozivaju na sankcije zbog hapšenja opozicionara

Sjeverni Tok2
13 komentara

Projekt podmorskog gasovoda Sjeverni tok 2, koji vode Rusi, ne bi trebalo da bude povezan sa slučajem opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je osuđen na zatvor zbog kršenja uslovne kazne, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Njegov komentar pojačava raniju izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je rekla da je njena vlada podržala komercijalni projekat čiji je cilj dovođenje više ruskog gasa na evropsko tržište.

„Pozdravljam odluku njemačke savezne vlade da se založi za Sjeverni tok 2“, rekao je Kurz u intervjuu za njemački nedjeljni list Welt am Sonntag.

U petak je kancelarka Merkel rekla da je Njemačka zadržala pravo da proširi svoje sankcije protiv Rusije u svjetlu nedavnih dešavanja, ali je naglasila da bi Evropa i Rusija trebale da nastave svoj dijalog zbog „strateške nužnosti“. Dodala je da će stav Njemačke o pitanju Sjevernog toka 2 ostati nepromijenjen.

Prema Kurzu, Sjeverni tok 2 je evropski projekat koji služi interesima širokog spektra članica Evropske unije.

„Ne vidim potrebu da se reakcija na akcije protiv opozicionara Navaljnog povezuju sa izgradnjom Sjevernog toka 2“, rekao je za novine. „Oni koji vjeruju da novi gasovod služi samo interesima Rusije griješe.“

Kancelar je dodao da će Njemačka, Austrija i brojne druge evropske zemlje imati koristi od gasovoda koji u cjelini predstavlja „veoma pozitivan projekat“.

Kurz je pozvao lidere EU da održe dijalog sa Rusijom, uprkos razmimmoilaženju u mišljenjima o nekim pitanjima između dvije strane.

Istovremeno, austrijski kancelar pozvao je na puštanje Navaljnog, nazvavši kaznu protiv njega „neprihvatljivom“.

Ranije ovog mjeseca, moskovski sud presudio je da Navaljni nije redovno izvještavao Federalnu kaznenu službu. Uslovna presuda, donijeta 2014. godine, pretvorena je u skoro trogodišnju zatvorsku kaznu, jer se Navaljnijev izgovor za nedolazak smatrao nedovoljnim. Prije šest godina, opozicioni aktivista proglašen je krivim za pronevjeru 30 miliona rubalja (400.000 dolara) dvije kompanije, uključujući francuski brend kozmetike Ives Rocher, u slučaju za koji tvrdi da je bio politički motivisan.

Gasovod gradi podružnica Gazproma Nord Stream 2 AG u bliskoj saradnji sa nekoliko velikih evropskih energetskih kompanija. Gasovod, koji prolazi dnom Baltičkog mora, treba da udvostruči kapacitet postojećeg gasovoda od 55 milijardi kubnih metara godišnje kroz dvije linije.

Gasovod ide do Njemačke preko pomorskih teritorija Rusije, Finske, Švedske i Danske.

Projekt je više puta napadan u Washingtonu, koji je upozorio Evropsku uniju na navodno prekomjerno oslanjanje na ruske zalihe energije, optužujući Moskvu za monopolizaciju evropskog tržišta energije. Bijela kuća uporno pokušava da istisne Sjeverni tok 2 izricanjem kazni protiv kompanija koje su u njemu angažovane. Ove drastične mjere navodno imaju za cilj da povećaju prodaju američkog tečnog prirodnog gasa u Evropu. Američke sankcije već su primorale nekoliko dobavljača Gazproma da napuste projekat.

Alexey NavalnyAustrijaSebastian KurzSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jablan u žitu
3 godine prije

Trebao je Putin ponuditi liderima EU da Navaljnom daju politički azil, momentalno mu oduzeti Rusko državljanstvo i deportovati ga u EU državu koja bi mu dala azil. U slučaju da bude uhvaćen na teritoriji Rusije ponovo , pravac Sibir, doživotno. Rešen problem.

tuf
3 godine prije

Molim da se uvedu sankcije i prekinu gospodarski projekti s Velikom Britanijom zbog višegodišnjeg mučenja i zatočeništva Juliana Assangea. To je jedina moguća odluka hiper-moralne i hiper-senzitivne Europske Unije koja želi ispraviti svaku nepravdu na ovome svijetu, prevrnuti svaki kamen u potrazi za žrtvama Sustava, pružiti ruku svakome tko je u nevolji ili misli da zaslužuje bolje.
Nastavno iste radnje treba poduzeti i prema državi s najvećom zatvorskom populacijom te poviješću nasilnih vojnih pohoda po čitavom svijetu.

tihobl
3 godine prije

Evropa ovih dana uvozi punom parom. ST1 je na maksimalnom kapacitetu iako ima odluka Brisela da mogu raditi samo sa pola kapaciteta. Toliko o poslusnosti prema SAD i Londonu. Bas ce EU odustati od jeftinih energenata i izvoza auta u Rusiju.

nonwo
3 godine prije

9v(bcqWeyMaD&kyp

Lurker
3 godine prije

Evo, taze vijest od DW:

Nord Stream 2: Construction resumes in Danish waters

https://www.dw.com/en/nord-stream-2-construction-resumes-in-danish-waters/a-56482599

Marko
3 godine prije

Vragvamdal plin! Prijeđite na toplinske pumpe i gotovo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI