Zrakoplovi F-35 u Veliku Britaniju nisu doletjeli “zbog lošeg vremena”

F-35
66 komentara

Dugo očekivani dolazak najnovijih i najskupljih borbenih zrakoplova F-35 u Veliku Britaniju je odgođen, što je tema brojnih britanskih medija. Kako pojašnjava The Times, razlog zastoja u dogovorenoj isporuci zrakoplova su nepovoljni vremenski uvjeti u području američke vojne baze u Južnoj Karolini.

Ne ruski projektil, kao ni i kineski kibernetički napad nisu odgodili dugo očekivani dolazak u Veliku Britaniju najnovijih i najskupljih američkih borbenih zrakoplova F-35, piše The Times.

Razlog za kašnjenje borbenih zrakoplova za koje su Britanci  dali oko 150 milijuna funti za svakog su “nepovoljni vremenski uvjeti“, odnosno oluje i veliki valovi na području vojne baze u Južnoj Karolini.

“Žalosna situacija”, rekao je izvor u britanskom Ministarstvu obrane, komentirajući odluku da RAF odgodi transatlantski let “sve dok vremenski uvjeti ne budu povoljni”.

“To je sramota. Ne znam zašto je potrebna vremenska prognoza da bi se odgodio let ovim borbenim zrakoplovima koji bi trebali letjeti po svim vremenskim uvjetima”, za The Times je rekao izvor iz britanske vojske.

Britansko ratno zrakoplovstvo navodno nije bilo u stanju osigurati poštivanje sigurnosnih zahtjeva za prelet Atlantika.  Vremenski uvjeti nad Atlantskim oceanom su bili takvi da bi bilo nemoguće osigurati spašavanja pilota u slučaju da bude prisiljeni katapultirati je iz ovog lovca-bombardera F-35.

Drugi  časnik je rekao kako se za odgodu isporuke odlučilo zato što američki F-35, za razliku od zrakoplova Eurofighter Typhoon, koji je također u službi britanskog ratnog zrakoplovstva, ima samo jedan motor.

“To je problem s letovima svih zrakoplova s jednim motorom preko Atlantika”, rekao je izvor za The Times.

“Koristeći Typhoon, imali bi dva motora više za pola cijene, tako da let iznad otvorenog oceana postaje sigurniji”, dodao je.

U međuvremenu, RAF je situaciju komentirao na sljedeći način: “Naši F-35 dolaze prije dogovorenog, a mogu, ako je potrebno, letjeti u svim vremenskim uvjetima. U miru se odluka o letu tih zrakoplova u Velikoj Britaniji donosi ovisno o vremenskim uvjetima, a budući da nema žurbe, zbog sigurnosti leta smo odlučili da je potrebno pričekati bolje vremenske uvjete.”

EurofighterF-35RAF
Pretplatiti se
Obavijesti o
66 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilnaCZ
5 godine prije

Kakvu su to nabolji zrakoplovi kóji nemogu letjeti po tom obicnom olujnom vremenu.Laiku samo nije jasno dá su globalisti Ameriku i britaniju otpisali po svim strama u globalnoj politici.

belay
5 godine prije

friška farba

Riddick
5 godine prije

Ajde sada da čujem one što su pisali ovde da 80 % karakteristika aviona nije otkriveno za javnost , i da pošto taj avion kupuje Izrael , sigurno mora da je dobar pošto oni ne kupuju “smeće” kako reče moj sagovornik.
Još je dodao “samo sačekaj , videćeš” kako nekakav proročki savet , u fazonu tek ćeš da vidiš šta ume…
Evo odkad je u službi 2 puta je aktiviran , jednom u Siriji i tu je bilo mnogo kontroverzi oko s200 i ptica koje su oštetile stelt pokrivku
https://southfront.org/israel-hiding-state-art-f-35-warplane-hit-syrian-s-200-missile-reports/
, pa su izdali obaveštenje da je pre mesec dana avion bio oštećen i da to nema veze sa nedavnim dešavanjima , i posle ga nisu tamo više upotrebljavali i zadnji put nalet iznad Libana čiji vazdušni prostor niko ne kontroliše .
https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/israel-lebanon-jet-beirut-stealth-plane-photo-f35-a8373066.html
Sve u svemu ,mnogo je rečeno jako malo uradjeno po pitanju borbene primene …

Japo
5 godine prije

Skoro sve Nato-zemlje moraće bez puno priče kupiti taj avion jer je Američki!
Oko toga aviona već ima bezbroj skandala. Ako se pošteno oko njega ne potrude, onda nikada kako treba neće ni poletjeti.
A posle će kao biti; pa nismo znali da je tako loš, pa nismo znali da ima ovaj problem, jao niko nam nije reko da ima i onaj problem…
A lova je otišla amerima

Ivo
5 godine prije

Valjda im neće još i kišiti kad krenu na Rusiju, i ovako imaju mršave šanse.

....
5 godine prije

Hahahahahaha i ha, sta bi se pisalo i govorilo u medijima da se tak nes dogodilo sa Ruskim ili Kineskim avionom ….

Edo
5 godine prije

Velika je razlika između može i mora. U tekstu su 2 sigurnosna problema. S obzirom na cijenu aviona ni ja se ne bih puno mislio. 1. Ima samo jedan motor. U slučaju kvara avion je izgubljen. To ne znači da je sklon kvarovima ali postoji mogućnost, s lošim vremenom iznad Atlantika puno veća. Realno okean je dosta opasno mjesto i oduvjek su se dešavale nezgode, 2. U slučaju ozbiljnog kvara, da se pilot mora katapultirati, šanse da ga spasu iz okeana po olujnom vremenu nisu velike ili bar ne dovoljno. Ja da sam pilot, isto bih tražio da su uslovi za let povoljniji. Stvarne performanse aviona, nažalost, mogu se ustanoviti tek u borbenim akcijama. Nije se jednom desilo da, po svim karakteristikama bolji avion, pokaže lošije rezultate, kao i da se na osnovu tih iskustava isti taj avion poboljšanjima dovede u superioran položaj u odnosu na onaj od kojeg je… Čitaj više »

nekoime
5 godine prije

Mogli su zamoliti Ruse da im pomognu spašavati pilote u slučaju nesreće. Ziher bi se našla neka podmornica u blizini.

Ivkopivko
5 godine prije

oke, ovo zvuci tako kako zvuci 😀
ali.. budimo realni, zasto riskirat nesto nepotrebno, pogotovo ako se zbog jakog nevremena ne moze osigurati eventualno spasavanje pilota (nikad se ne zna)

TauCeti_Mk
5 godine prije

Dali to znači da za odbranu od zrakoplova F-35 nisu potrebne milijarde dolara za kupovinu sustava S-400, nego dovoljno je poznavati Indijanski ritual za prizivanje kiše?

Sarajevo
5 godine prije

USA uzima avans, a ne isporucuje robu. Ja fakat vjerujem da su isto uradili i sa saudijskim barbarima sa onih 300 bil. $

Laki Topalović
5 godine prije

Ajd, eno bilo je sunce i vele da su danas stigla četiri u Britaniju

Duki
5 godine prije

Ja predlažem ventilator na pedale pa upri pilotu !
Nevidljiv,stealth,?naravno kada ne može ni poletjeti,cijena Bing.prava Sića !????

Ante
5 godine prije

Kada su razvili F-16 isto su imali velike problema sa njime, piloti su ginuli ali američko ministarstvo obrane nije željelo priznati da je -F-16 loš, onda je Izrael kupio taj F-16 pa su ga unaprijedili do te mjere da je posto siguran za let. Sada se događa identična situacija, ali ameri su odbili suradnju sa Izraelom u tom pogledu, izrael je već napravio planove kako poboljšati F-35. To je star vijest, dali su ameri u međuvremenu ipak odlučili da prihvate pomoć Izraela to ne znam.

Baba Vanga
5 godine prije

Kako su im Srbi roknuli nevidljivi nikako da se snadju,izgleda da se plase i pomisli da im neko ne skine ponos,gadno je to kad se zna da je jedan ponos skinut sa prastarim Ruskim sistemom.

Crodaemon
5 godine prije

Obicno mornaricka verzija zrakoplova ima 2 motora, a ostale 1, ne vidim smisao clanka osim ako vam uzor nije index.hr

Ivo
5 godine prije

I Rusi i Ameri imaju svoju strategiju, kad je riječ o uvođenju nove vojne tehnike u aktivnu upotrebu. Ameri polaze od toga da MIC treba stalno raditi i sifonirati novac poreznih obveznika unutar USA, kao i novac američkih vazala izvan USA. Zbog toga se stalno izlazi sa ‘neophodno potrebnim’ i suludo skupim novim sustavima kao što su F-35, LCS, supernosači, itd. Pošto gramzivost nalaže da se ubire što više novca i odmah, sustavi se isporučuju nedovršeni kako bi se mogli odmah naplatiti, popravke i preinake slijede naknadno, a i za njih se dobije od kongresa lova, iako bi trebalo biti suprotno, i proizvođači bi morali plaćati penale zbog kašnjenja, manjkavosti, nesreća koje su rezultat loše kvalitete, itd. Dakle, sustav uvođenja je prvenstveno zamišljen kao oblik ekonomskog reketarenja domaćeg stanovništva i stranih vazala, a ne kao zadovoljenje realnih vojnih potreba, zbog toga se nitko ne zabrinjava što 90% ovih super-aviona nije… Čitaj više »

Dolfi
5 godine prije

Akcija Ništa nas ne smije iznenaditi odgođena zbog kiše

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI