Zašto je Indija odabrala skuplje francuske, borbene mlažnjake Rafale umjesto cjenovno pristupačnijih Eurofightera?

Indija poručila borbene mlažnjake Rafale
30 komentara

Indija je nedavno kupila prvih pet francuskih Rafale borbenih mlažnjaka. Tih pet zrakoplova samo su dio veće isporuke od sveukupnog broja od 36 borbenih zrakoplova, koje je Indija naručila od Francuske po cijeni od 8,7 milijardi dolara.

Indijsko ratno zrakoplovstvo u četvrtak je službeno pokrenulo postupak dobivanja višenamjenskih borbenih zrakoplova francuske proizvodnje Rafale, završavajući više od desetljeća dugog postupka za nabavu takozvanih srednjih višenamjenskih borbenih zrakoplova 4,5 generacije (MMRCA).

Rafale mlažnjaci zamijenit će zastarjele borbene zrakoplove MIG-21.

Zašto se Indija odlučila za Rafale umjesto Eurofightera?

U New Delhiju su izjavili kako su tri glavna čimbenika utjecala na to da se Indija ipak odluči za Rafale.

”Borbeni mlažnjak višestrukih mogućnosti”

Mlažnjak Rafale poznat je po svojim višestrukim mogućnostima, jer se može koristiti u razne svrhe, uključujući izvođenje borbenih zadataka duboko unutar neprijateljskog teritorija, neutraliziranje kopnenih ciljeva u koje spadaju i neprijateljski obrambeni sustavi, kao i njegove iznimne sposobnosti borbe u zraku s protivnicima. S druge strane, Eurofighter nema toliko dobre mogućnosti niti u borbama u zraku, niti u neutraliziranju neprijateljskih ciljeva na tlu.

”Nuklearna trijada”

Iako francuska vlada nije sumnjala u to da bi Indija mogla postaviti rakete s nuklearnim punjenjem na svoje mlažnjake Rafale, isto se nije moglo reći za Njemačku, tvrde indijski obrambeni dužnosnici koji su uključeni u pregovore koje su lokalni mediji citirali 2017. godine.

Nuklearna trijada označava sposobnost izvođenja udara nuklearnih balističkih raketa sa zemlje, zraka i vode.

Iako je Airbusova obrana osigurala suradnju u odabiru oružja s Indijom, u prijedlogu nije navedeno izričito jamstvo o nuklearnom oružju.

Njemačka, jedan od vlasnika projekta Typhoon, veliki je protivnik nuklearnog oružja, zbog čega su političari iz Indije odlučili surađivati s francuskom stranom.

”Prijenos tehnologije”

Činjenica da bi četiri različite vlade bile uključene u projekt Eurofighter, u usporedbi s francuskom vladom u slučaju Rafale, navodno je išla u korist Pariza tijekom postupka odabira.

Prema analizi obrambenog stručnjaka, iskustvo Indije s Njemačkom u području prijenosa zrakoplovne tehnologije nije bilo posebno dobro, pogotovo kada je u pitanju očito oklijevanje Berlina u prijenosu ključne tehnologije u indijski program lakih borbenih zrakoplova, kojeg je zajednički razvila s indijskom državnom firmom, Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Od 36 borbenih zrakoplova Rafale, koje je Indija naručila od francuskog proizvođača Dassault Aviation, pet je 10. rujna i službeno postalo dijelom 17. Eskadrile indijskog ratnog zrakoplovstva. Oni će biti smješteni u Ambali u Haryani, oko 200 kilometara sjeverno od Delhija.

Francuski ministar oružanih snaga Florence Parly pridružio se indijskom ministru obrane Rajnathu Singhu na svečanosti, s najcjenjenijim vojnim predstavnicima obje zemlje.

Druga serija od pet mlažnjaka trebala bi biti isporučena prije završetka godine. Ostali broj mlažnjaka trebao bi biti isporučen do završetka 2021. godine.

Ugovor za opskrbu Indije sa 126 najmodernijih MMCRA-a službeno je započeo 2007. godine, a u tadašnji vladin izbor ušlo je šest mogućnosti: Dassault Rafale, EurofighterTyphoon (zajednički proizvod konzorcija britanskih, njemačkih, španjolskih i talijanskih tvrtki), ruski MIG-35, F-16 Falcon (razvio ga je Lockheed Martin, iz SAD-a), Boeingov F /A-18 Super Hornet i JAS-39 Gripen, izrađen u Švedskoj.

Ugovor je u početku procijenjen na 10 milijardi dolara, ali je do 2015. dosegao 20 milijardi dolara, kako izvještava novinska agencija Press Trust iz Indije.

Indija je 2012. godine predala ugovor Rafaleu, čime je iz natjecanja uklonjen prvi, sljedeći rival, Eurofighter Typhoon.

Glavna izmjena sporazuma predložena je kada je indijski premijer Narendra Modi 2014. preuzeo dužnost i zatražio sveukupno 36 mlažnjaka, radi zadovoljavanja hitnih potreba indijskog zrakoplovstva, umjesto predloženih 136.

Unatoč posljednjim naporima proizvođača mlažnjaka Typhoon iz 2014., koji su uloženi ne bi li se indijska vlada nekako predomislila, Indija je i dalje ostala uz svoj prvotni izbor, Dassault Aviationa, nakon čega su Francuska i Indija u rujnu 2016. godine potpisale međuvladin sporazum o isporuci 36 mlažnjaka Rafale. U sporazumi je naveden revidirani trošak od 8,7 milijardi dolara.

Treba reći i da je da je konačna ponuda, koju su indijskoj vladi predali iz Airbus Defenseand Spacea u srpnju 2014, iznosila 59 milijuna eura (70 milijuna dolara) po mlažnjaku.

Dassault RafaleEurofighterMMCRA
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Suze Roni
3 godine prije

Rafale je najbolji europski visenamjenski zrakoplov i to bez konkurencije.

tuf
3 godine prije

Ameri se koriste prljavim trikovima koje su vjerojatno naučili od Izraelaca:
https://uk.yahoo.com/news/u-spy-plane-impersonates-malaysian-130000120.html

SULE
3 godine prije

Zato što Svete krave ne zanimaju građani nego budući planirani ratovi

Alex
3 godine prije

S ovim avionima bi se mogli uvuć Kinezima u guzno crijevo, bez da ih se zamijeti.😂😂😂

Kon
3 godine prije

Koliko se sjećam u igri je bio i jedan od Suhoja. Indijci su testirali sve te avione i odlučili se za Rafale. Eurofighter se nije dobro pokazao u ratu u Libiji, a Suhoj je imao česte kvarove.

Max
3 godine prije

Sve je rečeno na kraju članka, Typhoon jednostavno nema iste mogućnosti kao Rafale .. Ono što razni strućni forumi (moj je izbor topwar.ru) pišu o indijskoj nabavi Rafala je jest slijedeće Indijci vjeruju da Rafale svojim velikim doletom i velikim dometom raketa Scalp EG omogućavaju brzu intervencju u obrani granice od Kineskog naleta ( naročito aviona Kineske proizvodnje J 17 i J20 ) omogućavaju obaranje Kineskih aviona i prije nego prodru u zračni prostor Indije. Suhoji i Migovi u posjedu Indije navodno imaju rakete kraćeg dometa a iste avione imaji i Kinezi. Tako tvrde Indijski analitičari i časnici a prenosi topwar.ru.

Kimi
3 godine prije

Odabrala ih je jednostavno zato što su bolji a ako bude pameti u hrvata i oni če ih odabrati.U tom slučaju Vučić,Dačić i Vulin na aparatima!

Martin
2 godine prije

R A F A L E JE. ODLICAN. SERVIS. BLIZU. U. B I J E L J I N I.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI