Turska: “Ako nam SAD ne daju F-35 možemo uzeti ruske Su-57”

F-35
95 komentara

Ako Sjedinjene Države odluče obustaviti prodaju borbenih zrakoplova F-35 “Lightning II” Ankari, što je korak kojeg je Washington najavio poduzeti kao odgovor na kupnju ruskih sustava protuzračne obrane S-400 od strane turske vlade, Turska neće odustati od jačanja svojih zrakoplovnih snaga i  razmotrit će kupnju ruskog borbenog zrakoplova pete generacije Su-57.

Ovu je vijest danas objavio provladin turski list Yeni Şafak, pozivajući se na više službenih izvora u turskoj vladi. Podsjetimo dnevni list Yeni Şafak je poznat kao “poluslužbeno glasilo” Stranke pravde i razvitka (AKP) i ureda turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Ako turski partneri u američkom Senatu čak i uvedu embargo na isporuke F-35, neće promijeniti obrambenu jednadžbu. Ankara neće odustati od svojih prava na jačanje zrakoplovnih snaga. Kada se raspravljalo o poslu s lovcima-bombarderima F-4 “Phantom II”, na dnevnom redu u Ankari su bili i ruski Su-35. Zbog isporuka ruskih obrambenih protuzračnih sustava S-400 Turskoj, unatoč činjenici da je Ankara partner u proizvodnji, Washington nas želi isključiti iz projekta F-35. Američko ministarstvo obrane želi suspendirati prodaju F-35 borbenih zrakoplova Turskoj. Na ovaj potez Sjedinjenih Država će Turska dati jasan odgovor”, piše Yeni Şafak.

“Jedan od koraka će dodatno unaprijediti suradnju s Rusijom. Ako Turska vidi da SAD inzistiraju na stavu o isporukama F-35, Ankara zamjenu vidi u ruskim Su-57. Su-57, koji je u Rusiji u fazi razvoja, košta upola manje od F-35, a dok se Su-57 ne počinju proizvoditi, Su-35 može preuzeti njegovo mjesto”, piše turski list.

Yeni Şafak podsjeća da je tijekom razgovora između Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana jedna od tema bila kupnja vojnih zrakoplova Su-57 od strane Turske.

T-50 SU-57
FOTO: SU-57

Na sastanku su dvojica predsjednika također razgovarali o mogućoj suradnji između Moskve i Ankare u vezi razmjene vojne tehnologije, navodi turski list.

Ova vijest se brzo proširila i uslijedio je zakon koji je prošlog četvrtka prošao u američkom Senatu, a koji zbog odluke Ankare da kupi ruske S-400 zabranjuje Turskoj prodaju zrakoplova pete generacije F-35.

Intervencionistička mjera Washingtona je dobila odgovor i od Vladimira Putina, koji je u petak branio pravo Ankare da obnovi svoj obrambeni arsenal.

“Činjenica da Turska jača svoju obranu ne predstavlja nikakav zločin zbog koje bi zaslužila kaznu, što namjeravaju učiniti SAD”, kazao je ruski predsjednik.

Turske vlasti su stav Washingtona nazvale neprijateljskim i naglasile da kupnja ruskih protuzračnih obrambenih sustava S-400 nije stvar o kojoj mogu odlučivati SAD.

Ranije ovog mjeseca je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je “kako Ankara, ako SAD turskoj vojsci odbiju prodati zrakoplov F-35, neće ostati prekriženih ruku”.

s 400 triumf
FOTO: Ilustracija, S-400

Profesorica dr. Beril Dedeoğlu je za Yeni Şafak izjavila: “Ako Trump potvrdi odluku, to može značiti da će i druge sporazume prekršiti. Dakle, ako nam ne prodaju zrakoplove, uzet ćemo druge. Imamo i druge sporazume s Rusijom i Kinom. Ova odluka nije korisna za SAD i besmislena je po američke interese. Turska će ih podsjetiti na tu situaciju.”

Stručnjak za vojno zrakoplovstvo Hakan Kılıç je rekao: “Ako Trump potpiše odluku američkog Senata, Tursku može gurnuti ka Europu. Ako Turska ne dobije F-35, alternativa može biti “Eurofighter 2000”. Možda nema toliko dobre karakteristike radara, ali je puno bolji zrakoplov od F-16, čak i F-35, zato što ima vrlo jaku manevarsku sposobnost.”

“F-35 je tip zrakoplova u kojem posao uključuje međusobne obveze. Nema mogućnosti jednostranog otkazivanja sporazuma. No, SAD se prethodno dokazao u iranskom nuklearnom sporazumu. Sada može učiniti nešto slično. Ako uspije, to će imati velike posljedice u strateškom smislu. Turskoj je prirodno potrebno postizanje određenog stupnja borbenih sposobnosti i zemlja može ući u druge aranžmane. Oni žele Tursku da bude onakva kakvom je oni žele vidjeti i turske karte njima izgledaju slabe, ali su zapravo vrlo jake”, za turski dnevni list je zaključio sigurnosni stručnjak Abdullah Ağar.

Zbog ruskih S-400, SAD sprema embargo na izvoz vojne opreme Turskoj

Yeni Safak

EurofighterF-35 Joint Strike FighterLightning IINATOS-400SankcijeSu-57
Pretplatiti se
Obavijesti o
95 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kajzer Soze
5 godine prije

Ko drugom jamu kopa sam u nju upada iako od ovoga nema ništa pošto ameri neće dozvoliti sebi taj luksuz da ne prodaju avione lijepo je vidjeti kad nalete na nekoga ko ne nasjeda na njihove ucjene i ko zna kako da im zavrne uši po potrebi !

eu kolonija
5 godine prije

hrvatski f 16 je malo jeftiniji od ruskog novog su 57 koji je opet duplo jeftiniji od američkog f 35. ruski novi su 35 je duplo jeftiniji od hrvatskog f 16 a vidimo da turci trenutačno razmišljaju da f 16 zamjene sa su 35 zato što su neuporedivo bolji dok nebudu spremne su 57 koje su puno puno bolje od hrvatskog f 16. krsticevicev orden u americi je priznanje kako se narod može vući za nos

ps. u razvoju f 35 je učestvovalo nekoliko država među kojima i turska a sada amerikanci zabranjuju turcima nešto što je dijelom i njihovo. to samo govori koliko je opasno s amerikancima imati posla

čokolino
5 godine prije

Ko sa SADistima tikve sadi o glavu mu se obijaju!

Siniša
5 godine prije

A Poljska…
“”Varšava je spremna da plati dve milijarde dolara za izgradnju stalne vojne baze SAD na poljskoj teritoriji, navodi list Onet, pozivajući se na dokumenta Ministarstva odbrane Poljske.
„Ovaj predlog pokazuje očiglednu i nedvosmislenu potrebu za stalnim raspoređivanjem vojne divizije SAD u Poljskoj. Obaveza Poljske je da pruži značajnu podršku koja bi mogla da dostigne 1,5-2 milijarde dolara, putem izgradnje zajedničkih vojnih objekata i osiguranja lakšeg premeštanja američkih snaga“, navodi se u dokumentu.

Kako se precizira, Poljska je spremna da „podeli breme rashoda za odbranu i rešenje učini isplativijim za Vladu SAD“.””

Galus 92
5 godine prije

Razvoj aviona lovca PAK FA ili kako su ga Rusi nedavno imenovali Su 57, zašao je u teškoće! Trenutno Rusi raspolažu sa 12 prototipnih primjeraka, s kojima vrše ispitivanja opreme i naoružanja a jedan od njih je nedavno dobio i nove motore, kakvima bi u budućnosti trebali biti opremljeni svi avioni tog tipa! Ali razvoj tih motora ne ide glatko i po planu i po procjenama mnogih stručnjaka neće biti spremni za serijsku proizvodnju najmanje do godine 2025 ili čak do 2027. Rusi isto tako imaju probleme s razvojem novog AESA radara za taj avion¨, Kao partner u razvoju lovca Su 57 od početka je financijski sudjelovala i Indija, koja je odmah na startu razvoja navijestila kupovinu preko 200 tih aviona! Avioni namjenjeni Indiji bili bi nešto drugačije konstrukcije i imali bi 2 člana posade (ruski imaju samo jednog člana), ali u sudjelovanju Indije i Rusije su se pojavili problemi,… Čitaj više »

otpisani
5 godine prije

.ebiga, tko umije njemu dvije!

Koča Popović
5 godine prije

Turske prijetnje su veliki blef. Nazalost. Americka politika je povukla za nos Tursku kao i ostale clanice NATO-a da plate razvoj amerckog aviona, americkoj privatnoj firmi!? Jedinu korist ce imati Ameri i Izraelci. Takve katastrofalne politike stete narodima vazalskih drzava.

HEKPCT
5 godine prije

Nekad smo i mi bili u poziciji da se postavljamo kao Turska danas.

Globalista
5 godine prije

Jos niste rijesili na portálu Logicno u komentarima globalnu politiku.Nikad je necete nití rijesti jer uopce své to nerazumijete niti shvacate samo prevrcete iz supljega u prazno.

Lindita
5 godine prije

Ne postoji niti TEORETSKA šansa da Rusi prodaju S-400 Turcima dok su oni tako prevrtljivi a ovo oko Su 57 vrijedja zdrav razum jer ni Rusi sami za sebe još nemaju spremam ijedan takav avion !!!

PeroDD
5 godine prije

Samo ima jedna mala caka: moraju ga Rusi razvit!!

Lepus Europaeis
5 godine prije

Turska bi ako ne prestane sraćkat o obnovi osmanskog carstva u povijesnim granicama mogla nakon izlaska iz nato-a vidjeti jedne i druge avione na nebu iznad glava, gledajući iz skloništa dok ori misa iz Svete Sofije.

Churko
5 godine prije

Dati ce vam amerikenjci malo prekosutra.

Svetozar Zelić
5 godine prije

Okreće se kolo sreće.Ponavlja se stoljećima a nitko nevidi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI