Katar proširuje zrakoplovne baze kojima se služi Pentagon

Eurofighter
10 komentara

Usred napetosti s Rijadom, Katar je odlučio proširiti zrakoplovnu bazu Al-Udeid, koju je mali emirat poklonio  američkoj vojsci. Službeno je Doha bazu Al-Udeid dala na korištenje američkom ratnom zrakoplovstvu, što u praksi znači da je baza američko vlasništvo.

“Proširenje će omogućiti prihvat novih zrakoplova i nadogradnju sustava za vojne svrhe”, za državnu novinsku agenciju QNA je izjavio zamjenik zapovjednika zrakoplovstva Katara, general Ahmed Ibrahim Al-Malki.

Tamo su već raspoređeni američki borbeni zrakoplovi F-15, francuski “Rafale” i britanski “Eurofighter Typhoon”, koje je mali emirat Perzijskog zaljeva naručio nakon izbijanja diplomatskih napetosti 2017. godine s arapskim kvartetom kojeg su formirali Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat.

Jedan od aerodroma koje Katar namjerava proširiti je baza Al-Udeid, koja već sad može primiti više od 10 000 vojnika i odigrala je ključnu ulogu u svim američkim vojnim operacijama na Bliskom istoku.

General Ahmed Ibrahim Al-Malki je dodao da će se drugo proširenje provesti u dijelu međunarodne zračne luke u blizini Dohe kojim se služe američke snage, ali nije govorio o detaljima troškovima i očekivanom rasporedu unutar projekata.

U lipnju prošle godine je spomenuti arapski kvartet prekinuo diplomatske, komercijalne i prometne veze s Katarom,  nakon što je Dohu optužio za podupiranje terorizma. Doha poriče ove optužbe, ukazujući kako je u blokadi Katara vidi  pokušaj potkopavanja suvereniteta zemlje.

Od tada je Doha počela potpisivati ugovore o vojnoj nabavi i naručila 36 vojnih zrakoplova Strike Eagle F-15, 24 borbena zrakoplova Typhoon, 36 zrakoplova Rafale i raspravlja s Rusima o kupnji sustava protuzračne obrane S-400, što će za de facto američki protektorat biti teško izvodiv posao.

Slično tome, Katar je podupro svoje vojne veze s Turskom, bliskim saveznikom koji je od početka napetosti osudio blokadu koju su Saudijci nametnuli Dohi.

Al-Udeidbliski istokEurofighterNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Maus
5 godine prije

Mislim ce zbog te duple igre od Katara u buducnosti ostati samo rusevine ,da je tu nekad neko zivio. Katar s time se bori protiv sauda koji su s njima bili financijeri ISILa , pak saudi suruju s amerima protiv Irana,Sirije.jemena, dok katar koristi iran ao zadnju opciju za avio prevoz. Kad tad ce morati odluciti ciji su psic, na previse stolica sjede,u previse se politika i sukoba preko financija mjesaju. Mislim da ce vrlo lako naj… od svih jer kako ispada i sami su zaguzvali protiv svih 😀

preseren3
5 godine prije

Pa ovako otprilike izgleda, kad se dohvati lud zbunjenog…..

Antiglobalist
5 godine prije

Nisu Katarci ludi. Lizati guzu Amerima i u zemlji nema “proljeća”

Alen
5 godine prije

Danas vise nije pitanje ko ce na koga da udari vec je samo pitanje vremena ,ima tu raznih kombinacija a neke ce se otkriti pred sami kraj… Kad krene tamo pada sve kao domine ,i lijevo i desno…

Rokokoko
5 godine prije

To je prosirenje u sklopu jacanja pritiska na Iran.

math
5 godine prije

U Katar je 2015 otisla cijela akro(batska)-grupa tj. sest pilota instruktora hrv.ratnog.zrakoplovstva ‘Krila Oluje’. Visestruko bolji uvijeti i bolja oprema. Vise u clanku vecernjeg:
https://m.vecernji.hr/amp/vijesti/pilotima-za-obuku-kataraca-30000-dolara-mjesecno-a-dobivaju-i-kucu-i-automobil-994944

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI