Crna Gora i NATO: “Svi za jednog, jedan za sve”

Crna Gora nato
34 komentara

NATO zrakoplovstvo će početi patrolirati zračnim prostorom Crne Gore na godišnjicu njezina pristupanja Sjevernoatlantskom savezu, a patrole će provoditi zračne snage Grčke i Italije. Ovo je danas, 5. lipnja, izvijestila služba za tisak misije NATO pakta u Crnoj Gori.

“Patrole NATO zrakoplova bit će potpuno besplatne i nije sramota ako strani zrakoplovi lete nebom Crne Gore, što je uobičajena praksa u Sjevernoatlantskom savezu”, istaknulo je Ministarstvo obrane Crne Gore, kao da se pravda što nebo daje u ruke Talijanima i Grcima.

“Suradnja među saveznicima u obrani zračnog prostora članica NATO saveza bez odgovarajuće mogućnosti zaštite, koja je počela 1961. godine, uključuje zaštitu zračnog prostora Islanda i Luksemburga, od 2004. godine i Estonije, Latvije i Litve. Od 2009. zrakoplovi Italije i Grčke brane zračni prostor Albanije i od danas će braniti zračni prostor Crne Gore. Od 2015. godine Belgija, Nizozemska i Luksemburg zajedno štite svoj zračni prostor”, stoji u priopćenju za tisak službe Ministarstva obrane Crne Gore.

Službena izjava navodi kako je početak patrole u zračnom prostoru Crne Gore vremenski usklađeno s prvom godišnjicom pristupanja zemlje Sjevernoatlantskom savezu.

Tom prigodom je organizirana demonstracijska obuka presretanja i prizemljenja “zrakoplova uljeza”. Ulogu “uljeza” koji je povrijedio zračni prostor zemlje je odglumio zrakoplov Vlade Crne Gore u kojem je bio je i ministar obrane Predrag Bošković s predstavnikom NATO pakta.

“Od sada pa nadalje, naše nebo i more su zaštićeni. Okrenuli smo se budućnosti i doveli Crnu Goru na razinu koja predstavlja novu kvalitetu života, novi aspekt sigurnosti “, rekao je ministar Bošković nakon slijetanja, zahvalivši se NATO paktu na svemu i obećavši da će nakon zrakoplovstva i ovog pitanja biti modernizirane pješačke postrojbe i pomorska flota.

“Svi za jednog, jedan za sve”

General Roberto Di Marco je pohvalio napore Podgorice u jačanju euroatlantske sigurnosti, naglašavajući sudjelovanje Crne Gore u misijama u Afganistanu.

“Načelo patrola NATO-a se odnosi na sve nove članove. Svi za jednog, jedan za sve, Crna Gora danas, kao i prije 28 saveznika, vidjet će što to znači”, rekao je general Di Marco .

Zrakoplovstvo Crne Gore ima jednu bazu, smještena na aerodromu Golubovci pokraj Podgorice. Zračne snage zemlje su prema posljednjim podacima imale 1 helikopter Mi-8, 15 francuskih helikoptera Gazelle, 3 zrakoplova Utva 75, dvosjeda s klipnim motorom proizvedenog u Pančevu, te 17 zrakoplova G-4 Super Galeb, koji bi se mogli smatrati vojnim zrakoplovima, ali nijedan nije bio u upotrebi i Podgorica ih je odlučila dati Hrvatskoj i Srbiji, svakoj zemlji po šest, a Crna Gora će zadržati samo 3 letjelice.

 

VIDEO: Dežurna para italijanskih i grčkih aviona Eurofighter Typhoon i F-16 presreću Learjet-45 Vlade Crne Gore

Aerodrom GolubovciEurofighterF-16G-4GazelleGeneral Roberto Di MarcoLearjet-45Mi-8NATOPredrag BoškovićUtva 75
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mmne
5 godine prije

bruka i zastidja!

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Pitanje je koliko je Gazela uopšte operativno.Galebovi i Utve su školski avioni.Nema veze ,tu su ” saveznici ” koji će čuvati nebo a poslije uvaliti goretine stare trideset godina po pravoj cijeni.Malo reklame nije na odmet.

Kajzer Soze
5 godine prije

E moji NATO-vci na niske grane ste spali a ovamo se kao nešto ku**ite protiv Rusije 😛

Jaran..
5 godine prije

Lovcen se trese posto se Njegos okrece u grobu od sramote..

Riddick
5 godine prije

Dole lanci i okovi , ne vežu se sokolovi !!!
Još je Crna Gora Njegoševa i Marka Miljanova , neće ovo još dugo …

Pizistrat Nelson
5 godine prije

“Jedan za sve, sve za jednoga.” Broj Jedan.

Weteran
5 godine prije

Montenegro je okupirao Crnu Goru !

Rebrant
5 godine prije

Oj svijetla majska zoro,
Majko naša Crna Goro,
Sinovi smo tvog stijenja
I čuvari tvog poštenja.

Volimo vas, brda tvrda,
I stravične vaše klance
Koji nikad ne poznaše
Sramotnoga ropstva lance.

Dok lovćenskoj našoj misli
Naša sloga daje krila,
Biće gorda, biće slavna
Domovina naša mila.

Rijeka će naših vala,
Uskačući u dva mora,
Glas nositi okeanu,
Da je vječna Crna Gora

HA HA HA !

BLA BLA BLA BLAAAAAAAAAAA!

Grdi
5 godine prije

Turski vazali ili americki vazali koja razlika ? ………….

Churko
5 godine prije

Svaki crnogorac pravi, od cojstva i junastva znani, od stida i srama u zemlju ce da propadne kako su se porobiti dali. Ni Turac, ni Napoleon ih nepokori dok ih mucko djubre Milo ne prodade.

Podravec
5 godine prije

Đetići se prodali…..za sitne pare….. a gdje im je čojstvo sada…….

Vlastimir
5 godine prije

Novo nastala crnogorska nacija ili Bivši Srbi, je izdala svoje srbske korene.Jedan od razloga je i njihov predsednik Milo Đukanović koji da se spase zatvora zbog kriminala koje je počinio,okreće se Nato paktu .Ali na žalost, novokompovana crnogorska nacija neće moći dugo da postoji jer su mali i okruženi jačim narodima i bez podrške svoje matice.To se dešava sa narodima koji se odvoje od svojih korena.To je napr. slučaj sa Makedoncima.Srbi su ih 1912-1913 oslobodili od Turaka i Bugara .Onda su zahvaljujući TitU dobili naciju.Malo poznato je da je Tito posle 1945 doveo dva filologa iz Rusije da naprave makedonski jezik.Od nekolko narečja oni su izdvojili onaj koji je najmanje sličan srbskom.Evo sada je Makedonija opkoljena Šiptarim.Grcima i Bugarima i svako od njih samo čeka da uzme svoj deo.To se dogaađa sa narodima koji napuste SVOJE KORENE.Brzo nestaju.Tako će biti i sa Crnogorcima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI