Prva eskadrila francuskih borbenih mlažnjaka Dassault Rafale stiže u Indiju, dok se napetosti između te države i Kine povećavaju

Dassault Rafale
57 komentara

Prvi dio eskadrile od pet višenamjenskih lovaca Dassault Rafale sletjela je u Indiju. Isporuka aviona, čija je kupovina izazvala optužbe za pronevjeru, dogodila se mjesec dana nakon krvave prepirke s Kinom.

Avioni su poletjeli iz baze Merignacas na jugozapadu Francuske i proputovali su oko 7.000 km, dopunjavajući gorivo u zraku. Sletjeli su u zračnu bazu Ambala u indijskoj državi Haryana, na sjeverozapadu zemlje u srijedu ujutro po lokalnom vremenu.

Baza će poslužiti kao novi dom aviona. Prva serija Rafalea trebala se pridružiti novoobnovljenoj eskadrili br. 17, zvanoj “Zlatne strjelice”.

Prvi zrakoplov koji je predan indijskom ratnom zrakoplovstvu imao je repni broj “RB 01”, za kojeg su lokalni mediji rekli da znači odavanje počasti sjedećem načelniku zračnog stožera, maršalu Rakeshu Kumaur Singhu Bhadauriju.

Sveukupno, Indija očekuje isporuku još 31 zrakoplova Rafale do 2022. godine.

Zrakoplovi su stigli uslijed stalnih napetosti s Kinom, što je navelo indijski tisak na usporedbu indijske borbene sposobnosti s kineskim borbenim avionima Chengdu J-20.

Prema The Financial Expressu, postavljanje zrakoplova u Ambali omogućilo bi njihovo brzo aktiviranje protiv potencijalne “prijetnje” koja dolazi iz Kine, ali i Pakistana.

15. lipnja 20 indijanskih vojnika ubijeno je u žestokoj tučnjavi s kineskim vojnicimauzduž sporne granice na Himalaji. Peking je priznao “žrtve” na obje strane, ali nije dao precizne podatke o gubitcima na kineskoj strani. Krvava borba bila je vrhunac nizu sličnih, no ne toliko smrtonosnih pograničnih sukoba, koji se odvijaju između država posljednjih mjeseci.

Unatoč rastućim napetostima, obje su se zemlje složile da razriješe situaciju razgovorom i međusobnim razdruživanjem snaga na spornom području.

Dogovor o kupnji aviona iz Francuske izazvao je kontroverzu u 2017. Oporbena stranka Indijskog nacionalnog kongresa optužila je vladu za nepravedno dodjeljivanje unosnog ugovora stranoj tvrtki i za trošenje novca poreznih obveznika, zbog navodne preplate zrakoplova. Francuska i Indija negirale su optužbe.

Dassault RafaleRafale
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Komentator
3 godine prije

Rafale je po gabaritima vrlo mali avion i skoro je upola manji od ruskih suhoja, ali on predstavlja čudo letačke tehnike, u mnogočemu je bolji i od američkih najnovijih vojnih aviona. Njgova dužina iznposi oko 15.5 metara ali “mali” može ponijeti teret bombi, raketa i podvjesnih tankova za gorivo u skupnoj težini većoj od 9000 kg. Vrlo je okretan maksimalna brzina mu nije jako velika tek 1.8 Macha, ali brzina penjanja mu je 305 ms što ga ubraja među avione s najvećom brzinom penjanja. Akcijski radijus mu je isto tako velik i iznosi bez dopune goriva u zraku više od 1300 km. Prelet mu je oko 3800 km i u svim tim parametrima predstavlja vrhunac letačke tehnike. Postoje dvije varijante Rafalea osnovna varijanta francuskih zračnih snaga i Rafale M što zanči mornarička varijanta, koja bazira na francuskom nosaču aviona “Charles de Gaule!” Još nešto u vezi s tim avionima. Francuska… Čitaj više »

čitalac
3 godine prije

Ima li neki poznavalac da kaže nešto o Rafalima osobito kakav je prema Su 30 kojih Indija ima navodno 260?

čitalac
3 godine prije

EU forever
Ne treba sve zapadno trpati u isti koš. Francuzi oduvijek imaju vrhunsku tehnologiju, ne samo vojnu.
A ovdje ipak ne treba zaboraviti da je Rafale njihov ponajbolji zrarkoplov dok Su 30 MKI nije ponajboji ruski.

Max
3 godine prije

Vrhunski borbenI avion ali preskup . Prema nekim medijima iskoristili su put da bi izviđali ispaljivanje Iranskih raketa- I mali off navodno Hrvatska kupuje Rafale.

benty20
3 godine prije

Iskreno, od svih aviona bih volio upravo ovoga vidjeti u bojama HRZ! Prije svega jer se radi o trenutno jednom o najboljih aviona na svijetu, a radi se i o evropskom avionu.

Oko
3 godine prije

Nisu Francuzi juče otkrili Indiju već indijsko vazduhoplovsto čini racionalan korak i prelazi sa mirage 2000 na Rafale. Dok stigne poslednji Rafale lagano će Mirage 2000 u penziju a ostaje im gomila preciznih bombi/raketa koji pašu na nove avione kao i gomila avio tehnicara obucenih za rad na FRA masinama, zavodi za mali remont kao i piloti. Sa MiG-21 je mnogo lakse preći na MiG-29 nego na F-16 kao sto je i ovde slucaj sa FRA tehnikom. Indija je na tenderu trazila transfer tehnologije i da se poslednja tranša sklapa u Indiji, mislim da nisu odgovorili ali ako zatreba maznuce po nešto jer imaju i umove i fabrike za reversing technology.

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Logična odluka Indije. Oslanja se na Rusiju i Francusku. Dvije sile sposobne da same finaliziraju razvoj nekih od najsloženijih borbenih sredstava. Što višenamjenski borbeni zrakoplovi i njihovo naoružanje sigurno jesu. Prodaja Rafala Indiji, je velika stvar za Dassault. Ostvariti će financijsku dobit, a kroz transfer tehnologije jakom partneru, sili u usponu, ali još uvijek ipak na nižem tehnološkom nivou, dugoročni benefit. Ovome možda nije pomogla, ali sigurno nije ni odmogla činjenica da su Francuzi odbili prodati Rafal Pakistancima. A i suradnja oko gradnje francuskih podmornica klase ”Scorpene” u Mumbaiu. Poznatih po tome što je 2016. g, iz francuskog brodogradilišta DCNS procurilo više od 22.000 dokumenata u kojima se do najsitnijih detalja opisuje njihova borbena sposobnost. Čime su najviše razloga za brigu imali Indija i Australija. A i nije baš pogodovalo francuskoj reputaciji. Inače povijest indijske nabave francuskog naoružanja i opreme, nije od jučer. Indija je svojevremo koristila 104 lovca-bombardera Dassault… Čitaj više »

bubba zanetti
3 godine prije

eskadrila od 5 aviona na 1,5 mlrd ljudi.strava…

hAZE
3 godine prije

Zbog bolje tehnologije na Dakar reliju stalno pobjeđuju ruski kamioni Kamaz, zemlje koje nisu pod šapom NATO-a i SAD-a kupuju proturaketnu tehnologiju od Rusije, raketni motori RD-180 voze američke letjelice u svemir.
Primjera ima, ali lakše je bacati floskule…

Rover70
3 godine prije

Kupio sam rusku potopnu pumpu :), a vjerovatno bi kupio i ladu (da je dostupna u rh). Ako danas želiš kvalitetan proizvod iz crne metalurgije, kupit ćeš ga iz rusije. Europski “proizvođači” na žalost pakiraju robu iz Kine.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI