Fantastična video prezentacija francuskog vojnog zrakoplova Rafale – Uključite zvučnike i uživajte

Rafale zrakoplov

Dassault Rafale je višenamjenski borbeni zrakoplov razvijen za francusku ratnu mornaricu i ratno zrakoplovstvo, prvi zrakoplov je isporučen 18. svibnja 2001. Dassault je opisao Rafalea kao “svemirski” zrakoplov. Krajem sedamdesetih, francuske oružane snage željele su napraviti novi višenamjenski borbeni zrakoplov sa Zapadnom Njemačkom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Španjolskom i Italijom. Međutim zbog različitih potreba, 15 godina kasnije plan je propao.

Slično je završio i plan razvoja sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su u suradnji tražile  priliku za pokrasti ideje kvalitetnih francuskih inženjera. Kada je shvatio kuda vodi eventualna suradnja, Dassault je zaustavio projekt.

Dassault Rafale  ima delta krila i električni potpomognut način upravljanja. Koristi elemente pasivnog i aktivnog skrivanja, a opremljen je radarom RBE2 sa pasivnom elektronskom rešetkom i dva Snecma M88 motora. Za zračnu superiornost, Rafale koristi rakete zrak-zrak i GIAT 30 revolverski top. U taktičkom bombardiranju koristi bombe s laserskim navođenjem, krstareće rakete, protubrodske rakete i nuklearne projektile. Zbog svoje visoke cijene, Rafale nije imao velikog uspjeha na tržištu. Jedan sat leta ovog zrakoplova košta 16.500 eura.

Zrakoplov Rafale je jedini zrakoplov kojem je dopušteno slijetanje na američke nosače zrakoplova. Na ovom zrakoplovu kontinuirano radi 7000 tehnološki visoko obrazovanih osoba i 500 vanjskih dobavljača. Mnoge velike tehnološke francuske tvrtke gravitiraju oko Dassault grupe. 2018. godine grupa Dassault najavljuje novu verziju zrakoplova koja će biti gotova do 2040. godine.

Francuska mornarica je realizirala fantastičnu prezentaciju ovog zrakoplova od koje zastaje dah. Ako volite zrakoplove, letenje i nebo, uključite zvučnike i uživajte u 7 minuta prezentacije Rafalea.

RafaleZrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mile baraba
4 godine prije

Bez konkurencije,daleko najbolji višenamjenski europski zrakoplov.

Siniša
4 godine prije

Modificirat ću se…..
LR….od kuda pare ovim kokoškama?

PeroTunguz
4 godine prije

Ovo je ozbiljna prica, nemojte te smijesne stoseve sad.

Snimak je kao kad ono Soko leti iznad Mostara hahaha (ajde malo bolji)

https://www.youtube.com/watch?v=o6RhFScgL8k (covjek je sve objasnio u 42 sekunde)

2 motora na Rafalu imaju potisak 50KN (Za usporedbu SU35 ima 150KN)

Tomisantak
4 godine prije

Preferiram dvomotorne pred jednomotornim zrakoplovima ali cijena sata leta je prilično visoka….

Tomaz
4 godine prije

Sta je sa Sirijom , jel kraj rata ?

Max
4 godine prije

Egipat je naručio i dobio eskadrilu Rafalla.

Marin Klaebota
4 godine prije

je li ovo vidio tzv ministar Krstičević?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI