Kineski vojni zrakoplovi otkriveni u zračnom prostoru Tajvana

8 komentara

Trinaest kineskih vojnih zrakoplova otkriveno je u petak u zračnom prostoru Tajvana, što je potaknulo otočne vlasti na razmještanje svojih zrakoplova za kontrolu zraka i sustave protuzračne obrane.

Tajvansko Ministarstvo obrane izjavilo je da je otočna borbena zračna patrola raspoređena, da su “izdana radijska upozorenja i raspoređeni raketni sustavi protuzračne obrane za praćenje aktivnosti” trinaest kineskih zrakoplova, uočenih u jugozapadnom dijelu identifikacijske zone protuzračne obrane (ADIZ).

Pekinški zrakoplovi često su prelijetali otok, a najmanje 56 ih je otkriveno 04. listopada.

To dolazi usred rastućih napetosti između Pekinga i Washingtona. Kina vidi Tajvan kao dio svog teritorija, dok SAD i dalje surađuju s otočnim pokretom za neovisnost. Washington je sklopio s Tajvanom ugovore o oružju vrijedne milijardu dolara i tamo redovito šalje izaslanstva, dok se njegovi ratni brodovi često pojavljuju u Tajvanskom tjesnacu, ljuteći Peking.

Kineske novine Global Times nedavno su tvrdile da “ako SAD nastave smatrati tajvanski otok pijunom koji će obuzdati kinesko kopno”, onda će se situacija pogoršati i “nasilno rješavanje tajvanskog pitanja će postati neizbježan i jedini izbor za Kinu”.

kinatajvanZrakoplov
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Nemojmo stvarati histerije, gdje uzroka nema…
U ZRAČNOM PROSTORU, ili prostoru nadzora…
Jer postoji VELIKA RAZLIKA!
Jer, ako bi 3600 aviona ušlo u zračni prostor Rusije, u poslednjoj godini, rat bi bio več završen.
Zapad bi ostao bez aviona.

Max
2 godine prije

Kina će krenuti na Tajvan a upadima demonstrira i vodi psihološki rat.

tihobl
2 godine prije

Ovaj NATO je osjetljiv ko curica: kineski avioni lete nad kineskim teritorijem, rusi premjestaju vojsku po svojoj teritoriji, a NATO se odmah razboli. Eto kakvi su njima i dlake smetaju.

Kadni Bomro
2 godine prije

Mene više brine što Natovi avioni lete nad hrvatskim teritorijem i zaprašiju nas koječime ko komarce, a anemični i bagra ni a ni be!

Brkan
2 godine prije

“Pekinški zrakoplovi često su prelijetali otok, a najmanje 56 ih je otkriveno 04. listopada.” . Logicari, dajte vec jednom prestanite siriti neistine u vezi ugrozavanja zracnog prostora Tajvana! Napisali ste vec “stotinu” clanaka na ovu temu i vec ste mogli nesto nauciti o svemu tome. Kod svakog drugog takvog clanka javljaju se komentari citalaca koji upozoravaju na nebuloze koje sluze propagandi i objasnjavaju kako stvari stoje, ali Logicno po svojem, lupa li lupa. Prvo pogledajte geografsku kartu i procitajte negdje sto to znaci “identifikacijska zona protuzračne obrane”. Ako su avioni primjeceni u zoni, ne znaci da prelijecu otok! Od kada pratim ovu igru i tajvansko cendranje, jos niti jednom niti jedan kineski vojni avion nije preletio otok, niti je uletio iznad tajvanskog teritorijalnog mora. Kineska obala je udaljena priblizno 150 km i ako je domet radara tajvanskog PZO cca 300 km to znaci da niti jedan avion na tom dijelu… Čitaj više »

Boba Lazarević
2 godine prije

Pa svaki dan prelijeću ili zračni prostor ili prostor nadzora. Nije neka vijest.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI