Španjolski Eurofighter u Estoniji greškom ispalio borbeni projektil – NATO šutio dva sata

Eurofighter
30 komentara

Španjolski borbeni zrakoplov Eurofighter je greškom u nebo iznad Estonije ispalio borbeni projektil zrak-zrak, koji je mogao pasti 40 kilometara blizu grada Tartu. Estonska vojska je počela tražiti projektil, ali nije odmah dobila potrebne informacije, prenosi estonski ERR. Prema riječima zapovjednika estonskog ratnog zrakoplovstva Riiva Valge, on je obaviješten o pogrešnom lansiranju tek nakon sat i pol, a kontrolori zračnog prometa su bili obaviješteni više od dva sata nakon incidenta.

Estonske službe za zračni promet su i pogrešnom ispaljivanju projektila zrak- zrak od strane španjolskog borbenog zrakoplova obaviještene tek nekoliko sati nakon incidenta. Član odbora uprave kompanije za nazor zračnog prometa, Üllar Salumäe, rekao je da je projektil greškom lansiran 15:44, a dispečeri su dobili obavijest u šest navečer, putem medijskih izvješća “Radija 4”.

Salumäe je potvrdio kako je portal Delfi točno izvijestio da zoni lansiranja borbenog projektila nije bilo putničkih zrakoplova i napomenuo da ovi zrakoplovi obično lete niže od putničkih.

“Borbeni zrakoplov je letio u zoni obuke, pa nije bilo opasnosti za putničke zrakoplove”, rekao je Üllar Salumäe.

Inženjer Urmas Roozimyagi je u intervjuu rekao, obzirom da je sve bila velika greška, projektil mogao pogoditi drugi zrakoplov u njegovom dometu, jer je moguće da bi projektil taj avion prepoznao kao cilj.

Zapovjednik zrakoplovstva Estonije, Riivo Valga, u intervjuu u utorak navečer je rekao da je bio obaviješten o pogrešnom lansiranu projektila, ali tek  sat i pol nakon incidenta.

Prema estonskom ministru obrane Juriju Luiku, letovi španjolskih zrakoplova u Estoniji su privremeno suspendirani, dok se ne utvrde sve okolnosti incidenta, a zračni prostor zemlje će biti čuvan od strane portugalskog vojnog zrakoplovstva.

Podsjetimo, 7. kolovoza u poslijepodnevnim satima je u blizini Otepääje španjolski Eurofighter greškom ispalio projektil zrak-zrak u smjeru sjeverozapada. Lokalne obrambene snage tragaju za njim. Oni koji nađu projektil ili njegove dijelove moraju zvati vojsku i ne smiju ni na koji način dotaknuti nalaz i odmah to moraju javiti telefonski broj estonskih zračnih snaga 717 1900 ili hitni broj 112.

Duljina rakete AMRAAM, koju je španjolski zrakoplov lansirao tijekom leta obuke u blizini Otepääje je 3,7 metara, promjera 18 centimetara. Posljednji položaj rakete je zabilježen 40 kilometara sjeverno od grada Tartu.

U brojnim komentarima na društvenim mrežama su Rusi Estoncima poručili da se ne boje njih i kako je ovaj incident, kao i odnos prema estonskoj vojsci, te civilnoj kontroli leta pokazao da se više trebaju bojati “zaštite” NATO pakta.

ERR

 

AIM-120 AMRAAMEurofighterNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
put in
5 godine prije

“U brojnim komentarima na društvenim mrežama su Rusi Estoncima poručili da se ne boje njih i kako je ovaj incident, kao i odnos prema estonskoj vojsci, te civilnoj kontroli leta pokazao da se više trebaju bojati “zaštite” NATO pakta.”

ja bih dodao da obavezno čuvaju gujice od nato bojovnika:)

....
5 godine prije

Nisam siguran jos kako i na koji nacin ce ovo povezat sa Rusima, ali mislim da ce opet biti Rusi krivi. ????

zwizdan007
5 godine prije

Španjolac zamiša estoniju i kataloniju 🙂

Nono
5 godine prije

Da su skinuli koji civilni avion lažljivi englezi bi optužili ruse .

tuf
5 godine prije

Teško je uopće pojmiti razinu medijske propagande i političke aktivnosti da se ovo dogodilo Rusima.
Mediji dan i noć ne bi prestali pričati o otvorenoj agresiji Rusije, o početku rata. NATO bi slao trupe za brzu intervenciju na sve granice. Nikki Haley bi tražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti te tražila isključenje Rusije iz svih međunarodnih institucija te izolaciju terorističkog režima.
Britanski tisak bi već zazivao udare na Moskvu, a NYTimes pripremao naciju za atomska skloništa.

dalmata
5 godine prije

Greska?!Ili je”greska”namjerna,ili je Spanac napusen.Oce li iduca ”greska”(namjerna)bit da gadaju Ruski civilni avion,kad ne smu Suhojeve?.Oce li iduci put,kad bude greska i povridu Rusku granicu,Rusi”upotrebit pretjeranu silu”kad ga skinu?Objasnjenje ce bit,da je NATO lesinar bija van granica Rusije,ali,eto,”greska”pa je tuka Ruski prostor,a ”Ruski agresor” je skinija neduzni,do zuba naoruzani NATO avion iz drzave koja je daleko iljade kilometri,i naravno na Rusku granicu je dosa jeda obuzda” Rusku agresiju”Sad je povecana sansa da Rusi,napokon,pokazu zube i isprobaju S-400,i na svojin granican i u Siriji.Jer,ovaka kolonijalna,pljackaska sorta razumi samo jezik sile.Jos bi Spanci(ka i ostali kolonijalni razbojnici u NATU) pljackali kolonije,da ih porobljeni narodi nisu potukli oruzjem

Spock
5 godine prije

Ma Rus ga je hakirao u letu, to je to, znam ja

Tomica
5 godine prije

O ovome sam ja stalno pisao u svakoj temi o približavanju NATO ruskim granicama. Ovakva “slučajnost” može pokrenuti lančanu reakciju i dovesti i do WW3.

Grunf
5 godine prije

Čemu nedoumice?Ukrajinci nemaju s čim srušiti nečiji civilni zrakoplov,pa traže “izvođače radova”….

tedi
5 godine prije

Muljaju li muljaju.Jucer sankcije Rusiji i ispaljena Nato bomba,Gaza zestoko napsdnuta,a Bibi kuka zbog Golanske visoravni.A glavni problem je sto mu je Putin odgovorio :Nemogu ti pomoci imas rezoluciju u UN obrati se tamo”.I sada su krenili svim sredstvima na Rusiju.Ruski muk,je zajeban,jer ide asimetrican odgovor.

Crodaemon
5 godine prije

Rusi hakirali Šp avion i ukrali raketu 🙂

joe
5 godine prije

Ako raketa zrak-zrak ne pogodi cilj, nakon određenog vremena (ovisno o raketi), dolazi do samouništenja… Prema tome ne kužim, što ovi traže…. Moglo se jedino dogoditi, da je greškom odbacio raketu, a u tom slučaju nije mogla pogoditi drugi avion, mogla je jedino ubiti koga na zemlji…

bbbb
5 godine prije

Psihološke pripreme stoke sitnog zuba za novi CMXI.

EU dismr
5 godine prije

Nova narodna: “Da Bogda ti Eurofighter curu tražio ..” 🙂

Majk Majers
5 godine prije

Vise nisi nigdi siguran od raznoraznih idiota, ridikula kojima je dano naoruzanje u ruke. Kreten do kretena

jupiter
5 godine prije

ovaj nato je savrsenstvo….ne trebaju im rusi da sami sebe izudaraju….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI