Kijev otkriva porijeklo ”krvavih paketa” poslatih ukrajinskim ambasadama

porijeklo ''krvavih paketa''
6 komentara

Predstavništvo Tesle u Baden-Virtembergu korišćeno je kao povratna adresa za sve pakete poslate na desetine ukrajinskih diplomatskih ispostava širom Evrope tokom protekle nedjelje, napisao je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba na Fejsbuku u sredu.

Iako diplomata nije razjasnio tačan sadržaj paketa grizlija, raniji medijski izvještaji opisali su ih kao smrdljive pakete natopljene krvlju u kojima se nalaze životinjske oči i druge iznutrice. Kuleba je to nazvao “dobro planiranom kampanjom terora i zastrašivanja”.

Počinioci su bili dovoljno oprezni da ne ostave nikakve DNK tragove ili druge forenzičke dokaze, tvrdi Kuleba, sugerirajući “profesionalan nivo implementacije”. Osim toga, primijetio je, većina poštanskih ureda koje su koristile za slanje paketa nije bila opremljena tehnologijom video nadzora.

Ukrajinske vlasti su ukupno prijavile 31 incident u 15 zemalja, pri čemu su najnovije pakete primile ambasade u Italiji, Rumuniji, Poljskoj, Portugalu i Danskoj, kao i konzulat zemlje u Gdanjsku u Poljskoj. Dok je Poljska primila najviše paketa, a čak je i Vatikan dobio jednu od groznih pošiljki – nije bilo ni jednog upućenog bilo kojem ukrajinskom objektu u Njemačkoj.

Ukrajinski diplomatski objekti “radili su pod pojačanim mjerama sigurnosti” protekle sedmice, rekao je Kuleba, dodajući da diplomatsko osoblje radi sa pirotehničarima i forenzičkim stručnjacima, nagoveštavajući sumnju da su incidenti povezani sa tekućim sukobom Ukrajine s Rusijom.

“Ne pamtim nijedan slučaj u istoriji da je toliko ambasada i konzulata jedne zemlje bilo izloženo tako masovnim napadima u tako kratkom vremenskom periodu”, napisao je Kuleba i dodao da “ma koliko se neprijatelji trudili da zastraše Ukrajinska diplomatija, neće uspjeti.”

Kijev je prvobitno naredio svojim ambasadama da pooštre sigurnost prošle srijede, nakon što je pismo sa “eksplozivnim materijalom” dostavljeno ukrajinskoj misiji u Madridu i navodno je detonirano u rukama jednog zaposlenika. Daljnji sumnjivi paketi dostavljeni su američkoj ambasadi u Madridu, Ministarstvu odbrane Španije, rezidenciji španskog premijera Pedra Sančeza, satelitskom centru u vazdušnoj bazi Torrejon de Ardoz i fabrici oružja Instalaza u Saragosi, koja proizvodi bacače granata namenjenih Ukrajini. .

Dok je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov okrivio Rusiju za bujicu pisama bombi, Moskva je negirala optužbe, a španski istražitelji su navodno odbacili rusku umešanost. Španske vlasti vjeruju da je sva pisma poslao jedan pojedinac, te da je zapaljivi materijal koji se nalazio bio vrsta koja se obično nalazi u potrošačkim vatrometima.

AmbasadePaketirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
giovani
1 godina prije

Dron na Zagreb ispalila Ukrajina, napad na Poljsku izvršila Ukrajina, pisma zastrašivanja pisala Ukrajina, da ima samo milimeter Ruske umiješaosti bilo bi velikog sranja. Rusija strplivo i pametno radi, polako se sve razotkriva. Sad počinju napadi na Rusiju, nestrpljivu zapadnu gamad Rusija navlači na tanak led, a poslije…..

Keki
1 godina prije

Laža paralaža.

tihobl
1 godina prije

Mask slao pisma sa vudu magijom.

Max
1 godina prije

Ovo grizli znači jezivo ako treba pomoć u prijevodu tu sam.

nedokučiva_dikcija
1 godina prije

Malo su Ukrajinci ljubomorni na World Cup što im je preuzeo svu pažnju pa su napravili akciju “paketići”. I šta je tu čudno?
A ne oglašavaju se za one telefonske pozive i mejlove o “bomb@m@” u trgovačkim centrima? Kako za to ne znaju tko je odgovoran?
Ajde izgleda da im je neko šapnuo da ne izlaze javno o tome što/tko je sve za sve odgovoran. Malo bi previše sumnjivo bilo da samo Ukrajinci znaju toliko detalja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI