Kijev pokušava još jedan napad u blizini nuklearne elektrane Zaporožje

nuklearna elektrana Zaporožje
29 komentara

Ukrajinske snage su u subotu nešto poslije ponoći pokrenule još jedan pokušaj racije na grad Energodar koji drže Rusi, nakon što su granatirali područje u blizini nuklearne elektrane Zaporožje, tvrdi član lokalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov. Rusko Ministarstvo odbrane, međutim, još nije dalo bilo kakve službene izjave.

Nekoliko diverzantskih grupa koristilo je najmanje 15 glisera u pokušaju da pređu jezero Kahovka, prema Rogovu, navodno pokušavajući sletjeti na tri različite lokacije – u sam nuklearni grad Energodar i obližnje gradove Vasiljevka i Dnjeproprudnoje.

Prvi neprovjereni izvještaji o više glisera koji se kretali sa obale rezervoara pod kontrolom Ukrajine pojavili su se oko ponoći, što se poklopilo s navodima o  ponovnom granatiranju grada Energodara. Nakon što su primile i potvrdile informacije o roju čamaca, ruske snage su navodno rasporedile jurišne helikoptere Ka-52 i uspješno odbile pokušaj napada, rekao je Rogov u naknadnoj objavi na Telegramu oko 2:45 ujutro.

Očekuje se da će rusko ministarstvo odbrane uskoro podijeliti više detalja o angažmanu, dodao je on.

Navodna nova promašena racija dolazi samo dva dana nakon što su kijevske snage navodno pokušale da zauzmu NE u Zaporožju neposredno prije nego što je tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) – uključujući šefa organizacije Rafaela Grosija – stigao u elektranu na inspekciju. Neuspjela operacija 1. septembra imala je za cilj zauzimanje nuklearne elektrane i korištenje osoblja UN-ove nuklearne straže kao “ljudskog štita” za održavanje kontrole nad postrojenjem, sugerirala je ruska vojska.

Obnovljeni napadi dolaze nakon odlaska glavne misije IAEA, iako je Grosi rekao da je šest stručnjaka agencije ostalo u Energodaru. Četvorica će se vratiti nakon vikenda, dok će dvoje ostati da zadrže  “stalno prisustvo” u NEK.

Energodar i objekat Zaporožje su pod ruskom kontrolom od početka marta i funkcionisali su bez problema sve dok u julu nisu počeli napadi dronova i artiljerije. Prema riječima ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, od 18. jula bilo je 29 napada na objekat u Zaporožju, uključujući 120 artiljerijskih projektila i 16 dronova kamikaza.

Kijev je tvrdio da su granatiranja bile operacije pod lažnom zastavom koje je izvela Moskva kako bi Ukrajina izgledala loše, ali i da je Rusija koristila postrojenje kao bazu za tešku artiljeriju i opremu. Ukrajinski generalštab je u petak prvi put priznao da su kijevske trupe gađale područje nuklearne elektrane, navodno pokušavajući da napadnu ruske artiljerijske sisteme.

Moskva je uporno negirala optužbe, rekavši da su samo lako naoružani stražari bili raspoređeni u objektu kako bi osigurali njegovu sigurnost.

EnergodarrusijaukrajinaZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Nuklearna elektrana Zaporožje je najveća nuklearna elektrana u Europi sa šest nuklearnih reaktora ukupnog kapaciteta 6.000 MW.

O kakvom je kapacitetu riječ, dovoljan je podatak da zadovoljava 50%-60% ukrajinskih potreba za energijom, a Ukrajina je imala prije rata 44 milijuna stanovnika.

Zbog toga je Ukri toliko očajnički žele vratiti pod svoju kontrolu, jer dolazi zima.

Zanimljivo da je došla pod rusku kontrolu u svega desetak dana nakon početka rata u Ukrajini.

Realno
1 godina prije

Ajmo tifusari, napad. Amerikenjci će napadati do zadnjeg ukrajinca.

tihobl
1 godina prije

Ukrajina svaki put ima propalu akciju , evo nove info da su ruske tajne jedinice rasporedjene u i oko Kijeva znaci ocekuje se brzi pad Kijeva.

tihobl
1 godina prije

Amerikanci su poslali Kijevu 800.000 haubickih granata. Toliko rusi ispucaju za 10 dana.
Amerikanci su u agresiji na Irak ispalili 80.000 granata. Toliko rusi ispale dnevno.
Amerikanci su u poslednjih 30 godina proizveli samo 3.000.000 granata 155 mmm. Inspekcijskim pregledom utvrdjeno je da su zalihe americke vojske kriticno niske. Ali to nije najgore – Bajden je obecao nove isporuke i kolicine vece od postojecih zaliha. To znaci da ce isprazniti do dna i zalihe saveznika.

Proracun je bio da ce rusi ostati bez municije do 10. travnja. Pa su ga korigovali na pocetak maja i tvrdili da ce rusi kapitulirati prije 9. maja. Pa su ljetos otkrili da je ruska proizvodnja 3x veca od potrosnje.

Krle
1 godina prije

Zelenski je sve objasnio izjavom da “ruske” provokacije neće prestati sve dok se Rusi ne povuku iz elektrane i Ukrajina ne preuzme nadzor.
Za nekolicinu komentatora, kojima treba prevod, Rusi, koji sad nadziru elektranu i granatiraju svoje vojnike u njoj, prestat će s tim, odmah kad Ukrajina preuzme nadzor i rasporedi ukrajinsku vojsku. Logično.

gimnastika
1 godina prije

Azovci previse gledaju americke ratne filmove.
Jos ne mogu shvatiti koliko ima Ukrajinaca glupih da se boru za americke interese.

Max
1 godina prije

Suludi fanatizam Ukrajinske strane potpomognute Britancima.

Weteran
1 godina prije

Mnogo je nervoznih zbog nuklearke u Zaporožju?!
Vestinghaus je tamo ostavio neki Trag, koji ne sme u javnost !?

Darko
1 godina prije

Za svaku ukrajinsku granatu po jedna taktička nuklearna na Kijev, onako kako su Amerikanci riješili Japan..

Yenkre
1 godina prije

Kazu iz Ukrajine, predstavnici pro-americkog rezhima da ce povratiti cijeli teritorij i da ce oni odrediti ratnu odstetu koju CE morati Rusija njima platiti.

nonwo
1 godina prije

“Nakon što su stanovnici “slobodne Ukrajine” postali svjesni prvih neuspjelih rezultata ofenzive njihovih oružanih snaga na Herson, Zelenski je sazvao sastanak sigurnosnih dužnosnika i, prema informacijama koje su procurile je postavio uvjet za vrhovnog zapovjednika Zalužnog – protuofenziva ili ostavka. Strane su dogovorile novi datum “početka oslobađanja juga”, a to će se dogoditi 15. rujna.

Prema ukrajinskim telegram kanalima, tijekom svog posljednjeg oproštajnog posjeta, Johnson je objasnio Zelenskom da Sjedinjene Države trebaju “nekakav uspjeh”, inače Biden neće moći pravdati zapadnu vojnu pomoć.
U isto vrijeme, Washingtonu i njihovim vazalima, ministrima obrane Europske unije, koji su zasjedali jučer, nije važno koliko “branitelja neovisnosti” treba da pogine da bi oni se oni mogli “pravdati”.
sott.net
Zašto je Kijev poslao u smrt više od 1000 vojnika …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI