Kijev u Minsku minirao pregovore o razmjeni zatvorenika

Donbas - razmjena
14 komentara

Prema ukrajinskim izvorima u zarobljeništvu u Donbasu se nalazi još najmanje 128 ukrajinskih vojnika. Ovih dana je konačno trebala biti provedena točka Sporazuma iz Minska razmjene zarobljenika po modelu “svi za sve”.

Ovog tjedna su počeli pregovori o ovom pitanju, ali su predsjednici delegacije Donjecke i Luganske Narodne Republike i Rusije u znak prosvjeda zbog nekonstruktivnog stava Kijeva napustili pregovore unutar humanitarne podskupine Kontaktne skupine u Minsku.

Ovdje se radi o ljudima“, rekla je predstavnica humanitarne Radne skupine za razmjenu ratnih zarobljenika Luganske Narodne Republike, Olga Kobceva.

Naime, predstavnica za humanitarna pitanja režima iz Kijeva, Irina Geraščenko, rekla da će Kijev pregovarati o razmjeni zarobljenika samo s dužnosnicima OESS-a i “ruskim okupatorom“.

Kao odgovor, predstavnici Narodnih Republika i Ruske Federacije su napustili pregovore, a zatočene Ukrajince, od kojih je većina zarobljena prije dvije godine, “gospođa” predstavnica za “humanitarna pitanja” režima iz Kijeva je ostavila da do daljnjega “uživaju” u ljetu u zatvorima iz sovjetskih vremena u Donjecku i drugim gradovima Donbasa, vjerojatno zato što je krivo informirana da su tamo ćelije prostrane, udobne i većinom klimatizirane.

Razmjena zatočenih osoba je jedna od glavnih točaka kompleksnih odredbi sporazuma.

Članovi Kontaktne skupine za rješavanje situacije u Donbasu su 12. veljače 2015. potpisali Sporazum u Minsku, kojeg su dogovorili čelnici Rusije, Njemačke, Francuske i Ukrajine. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 17. veljače 2015. Rezolucijom broj 2202 odobrilo niz mjera i pozvalo sve stranke da osiguraju punu provedbu paketa mjera.

S druge strane, agencija DAN izvještava da je ukrajinski strana u razgovorima podskupine za humanitarne poslove u Minsku prekinula pripreme procesa razmjene zarobljenika. To je potvrdila i povjerenica za ljudska prava u Donjeckoj Narodnoj Republici, Darija Morozova.

“Na današnjem sastanku su se trebale završiti pripreme za razmjenu svih zarobljenih osoba. Imamo ogroman posao oko utvrđivanja lista s imenima tih ljudi. Međutim, destruktivni stav ukrajinske strane je još jednom potvrdio nevoljkost službenog Kijeva za zamjenu ljudi. Naša delegacija je bio prisiljena napustiti sastanak kako bi demantirala izjave ukrajinske strane”, rekla je Morozova.

Osim toga, OESS nije strana u sukobu, a oko pitanja statusa ratnih zarobljenika se bave Crveni križ i druge službene međunarodne organizacije koje se bave humanitarnim pitanjima, tako da nije jasno što je htjela postići Irina Geraščenko kada je insistirala na pregovorima samo s predstavnicima OESS-a.

Delegacija Donjecke Narodne Republike na razgovorima u Minsku i Denis Pušilin su izrazili ogorčenje zbog činjenice da ukrajinska strana odgađa proces pripreme razmjenu zarobljenika. On je naveo da Kijev ne samo da blokira inicijativu predstavnika Donbasa, nego iskazuje nepovjerenje o tom pitanju i prema međunarodnim organizacijama.

donbasLuganska narodna republikarazmjenazarobljenici
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Padania
6 godine prije

Trump je odrzao govor u Varsavi ispred spomenika koji se zove – Spomenik ustanka u Varsavi – i anglosaksonska medija zelu prikazati da je mjesto gdje se odrzao govor i vadeci rijeci iz Trumpovog govora da je svaka njegova rijec jos jedna prijetnja Rusiji. Medjutim spomenik je podignut u cast ustanka 1944 protiv Njemacke. To anglosaksonsko-cionisticke novine kriju. Danas imamo internet i ne moze se dugo lagati. Ovo se isto moze tumaciti i kao prijetnja S.R. Njemackoj, nasljednici Hitlerove Njemacke. Izmedju mnogo smeca sto je Trump izbacio je i ova recenica: Ja danas javno dekleriran neka cuje cijeli svijet da zapad nece nikad biti slomljen, nase vrijednosti ce se odrzati i pobijediti, nas narod ce cvijetati i nasa civilizacija ce trijumpfirati. Tocka. Da, bas tako. Neki anglo-cionisticki novinari su vidjeli u toj recenici: Najostriji jezik uperen prema ruskoj vladi. Mamma Mia. Mogao je isto reci i smrt gusterima sloboda leptirima… Čitaj više »

Velika Tartarija
6 godine prije

Ovo što je došlo do vlasti u Ukrajini, svi zločini koji su i koje rade svaki dan, če prije ili kasnije biti naplačeni. Sva podrška ovih sa strane SAD i Eu ( Njemačka, Poljska I Francuska) te svi oni mali vazali, koji misle, da slovo ništa ne znači, sve je kronološki zabeleženo i dokumentirano, odgovor sledi. Jučer su na Donbass stigle ženske jedinice snajperistki iz Poljske. Več sada se tamo nalaze i nihovi mužjaci – poljaci, Njemački oficiri, MI6, Kanađani itd… pod rukovodstvom komandira iz SAD, te jadinice glavoreza iz Iraka i Sirije ( Al Nusrah i ostala bagra). Za danas dosta, ako če biti interesa, više ču napisati o aktivno perspektivni odbrani Rusije. No to što znam ( ne iz medija), ako bilo kome padne na pamet napasti Rusiju, biti če ne jedno iznenađenje. Pozdrav svima.

glaro
6 godine prije

Kosovo (AKA Camp Bondsteel), koji nikad nije održan referendum je „ referenca za demokraciju” za UKUSA

Baba Vanga.
6 godine prije

Mi smo trenutno u velikoj igri dali ce Rusi to shvatiti je veliko pitanje,obecanja Trampa su koliko vidimo bila lazna i u velikoj je ofanzivi ,ali ako ja to shvatam onda netreba brinuti sto se tica Rusa

Jirźi
6 godine prije

Logično je da sa Potrošenkom i klikom nikad ne znaš

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI