Kim Jong-un ima više razloga nego ikada da se ne odrekne nuklearnog programa

Donald Trump - FBI - otkaz
47 komentara

Diplomacija na međunarodnoj razini se ne prestaje skrivati iza glupih izgovora od prvog dana od kada je Donald Trump u siječnju postao američki predsjednik.

Iako je u kampanji obećavao suprotno, njegove vanjskopolitičke odluke su vrlo upitne i vode ka eskalaciji sukoba u svijetu. Kao glavne neprijatelje nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država je proglasio Iran, Venezuelu, Kubu i arhineprijatelja malu i izoliranu Sjevernu Koreju. Prema Rusiji i Kini ima isti stav, iako primjenjuje druge metode.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un je dobio neočekivanu podršku  žarkoj želji da svoju zemlju pretvori u nuklearnu energiju upravo od svog najvećeg neprijatelja Donalda Trumpa. Znamo da sjevernokorejski vođa nije sumnjao u hitnu potrebu da zemlja postigne status nuklearne sile, ali su Trumpove odluke, izjave i vojni manevri samo ubrzali taj proces.

Kim Jong-un dobro zna da je njegova vladavina u opasnosti i još je svježa memorija o tome što se dogodilo s čelnicima koji su se ”dogovorili” sa Zapadom, poput Saddama Husseina  ili Muammara Gaddafija, i kako su završile njihove zemlje.

Ako se netko usudi šapnuti Kim Jong-unu da sjedne za stol kako bi pregovarao sa Sjedinjenim Državama o zamrzavanju nuklearnog i raketnog programa, taj bi savjetnik sigurno bio uklonjen s dužnosti. Osim toga, Pjongjang vrlo dobro vidi što se događa s Iranom, koji je uspio sklopiti sporazum sa šest svjetskih sila u vrijeme dok Trump nije bio  u uredu. No, Islamska Republika je velika zemlja s jakom vojskom, kvalitetnim oružjem i puno saveznika, stoga si je mogla priuštiti luksuz da odustane od nuklearnog programa u vojne, ali ne i civilne svrhe.

Sjeverna Koreja ne može postupiti na isti način. Što bi dobio Kim Jong-un da sjedne pregovarati i odustane od svog nuklearnog programa, kad je vidio kako je jedan narod poput Irana, koji je na sve načine dokazao da nije namjeravao proizvoditi nuklearno oružje, nakon što je prihvatio sporazum nakon dvije godine ostao s običnim komadom papira u ruci. Ali Iran još uvijek ima velike obrambene kapacitete, a Kim ne bi zaradio ništa i cijeli bi svijet bio na gubitku, jer bi se kriza na Korejskom poluotoku samo pogoršala.

Washington u vode u blizini Sjeverne Koreje šalje svoje nuklearne podmornice, nosače zrakoplove i najnovije generacije zrakoplova i bombardera koji lete uz samu granicu ili čak prelijeći Sjevernu Koreju, čime samo tjera Kim Jong-una da ostane pri svojoj odluci.

U petak je Trump, iako još uvijek ne u potpunosti, jer se u 60 dana mora oglasiti Kongres, poslao u povijest nuklearni sporazum koji je između Teherana i šest svjetskih sila potpisan 2015. godine. Od prvog dana mandata smišlja nove sankcije protiv Irana zbog balističkog programa zemlje, a sada očekuje da će Kongres potvrditi sankcije koje su bile na snazi prije 2015. To što je sankcije biti jednostrane, a ne međunarodne i priznate od Vijeća sigurnosti, Donalda Trumpa ionako ne zanima. To je bio njegov osobni poklon kojem se raduju zet Jared Kushner, izraelski premijer Netanyahu  i njegov ministar obrane Avigdor Lieberman, a hvalospjeve Bijeloj kući je uputio i saudijski režim.

Nikada prije nije međunarodna zajednica nije toliko šutjela na nečije izbjegavanja međunarodnih obveza kao u skoro 10 mjeseci vlasti Donalda Trumpa.

Ako Kongres donese rezoluciju kojom potvrđuje Trumpovu odluku, Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija, SAD i Njemačka, koji ostaju pri stavu da sporazum treba očuvati, suočit će se s činjenicom da nuklearni sporazum prestaje biti na snazi, jer su akcije Irana “razbile duh” ugovora.

Da bi dodatno pogoršao stvari, američki ministar financija je uključio Iransku revolucionarnu gardu, najveću državnu vojnu organizaciju u zemlji, na svoj popisu sankcija “zbog podrške terorizmu”. Ova odluka može imati nesagledive posljedice, budući da se IRGC i njegove podružnice u Iraku i Siriji bore protiv terorizma, a na nekim mjestima su od američkih ”instruktora” i vojnih ispostava udaljeni samo nekoliko kilometara.

SAD su jednostrano izašle i iz ”Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama”, povlače se iz sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA i TPP, a najavile su i povlačenje iz UNESCO-a, što je učinio i Izrael. Svaku ovu odluku bi se moglo posebno razmatrati, koliko je štetna ili dobra, posebno u slučaju sporazuma NAFTA i TPP, ali im je svima zajednički nazivnik da se Washington jednostrano i bez ikakvih posljedica povlači iz multilateralnih sporazuma koje je ranije potpisao.

Osim toga, Trump je pokrenuo i napad krstarećim projektilima na Siriju, kada je ispalio 59 projektila Tomahawk na sirijsku bazu Al-Sharyat, iz koje je, prema njegovim tvrdnjama, ”Assadova vojska pokrenula kemijski napad na Khan Shaykhun”. Bacio je i ”majku svih bombi” na Afganistan, iako se ni danas ne zna na koga i protiv koga. Navodno na položaje i podzemne utvrde ”Islamske države”, iako se pokazalo da nema nikakvih dokaza što je uništeno i koji su se objekti i vođe terorista gađali.

Bilo je nekih mlakih pokušaja Trumpa da se pokaže kao ”čovjek mira” i u dogovoru s Rusijom uspostavi zona za de-eskalaciju sukoba u južnoj Siriji, ali su aktivnosti američkih snaga na terenu pokazale da su SAD u Siriji neprijatelj ne samo vladinim snagama, nego i proiranskim skupinama i ruskoj vojsci, koja se proteklih tjedana zbog ”nepredviđenih slučajnosti” suočila s gubitkom ljudstva najvišeg ranga, među kojime je bio jedan general i jedan pukovnik ruske vojske.

Američki čelnik nije sposoban i ne želi davati odgovore o nijednoj od svojih odluka. Ovakav odnos prema svjetskim silama, poput Rusije i Kine, zemljama poput Irana, Venezuele ili Kube, ali i prema saveznicima i vazalima, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Europskoj uniji u cjelini i međunarodnim institucijama je jasno pokazao što mislio o svijetu.

Kim Jong-una nije uspio prevariti i sjevernokorejski vođa je danas sigurniji nego jučer da je apsolutno u pravu i da mora ubrzati proces kako bi ušao u klub nuklearnih sila.

Američke sankcijeSankcijeUNESCO
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1.komentar
6 godine prije

Sve vise sam sigurniji u to da iza Trampa stoji vojno-industrijski kompleks.Nesto se sprema na bliskom istoku ‘iza scene’.Velika sredstva su ulozena u bliskoistocni projekat hegemona na bliskom istoku, da bi tek tako napustili njihov cilj da zavladaju tim prostorom.Kurdi su im ostali jedini legitimni izvodjaci radova na terenu, posle pada teroristicke drzave.Za ocekivati je propagandu nevidjenih razmera, od Iraka 2003. godine, i vojnu intervenciju hegemona.

Brane
6 godine prije

Jasno je da bi zionističke krvopije odavno napale S.Koreju da ova nema zaštitu Rusije i Kine. S nuklearnim programom DPRK samo cementira postojeće stanje, i daje razlog više zio-reptilima da ih se klone u svojim dizajnima za uspostavu planetarne hegemonije. Dokle god je tako, lajanje senilnog imbecila u washingtonu ostati će samo lajanje, kao i u slučaju svih njegovih prethodnika od 1953 naovamo.

Riddick
6 godine prije

A raketa ne bi ni bilo da Severnoj Koreji nisu prodati motori iz Ukrajine , koja je inace Americki saveznik , u borbi protiv ”Ruske agresije” raznih “odmetnutih” drzava i rezima .

kladionicar
6 godine prije

Za svjetski mir bi najbolje bilo kada bi svaka drzava na svijetu, ukljucujuci najmanju hrid negdje na sred Pacifika koja je priznata drzavom, bude krcata balistickim projektilima sa nuklearnim bojevim glavama. Paradoks nad paradoksima, ali je tako.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Bojim se da bi Trump mogao na popis terorista i neprijatelja Amerike mogao uvrstiti i moju babu koja kuha najbolji grah sa buncekom, a koji se pokazao ubojitiji i od cijelog svjetskog nuklearnog arsenala kad se pozicionira u donjem dijelu probavnog trakta. Iako moja baba grah sa buncekom razvija isključivo u mirnodopske svrhe, danas, sutra, ako zatreba, mogao bi biti korišten i u ratu, što Trump smatra izrazito opasnim po američku fast food demokraciju.

Osoba C
6 godine prije

Stvari bi se mogle zakomplicirati. Pakistan je jedina islamska država koja ima nuklearno oružje. Pakistan je već surađivao sa Iranom, pomogao im oko centrifuga i tko zna čega još. Pakistan je ohladio odnose sa SAD, a SAD sada igra na kartu Indije i njenog rivalstva sa Kinom. Odnos Pakistana i Indije nije potrebno objašnjavati. S. Koreja ima rakete i nuklearne glave, ali nema tehnologiju višestrukih bojevih glava. Iran ima rakete do 2.000 km dometa, ali tvrde da imaju tehnologiju višestrukih bojevih glava. Ranije je S. Koreja dala ili prodala sovjetske rakete srednjeg dometa SCUD C i D dometa do 500 km, Iraku, Siriji i Iranu. Njihovu je tehnologiju dobila iz konstrukcijskog biroa Makejev, nakon što je Gorbačov potpisao SALT-2 1988.g. Nakon SALT-a 2, na tržištu se moglo relativno lako doći do raketa srednjeg dometa. Čak je i JNA razmatrala njihovu nabavu, ali se od toga odustalo. Na usavršavanju SCUD-ova neki… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

ja samo znam da americke avione , od 2 svjetskog na ovamo nisu rusili ni rusi , ni sirijci , ni pakistanci , ni indijci,ni libijci ni iracani ……… jedini koji su rusili americke avione su bili opet” ludi” srbi , i na tome im se uljudno izvinili , “oprostite nismo znali da su nevidljivi”:)hebi ga , tako je kako je .

nema imena
6 godine prije

ljudi, nemojmo se zavaravti, Trump je na vlasti samo osam mjeseci, tko zna što će taj subjekt napraviti još do 2021, Putin i Kinezi nikad neće ulaziti u rat za Sjevernu Koreju, planovi za preventivne zračne udare na Sjevernu Koreju su već detaljno razređeni, samo se čeka zeleno svjetlo vojnog lobija, pogledajte između redaka članke dobro obavještenih neoliberalnih autora, to nema veze s atomskih bombama nego je to čisto ekonomsko pitanje

Crveni Komesar
6 godine prije

S. Koreja mora da drzi mir i odsupnicu na tom delu planete… Da nema nje, Zapadni svestenici haosa bi lako stvorili jos jedno zariste koje bi se moralo gasiti pre neminovnog kraja “zlatne milijarde”.

Georgij Žukov
6 godine prije

Sutra je godisnjica smrti mladica koji je svojim glasom pokusao pobjediti mrznju medju narodima jugoslavije , da li je u tome uspio presudite sami .
https://www.youtube.com/watch?v=LKRaXPYSzKY

Ante
6 godine prije

Ja iako sam navijao da Trump pobjedi znao sam da će čim dođe na položaj promijeniti priču, mislim da je to svima bilo jasno. Sa druge strane dobro je da ipak on na vlasti a ne Kilari. Na kraju kada se sve zbroji i oduzme napori koje ulažu Trumovi protivnici da ga smjene sa položaj su isto od koristi jer se ne fokusiraju na ono što bi se fokusirali da je Kilari na vlasti. Moj zaključak je Trump dobra lutka za skretanje pozornosti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI