Kina je sada drugi najveći izvozni partner u Indiji

Kina izvoznik
4 komentara

Kina je zamijenila Ujedinjene Arapske Emirate kao drugo najveće izvozno odredište u Indiji u fiskalnoj godini 2021., a izlazne pošiljke u susjednu zemlju porasle su za 27 %, na preko 21 milijardu dolara unatoč pandemiji.

Službeni podaci pokazuju da su SAD ostali glavni izvozni partner zemlje, ali pošiljke su pale za 2,78 % na 51,63 milijarde dolara.

Željezna rudača, organske kemikalije i nafta bili su najveći izvoz u Kinu u godini koja je završila 31. ožujka, usprkos graničnim napetostima između dviju nacija. Kineski udio u indijskoj izvoznoj košarici povećao se na 7,29 % u fiskalnoj 2021. godini s 5,3 % u prethodnoj godini.

“Ostvaren je snažan porast izvoza riže, pšenice, kukuruza, ostalih žitarica, prerađenih prehrambenih proizvoda, voća i povrća u razdoblju od 2020. do 21. godine uključivanjem novih izvoznih tržišta”, predsjednik Uprave za razvoj izvoza poljoprivrednih i prerađenih prehrambenih proizvoda (APEDA ) Madhaiyaan Angamuthu citirao je Economic Times iz Indije. “Vidimo oporavak organskih proizvoda i proizvoda s dodanom vrijednosti poput prerađenog povrća i alkoholnih pića, potaknuti velikom potražnjom na Bliskom istoku, Dalekom istoku, SAD-u i Velikoj Britaniji”, dodao je.

Ukupni indijski izvoz smanjio se za 7,3 % na 290 milijardi dolara, dok je uvoz pao za 18 % na 389 milijardi dolara, što je dovelo do trgovinskog deficita od 98,6 milijardi dolara.

“U skladu sa smanjenjem svjetske trgovine 2020. godine i indijski je izvoz doživio sličnu sudbinu, ali to nije bio mali podvig s obzirom na nacionalne i lokalne blokade te poremećaj u logistici koji je utjecao na proizvodnju i trgovinu”, rekao je Ajay Sahai, generalni direktor Federacije indijskih izvoznih organizacija.

APEDAkina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Mora da će i Indijci za nekoliko dana uvesti velike poštanske troškove na jeftine pakete iz Kine kao EU (koliko vidim, 18,5 kuna na svaku i najmanju pošiljku u Hr), to je način povećanja razmjene.

Kakva razmjena dobara, tržišno gospodarstvo – Rusija i Kina su najveće svjetske babaroge, odmah treba EU zatvoriti granice prema njima, proširiti Rusima sankcije po sedmi puta, a Kini odmah svih sedam plus dodatne osme.
Jer pudl sluša svog Gospodara preko Velike Bare znajući da će za nagradu dobiti oglodanu kost.

Ante
2 godine prije

Sve što sam dosada čitao o Indiji u drugim novinama sugerirano je u tim člancima da Indija smanjuje uvoz iz Kine. Zbog graničnog sukoba Indija i Kine. Sada tek vidim da indija zapravo ne može bez kineske robe, unatoč onome što pišu drugi mediji.

Max
2 godine prije

Vojnike šalju da se ubijaju a oni trrguju fuj. Imaju previše goyima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI