Kina kritikuje Italiju zbog komentara o izlasku iz inicijative “Pojasa i puta”.

Kina izvoznik
6 komentara

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je “neke snage” unutar italijanske vlade zbog komentara da bi Rim mogao odustati od učešća u pekinškoj inicijativi Pojas i put.

“Zlonamjerna pompa” koju je stvorila vlada premijera Giorgia Meloni “ide protiv trenda istorije i povrijedit će druge, a da ne koristi [sebi]”, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva u petak.

Deklaracija je uslijedila nakon što je italijanski ministar odbrane Guido Crosetto osudio odluku Italije da se pridruži međunarodnoj trgovinskoj mreži 2019. kao „improvizovan i grozan čin“ u intervjuu za Corriere della Sera prošle sedmice. Crosetto je otvoreno razgovarao o tome kako bi Rim mogao odustati od 29 sporazuma koje je potpisao s Pekingom, a da ne naruši odnose između dvije zemlje.

“Današnje pitanje je: kako se vratiti [iz BRI] bez oštećenja odnosa. Jer istina je da je Kina konkurent, ali je i partner”, rekao je on za list.

Ministru je izgledalo nelagodno što je Italija jedina evropska zemlja i jedina zemlja G7 koja se pridružila Pojasu i putu, napominjući da je italijanski izvoz u Kinu porastao samo neznatno, dok se kineski uvoz utrostručio.

U intervjuu za Fox News prošlog mjeseca, Meloni je također istaknuo status Rima koji je izvan granica, opisujući ga kao „paradoks“ da Italija nije zemlja G7 s najvećom trgovinom s Kinom, ali je jedina članica grupe koja se pridružila pojasu and Road.

Premijerka je rekla da će prije decembra donijeti odluku o povlačenju iz projekta, priznajući da su prije poduzimanja bilo kakvih nepovratnih radnji potrebni razgovori i sa kineskom vladom i sa italijanskim parlamentom.

Melonini komentari dolaze nakon njene posjete Washingtonu, u kojoj je priznala da je s američkim predsjednikom Joeom Bidenom razgovarala o učešću Italije u kineskoj inicijativi, iako je insistirala da SAD ne vode politiku Italije prema Kini.

Washington je izvršio značajan pritisak na svoje saveznike da se izvuku iz partnerstava i ekonomskih dogovora s Pekingom, iako je vlastita navodna alternativa G7 Pojasu i putu, Partnerstvo za globalnu infrastrukturu i investicije, pokrenuto tek prošle godine i nema ništa slično međunarodnom profil svog konkurenta.

Kineska inicijativa Pojas i put nastoji obnoviti drevne trgovinske veze koje povezuju zemlju sa partnerima u Evropi, Africi i Južnoj Americi, kao i bliže kući. Inicijativa je pokrenula preko 3.000 infrastrukturnih projekata u preko 150 zemalja i privukla investicije od oko 0,91 bilion evra (1 bilion dolara). Prema Svjetskoj banci, to će pomoći okončanju siromaštva za skoro 40 miliona ljudi.

ItalijakinaPojas i put
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

“Europska unija mora smanjiti svoju ekonomsku ovisnost o Kini. Kina je sustavni protivnik Europe.”
Talijanska premijerka Giorgia Meloni….

Još jedno kukavičje jaje…
Počela je tako obećavajuće. Da bi prevarila birače i pokazala se kao samo još jedna globalistička
marioneta WEF-a Clausa Schwaba & Georga Sorosa.

P.S.
Vlast od naroda pravi budale!
Narod je prvi počeo…
Kad je od budala napravio vlast.

Max
8 mjeseci prije

Talijani ni sami ne znaju što bi.

kakoto
8 mjeseci prije

Pa put svile i jest razlog zasto dolazi do sukoba diljem svijeta i zbog cega se sustavno slabi Europa, Europa je industrijska i turisticka utopija i veliko trziste. Jednostavno je potrebna onome tko zeli primat u svijetu. Nebitno bio to zapad ili istok. Do sad je bila u rukama zapada kroz Blackrock i Vanguard, medutim javljaju se novi protivnici. A distopijska teorija o zlatnoj milijardi i zelenoj agendi pogoduju onima koji se tih pravila ne namjeravaju drzati vec iskoristiti ih za svoje naume.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI