Kina kritikuje Poljsku

Mateusz Morawiecki
22 komentara

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova zamjerilo je premijeru Poljske Mateuša Moravjeckog zbog govora u kojem je sugerirao da je ukrajinska kriza povezana s porastom tenzija oko Tajvana, rekavši da se premijer miješa u kineske poslove i ne poštuje njen teritorijalni integritet.

” Svaki pokušaj da se pitanje Ukrajine iskoristi kao izgovor za insinuaciju odnosa s pitanjem Tajvana je politička manipulacija sa skrivenim motivima, bezumno gaženje principa poštovanja nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i flagrantno miješanje u unutrašnje stvari Kine”, Kineska ambasada u Varšavi saopštila je u petak.

U pitanju je bio govor Morawieckog u četvrtak u Vašingtonu. Obraćajući se Atlantskom savjetu, pro-NATO trustu mozgova, premijer je ustvrdio da ako Ukrajina bude poražena u sukobu s Rusijom, Kina može odlučiti da napadne Tajvan ubrzo nakon toga. On je također izazvao kritike od bivšeg ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva jer je u intervjuu za NBC News rekao da će NATO brzo poraziti moskovske snage ako sukob eskalira u direktnu konfrontaciju između zapadnog vojnog bloka i Rusije.

Kina polaže pravo na suverenitet nad Tajvanom, koji smatra otcijepljenom provincijom, i obećala je da će se ponovo ujediniti sa samoupravnim ostrvom – silom ako bude potrebno. Tenzije u regionu porasle su u protekloj godini usljed kontroverznih posjeta političara iz SAD-a i drugih zemalja članica NATO-a Tajpeju. Kina je prekinula odbrambene veze s Washingtonom i pojačala vojne vježbe oko Tajvana.

Glasnogovornik poljskih sigurnosnih službi Stanislaw Zaryn  odgovorio je na izjavu kineske ambasade, optužujući Peking da je “napao” poljskog lidera i pokušavao da natjera Varšavu da “usvoji kinesku optiku” u vezi s Tajvanom. „Kineska propaganda je od samog početka rata Rusije protiv Ukrajine koristila neprijateljstva u svoje svrhe – uglavnom da bi okrivila Zapad i SAD za rat“, rekao je Zaryn . Dodao je da kineska izjava ukazuje da “kinesko-ruski taktički savez pokriva sve više područja zajedničkog djelovanja”.

kinaPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
1 godina prije

Imate u svom neposrednom susjedstvu Južnu Koreju, Filipine i sada, nemreš bilivit, “komunistički” Vijetnam koji također postaje strateški američki partner, a svi su proživjeli horore što od Amera, što od Japanaca. I opet ih ne možete privući na svoju stranu. A vi se bavite jednom Poljskom.
Zeznuli ste Amere po pitanju Bliskog Istoka – tamo im je ostala jedna, ali vrijedna Sotona – Hazariland. Dedolarizacija je nada za čovječanstvo.

Max
1 godina prije

Očekivano.

borislav
1 godina prije

Kina puno priča a muda ka u pauka

borislav
1 godina prije

jedan atomski rat će ubti moju djecu ali i njihovu….neka govna će bježati u neke bunkere ali gdje je pacovima mjesto neka se i parkiraju…svako svome 🙂

GMBH
1 godina prije

Poljska glumata mangupa i pristaje na status korisne budale anglosaksonaca.. prezentacija gadljivog, prepotentnog, malograđanskog mentaliteta

Ivan
1 godina prije

Poljska je u kurcu od kada joj je konjina Duda na vlasti. Proci ce kao i Ukrajina..

Murta
1 godina prije

Poljaci su resili da sijaju u mraku samo hrabro Poljaci. Kad Varsava bude svetlila u mraku EU i NATO ce zestoko protestvovati.

dulebg
1 godina prije

Evropski političari su mahom lutke na koncu, biraju ih po kriterijumu poslušnosti, gluposti i neznanja, a nauče na pohlepu.

MNK
1 godina prije

Kina nista ne moze. Sjetite se sukoba s malom Litvom.
A sto se tice govora Morawskog, ima pravo. Da Rusi zauzeli bi Ukrajinu u trodnevnoj specijalnoj operaciji (hihi) to bi bio veliki gubitak za civilizirani zapad i informacija za Kinu da Rusi imaju Europu pod kontrolom, a NATO nije za nista i mogu slobodno napasti Tajvan. Rat nije jos zavrsio, Rusi mogu jos zrtvovati milijun vojnika, a Ukrajini treba jos vise vojne opreme za kontrofenzivu.
Stvari su postale malo kompliciranije kad su Kinezi saznali da ruska vojska u stvari nije druga vojska svijeta i da NATO savez je vrlo jak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI