Kina kritikuje SAD i Veliku Britaniju zbog Tajvana

Tajvan rat
17 komentara

Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu „žali“ zbog komentara visokog američkog diplomate o pozivima Tajvana i Velike Britanije na „globalni NATO“.

Peking je osudio izjave Londona i Washingtona o naoružavanju Tajvana, ističući da takav razgovor podstiče separatizam na spornom ostrvu i da je u suprotnosti sa njihovim priznanjem Kine. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Truss i američki državni sekretar Antony Blinken ove sedmice su podržali slanje oružja na Tajvan.

„Izražavamo žaljenje i odbacujemo izjavu sekretara Blinkena na saslušanju u Kongresu 26. aprila da je administracija odlučna da osigura da Tajvan ima sva neophodna sredstva da se odbrani od bilo kakve potencijalne agresije“, rekao je Xie Yongjun, šef odjeljenja za informacije u kineskom ministarstvu spoljnih poslova, tvitovao je u četvrtak u vezi sa više medija koji su primijetili Blinkenovu izjavu.

Xie je ponovio riječi portparola MIP Wanga Wenbina sa brifinga u srijedu. Wang je rekao novinarima da se američke izjave sukobljavaju sa njihovim priznanjem Pekinga i politike Jedne Kine i da ohrabruju tajvanske separatiste prodajom oružja ostrvu.

„SAD priznaju da je Tajvan dio Kine, ali nastavljaju da govore o potencijalnoj ’agresiji‘ kopna na Tajvan. Nije li ovo samo-kontradiktorno jer država ne može da „napadne” dio svoje teritorije?” rekao je Wang.

„Imamo ovo strogo upozorenje za američku stranu: istorijski trend ponovnog ujedinjenja Kine ne može se usporiti, a princip jedne Kine je ono što podupire mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“, dodao je Wang, upozoravajući Washington da „ne potcjenjuje snažnu rješenost, odlučnost i sposobnost 1,4 milijarde Kineza u odbrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ ili rizik da uzrokuje „nepodnošljivu cijenu samim SAD“. Tokom brifinga u četvrtak, Wang se takođe osvrnuo na govor britanske ministarke spoljnih poslova, u kojem se Truss zalagala da se „globalni NATO“ angažuje u „Indo-Pacifiku“ i naoruža Tajvan na način na koji Velika Britanija i njeni saveznici sada naoružavaju Ukrajinu.

„NATO tvrdi da je odbrambena organizacija, ali u stvari stalno stvara konfrontaciju i nemire“, rekao je Wang novinarima. „NATO zahtijeva da se druge zemlje pridržavaju osnovnih normi međunarodnih odnosa, ali je bezobzirno vodio ratove i bacao bombe u suverenim državama, ubijajući i raseljavajući nevine civile.“

„Vrijedi razmisliti o uticaju širenja NATO na istok na dugoročni mir i stabilnost Evrope. NATO je zabrljao u Evropi. Da li sada pokušava da upropasti Aziju-Pacifik, pa čak i svijet?“ dodao je Wang.

Trussin vatreni govor je takođe privukao pažnju Global Timesa, državnog dnevnika na engleskom jeziku, koji je u četvrtak objavio uvodnik u kojem se London poziva da je sve spremniji da služi kao „kamenčić“ u globalnoj hegemoniji Washingtona.

Nakon što je napustila EU i uživa u posebnim odnosima sa SAD, Velika Britanija često govori i radi stvari „koje su nezgodne za Washington, a ponekad su čak i agresivnije“, navodi list. „Neki političari u Londonu sada sve više vide ovo kao izvor jedinstvenosti i superiornosti. Što više to rade, čini se da više osjećaju dugotrajnu toplinu prethodnog statusa Ujedinjenog Kraljevstva kao „Imperije u kojoj sunce nikada nije zašlo“.

Akcije SAD i Velike Britanije predstavljaju „seriju aktivnosti malih krugova u ime takozvanih zajedničkih vrijednosti i kulture koja daje prioritet Anglosaksoncima“, navodi se u uvodniku, dodajući da svijet to sve više prepoznaje. „Truss i njoj slični pokušavaju da dovedu NATO u Aziju i pokušaju da destabilizuju Pacifik, ali su osuđeni na propast. Tretiranje Kine kao „sistemskog konkurenta“ je takođe definitivno velika pogrešna procjena u strategiji „Globalne Britanije“.

kinaSADtajvanVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

UK i SAD hoće od Tajvana Napraviti drugu Ukrajinu.

1 godina prije

Nisu tu samo komentari…
Kina ozbiljno upozorava SAD i UK da ne dostavljaju oružja na Tajvan….
I tamo ozbilno vrije…
Pogotovo sada, kad je več zapad na rubu propasti zbog Ruske operacije…

1 godina prije

Krajnje jednostavno: onako kako su naterali Rusiju u Ukrajinu tako će naterati Kinu na Tajvan – i sve ide po planu…

nekoime
1 godina prije

Čačkali su mečku, pa sad čačkaju pandu.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Koja budala misli da taj otocic ima sanse protiv Kine?

burt
1 godina prije

SAD konstantno pripremaju Tajvan za sukob sa Kinom ali za razliku od prošlosti ubuduće će dobijati od SAD-a napadno balističko i krstareće oružje kojim će moći napadati kineske morske opskrbne rute ali i ciljeve u Kini tako da će Tajvan postati opasniji za Kinu nego što je Ukrajina za Rusiju

hiber
1 godina prije

Luda kuća. Putin javno pozvao Tajvan na samoodređenje, a Kinezi napadaju USA i Veliku Britaniju. Valjda im je Britanija kriva sto im je ustupila Hing Kong. Ali po Putinovim pravilim Hong Kong se treba vratiti Britaniji a kinezi sa engleskim imenima trebaju se prestati zlostavljati. Bruce Lee nikada nece biti Xi Lee!!!

1 godina prije

nesto sam mislio … sve to je sire i dublje nego sto se cini. oruzani je sukob, rusi – ukri (proxi nato), ali i ekonomski rat protiv zapada. ulja nema! ukri nece posijati ove godine, rusi nece izvoziti. vise i vece od rata je ekonomsko podrivanje zapada. kina je u istom ratu. rusi odsjecaju energiju i hranu, kinezi tehnicke proizvode. korona ludilo u sangaju bi mogle biti prikrivene sankcije zapadu. misli, sto im vrijedi izvoziti ako zarada nema kud nego ostaje dug. sto im vrijedi gomilati trilijarde, kupovati poduzeca, ako se sve to moze “zamrznuti” (ukrasti)? vodi se rat duhovni, ako tako mogu reci za projekt slamanja volje svoga stanovnistva (ukljucuje plandemijsko izivljavanje). informacijski rat – to je ispiranje mozga vlastitoga stanovnistva i podrivanje morala protivnickoga. ekonomski rat. ne bih dodatno rekao financijski jer financije dodju kao racunovodstvo ekonomije. kina je u fazi prikrivenog ekonomskog rata sa zapadom. dodao bih… Čitaj više »

mane
1 godina prije

kina pod izgovorom kovid pandemije,zatvara luke za izvoz iz jednog razloga.to je napad na tajvan.da bi evropljani i amerikanci dobro razmislili do koje granice ce ici sa svojom histerijom i svojim protiv meraama,s obzirom koliko su zavisni od kine i njihovih proizvoda.gledaju kako to rusija radi i uce.provalili su koliko su bitni svetu i sad je vreme da to iskoriste

Akahuasla
1 godina prije

Jučer na kineskoj televiziji – karte komadanja rusije… Sta dobija amerika, sta dobija kina, vec imaju sve odredjeno

Prvo se im rusi prodavati naftu ispod svake cijene a onda krece kompletno preuzimanje i pad rusije. Zivjeli!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI