Kina možda planira da preuzme kontrolu nad Mjesecom

NASA - Mjesec
69 komentara

Kina možda razmišlja o ” preuzmu ” Mjeseca kao dio svog vojnog svemirskog programa, rekao je NASA-in administrator Bill Nelson za list Bild.

U intervju objavljenom u subotu, Nelson je tvrdio da su Sjedinjene Države sada uključene u novu trku u svemir, ovaj put sa Kinom. Naglasio je da bi 2035. Peking mogao završiti izgradnju svoje stanice na Mjesecu i početi eksperimente godinu dana kasnije.

79-godišnji Nelson je tvrdio da moramo biti veoma zabrinuti zbog sletanja Kine na Mjesec i govoreći da ona sada pripada Narodnoj Republici i da bi svi ostali trebali ostati vani.

Tvrdeći da je kineski svemirski program ” vojni ” svemirski program, Nelson je objasnio da je konkurencija za južni pol Mjeseca posebno intenzivna: potencijalna nalazišta vode bi se mogla iskoristiti u budućnosti za proizvodnju raketnog goriva.

Na pitanje Bilda koje vojne svrhe Kina može imati u svemiru, Nelson je rekao da su kineski astronauti zauzeti učenjem kako da unište satelite drugih zemalja.

Uprkos uvjeravanjima Pekinga da njegov ambiciozni svemirski program ima isključivo miroljubive svrhe, Nelson je dugo bio oštar kritičar kineske politike u svemiru.

U aprilu je optužio kineske zvaničnike da odbijaju da rade sa SAD na njihovim operacijama i da prikrivaju važne podatke. Ranije je, međutim, priznao da se NASA pridržava zakona iz 2011. koji zabranjuje agenciji direktnu suradnju s kineskom vladom ili bilo kojim kineskim organizacijama bez eksplicitnog odobrenja Kongresa i federalnih organa za provođenje zakona. Kineski zvaničnici su na tu zabranu, nazvanu Vukov amandman, ukazali kao na ” nesretnu ” i prepreku direktnoj saradnji sa NASA-om.

Nedavne sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog njene vojne ofanzive na Ukrajinu navele su Rusiju da traži još dublju saradnju s Kinom u svemiru. Krajem februara, samo dva dana nakon pokretanja ‘specijalne vojne operacije’ Moskve u Ukrajini, šef ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin najavio je da će Roskosmos prekinuti rad na zajedničkim svemirskim projektima s Evropom i Sjedinjenim Državama i započeti pregovori sa Kinom o koordinaciji i međusobnoj tehničkoj podršci svih misija u dubokom svemiru.

U međuvremenu, u januaru ove godine, NASA-in ured glavnog inspektora upozorio je da bi veličina astronautskog korpusa agencije mogla biti premala da zadovolji njene buduće potrebe. Korpus, koji je popisao 44 astronauta, proglašen je za “jedan od najmanjih kadrova astronauta u posljednjih 20 godina “, i to je dok se NASA priprema za svoje misije istraživanja Mjeseca Artemis.

kinamjesecPreuzimanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrtazela
1 godina prije

NIsu bili ameri 1969, niti su bili Rusi a niti će Kinezi.
Nitko nije bio na mjesecu osim sondi, to je najveća podvala i laž.
Čovjek dalje od orbite nije otišao i onaj tko razmišlja da je ipak možda čovjek bio na Mjesecu neka 2 puta razmisli.
I da, zemlj enije tavna.

1 godina prije

sha ce im dozvoliti da preuzmu skripte stanley kubricka oko spustanja na mjesec..jbt,danas nitko ne postuje autorska prava.hvala.

mrdo
1 godina prije

Ako je to rek’o NASA-in administrator, amerikanac Bill Nelson, a njemački list Bild prenio, e onda je garant živa istina. Đes’ ba vidio zapadnjaka da laže?! Na zapadu ti ne’a spin doktora, jok ba.

Zoki
1 godina prije

Da nije smijesno, bilo bi tuzno. Jutros citam da je uspjeh sto je konacno nesto vise od 20% skenirano morskog dna nase planete Zemlje do danas. Plan je do 2032 da se skenira kompletno tlo. Zemlju prekriva 71% voda, a 29% tlo. Istrazeno je nesto vise od 20% ovih 71% prekrivenosti vodom, sto u prijevodu znaci oko 15% planete. Sa ovih 29% tla i 15% podvodnog, istrazeno je ukupno 44% planete. Ni pola!!! Jos uvijek otkrivamo nove vrste i podvrste biljnog i zivotnjskog svijena na nasoj planeti. Takodjer danas citam da je rijeka Po skoro pa presusila i da se ne pamti u posljednih 70 godina takva susa. A onda upalis mozak, malo progooglas podatke i zakljucis: Ok, znaci prije 71 godinu jeste bilo ovako vruce i susa, zar ne? To znaci u 1951 godini. Idemo dalje, pregledom kolika je bila populacija te godine, ocitanje kaze 2.5 milijarde, znaci 3x… Čitaj više »

habanero
1 godina prije

Ha, ha, ha! Želim im puno sreće, trebat će im.
I nek nam s Mjeseca uslikaju koju fotku planete Zemlje kad to već nijedan od desetine tisuća satelita nije uspio do sada.

Oli
1 godina prije

“For all mankind”?????????????

Xam
1 godina prije

Kad Kinezi budu mjesec obojali u crvenu boju, treba na njemu napisati Coca Cola bijelom bojom.

tihobl
1 godina prije

Hocete li najbolji vic: ameri tvrde da kinezi pokusavaju da ukraju njihovu zastavu sa mjeseca.

Lucija, prva
1 godina prije

Komentatori su potpuno spremni za Nwo… 🙂

1 godina prije

 Vukov amandman – zakon donesen za vrijeme predsjednika djure grma. znate tko je djuro grm? george bush!

Mali zloco
1 godina prije

A Mujo ce i dalje da kuje konja po mjesecu.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Mora se priznati kako je Kineska kinematografija jako uznapredovala u specijalnim efektima tako da mogu slati video i sa sunca ako zele.

1 godina prije

kako ce biti na mjesecu kad je mjesec napravljen od sira. rakete bi sav taj sir istopile, mozda i izgorile.
tu je van alenov kaiš kroz koji mogu proci samo podzemni vanzemaljci kad idu u davos na sastanak sa ljudima gusterima.
rekao je isus – lakse ce sitni kinez proci kroz rupicu u kaišu nego debeli mc amerikanac.

Zagten
1 godina prije

Da su bili na Mjesecu, i da je Mjesec star milijardama godina, na njemu bi bile ogromne količine kozmičke prašine. Do je ipak bio detalj koji su izostavili prilikom snimanja, nisu mislili da je potrebno da i o tome vode brigu.

Fabijan
1 godina prije

Kaže: “U aprilu je optužio kineske zvaničnike da odbijaju da rade sa SAD na njihovim operacijama i da prikrivaju važne podatke.” ovi armeri ništa nisu sposobni sami, ukradu informacije ili se priljube uz nekoga i onda kažu kako su uspješni. Tj.sami sebe hvale! Toliko su glupo puni sebe da pucaju od gluposti! Uostalom čovječanstvo ionako ništa ne zna ni o zemlji a kamoli o mjesecu. Pokušali su posjetiti tamnu stranu mjeseca i od tada odustali od svih projekata sa mjesecom; Naletili na entitet koji je svjetlosnim godinama daleko ispred ljudske tehnologije! Bilo je to brzo nestajanje ljudskih posjetitelja a preživjeli još brža bježanija!

Adriana
1 godina prije

Kina možda planira, USA zasigurno.

Cora
1 godina prije

Moja isprika za komentar od jučer, žao mi je zaista zbog vaše supruge.
Sorry…

Abortirani Joe
1 godina prije

Nije problem što će Kinezi zauzeti Mjesc, već što će pokazati/dokazati da Ameri nikad tamo nisu bili, da u “sletjeli na Mjesec” u CBS studijima u Holivudu.

Oki nava
1 godina prije

Sve dok se autisticno ponavlja i prica o ovakim glupostima o svemiru i kugle koje se vrte, nema mam spasa. Koji misec, koje sonde , pa se cudimo ca nam prodaju i sve ostalo u paketu. 🥴🥂

Buničar
1 godina prije

Savjetnik probudi rano ujutro americkog predsjednika i saopci mu da kinezi bojaju mjesec u crveno. Amer razmisli i kaze savjetniku:pustite da ga obojaju do kraja pa onda preko strane okrenute prema Zemlji napisite Coca cola 😜

Sakkib
1 godina prije

Prestanite pistat ovakve gluposti!

Max
1 godina prije

Eh KInezi umijesto Marsovaca.

goran
1 godina prije

da mi je samo znati na koji način su prošli kupolu i na koji mjesec su oni to točno sletili?
ako su sletili u neku svoju pustinju ko što je nasa poslala robote tobože na mars,a ustanovilo se da se nalaze u pustinjama arizone.
lažu čim zinu

Auslander
1 godina prije

E jadan narod koji još to puši….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI