Kina najavljuje veliko otkriće nafte i gasa

Nafta i gas
14 komentara

Kineska državna naftna i gasna korporacija CNOOC objavila je otkriće velikog naftnog polja sa rezervama lake sirove nafte od 100 miliona tona u Bohajskom moru, koje se proteže duž sjeverne obale zemlje.

Prema saopštenju kompanije u srijedu, naftno polje Bozhong 26-6 nalazi se na jugu Bohajskog mora, sa prosječnom dubinom vode od 22 metra. Otkrivačka bušotina je izbušena i završena na dubini od 4.480 metara, koja je naišla na ukupno 321,3 metara naftnih isplativih zona. Bušotina je testirana da proizvodi u prosjeku oko 2.040 barela sirove nafte i 11,45 miliona kubnih stopa prirodnog gasa dnevno, navodi se u izvještaju.

“Naftno polje Bozhong 26-6 je treće otkriće naftnog polja sa [] sto miliona tona rezervi u  južnom Bohajskom moru nakon Kenli 6-1 i Kenli 10-2,” izjavio je zamjenik glavnog inženjera istraživanja CNOOC-a, Xu Changgui.

Izvršni direktor kompanije, Zhou Xinhuai, dodao je da će CNOOC “nastaviti tražiti naftna i plinska polja srednje do velike veličine i nastaviti zamah u razvoju nafte i plina na moru…”

Prema stručnjacima iz industrije, otkrića prirodnog plina i nafte u Bohajskom moru povećat će godišnju proizvodnju CNOOC-a na više od 80 miliona tona ekvivalentne nafte do 2025. godine.

CNOOC je treća po veličini kineska nacionalna naftna kompanija nakon CNPC-a i Sinopec-a. Osnovan 1982. godine sa sjedištem u Pekingu, CNOOC se bavi proizvodnjom, rafiniranjem i marketingom nafte i prirodnog plina iz kineskih offshore zona.

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
20 dana prije

Sad ce jos vise podivljati americki majmuni..

borjana
20 dana prije

Ma nemaju Kinezi od toga ništa, niti je to njihova nafta
Po do sada svim međunarodnim pravima, neovisno o tome na čijoj teritoriji su nalazišta, teritorija pripada dotičnoj državi, a nafta je usa vlasništvo. Ukoliko s tim u svezi postoji određeni problem, tada i teritorija i nafta pripadaju usa.
Neki će cinik zasigurno reći da ne postoji niti jedno međunarodno pravo da to potvrđuje, šta je i istina, ali je također i istina da ne postoji niti jedno medunarodno pravo koje to osporava.
Jedino pravo koje osporava američki vlasništvo nad ovozemaljskom naftom, je posjed nekakvih raketa i nuklearnih glava kojima mogu dobaciti do amerike. Imaju li Kinezi takvo što…???

Emiliano Zapata
20 dana prije

Ameri, sto cekate? Kina hitno treba vasu “demonkraciju” oslobodite ih nafte i gasa, pardon ocu rec tiranije!

Max
20 dana prije

Napredak za Kinu.

Xam
20 dana prije

Opa, kina postaje energetski neovisna od Rusije.
Putin se veseli

Dokurčilomi
20 dana prije

I neće bušotinu dati amerima pod koncesiju? Ne mogu vjerovati? Pa gdje ide taj svijet?

onajnajglu...Dalton
19 dana prije

U Kini našli naftu i plin.
U Rusiji našli zlato, naftu i plin…
U Iranu našli litij.
U Hrvatskoj našli novu rimsku ruševinu…

”Bože, samo neki stres” – Biden

tihobl
19 dana prije

Gle nekim slucajem to je ural nafta. Kinezi ce postati veliki izvoznici ural nafte iz svojih busotina.

Ray
19 dana prije

Taman imaju za 55-60 dana da zamene uvoz. Kina dnevno uvozi 11 miliona barela, sto izadje oko 1.7 miliona tona. Za njihove potrebe to je minijaturno nalaziste

sasha
18 dana prije

aha, sad i oni nasli, ko srbi zlato, cim neko sranje odma lamaćanje jezićinama da se zamagli upravo to sranje, pa se ko narod raduje ahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI