Kina najavljuje veliko otkriće nafte i gasa

Nafta i gas
14 komentara

Kineska državna naftna i gasna korporacija CNOOC objavila je otkriće velikog naftnog polja sa rezervama lake sirove nafte od 100 miliona tona u Bohajskom moru, koje se proteže duž sjeverne obale zemlje.

Prema saopštenju kompanije u srijedu, naftno polje Bozhong 26-6 nalazi se na jugu Bohajskog mora, sa prosječnom dubinom vode od 22 metra. Otkrivačka bušotina je izbušena i završena na dubini od 4.480 metara, koja je naišla na ukupno 321,3 metara naftnih isplativih zona. Bušotina je testirana da proizvodi u prosjeku oko 2.040 barela sirove nafte i 11,45 miliona kubnih stopa prirodnog gasa dnevno, navodi se u izvještaju.

“Naftno polje Bozhong 26-6 je treće otkriće naftnog polja sa [] sto miliona tona rezervi u  južnom Bohajskom moru nakon Kenli 6-1 i Kenli 10-2,” izjavio je zamjenik glavnog inženjera istraživanja CNOOC-a, Xu Changgui.

Izvršni direktor kompanije, Zhou Xinhuai, dodao je da će CNOOC “nastaviti tražiti naftna i plinska polja srednje do velike veličine i nastaviti zamah u razvoju nafte i plina na moru…”

Prema stručnjacima iz industrije, otkrića prirodnog plina i nafte u Bohajskom moru povećat će godišnju proizvodnju CNOOC-a na više od 80 miliona tona ekvivalentne nafte do 2025. godine.

CNOOC je treća po veličini kineska nacionalna naftna kompanija nakon CNPC-a i Sinopec-a. Osnovan 1982. godine sa sjedištem u Pekingu, CNOOC se bavi proizvodnjom, rafiniranjem i marketingom nafte i prirodnog plina iz kineskih offshore zona.

gaskinaNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

Sad ce jos vise podivljati americki majmuni..

borjana
1 godina prije

Ma nemaju Kinezi od toga ništa, niti je to njihova nafta
Po do sada svim međunarodnim pravima, neovisno o tome na čijoj teritoriji su nalazišta, teritorija pripada dotičnoj državi, a nafta je usa vlasništvo. Ukoliko s tim u svezi postoji određeni problem, tada i teritorija i nafta pripadaju usa.
Neki će cinik zasigurno reći da ne postoji niti jedno međunarodno pravo da to potvrđuje, šta je i istina, ali je također i istina da ne postoji niti jedno medunarodno pravo koje to osporava.
Jedino pravo koje osporava američki vlasništvo nad ovozemaljskom naftom, je posjed nekakvih raketa i nuklearnih glava kojima mogu dobaciti do amerike. Imaju li Kinezi takvo što…???

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ameri, sto cekate? Kina hitno treba vasu “demonkraciju” oslobodite ih nafte i gasa, pardon ocu rec tiranije!

Max
1 godina prije

Napredak za Kinu.

Xam
1 godina prije

Opa, kina postaje energetski neovisna od Rusije.
Putin se veseli

Dokurčilomi
1 godina prije

I neće bušotinu dati amerima pod koncesiju? Ne mogu vjerovati? Pa gdje ide taj svijet?

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

U Kini našli naftu i plin.
U Rusiji našli zlato, naftu i plin…
U Iranu našli litij.
U Hrvatskoj našli novu rimsku ruševinu…

”Bože, samo neki stres” – Biden

tihobl
1 godina prije

Gle nekim slucajem to je ural nafta. Kinezi ce postati veliki izvoznici ural nafte iz svojih busotina.

Ray
1 godina prije

Taman imaju za 55-60 dana da zamene uvoz. Kina dnevno uvozi 11 miliona barela, sto izadje oko 1.7 miliona tona. Za njihove potrebe to je minijaturno nalaziste

sasha
1 godina prije

aha, sad i oni nasli, ko srbi zlato, cim neko sranje odma lamaćanje jezićinama da se zamagli upravo to sranje, pa se ko narod raduje ahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI