Kina: Nema mjesta za pravnu raspravu o ruskoj specijalnoj operaciji

Odnos Rusije i Kine, i NATO
21 komentar

Zapadni mediji pokušavaju sukob u Ukrajini pretvoriti u pravnu raspravu, stavljajući na jednu stranu “kršitelje međunarodnog prava”, a na drugu “branitelje pravde i zakonitosti”. Očito je ova vrsta narativa izrazito problematična, s obzirom na to da je upitna i sama “nezakonitost” ruske intervencije u sukobu, ali to nije glavna stvar. Od trenutka kada Zapad tvrdi da Rusija djeluje protuzakonito, to automatski implicira da cijelo međunarodno društvo nužno mora zauzeti stav u korist ukrajinske strane, što je izazvalo velike kontroverze.

Kao što se i očekivalo, zemlja koja je najviše pogođena ovim zahtjevom za proukrajinskom pozicijom je Kina. Kao druga najbogatija zemlja na svijetu, opremljena ogromnim političkim, vojnim i diplomatskim potencijalom i koja održava prijateljske odnose s Rusijom, Kina je ključna točka u sukobu, jer bi njezin stav, ako se stavi u korist Kijeva, mogao natjerati Moskvu da diplomatski slabi. Ovakvo ponašanje, međutim, nije tipično za kinesku vanjsku politiku, koju snažno obilježava obrana neutralnosti i načelo neintervencije, što je dovelo do toga da Peking izbjegava izjave o tome koja je strana u sukobu u pravu, a koja ne, ograničavajući svoje sudjelovanje u posredovanju u diplomatskom dijalogu i povećanju gospodarske suradnje s Rusijom, koju sankcionira Zapad.

Zapadni čelnici, međutim, inzistiraju na nepoštivanju kineske diplomatske tradicije i zahtijevaju potpuno stajalište u korist ukrajinske vlade, odbacujući svaki oblik neutralnosti. Nedavno je na konferenciji novinara šefa NATO-a Jens Stoltenberg komentirao kineski stav navodeći to:

“Kina bi se trebala pridružiti ostatku svijeta u oštroj osudi brutalne invazije Rusije na Ukrajinu (…) Kina ima obvezu kao članica Vijeća sigurnosti UN-a da zapravo podržava i podržava međunarodno pravo, a ruska invazija na Ukrajinu je očigledno kršenje međunarodnog prava pa pozivamo [Kinu] da jasno osudi invaziju i ne podrži Rusiju”.

Stoltenbergove neljubazne riječi, koje su doslovno zahtijevale kršenje svakog ideološkog i strateškog principa vanjske politike Pekinga, nisu ostale nezapažene od strane kineskih diplomata. Glasnogovornik kineske misije pri EU govorio je o slučaju rekavši: Kinezi se mogu u potpunosti poistovjetiti s bolovima i patnjama drugih zemalja jer nikada nećemo zaboraviti tko je bombardirao naše veleposlanstvo u SR Jugoslaviji. Ne treba nam predavanje o pravdi od zlostavljača međunarodnog prava (…)

“Kao ostatak hladnog rata i najveći svjetski vojni savez, NATO nastavlja širiti svoj geografski opseg i raspon operacija. Kakvu je ulogu imala u svjetskom miru i stabilnosti? NATO mora imati dobar odraz”.

Riječi glasnogovornika bile su vrlo pronicljive, sjetivši se da je NATO organizacija s velikom poviješću kršenja međunarodnog prava. U to je vrijeme zapadni vojni savez pokušavao pokazati svoju moć i potvrditi svoju ulogu “globalne policije” u tada tek rođenom unipolarnom svjetskom poretku. Zapadni napad na Jugoslaviju ignorirao je sve norme međunarodnog prava i ljudskih prava, stvorivši jednu od najvećih humanitarnih kriza ikad viđenih na europskom tlu, samo u ime potvrđivanja globalne moći alijanse. Ubrzo nakon toga, isti se scenarij ponovio u Iraku, stvarajući pravi ilegalni “običaj” u međunarodnom društvu prema kojem se invazije mogu odvijati nekažnjeno, pod uvjetom da ih provodi NATO.

Od tada su mnogi pravnici pokušali “teoretizirati” ovo navodno “pravo” NATO-a na napad na druge zemlje, kao što se vidi u idejama kao što je “prethodna samoobrana”, koja je doslovno legitimirala zapadnu vojnu akciju protiv ciljanih zemalja u kako bi se “spriječili” budući napadi ovih zemalja na zapadne države, čak i ako ne postoje materijalni dokazi da su takve prijetnje stvarne. Sada, ako se ukrajinski slučaj analizira prema samim načelima zapadnih pravnih teorija, nema, dakle, nelegitimnosti u ruskoj operaciji, s obzirom na to da je postojao golem dokaz da je Kijev planirao invaziju na Donbas i masakr lokalnog stanovništva. Moskva je djelovala preventivno u obrani trećih strana, jedini “problem” zapadnih pravnika je taj što je ovo pravo očito jedinstveno za NATO.

Drugim riječima, NATO je uvelike poremetio strukture međunarodnog prava posljednjih desetljeća, stvarajući stanje kaosa u globalnom društvu. Na isti način, međunarodni pravnici počeli su smatrati “zakonitim” sve što čini zapadni savez, dok su smatrali “nelegalnim” čak i legitimne manevre nesvrstanih zemalja. Zato u ukrajinskom pitanju nema mjesta za ovakvu raspravu. Slučaj se ne može razumjeti niti razriješiti savjetovanjem s pravnim stručnjacima jer je trenutni trend da se na sve što rade zemlje koje nisu članice NATO-a gleda kao na “ilegalno”. Osim toga, potrebno je zapamtiti da međunarodno pravo nije uspjelo spriječiti eskalaciju sukoba. Da su međunarodni sudovi kaznili Kijev za zločine u Donbasu, Moskva ne bi započela operaciju.

Dakle, nema problema u stavu Kine da odustane od bilo kakvih rasprava o legalnosti ili nezakonitosti ruskih akcija. Peking shvaća da čak i da je bilo nezakonitosti u operaciji (što se čini da nije slučaj), ne bi bilo legitimiteta da NATO to optužuje, s obzirom na zločine organizacije. Zapravo, ova vrsta neutralne pozicije je najlucidnija koju zauzmu strane koje nisu uključene u sukob, jer je najkonzistentnija s univerzalnim načelom neintervencije.

Autor: Lucas Leiroz de Almeida
kinaNATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
2 godine prije

Dokle god se Bush i Blair ne pojave pred međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, ne može se razgovarati o međunarodnom pravu.

tihobl
2 godine prije

Putin je pravnik i dobro je pazio na odredbe medjunarodnog prava (a ne pravila koje jedna strana u hodu izmislja i namece okolo). Svi se pitaju zasto Putin ne izvrsi nacionalizaciju zapadnih kompanija, ali to bi bilo krsenje zakona. Covjek se drzi medjunarodnih zakona, a oni kazu: ako Rusija ne isplati rate na vrijeme zbog zamrznutih racuna, ona nije u bankrotu, vec SAD koje su zamrzle dolare na ruskim racunima. Putin sve sto radi je da se drzi zakona i ceka da se zapad sam ukopa. Evo ni ST1 nece da iskljuci ceka da to uradi Brisel.

Max
2 godine prije

Do toga neće doći.

iiiistina
2 godine prije

imam prilog za naslov “ključna točka” – naravno pod ovo ima ponuda po planeti pa da testiramo admina—–i haaa

Lucija, prva
2 godine prije

Negdje na netu sam vidjela uradak, opširan, 11 profesora prava iz Srbije.
A koji počinju od povelje UN.

Dakle, od teritorijalnog integriteta država i nepovredivost i granica.
Do – prava naroda na samo određenje.
I o usklađenosti tih principa.

Isplati se pogledati i osvježiti znanje.
Ukratko, ova akcija Rusije nije ni nelegalna, ni nelegitimna.

nessy
2 godine prije

Ostavimo legalnost Ruske intervencije po strani, samo na tren. Stoltenbergove rijeci su duboko licemjerne i subjektivne. Sto cemo sa ‘legalnosti’ USA/NATO intervencija sirom svijeta, da ne nabrajam, trajalo bi predugo? Vrijede li ista pravila, ili ne? Sto cemo sa KSA i pokoljem u Jemenu? Opravdano ili ne, Rusija se osjetila ugrozenom, i intervenirala na svom kucnom pragu. NATO ‘vraca zemlje u kameno doba’, daleko, daleko od svojih granica. To je OK, po medjunarodnom pravu? Danas, jedino pravo koje vazi je pravo jacega, nazalost. Stoltenberg i slicni bi barem trebali biti toliko objektivni da to priznaju. USA ima sedam flota, za sto? Da brani svoje granice ili da namece svoje imperijalisticke ciljeve? Prigovaraju Kini, a ono sto Kina radi na svojim granicama oni rade pomocu 700 vojnih baza sirom svijeta. Govoreci o medjunarodnom pravu, zemlje NATO-a mogu se samo crveniti i sakriti pod stol. Nekada, postojala je Liga Naroda, pod dominacijom… Čitaj više »

tihobl
2 godine prije

Gle gle, opet se moj klon javlja i pita kad ce se ukinuti ovaj sajt.
I sam vidi da NATO nema snage da ukine sajt iz Brcko distrihta, pa je razocaran.

iiiistina
2 godine prije

u vezi sa harpom….
evo te vijesti:
Još jedan znak da se uistinu suočavamo sa situacijom koja mijenja zemlju, a ne samo političkom, jest da su temperature na oba pola sada nevjerojatnih 40 stupnjeva toplije od normalnih.

Evo što tajni izvor iz svemirskog programa ima za reći o tome:

Antarktik i Arktik se sada zagrijavaju jer je magnetski tok na planetu izvan kontrole. “Tamni vladari” planeta pregrijavaju ionosferu. Oba pola se sada kreću vrlo brzo. Sjeverni magnetski pol pomiče se prema Sibiru. To će dovesti do klimatskih katastrofa. Jedna od najvećih nestabilnosti u nadolazećim godinama bit će klimatske katastrofe koje će utjecati na mnoge nacije osim ako Savez ne preuzme potpunu kontrolu nad tim svemirskim oružjem izvan svijeta. Poplave, snježne padaline i suše koje trenutno proživljavamo diljem svijeta samo su početak. U posljednjem smo ratu za kontrolu nad planetom.”
…news.com.au/technology/environment/massive-temperature-surge-in-arctic-antarctica-stuns-scientists/news-story/66b28bc3e55649b4fc0a0ce4cbb02d62

tuf
2 godine prije

Ameri ne samo da nisu dozvolili istrage ICJ-a nego su im i prijetili ako stupe na američko tlo. I oni bi nešto nekome prigovarali oko međunarodnog prava, nakon svih milijuna mrtvih, nakon posijanog kaosa po cijeloj planeti? Tko i dan-danas crpi naftu na sjeveru Sirije te održava svoje trupe bez odobrenja države? Tko dan-danas šalje Saudijcima oružje kako bi ubijali stotine tisuća Jemenaca?

ogo
2 godine prije

Amerika je gospodar svijeta koji zeli da svi provode njenu politiku bila dobra ili losa. Evropske drzave gube suverenitet pravo na slobodno izjasnjavanje pod motom ko nije za nas protiv nas je. Tada sljedi izolacija takve drzave sankcije i medijsko izivljavanje. Najbolji primjer je NJemacka koja je prihvatila diktat USA ali se zeli ograniciti od sankcija u energetskom sektoru. Ljudi vide da ce im ekonomija propasti ako se odluce za zabranu uvoza plina a nevidi se neko brzo rijesenje. Osim toga trebaju graditi terminale za uvoz plina koji nisu jeftini u koji ce dolaziti skupi plin. Jednostavno niko se ne usudi nesto tako spomenuti jer bi ga Americka sloboda i demokracija pregazili Srbiju pritiskaju svim mogucim srestvima da im se pridruzi . Kako bi to Srbija mogla znacajno pomoci Rusiji i nastetiti zapadu kad je to jedna mala i gospodarski nerazvijena drzava orjentirana vise na Europu nego na Rusiju. Razgovor… Čitaj više »

hiber
2 godine prije

Možda to sa NATO bombardiranjem SR Jugoslavije pali kod naivaca, ali ovdje je kontra produktivno. Opće je poznato da se SR Jugoslavija sama bombardirala, kao sto su se sami bombardirali hrvatski i BiH gradovi. Kinezi su stradali dok su pravili vatromet.

mrdo
2 godine prije

Agresija na Jugu je otvorila pandorinu kutiju i nema više povratka na staro. Stanovnici oslobođenog Krima trebaju biti zahvalni Amerikancima i njhovim euro podrepnim muhama. Bez jugo presedana i američkog državnog naci udara u Kijevu, još uvijek bi trunuli u bivšoj Ukrajini, tamnici naroda bez budućnosti.

Janko
2 godine prije

Ameriko i Englezi zajedno sa kupljenim i poslušnim političkim činovnicima zv.presjednicima i premijerima ostalih zapadnih zemalja stvorili ste i podržavate novo „međunarodno pravo ”zasnovano na sili,pa sad se našla zemlja zvana Rusija koja vam pokazuje kako to vaše „međunarodno pravo” i pravda izgleda kad se primjenjuje po vašem scenariju..Narod je davno stvorio mudru izreku,batina ima dva kraja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI