Kina odgovara na optužbe SAD da je na “pogrešnoj strani istorije”

Wang Wenbin
12 komentara

Peking, za razliku od Sjedinjenih Država, traži mir u Ukrajini, a na ljudima je da odluče ko je na “pravoj strani istorije”, rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, odgovarajući na kritike Washingtona o stavu Kine o sukobu.

Kina je žestoko kritizirana od strane SAD-a zbog odbijanja da osudi rusku ofanzivu u Ukrajini, kao i zbog saradnje s Moskvom. U srijedu je glasnogovornik američkog Stejt departmenta optužio Peking da “i dalje stoji uz Rusiju… ponavljajući njenu propagandu… poričući ruske zločine u Ukrajini” prije nego što je rekao da će se “narodi na strani Vladimira Putina neizbježno naći na pogrešnoj strani istorije”.

“Što se tiče pitanja Ukrajine, Kina je uvijek nezavisno procjenjivala situaciju na osnovu istorijskog konteksta i osnova pitanja. Mi uvijek stojimo na strani mira i pravde”, rekao je Wang Wenbin.

Zatim je uporedio kinesku spoljnu politiku sa američkom, a njegovi rezultati nisu išli u prilog Vašingtonu. On je rekao da, dok SAD guraju širenje NATO-a na istok i vraćaju sukob “nazad u Evropu”, Kina je posvećena dijalogu i saradnji.

“Dok su SAD tražile borbu ‘do posljednjeg Ukrajinca’ i podstakle sukob, Kina je aktivno promovirala mirovne pregovore i pozvala svijet da omogući nastavak pregovora, a ne borbi između Rusije i Ukrajine”, rekao je on.

Dok SAD žure naprijed sa sankcijama i pritiscima, Peking se čvrsto protivio pokušajima politiziranja svjetske ekonomije, ustvrdio je portparol Ministarstva vanjskih poslova, jer “ono što je postignuto kroz međunarodnu ekonomsku saradnju tokom decenija ne može se tek tako izbrisati”.

“Ljudi će sami doći do zaključka ko je na pravoj strani. SAD i dalje tvrde da su na pravoj strani istorije, ali da li su potpuno samouvjerene kada to govore? Možda SAD samo zvižde u mraku” , zaključio je.

U međuvremenu, izjave glasnogovornika State Departmenta bile su, zauzvrat, reakcija na izjavu kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Xi je u srijedu ponovio da je Kina “spremna da radi s Rusijom kako bi i dalje podržavali jedni druge u svojim ključnim interesima koji se tiču ​​suvereniteta i sigurnosti”.

Od kraja februara, kada je Moskva započela svoju vojnu ofanzivu na Ukrajinu, Rusija je postala zemlja sa najviše sankcija na svijetu. SAD, EU, UK i mnoge druge zemlje nametnule su teške restrikcije na različite sektore ruske ekonomije. Tokom posljednja tri mjeseca, Washington je pokušavao uvjeriti Kinu, Indiju i neke druge zemlje da slijede američko vodstvo u „kažnjavanju“ Rusije – čini se bezuspješno.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

kinarusijaSADukrajinaWang Wenbin
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

SAD su več od svog prvog dana postojanja na pogrešnoj strani istorije!
Imamo zvanični podatak, da su u ratu 225 godina u 243 godine postojanja!
Znamo, da su istrijebili na kontinentu sve, od bizona do Indijanaca.
Znamo, da su predsedniki te zločinske države držali robove, i znamo, da taj mentalitet u stanovnišvu živi još danas, jer kolju crne kao stoku po ulicama. Da ne lazim u Arapski svijet.
Zato, kad sledeči put neki amerikanac izjavi nešto o istoriji, nek si odgrizne jezik!!!!

Tupko Glupko
1 godina prije

Čekaj, pa i Plenković tvrdi da smo na pravoj strani povijesti, izrečeno na sjednici Vlade 3. ožujka 2022.:

“Hrvatska je na pravoj strani morala, prava i povijesti.”
Je li izuzetni prepisuju od Plenkovića i li Plenković od njih? 😃

Šalu na stranu – kineski diplomati obično stvarno govore diplomatskim rječnikom (za razliku od našeg Grlića Radmana), ali zadnjih mjeseci opako medijski šamaraju izuzetne kada im ovi počnu kenjkati i pametovati.

ogo
1 godina prije

SAD je na strani Sotone oca svih lazi i prevara

Max
1 godina prije

Nisu na krivoj nego na suprotnoj strani.

tuf
1 godina prije

Tu revizionističku krilaticu “na krivoj strani povijesti” su Ameri već toliko izlizali da sav ostali svijet (mimo njihovih podanika) samo okreće očima.

Ahmat sila
1 godina prije

Pljačkaška i zločinačka država koja ima 200 godina postojanja, našla se drugim državama određivati pravu stranu istorije. Čak cjelom svetu poručuje, da je ona poslata od boga i da moraju svi poštivati njeno poslanstvo.
USA se poslednje vreme ponaša kao Izrael i svi govori američkih političara su interpretacije talmuda.
Na sve načine nam poručuju, da su oni božji narod a mi ostali njihove sluge i gojimi.

Partizan
1 godina prije

Ovi Amerikanci koji daju ovakve izjave su teški šizofreničari, psihički bolesnici, a oni koji im se pokušavaju dodvoriti prešućivanjem ili odobravanjem su još gori. Sačuvaj me Bože i jednih i drugih. Ja bih poštovao Amere i elizabetanske ugursuze kad bi osudili sami sebe za 500 godina kolonijalizma i robovlasništva, za perfidno pokretanje oba svijetska rata, za invaziju i okupacije, pa redom… Koreja, Vijetnam, Malvini, Granada, Irak x2, Jugoslavija, Somalija, Sudan, Libija, Sirija, Afganistan… i još 150 državnih udara, nasilnih smjena demokratski izabrane vlasti, atentata, obojenih revolucija, ucjena, medijskog propagandnog reketa… Tek onda možemo razgovarati o Rusiji i Ukrajini.

Miroslav
1 godina prije

Kao i svaki pohlepnik, niti zapad ne zna kada stati, tako se ponavlja i ponavlja, do jednom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI