Kina podržava ruski nacrt rezolucije o eksplozijama u Sjevernom toku

Zhang Jun
10 komentara

Kina podržava ruski nacrt rezolucije koji je podnijet Vijeću sigurnosti UN-a za istragu terorističkog napada na ruski plinski sistem Sjevernog toka, rekao je novinarima u ponedjeljak Zhang Jun, stalni predstavnik Kine pri UN-u.

Dokument bi mogao biti stavljen na glasanje ove sedmice, Rusija je zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o situaciji sa naftovodima za 22. februar.

“Naravno”, rekao je diplomata.

“Čuli smo poziv članova Vijeća sigurnosti da se izvrši istraga o eksploziji. Vidimo da je taj zahtjev legitiman”, dodao je kineski diplomata. “Podržavamo razgovore u Upravnom odboru i da preduzmemo odgovarajuće radnje kako bismo bili sigurni da imamo jasnu sliku o tome šta se dogodilo, a zatim da pozovemo na odgovornost one koji su to učinili”, rekao je Zhang Jun.

Rusija je 17. februara predala nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a za istragu terorističkog napada na gasni sistem. Predlaže se da generalni sekretar UN osnuje nezavisnu međunarodnu komisiju pravnika koja će istražiti sabotažu.

Prema izvoru TASS-a, u dokumentu se ističe da advokati treba da budu nepristrasni i da imaju međunarodno priznanje i iskustvo. Komisija takođe treba da uključi potreban broj stručnjaka. Ako rezolucija bude usvojena, generalni sekretar UN-a će u roku od 14 dana podnijeti izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o konkretnim modalitetima formiranja komisije.

U tekstu predloženog dokumenta takođe se osuđuje činjenica da niz zainteresovanih strana, uključujući i operatera gasovoda, nije smeo da učestvuje u istrazi o eksplozijama.

Nord Stream AG je 27. septembra 2022. prijavio štetu bez presedana koja se dogodila dan ranije na tri niza morskih gasovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Švedski seizmolozi su 26. septembra registrovali dvije eksplozije na trasama plinovoda. Rusko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak na osnovu optužbi za međunarodni terorizam.

kinarusijaSjeverni tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Skoro pet mjeseci je prošlo od sabotiranja Sjevernih Tokova, a njemački vlastodršci šute kao zaliveni o rezultatima istrage 😃
Njima više ni stopala ne vire iz guzice izuzetnih, kompletno su unutra.

Max
1 godina prije

Logičan slijed.

Rusmir
1 godina prije

EU vodstva, izuzev Orbana, su od SAD namješteni vazali i amen, točka, ko ne kuži, stvarno je…..genijalno mi je kad pročitam da su ta ista vodstva slijepa ili glupa…nisu, samo odrađuju zadatke

Tupko Glupko
1 godina prije

Zato Blinken cvili ovih dana o crvenim linijama – prisilili su Rusiju i Kinu da zajedno djeluju, a to im je noćna mora desetljećima. Još veća će biti kada im i EU okrene leđa.

Zlovenac
1 godina prije

Da nije Tanja Fajon?

Schroder
1 godina prije

Zasto mediji i placeni politicari sute o NORD STREAMU I TKO JE GA RAZNIO? Sada je Evropa prinudena kupovati skupi Americki plin umjesto da su uzeli jeftin Ruski plin.Sada vidimo da Amerika hoce da Evropu unisti.ZA KOGA RADE OVI POLITICARI KOJE SMO BIRALI? Za svoj narod ne rade jer da rade za svoj narod nebi uveli sankcije Rusiji Rat je dugo godina bio planiran od Amerike protiv Rusije Rusija ima PLIN -ULJE ZLATO I SVA DRUGA BOGATSTVA OD KOJI JE PROFITIRALA EVROPA A AMERIKA NEMA NISTA:Oni se ponasaju kao da je njihov cjeli svijet a u stvari vise nemaju nista Unistili su toliko zemalja kao IRAK SIRIJU LIBIJU AFGANISTAN A SADA SU KRENILI NA RUSIJU PREKO UKRAINE Ljudi koji ginu u Ukraini njih ne zanima Uvukli su Evropu u rat To vodi TRECEM SVJETSKOM RATU Svako zlo dolazi iz Amerike Pustili su coronu, pa vakcinu koja nije vakcina a sada… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI