Kina razmišlja o “specijalnom sirovinskom oružju” protiv Amerike

Minerali - rudnik
8 komentara

Najveći svjetski rudar rijetkih zemnih metala, Kina, navodno pokušava izračunati štetu američkim obrambenim izvođačima, ako krene u obuzdavanje izvoza zaliha minerala vitalnih za oružanu industriju zemlje.

Kineski vladini dužnosnici obratili su se rukovoditeljima industrije, pokušavajući shvatiti koliko bi loše bile pogođene tvrtke u SAD-u i Europi ako bi Kina uvela ograničenja na izvoz rijetkih zemnih metala, izvijestio je Financial Times, pozivajući se na izvore uključene u konzultacije. Uz to, Peking navodno istražuje koliko će SAD trebati vremena kako bi pojačale vlastitu proizvodnju vitalnih elemenata ili za pronalazak alternativnih izvora.

“Vlada želi znati mogu li SAD imati problema s izradom borbenih mlažnjaka F-35 ako Kina nametne zabranu izvoza”, rekao je kineski vladin savjetnik.

Konzultacije su uslijedile nakon što je Peking prošlog mjeseca predstavio nacrt pravila za daljnje jačanje propisa o industriji rijetkih zemnih metala. Prema kineskom Ministarstvu industrije i informacijske tehnologije, dokument pokriva upravljanje kvotama domaće proizvodnje rijetkih zemnih metala, upravljanje investicijama i nadzor.

Drugi kineski zakon, koji je uveden u prosincu, ima za cilj ograničiti opskrbu kontroliranim predmetima, uključujući rijetke zemne metale. Ograničenja bi mogla biti usmjerena prema zemljama koje zlouporabe mjere kontrole izvoza i štete kineskim interesima, kao što su SAD, koje su posljednjih mjeseci pojačale pritisak na kineske tehnološke tvrtke. Rijetki metali,  skupina od 17 elemenata koji su kritični za širok spektar industrija, od potrošačke elektronike do vojnog hardvera, već su dugo u središtu američko-kineskog trgovinskog rata.

Kineski mediji više su puta upozoravali da je Peking spreman zabraniti isporuke, ali plan još nije proveden; potez koji se smatra jednom od pekinških ”nuklearnih opcija” u tinjajućem trgovinskom ratu s Washingtonom, jer Kina čini oko 80 posto svjetske proizvodnje rijetkih zemnih metala i ima najveće rezerve.

SAD su nekad bili prvi svjetski proizvođač tih minerala, ali sada su uvelike ovisni o kineskom izvozu. Dok je trgovinski rat razotkrio ovu slabu točku, Washington je pokušavao povećati ulaganja u kritični sektor, tražeći načine za povećanje vlastite proizvodnje.

Bijela kuća je 2019. godine zapovjedila Pentagonu poticanje proizvodnju magneta od rijetkih zemalja koji se koriste za izradu civilnih i vojnih motora. U rujnu je bivši predsjednik Donald Trump potpisao izvršnu naredbu kojom se proglašava nacionalna nužda u rudarskoj industriji i zatražio od Ministarstva unutarnjih poslova istraživanje 70 godina starog Zakona o obrambenoj proizvodnji, kako bi ubrzao razvoj rudarstva.

kinavojna industrija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
3 godine prije

odgovor na trumpov trgovinski rat…. sve se vrača…

tuf
3 godine prije

Predstava za narod. Očigledno je da nemaju namjeru nanijeti štetu američkim tehnološkim trvrtkama jer bi tu odluku donijeli još prije više od godine dana. Financijski iznos izvoza rijetkih metala je zanemariv, no šteta u slučaju prekida izvoza je mogla biti značajna za krajnje američke visokotehnološke proizvode. Ovako je Amerima ostavljeno dovoljno prostora za razvoj strategije alternativnih izvora i smanjuje se period značajnog utjecaja na proizvodne procese.

Dokurčilomi
3 godine prije

Kako se ono zvala američka emisija prije 40-tak godina “tražili ste-gledajte”? Izgleda ide repriza ali ne kao dokumentarac nego ozbiljno.

Max
3 godine prije

To je realna opcija. Pentagon zaista potrebne rijetke metale pribavlja od Kineza . I ako SAD nastavi sankcijama pritiskati Kinu ona bi nijima mogla zatvoriti opskrbni kanal.

RoPe
3 godine prije

Big deal. Litij ce kupovati id Srba, a ostalo od Rusa.

neko iz mase
3 godine prije

Stara priča. Sad trebaju oko 6 mjeseci ukoliko dođe do embarga kineza na izvoz rijetkih minerala, metala itd., ako ostali izvori budu suradivali, prvenstvo Brazil.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI