Kina sada prijeti raketama Japanu, što bi moglo značiti uzvratni udar SAD-a.

Rakete
33 komentara

Nakon vrlo kontroverznog posjeta Nancy Pelosi Tajvanu, komunistička Kina odlučila je lansirati pet balističkih projektila ravno u ekskluzivnu gospodarsku zonu Japana, prema japanskom ministru obrane Nobuo Kishiju. Nakon što je ranije ukinula diplomatski sastanak na visokoj razini s Japanom, Komunistička partija Kine (KPK) navodno je bacila oružje u vode u blizini Tajvana, izazivajući Zapad da potencijalno odgovori uzvratnim udarom.

“Ovo je ozbiljno pitanje koje se tiče nacionalne sigurnosti naše zemlje i sigurnosti ljudi”, navodi se u izjavi Kishija, dodajući da je Tokio sada uložio službeni diplomatski prosvjed kineskoj vladi. Ispostavilo se da je ovo prvi put da je kineski balistički projektil pao u japanske vode, što je povijesni potez za takvo vrijeme kao što je ovo kada, usudimo se reći, Treći svjetski rat izranja na horizontu.

Kina, kao i nekoliko drugih zemalja, ne slažu se s Japanom u pogledu opsega svoje isključive ekonomske zone. Japanski otok Yonaguni nalazi se oko 67 milja istočno od Tajvana, a država također tvrdi da ima suverenitet nad još jednim komadom nenaseljenih otoka sjeveroistočno od Tajvana.

To je drugo područje koje se tehnički preklapa s isključivom gospodarskom zonom Kine, jer se nalazi u regiji Istočnog kineskog mora.

Ovaj spor malo muti vodu jer Kina smatra da je zona eksplozije njena, dok Japan tvrdi da posjeduje to područje. Demonstracije su, kaže Kina, imale za cilj pokazati svijetu da je sposobna u potpunosti blokirati Tajvan, ako to želi, koji također smatra svojim.

Tajvan tvrdi da je aktivirao “relevantne obrambene sustave” kako bi odvratio Kinu

Kineske vojne vježbe velikih razmjera počele su samo dva dana prije nego što se Pelosi pojavila u Tajvanu, koji je upravo objavio da je aktivirao “relevantne obrambene sustave” kao odgovor na kineske akcije.

Peking je izrazio bijes zbog posjeta Pelosi, nazivajući ga gotovo službenim odobravanjem tajvanske neovisnosti; stajalište koje, službeno govoreći, ne podržava vlada Sjedinjenih Država. Pelosi je očito djelovala sama od sebe, vjerojatno zato što je željela provjeriti nekoliko svojih i suprugovih pozicija trgovanja povlaštenim informacijama s tvrtkama čipova koje posluju u Tajvanu.

Tajvanska vlada navodno je pokrenula vlastite vojne vježbe nakon kineskih vježbi, dok je Japan potpisao deklaraciju osude Kine i njene vojske.

“Nema opravdanja za korištenje posjeta kao izgovora za agresivnu vojnu aktivnost u Tajvanskom tjesnacu”, stoji u priopćenju iz Tokija, dodajući da kineski “eskalirajući odgovor riskira povećanje napetosti i destabilizaciju regije”. Japanski komentatori vjeruju da su kineske vježbe bile prijetnja ne samo Tajvanu nego i Japanu, s obzirom na njegov strateški položaj i opći prozapadni stav.

Odgovor Pekinga na japansku osudu njegovih vojnih vježbi bilo je otkazivanje planiranog sastanka dviju zemalja na summitu ASEAN-a u Kambodži koji je u tijeku. Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izrazila je snažno nezadovoljstvo zbog, kako je opisala, “neodgovornih primjedbi” Japana.

“Smiješno je da se ekskluzivna gospodarska zona također preklapa s kineskom gospodarskom zonom gdje su projektili pali”, napisao je komentator na RT-u. “Ponovo retorika SAD-a kroz vođe kamikaza.”

“Oni zapravo nikoga ne napadaju, pa koga briga?” napisao je jedan korisnik o kineskim projektilima. “Kina radi što hoće. Svi volite gađati projektilima. Idite i pucajte na njih. Samo nemoj nikoga pogoditi. Jedini kome ne vjerujem je NATO u blizini Rusije“.

Mnogi drugi su napisali da će Japan, ako je pametan, ovo preživjeti.

Japankinatajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Ako već u 21. veku mora pečurka da nikne to će biti tamo! Ti narodi lako progutaju sva shranja! Dokaz je ova kurtona

Pera Detlic
1 godina prije

Ima li što smiješnije nego kad se nepostojeće države igraju državnosti?

Pera Detlic
1 godina prije

Japan je 3 puta upozoren. Jednom tzv nuklearkama. Drugi puta Fukušimom. Treći puta indirektno preko Haitija.

zapadni neimac
1 godina prije

Zašto ne napišete od čega je umro kolega vam Matijanić?

Stipe
1 godina prije

Dobro ovi Kinezi definitivno idu na živce. Ponašanje kao razmažena djeca kad im diraš omiljenu igračku.

mrdo
1 godina prije

Kina nema izbora. Mora osloboditi Japan, Tajvan i Južnu Koreju i otjerati američke okupatore. Amerikanci će moći da glume velesilu u meksičkom zaljevu, oko okupiranih, anektiranih Havaja, Kanade, i naravno u okupiranoj koloniji Evropi. Iz ostatka svijeta bivaju izbačeni. Latinska Amerika im okreće leđa, Afrika, Indija, pa čak i Arapi.

Debeli, Hiber i Mladen na aparatima.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Treba im rat kao izgovor da i u tome djelu svijeta podignu cjene …
Kako jednostavno a vecina neshvaca…

Ledeno Dopa
1 godina prije

Kina se jos nije izvinila Japanu za dvije A bombe

Max
1 godina prije

Osvit Azijskog vjerojatno i svjetskog rata.

goran
1 godina prije

prisjest če i japanu i australiji i tajvanu ako kina krene u rat

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Srijeca u Americki establishment te naspram sebe , imaju , bezmude Kineze – da je tko drugj ….. Realno – do sada su USA – SAME – uspjele dobit tek DVA rata . Otjet od Mestika POLA danasnja Mexica i Iwo Jima – gdje ih u dva tjedna sto izginulo sto osakaceno , okolo 50 000 – ponavljam — U DVA TJEDNA !!! To je zapravo i najvazniji razlog za uporabu , atomskih bombi ( na dva Japanska grada SA NAJVECOM KONCENTRACIJOM KRSCANA !!! ) jer je Prijedsednik priopcio ( imate snimak priopcenja na YouTube ) ” da bi nas jos jedna ovakva – pobjeda – mogla kostat RASTURA UNIJE ! Svugdje , drugdje US su uspjevale U SUDEJSTVU – SA DRUGIMA – napravit silnu pokoru , PLJACKU — i — POBJEC nakon svega . Do ta momenta , koriste , KORUPCIJU , ubacit svoje kadrove i NAJUBOJITIJE — ”… Čitaj više »

Darko
1 godina prije

Možda da su Amerikanci bacili još nekoliko atomskih na Japan, Japanci bi im bilo još podatniji i vjerniji? Nevjerojatno je koliko su Japanci glupi i kakvo su za pravo razočaranje. Naravoučenije: Oderi neprijatelja što jače to će ti biti vjerniji :):)

alexosijek
1 godina prije

Kina ne smatra Tajvan svojim, jer je Tajvan sastavni dio KIne u okviru One China Policy i to je priznato u cijelom svijetu kao takvo, Tajvan ima autonomiju u takvoj politci…imate izvrsnih sat vremena o tome, ukoliko želite objektivnost na YT The New Atlas koju vodi Brian hrvatskog prezimena

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI