Kina se priprema za rat: Xi Jinping poziva na povećanje vojne sposobnosti

Xi Jinping - Peking
14 komentara

Kineski predsjednik Xi Jinping uputio je poziv Narodnooslobodilačkoj armiji da poboljša svoju borbenu gotovost kako bi mogla “pobijediti u svakom ratu”, nakon sastanka s vojnom komandom odgovornom za operacije u Tajvanskom moreuzu.

Obraćajući se vojnicima u sjedištu komande istočnog pozorišta PLA u četvrtak u Nanjingu, Xi je pozdravio njihov “značajan doprinos” u očuvanju suvereniteta Kine i pozvao na “budnost protiv potencijalnih opasnosti”.

“Za nas je imperativ produbiti planiranje rata i borbe, unaprijediti zajednički sistem komandi pozorišta, fokusirati se na stvarnu borbenu obuku i poboljšati našu sposobnost da pobijedimo u svakom ratu”, rekao je predsjednik nakon inspekcije štaba komande.

Komanda istočnog teatra uglavnom je fokusirana na Istočno kinesko more i Tajvanski moreuz te bi imala zadatak voditi velike operacije protiv Tajpeja u slučaju vrućeg sukoba.

Tijekom prošle godine, komanda je izvela nekoliko rundi vježbi bojeve vatre u vodama i zračnom prostoru oko Tajvana, uključujući trodnevnu vježbu u travnju nakon što se tajvanski lider Tsai Ing-wen sastao s visokim američkim dužnosnicima. Prošlog kolovoza također su se dogodile ratne igre bez presedana, uključujući vježbe za potpunu blokadu otoka, kao odmazdu za sastanak s tadašnjom predsjednicom Predstavničkog doma SAD-a Nancy Pelosi.

Xi je dalje upozorio da je svijet ušao u “novi period previranja i promjena”, rekavši da Kina mora poboljšati svoju vojnu spremnost jer je njezina sigurnosna situacija “sve nestabilnija i neizvjesnija”. Iako nije naveo nijednu državu po imenu, Peking je više puta osudio američko vojno prisustvo u azijsko-pacifičkom regionu, uključujući redovite tranzite “slobode plovidbe” kroz Tajvanski moreuz američkih ratnih brodova.

U okviru svoje politike ‘Jedne Kine’, Peking smatra Tajvan dijelom svoje suverene teritorije, zadržavajući svoju “težnju za mirnim ponovnim ujedinjenjem”, ali odbijajući se odreći prava na upotrebu sile ako je potrebno.

Iako Tajpej nikada nije službeno proglasio svoju neovisnost i Washington ne priznaje Tajvan kao neovisnu državu, SAD redovito održavaju sastanke na visokoj razini s tajvanskim dužnosnicima i odobrile su milijarde dolara u prodaji oružja posljednjih godina, što je izazvalo bijes Pekinga.

kinatajvanxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
9 mjeseci prije

A za koji dan, na sastanku WEF-a, svi će.., i Knezi, i Rusi, i Usajci.., dobit najnovije naputke i smjernice za vjekovnu borbu protiv zemaljske sirotinje…kako nas majstori majstorski u mozak yebu.

p.s. ako neko od ovih “otkaže sastanak”, probudit će u meni blagi optimizam (ali, baš, blagi).😁

Ivan
9 mjeseci prije

Nece americke svinje biti sretne dok i tu ne zakuhaju. Pas im jebo mater sugavu, sto se nisu svi medusobno pobili kad su imali onaj svoj rat izmedu sjebera i juga?

Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Svakog politicara koji poziva na rat treba odmah na vjesala bez sudenja!
Nazalost prosjecni Kinez je toliko porobljen da nesmije vise bacit ni zvaku na pod.

Max
9 mjeseci prije

Sprema se rat za Tajvan.

NOME
9 mjeseci prije

kad su Rusko Kineski odnosi u pitanju, imam samo jedan savjet za slavensku braću Ruse: ” čuvaj leđa”……..

goran
9 mjeseci prije

si previše pričaš,prestani pričati i počni djelovati ako misliš da te netko shvati ozbiljno.
po ovom tvom ponašanju nonšalantnosti ti ne predstavlja dobru sliku u svijetu.
ti si djukela koja laje,a nikako grize.
a svi znamo da djukela koja laje je za jedan fini kurac

Nevio62
9 mjeseci prije

digni vojni proračun dvostruko na 500 milijardi $ i dobit ćeš Taiwan bez uplitanja Zapada,,,Kina to može i mora s obzirom na 900 milijardi $ američkog proračuna i snagu svog gospodarstva…bez 6 nosača aviona i 200 razarača ni pomišljaj da započmeš rat

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Netko je napomenuo, jučer, istinito, da mi uopće neznamo što se sad događa u Rusiji. I to se ne odnosi samo sada na Rusiju, nego i prije. Tko je znao da još ima Čubajsa u Rusiji? A…što se događa u Kini? Ima jedna zemlja koja graniči sa Kinom, Indijom … Burma. Ili Mianmar. Koji je dobio to ime iza vojnog udara. E, u veljači 21. tamo se opet dogodio vojni udar. Znali ste za to? “By undercutting Burmese political and religious authority, the British marginalized the Burman community while GRANTING ETHNIC MINORITIES ACCESS TO POWER. The British introduced a radically different educational system from the traditional Sangha, basing the new system on secular modernity. Obično, to završava kao u Indiji; kad su Englezi otišli, bilo je samo 12% pismenih u Indiji. “Resistance to British rule continued in the northern territories up until 1890, when the British finally destroyed entire villages in order to… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI