Kina se protivi proširenju NATO, kaže da to ne pomaže globalnoj bezbjednosti

Putin i Xi Jinping
18 komentara

Predsjednik Xi Jinping je ranije potpisao zajedničku izjavu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, u kojoj su pozvali alijansu da napusti „ideologizovane pristupe Hladnog rata“ i zaustavi dalje širenje bloka.

„Trideset godina nakon završetka Hladnog rata, NATO nastavlja da proširuje svoju geografsku poziciju i opseg operacija, uključuje se u blokovsku politiku i konfrontaciju. Ovo ne doprinosi globalnoj bezbjednosti i stabilnosti“, navodi se u saopštenju objavljenom u utorak na zvaničnom sajtu kineske misije pri EU.

Ova poruka odražava zajedničku izjavu Putina i Xija objavljenu prije nekoliko dana, pošto su i Peking i Moskva podržali „pravi multilateralizam“ i „demokratizaciju međunarodnih odnosa“, protiveći se proširenju bloka. Dvojica predsjednika su takođe istakla da se „protive formiranju struktura zatvorenog bloka i suprotstavljenih kampova u azijsko-pacifičkom regionu“ usred pokušaja SAD da stvore regionalne organizacije isključujući Kinu.

Putin i Xi su istakli da dvije države nastoje da izgrade „jednak, otvoren i inkluzivan sistem bezbjednosti“ u Indo-Pacifiku koji „nije usmjeren protiv trećih zemalja“.

Moskva je ranije objavila prijedloge bezbjednosnog sporazuma, sugerišući da NATO treba da zaustavi svoje širenje na istok u blizini ruske granice. Blok je, međutim, odbio da preispita svoju politiku “otvorenih vrata”.

kinaNATOPutinrusijaxi jinping
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Sta su kinezi rekli Putinu: imamo problem sa brzim prebacivanjem trupa, a spremni smo da ti pomognemo kod obracuna sa NATO. Krenuli smo da radimo na floti vojnih transportnih aviona, ali to ce potrajti godinama. Brze bi izgrdili brzu prugu kroz Rusiju.

Alen
2 godine prije

Ako kina bude zezala mi amerikanci zabranićemo im uvoz francuskih vina , njemačkih auta ..I pogasićemo sve elektrane po eu..

tihobl
2 godine prije

Evo sta je Putin porucio Zelenskom:
Актуелни председник Украјине је недавно изјавио да му се не свиђа ниједна тачка из Минских споразума. Па свиђа се – не свиђа, истрпи их, лепотице моја. Ти споразуми се морају реализовати – другачије неће ићи!

Max
2 godine prije

Kina se otvoreno izjasnila.

Leti
2 godine prije

To je razing zasto KABALA siri anti kinesku propaganda. One su prozirni

you
2 godine prije

Biden: It ‘would be wise’ for Americans to leave Ukraine

DRD
2 godine prije

Gdje je trolanje KABALA, KABALA, KABALA…………….

Boba Lazarević
2 godine prije

Eto da se i ja u nečemu složim s Xijem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI